Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp z obsługą Tidala z MQA i wejściem analogowym

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Player Roon testowy, własnie dziś podziękowałem, a MQA? to format lekko dyskusyjny, ale fakt, lepiej w streamingu niż na płycie CD. Tylko Dirac Live w wersji Stereo jeszcze nigdzie nie występował.

Fakt, ten MQA jest moim zdaniem (i nie tylko moim) zwykłym skokiem na kasę. W dodatku sporo firm wydawniczych  oznacza pliki dostępne w serwisach streamingowych (nie wiem na ile to robią wydawcy a na ile serwisy; niewykluczona jest współpraca)

W dniu 25.02.2019 o 22:24, Bogusław_59825 napisał:

Tylko Dirac Live w wersji Stereo jeszcze nigdzie nie występował.

którego na razie nie ma zaimplementowanego ;-)))))))))

Czy MQA jest tylko skokiem na kasę? Nie do końca się z tym zgodzę. Natomiast jeśli nie traktujemy go jako format pliku a jako sposób przesyłu plików, to ma sens. Na TIDAL niemal każdy album udostępniony w formacie MQA brzmi lepiej, niż jego konwencjonalny odpowiednik 16/44. Różnica zaciera się w 2 przypadkach. Nagrania typu Pink Floyd The  Division Bell oznaczony jako HD 24/96 (to nie jest MQA, album dostępny był zanim ten format pojawił się w TIDAL). Drugi przypadek, gdy na liście odtwarzania wybieram konwencjonalny album 16/44 i na przetworniku włączam opcję upconvert. Wtedy faktycznie różnica w brzmieniu obu formatów zaciera się. W każdym razie MQA jest ciekawą alternatywą i warto aby ten format pliku/przesyłu był rozwijany

Godzinę temu, mrb napisał:

Fakt, ten MQA jest moim zdaniem (i nie tylko moim) zwykłym skokiem na kasę. W dodatku sporo firm wydawniczych  oznacza pliki dostępne w serwisach streamingowych (nie wiem na ile to robią wydawcy a na ile serwisy; niewykluczona jest współpraca)

MQA wynaleziono dla streamingu i niech tak zostanie, bo upychanie go na płycie CD też uważam za skok na kase. Oczywiście nie wykluczam kupna jednej takiej płyty w celach poznawczo-porównawczych, ale to wyjątek z mojej strony. Taki NAD 658 mógłby nawet przyspieszyć decyzje o kupnie.owej płyty Wiem że wrócił już do salonu, niestety nie mam żadnej wolnej gotówki by sam go posłuchać u siebie. Są też informacje o kolejnej dostawie do naszego kraju, ilość jest nie znana, ale może więcej egzemplarzy na rynku zaowocuje opiniami w necie.

Wezmę c658 na odsłuch zobacze co zacz...

Na zachodnich forach troche userow narzeka na ostrość i pojawiające sie znużenie po dłuższym słuchaniu :( No i szkoda ze ciagle nic nie wiadomo w kwestii odpalenia Diraca. 

>Grał ktoś juz na c658? Warto....?

Kupiłem NAD C 658 z kilku powodów, w jednym pudełku mam:

+dobry odtwarzacz lokalnych plików 

+Tidal i Qobuz (działa ok) ten drugi tylko raz sprawdza skąd jesteśmy :) (polecam jakiegoś vpn do francji)

+preamp z wyjściem po XLR do końcówki (działa zdecydowanie lepiej nic po RCA)

+dodatkowy moduł HDMI (podłączona konsola, dekoder)

+roon!

-połączenie przez moduł HDMI (śnieży - zgłoszone do supportu NAD - czekam na feedback

-Dirac - nie ma go ! (śledziłem www NAD i w styczniu była informacja że Dirac będzie w kolejnym update softu do końca stycznia, ostatniego stycznia napisałem do NAD kiedy będzie odpowiedz jaką dostałem miesiąc temu

"Dirac Live for the C 658 has not been deployed yet.  It will come as an automatic internet update in mid to late February"

jako że mamy już late February a update-u nadal nie ma uważam to za dużą wpadkę NAD.  Aha a na stronie mamy już inną informację gdzie nie ma żadnych dat, chyba Panowie z NAD się boją ...

