Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Takie zwycięstwo to naprawdę smakuje :).

Chyba zostałem fanem Karoliny - przepiękny jest ten jej tenis.

Ale oczywiście cieszę się, że Iga wygrała. Szkoda tylko, że championship point to był DF.

Edytowane przez dong
Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, dong napisał:

Takie zwycięstwo to naprawdę smakuje :).

Chyba zostałem fanem Karoliny - przepiękny jest ten jej tenis.

Ale oczywiście cieszę się, że Iga wygrała. Szkoda tylko, że championship point to był DF.

Iga chyba miała gorszy dzień. Tym bardziej brawo brawo brawo !

Iga jest wielka! Pokazała charakter w momencie gdy można było już zwątpić czy zdoła ten finał wygrać. 6:2 i 3:0...ileż razy taki scenariusz przerabialiśmy i kończyło się zawsze szybkim zwycięstwem. Tym razem jednak to rywalka potrafiła odwrócić losy meczu, choć nie da się ukryć, że Iga trochę jej w tym pomogła. Tylko trochę, bo wystarczyło, że Czeszka poczuła swoją szansę i nagle zaczęła grać fenomenalnie. A to co zrobiła w pierwszych dwóch gemach seta trzeciego to była miazga. I tu olbrzymie brawa dla Polki, która zdołała się podnieść i wyprowadzić ze stanu 0:2 na 3:2. Jednak przeżyliśmy jeszcze chwilowy zryw Karoliny i znów chwilę zwątpienia. Jednak końcówka należała do naszej Igi, która opanowała nerwy i bardzo mądrze rozegrała ostatnie gemy, tym razem nie szarżując a grając precyzyjnie i czekając na błędy rywalki.
To był dla mnie chyba najbardziej emocjonujący mecz Igi forever, zwłaszcza że stawka była niezwykle wysoka. Tym bardziej cieszę się z tego sukcesu. Trzeci szlem RG + jeden US Open w wieku 22 lat!

Brawo 1ga!

Teraz czekamy na 23 szlema fenomenalnego Novaka Djokovica.

Nie zazdroszczę tym, którzy dzisiaj musieli wybierać akcje do hajlajtsów. Tyle było spektakularnych wymian / zagrań...

Przebieg trzeciego seta: 0:2 > 3:2 > 3:4 > 6:4. Panie wygrywały gemy wyłącznie seriami - dobrze, że te Igi były dłuższe.

A ten pierwszy set był mocno mylący, wynik zupełnie nie oddawał wrażenia całkowicie wyrównanej gry. Różnicę robiła tylko liczba błędów (Karolina jeszcze nerwowa, Iga wyjątkowo skoncentrowana i uważna). 

Nie zazdroszczę tym, którzy dzisiaj musieli wybierać akcje do hajlajtsów. Tyle było spektakularnych wymian / zagrań...
Przebieg trzeciego seta: 0:2 > 3:2 > 3:4 > 6:4. Panie wygrywały gemy wyłącznie seriami - dobrze, że te Igi były dłuższe.
A ten pierwszy set był mocno mylący, wynik zupełnie nie oddawał wrażenia całkowicie wyrównanej gry. Różnicę robiła tylko liczba błędów (Karolina jeszcze nerwowa, Iga wyjątkowo skoncentrowana i uważna). 

Muchova podejmowała duże ryzyko - co zaczęło się opłacać w końcówce 2 seta. Iga grała spokojnie i bezpiecznie - co okazało się niewystarczające w końcówce 2 seta. Podniesienie poziomu Igi i gra na wysokim ryzyku od stanu 3-4 pokazuje, jaka jest wielka. Muchova zrobiła świetną robotę - ale te ostatnie gemy to było dla niej za wiele.
21 minut temu, dong napisał:

Dokładnie. Dlatego ja czułem pismo nosem i bałem się tego 6:2 i 3:0. To było za proste...wygrać znów 6:2 i 6:0, albo nawet 6:2 i 6:3? Ciekaw jestem czy to rodzące się w bólach zwycięstwo wpłynie na psychikę Igi bardziej pozytywnie, niż jakby jednak wygrała łatwo.

