Skocz do zawartości
IGNORED

Wyłącznik przedwzmacniacza w gramofonie

Oxygenethief

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam gramofon, który ma wbudowany preamp. Jednak chce teraz potestować jakieś zewnętrzne urządzenia. W gramofonie jest przełącznik, który wyłącza przedwzmacniacz i sygnał jest gotowy aby go podpiac w wejscia "phono". Ale czy na pewno ? Czytałem różne informacje, ze warto jednak go przelutowac i totalnie odpiac sie od plytki drukowanej, Że nawet jak jest wyłączony to nadal ma wpływ na dźwięk itp itd. Nie patrzyłem na schemat, nie wiem dokładnie co sie dzieje z sygnałem po wyłączeniu preampu ale czy faktycznie może on tak wpływać na jakośćsygnału na wyjściu ? Macie jakieś dowświadczenia ?

Pozdrawiam

W przypadku Denona, fizyczne pominięcie wbudowanego preampu jest jak najbardziej słuszne. Czy usłyszysz zmianę,zależy od jakości reszty systemu, wkładki itp.

Jeśli nie będziesz na pewno używał preampu z Denona, a gramofon jest po gwarancji, śmiało przelutuj przewody pomijając fizycznie preamp.

audiokarma.org

Wiadomo, że można przelutować, jednak ja zastanawiam sie co w tym modelu robi dokładnie przełącznik. Jak fakycznie wygląda ominięcie premapu. Bo może bawienie się lutownica nie ma sensu, jeżeli przełącznik powoduję ze sygnał idzie bezpośrednio z igły na RCA, bez jakichś nie potrzebnych elementów.

Przełącznik powoduje ogólnie mówiąc 'wyłączenie' krzywej RIAA w preampie. Sygnał przechodzi cały czas przez elementy preampu czy jest on włączony czy wyłączony.

audiokarma.org

przecież łatwo to sprawdzić wyłącz pre i podepnij pod wejście liniowe , jeżeli gra bardzo cicho to omija. Głośno nie omija.

Wszelkie informację o cudotwórczym wpływie omijanych złącz na brzmienie , można traktować jako audio-voodoo

Wiadomo, że można przelutować, jednak ja zastanawiam sie co w tym modelu robi dokładnie przełącznik. Jak fakycznie wygląda ominięcie premapu. Bo może bawienie się lutownica nie ma sensu, jeżeli przełącznik powoduję ze sygnał idzie bezpośrednio z igły na RCA, bez jakichś nie potrzebnych elementów.

Jak najmniej połączeń typu złącza, wtyki, przełączniki i inne gady. Prosto od wkładki do pre. na skróty.

Tu masz schemat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jednak ja zastanawiam sie co w tym modelu robi dokładnie przełącznik

Przełącznik w tym modelu omija przedwzmacniacz. Na wyjściu masz sygnał prosto z wkładki. Czuwaj!

Przedwzmacniacz jest omijany, ale jego wejście pozostaje podłączone. Wkładka zostaje zatem obciążona równolegle dwoma przedwzmacniaczami, czyli impedancja obciążenia spada dwukrotnie a pojemność obciążenia rośnie.

nagrywamy.com

Przedwzmacniacz jest omijany, ale jego wejście pozostaje podłączone. Wkładka zostaje zatem obciążona równolegle dwoma przedwzmacniaczami, czyli impedancja obciążenia spada dwukrotnie a pojemność obciążenia rośnie.

Czyli jednym słowem warto jednak podpiac wkladke bezpośrednio pod wyjście ? sam przełącznik faktycznie wyłącza tylko korekcje RIAA jak wspomnial kolega wyzej ?

Czyli jednym słowem warto jednak podpiac wkladke bezpośrednio pod wyjście ?

IMO zdecydowanie tak.

sam przełącznik faktycznie wyłącza tylko korekcje RIAA jak wspomnial kolega wyzej ?

Nie. Omija cały przedwzmacniacz, ale nie jest to znany ze świata gitarowego "true bypass", bo wejście przedwzmacniacza pozostaje cały czas podłączone i obciąża wkładę.

nagrywamy.com

Jesteś pewny ?

Jeżeli to jest jego schemat, to tak, widać wyraźnie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Omija cały przedwzmacniacz, ale nie jest to znany ze świata gitarowego "true bypass", bo wejście przedwzmacniacza pozostaje cały czas podłączone i obciąża wkładę.

Jest to jakiś problem, bo obwód wejściowy pw riaa jest ciągle podpięty do wkładki. Można pokusić się o przeróbkę, ale po wygaśnięciu (lub zrezygnować z) gwarancji- dać przełącznik PRZED pw i dołożyć drugą parę wyjść, ewentualnie, jeśli konstrukcja pozwala, przełącznik 2x2sekcje i zrobić prawdziwe obejście przedwzmacniacza.

Z drugiej strony- ten pw riaa nie wygląda na jakiś wypas, więc z czystym sumieniem można wyrwać chwasta ;-)

Można też w jego miejsce wstawić coś porządnego- miałem bardzo dobre doświadczenia z RJM Phono Stage Passiv. Polecam wykonanie go każdemu, kto chce niedużym kosztem zrobić sobie kapitalny przedwzmacniacz gramofonowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.