Marcin

18 minut temu, mhce napisał:

dobry odtwarzacz lokalnych plików 

jak oceniasz granie jako DAC/streamer ?

Zresztą jutro biorę na odsłuch więc zobaczę co tam w pudle siedzi :)))

13 godzin temu, mhce napisał:

Dirac - nie ma go

No własnie. Umik1 już mam i prawie zamawiałem DDRC24 a tu, nowość na rynku "658" pomyślałem ..O!, i tak, DAC potrzebuje nowy (zamiast NAD D1050), streamer też potrzebny, MQA, gdyby co, będzie, ponoć pre-amp dobry (można by w przyszłości przejść na samą końcówkę Mac`a) .... i tak czekam i czekam i cze...., a w tej chwili to podrasowany Node2  / martwi mnie wpis o HDMI, przyznam że też liczyłem na to dodatkowe wejście.

Czekam na wasze opinie o dźwięku, czy potwierdzicie to jasne granie z zachodnich opinii, chociaż ...to nie jest duża przeszkoda, w tej chwili Emotiva to też taki jaśniejszy grajek. Niestety, nie dostałem pozwolenia na ruszenie rezerwy, bo usłyszałem że pożyczam na test i .....i już zostaje skrzynka, hmm, trochę racji żonka ma, hehe

c658 - na razie jedyne wow jest dla apki BluOs, która jest naprawdę sprawna, odnajduje urządzenia, przełącza niemal bezzwłocznie; działa jak na razie bezproblemowo.

Cała reszta jak na razie bez szału ale muszę "pogrzebać" w ustawieniach itd.

Własnie zajrzałem na forum w j. ang. i ..... nie wygląda to dobrze. Opinie o xlr też są rozbieżne. Gość pisze że wnikał usilnie w DAC, i niby inny jest w środku, ....ciekawe?   

Nie brałem pod uwagę Teac`a bo nie pasuje mi wizualnie, ale teraz rozważam taką opcje. Tak wygląda jakby NAD chciał nadrobić wszystko funkcjonalnością z nie wiadomym jeszcze skutkiem finalnym, a 505 jednak ustawiona na dźwięk. Uważam, że trzeba poczekać, aż oba urządzenia będą bardziej dostępne i już w ostatecznym wykonaniu (NAD).

@piotrek7

W dniu 27.02.2019 o 11:09, piotrek7 napisał:

Na TIDAL niemal każdy album udostępniony w formacie MQA brzmi lepiej, niż jego konwencjonalny odpowiednik 16/44.

Za to zwykłe pliki Tidal grają gorzej względem plików, będących zwykłymi ripami z płyt CD,  granych z NASa tudzież z dysku USB. To jest fantastyczne miejsce poznania nowej muzyki, ale do źródła docelowego (przynajmniej dla mnie) mu daleko

16 godzin temu, barni napisał:

Za chwile ma byc dostępny Mytek Brooklyn Bridge, niestety bez Diraca, ale skoro NAD go tez nie ma :-)

Też się mu "przyglądam"

W dniu 1.03.2019 o 10:35, will66 napisał:

Cała reszta jak na razie bez szału ale muszę "pogrzebać" w ustawieniach itd.

a z jaką końcówką go połączyłeś?

7 minut temu, mrb napisał:

@piotrek7

Za to zwykłe pliki Tidal grają gorzej względem plików, będących zwykłymi ripami z płyt CD,  granych z NASa tudzież z dysku USB. To jest fantastyczne miejsce poznania nowej muzyki, ale do źródła docelowego (przynajmniej dla mnie) mu daleko

Też się mu "przyglądam"

a z jaką końcówką go połączyłeś?

z Moon EVO 600i oraz Hegel H300 - ale NAD to nie moja bajka; generalnie nie leży mi dźwiękowo, imo słaba scena, płasko, "czegoś" brakuje mi w tym graniu - chyba najbardziej dynamiki.....Mam pod ręką Audiobyte Black Dragon'a i generalnie "od ręki" wypada w porównaniu lepiej...

