Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze stereo do 5 tys

Tomek_27

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, nie zapominajcie jaką muzykę preferuje Autor wątku. Bez woofera >=25 cm dobrze nie będzie ;) Subwoofer + ? 

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Zaczynam mieć mętlik w głowie nie powiem. Trzeba to na spokojnie ogarnąć , budżet do 5 tys. Pierwszy zestaw stereo, dopiero zaczynam przygodę więc wszystko będzie człowieka cieszyło. Z czasem zaczniemy wymieniać elementy. Wiadomo z doświadczeniem rośnie apetyt, ale bez przesady każdy od czegoś zaczyna. Pozdrawiam .

Jak myślisz jeszcze o tych dynaudio m20 to może jeszcze taki wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szczerze ? Daj sobie spokój z aktywnymi. Teraz nastaje jakaś moda na takie rozwiązania, ale lepiej to badziewie odpuścić, uwierz..

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

• Moderatorzy

Ładnie Ci tu koledzy namieszali. Warty zainteresowania wzmacniacz z polskiej manufaktury:

Ukryta Zawartość

tu masz test tego wzmaka 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i do tego 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

budżet trochę przekroczony ale ten wzmak z phoebe tworzy świetnę synergię

zamiast tv to może 

Ukryta Zawartość

do spotify i tidala

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

40 minut temu, SynSama napisał:

Szczerze ? Daj sobie spokój z aktywnymi. Teraz nastaje jakaś moda na takie rozwiązania, ale lepiej to badziewie odpuścić, uwierz..

Dobre kolumny aktywne deklasują zestawy pasywne w podobnej cenie ( wzmak+kolumny ) zwłaszcza w kwestii dynamiki i basu, co w słuchanej przez autora wątku muzie ma duże znaczenie. Poza tym odpadają problemy z dopasowaniem wzmaka. 

Tylko nie kupuje się do słuchania w domu tanich monitorów studyjnych typu krk

U mnie kolumny aktywne sterowane bezpośrednio z DACa, zagrały lepiej od systemów pasywnych opartych na bardzo dobrych wzmakach lampowych. 

Tomek

te Dynaudio powinny być przyzwoite, przynajmniej warte sprawdzenia

Ilu ludzi tyle opinii

W dniu 23.12.2018 o 22:44, Tomek_27 napisał:

Zdecyduje się jednak na monitory nie będę wchodził w podlogowki. Standy ogarnę. 

Co przemawia za monitorami i co to znaczy „ogarnac standy“?

Jeśli słuchasz dużo elektroniki to faktycznie przemysl kwestie monitory czy podłogówki 

w budżecie , którym dysponujesz raczej nie znajdziesz monitorów z satysfakcjonującym dołem do tego typu muzyki.

mozna niby dobrać suba, ale te tanie to raczej buczą niż grają 

Ilu ludzi tyle opinii

To znaczy kupić standy. A monitory dlatego bo będę siedział od nich 2 metry i pokój nie jest duży więc nie widzę sensu podlowek kupować, zresztą nie zamierzam słuchać głośno ani robić imprez, ma to być normalne słuchanie takie na jakie pozwalają warunki mieszkaniowe 38m ( w bloku za wiele nie zawojuje , sąsiedzi i te sprawy) .

Tu nie chodzi o głośność tylko o to ze muza elektroniczna ( sam dużo takiej słucham ) bez niskiego basu ( ciężko o monitory z takim ) jest jakby wykastrowana 

natomiast monitory na standach zajmą tyle samo miejsca co małe podłogówki 

jak już koniecznie chcesz monitory to może faktycznie pomysl o aktywnych

Ilu ludzi tyle opinii

Te emity w zupełności wystarczą do elektroniki. Sam mam te monitory i sam słucham elektroniki .Co prawda spokojniejszej ambient , psytrance downtempo . Jak kupisz standy dobrze dociążysz to sąsiedzi nawet nie będą czuć że grasz . A bas te kolumienki mają wystarczający. Jakiś cud że jeszcze żaden fachmen  co się zna na muzyce elektronicznej nie polecił Ci zeusów .

Oczywiście moje rady dotyczą sprzętu w granicach 5k .

Inne propozycje kolegów i koleżanek też mogą być dobre ale to jak masz więcej siana żeby dołożyć :)

Zgadzam się z kolegą @morawka i muzyka jakiej słucha autor tematu powinna posiadać mocny fundament basowy, a takiego nie zaoferują monitory. Sam posiadam dwudrożne podłogówki w niedużym pomieszczeniu i na brak basu nie narzekam.

Podano już co najmniej dwie fajne konstrukcje, które teoretycznie powinny spełnić wymagania. Dodatkowym plusem byłby przedni bas-reflex.. Przypomnę, że mowa o Usher V-602 oraz propozycja koleżanki @Rucia1 Audio Academy Phoebe III. Na pewno warto również zainteresować się kolumnami bydgoskiej manufaktury 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

22 minuty temu, kocurro napisał:

Zgadzam się z kolegą @morawka i muzyka jakiej słucha autor tematu powinna posiadać mocny fundament basowy, a takiego nie zaoferują monitory. Sam posiadam dwudrożne podłogówki w niedużym pomieszczeniu i na brak basu nie narzekam.