Myślę o Moon 390.....albo tańszej kombinacji do przetestowania od ręki: Moon NEO 260 plus Moon streamer (nie pamiętam z głowy dokładnie  ich kodów).

Moon to faktycznie moon w pełni :)

Podłączyłem Moon 280 D Mind z Mind 2 streamer'em, zarzuciłem apkę na Phone'a - i miód dla uszu....Obsługa też rewelka jak na razie, super szybka, klik, klik. Więc zamieniłem się w słuch.

Myślę jednak o 390...

O Nad C658 już zapomniałem....

W dniu 3.03.2019 o 17:56, barni napisał:

Za chwile ma byc dostępny Mytek Brooklyn Bridge, niestety bez Diraca, ale skoro NAD go tez nie ma :-)

Mam go już na testach- napisałem małe co nie co w wątku o najlepszych dakach do 20k

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

24 minuty temu, barni napisał:

Super, tyle że do ceny NAD-a trzeba dodać 1-kę na początku :-) 

Testowałem Vege 1, C658 oraz Moon 280D z Mind 2: dla mnie na pierwszym miejscu Moon biorąc pod uwagę wszystkie aspekty. 

NAD to urządzenie do dopracowania na chwile obecna. Nie podoba mi sie sposób pracy preampa z aplikacji plus brak Dirac’a. Z dźwiękiem, sposobem prezentacji tez nie jest - imo- najlepiej. Pozostałe dwa urządzenia sa wyraźnie gora (Auralic’a i NAD’a słuchałem tylko przez XLR’a a Moon’a przez RCA) o ile cena, ta „1” z przodu , ma na to wpływ ze grały lepiej ?w co ja osobiście nie wierze: aplikacja i inzynierski design Panie....

• 2 tygodnie później...

hmm... ciekawy fragment testu NADa 658 "Niskie tony z NAD-a w omawianej konfiguracji pokonały także Moona 390 oraz Cambridge Edge NQ (pracujący jako streamer sieciowy)."  to z ostatniego AV miesięcznika

2 godziny temu, Bogusław_59825 napisał:

"Niskie tony z NAD-a w omawianej konfiguracji pokonały także Moona 390 oraz Cambridge Edge NQ (pracujący jako streamer sieciowy)."  to z ostatniego AV miesięcznika

Nie czytałem - co znaczy "pokonały"? Pan FK z AV przepada za maksymalnie sztywnym basem i rozdzielczością, za którą już tylko krew z uszu.... ?

Jako że skrzynka na rynku już krąży trzeba poczekać na więcej testów, a z innej strony, zachodnie forum o 658 ucichło (ostatni wpis z 13,03,19)

liczyłem na burze wpisów z użytkowania, a tu .......

3 godziny temu, Bogusław_59825 napisał:

Jako że skrzynka na rynku już krąży trzeba poczekać na więcej testów,

Mówiąc innymi słowami, dystrybutor musi wykupić więcej artykułów, płacąc za "lekkie pióro recenzentów". A życie i użytkownicy zweryfikują ich entuzjazm

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Mówiąc innymi słowami, dystrybutor musi wykupić więcej artykułów, płacąc za "lekkie pióro recenzentów". A życie i użytkownicy zweryfikują ich entuzjazm

dokładnie.

Chociaż urządzenie mamy na rynku od 3 miesięcy to po szumnych zapowiedziach ach, och, to jakoś nie przekłada się na "live", tak jak pisałem wcześniej, ten projekt 5w1 może się nie sprawdzić, ale ......poczekajmy jeszcze.

W dniu 21.03.2019 o 17:17, Bogusław_59825 napisał:

tak jak pisałem wcześniej, ten projekt 5w1 może się nie sprawdzić, ale ......poczekajmy jeszcze.

Aż się przyzwyczaimy do tego dźwięku? ?

• 3 miesiące później...

U mnie zapał do tej skrzynki już się wypalił. Został zakupiony Moon 280D i sprawa jest zamknięta. Osobiście na dźwięk na moim kwadracie jakoś bardzo nie narzekam, jest tylko ciekawość co by zrobił system dirac, ale ciśnienia nie ma. Przejrzałem na szybko oficjalne forum i nadal nie wszystko tam działa.

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.