Podano już co najmniej dwie fajne konstrukcje, które teoretycznie powinny spełnić wymagania. Dodatkowym plusem byłby przedni bas-reflex.. Przypomnę, że mowa o Usher V-602 oraz propozycja koleżanki @Rucia1 Audio Academy Phoebe III. Na pewno warto również zainteresować się kolumnami bydgoskiej manufaktury 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Myślę ze KEF r300 ma dość mocna podstawę basowa i to tylko monitor i Heco Celan gt 302 tez warte zainteresowania :) 

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, -Mike- napisał:

Myślę ze KEF r300 ma dość mocna podstawę basowa i to tylko monitor i Heco Celan gt 302 tez warte zainteresowania :) 

Przyznaję, że nieco uprościłem tę kwestie i rzeczywiście możliwe jest znaleźć zadowalające monitory w tego typu klimatach, tym bardziej w takim pomieszczeniu ;)

Może i bas będzie mocny, ale za nisko raczej nie zejdzie.

jedyne monitory jakie spotkałem / miałem, które zagrały naprawdę niskim basem to Totem Mani2, ale one wymagały spawarki żeby ten bas się odezwał 

ale wiadomo przy tym budżecie i pomieszczeniu trzeba iść na jakiś kompromis

Ilu ludzi tyle opinii

Podsumowując z monitorów jest w czym przebierać, bo konstrukcje takie jak Dynaudio Emit M20, Kef R300, Focal Aria 906, Monitor Audio Silver 2 bądź RX2, czy Heco Celan GT302 to solidne produkty i każde na swój sposób zapewnią miłe doznania, tym bardziej na początku tej przygody ;)

4 godziny temu, morawka napisał:

Jeśli słuchasz dużo elektroniki to faktycznie przemysl kwestie monitory czy podłogówki 

w budżecie , którym dysponujesz raczej nie znajdziesz monitorów z satysfakcjonującym dołem do tego typu muzyki.

mozna niby dobrać suba, ale te tanie to raczej buczą niż grają 

Kolega Jimmy ma rację.  Parafrazując Leona Niemczyka : mamusię oszukasz, tatusia oszukasz, ale praw fizyki nie oszukasz synku :-). Bas z monitorów to nie jest bas, tylko wyrób czekoladopodobny. I nie mówię tu bynajmniej o kruszeniu ścian, tylko o samym wybrzmieniu. Autor wątku musi zdać sobie sprawę, że bas z głośniczków wielkości dłoni jest skompresowaną pulpą basopodobną. No, ale może czasami trzeba się przekonać samemu, żeby zrozumieć, że starsi koledzy mieli rację ;-). Tak, czy inaczej życzę dużo frajdy ze składania systemu i pomykam stąd na srebrnej strunie ku moim duuuużym basowym głośnikom :-). Matko ! Co ja dziś paliłem :-)))) ?

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

2 minuty temu, SynSama napisał:

Matko ! Co ja dziś paliłem :-)))) ?

W tej kwestii natomiast polecam coś co niedawno trafiło do kilku aptek w Polsce...

Do słuchania muzy daje lepsza poprawę niż najlepsze sieciówki ...

Ilu ludzi tyle opinii

Mieszkając w bloku jeszcze z dużej płyty ciekawe jak długo się nacieszy tym niżej schodzacym basem z kolumn podłogowych :) No chyba że ma bardzo wyrozumialych sąsiadów. 

46 minut temu, hey napisał:

Mylisz pojęcia: nisko schodzący bas a volume :)

właśnie taki się niesie po stropie :)

47 minut temu, hey napisał:

dziecko drogie, co Ty robisz na tym forum?

Co to ma do rzeczy ? A ty bezpłodny jesteś i zazdrościsz ?

Ja akurat mam to szczęście że mieszkam w domu jednorodzinnym i jeszcze kiedyś muzykę grałem tak że w promieniu 400 metrów sąsiedzi słuchali ze mną . to co nie którzy przeżywają i podnietę łapią na wykresach i pustych danych ja weryfikowałem fizycznie na własnej skórze . Z resztą co zrobi autor to jego sprawa .

Pisałem to już nie raz że najważniejsza jest korelacja głośników z pomieszczeniem ( szczególnie w przypadku małego pokoju ). Mam 15m2 i przerzuciłem sporo kolumn. Niestety bardzo dużo z nich grało super w większych pokojach a w moim lipa. Zdecydowana większość z tych dobrze grających to były monitory.

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

2 godziny temu, hey napisał:

Mylisz pojęcia: nisko schodzący bas a volume :)

No właśnie, kto powiedział, że basem trzeba odrywać tynk od ścian. Można fajnie słuchać ciszej, a i tak rodzaj basu ma znaczenie :-)

28 minut temu, baksik napisał:

Zdecydowana większość z tych dobrze grających to były monitory.

No popatrz! A ja mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia :-)

Zaraz! Mnie już tu miało nie być! :-))))

Hey polecales Silvery 6 znalazłem taka aukcje 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  mógłbyś coś doradzić co to za modyfikację zostały zrobione i czy warto podjechać  ?

Ukryta Zawartość

Naprawdę chciałbyś mieć "grzebany" sprzęt? Zastanów się dobrze 
Jak chcesz silvery pisz pw
Akurat w tym przypadku nie zgodzę się panie. MA Silver jest bardzo przeciętnie grająca kolumną i wymiany tych elementów dużo pewnie pomogła. Nie słuchałem po tym upgrade ale jak tuning był robiony przez Sonus Oliva to jest to na pewno dobrze wykonany tuning

żeby wejść w w sprzęt tuningowany lub diy trzeba być już troszeczkę osłuchanym i wiedzieć czego się szuka .

Tutaj autor zaznacza że to jego pierwszy sprzęt więc raczej bym odpuścił.

Niestety faktem jest że taki sprzęt jest też niestety ciężej w przyszłości odsprzedać .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.