Gość

(Konto usunięte)

Muchova podejmowała duże ryzyko - co zaczęło się opłacać w końcówce 2 seta. Iga grała spokojnie i bezpiecznie - co okazało się niewystarczające w końcówce 2 seta. Podniesienie poziomu Igi i gra na wysokim ryzyku od stanu 3-4 pokazuje, jaka jest wielka. Muchova zrobiła świetną robotę - ale te ostatnie gemy to było dla niej za wiele.
O, widzę że oprócz mnie ktoś jeszcze oglądał
7 minut temu, romeksz napisał:

O, widzę że oprócz mnie ktoś jeszcze oglądał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) emoji106.png

Powstrzymaj się od takich komentarzy bo nic nie wnoszą.

Mam identyczne zdanie. Trafna wypowiedź @dzarro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez soundchaser
39 minut temu, dzarro napisał:

Muchova podejmowała duże ryzyko - co zaczęło się opłacać w końcówce 2 seta. Iga grała spokojnie i bezpiecznie - co okazało się niewystarczające w końcówce 2 seta.

W jej ostatnim gemie serwisowym w 2 secie też ja trochę poniosło i parę razy przestrzeliła, ale plan taktyczny zapewne był aby się nie dać sprowokować jak Sabalenka i przez większość czasu go realizowała.  Gdy Iga narzucała swoje warunki rytmicznie naciskając to Muchova nie miała wiele do powiedzenia, ale gdy załapywała się na grę to była śmiertelnie niebezpieczna.  Ona się nakręca jak gra z wysoko rozstawionymi - to jest podobno jej pierwsza porażka z zawodniczką z pierwszej trójki rankingu.

Gość

(Konto usunięte)
Powstrzymaj się od takich komentarzy bo nic nie wnoszą.
Mam identyczne zdanie. Trafna wypowiedź [mention=8]dzarro[/mention].
Ej, czep sie tramwaja

Masz mi za złe że to przewidziałem, czy co.

Przecież, patrząc z perspektywy zakończonego turnieju i cofając się do półfinału, to Muchova wygrałaby z Igą.
Ej, czep sie tramwaja

Przecież, patrząc z perspektywy zakończonego turnieju i cofając się do półfinału, to Muchova wygrałaby z Igą.

Z tą chorą nóżką? Z Sabą nie zagrała nawet 10% długich wymian, które zagrała dziś, a i tak miała skurcze. Nawet nie wiem czy Karolina dałaby radę Mai - bo ona by nie pękła jak Saba. Przełamując Sabę w końcówce masz 85% szans na sukces końcowy . Przełamując Igę w końcówce masz góra 15% szans.
OK Rybakina jest w osobnej kategorii - ale dużego finału jeszcze z Igą nie grały.
21 minut temu, romeksz napisał:

Masz mi za złe że to przewidziałem, czy co.

Ale co przewidziałeś?

22 minuty temu, romeksz napisał:

Serio? A skąd taki wniosek?

Zobacz drogę obu tenisistek do finalu. 

Po co kluczyć, powiedz to wprost. Iga jest jedyną tenisistką w historii, która wygrała 4 szlemy przez przypadek.
7 minut temu, YunnanTEA napisał:

Zobacz drogę obu tenisistek do finalu. 

Znam drogę. Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz.

8 minut temu, romeksz napisał:

A w którym gemie z Sabalenką Muchova złapała tę kontuzję, pamiętasz?

Bo z Igą - w finale - wyraźnie kulała już od piątego gema.

Widzę Sine Metu, że znów zmierzasz do tego, żeby Cię wypierdzelili z tego forum.
Piszesz prowokacyjne bzdury w swoim stylu. Myślałem, że się zmieniłeś, ale chyba to nie takie proste. 😉

3 minuty temu, dzarro napisał:

Po co kluczyć, powiedz to wprost. Iga jest jedyną tenisistką w historii, która wygrała 4 szlemy przez przypadek.

Ja tak napisałem? 

Nie liczyłem tego, ale wycìagnij średnią z rankingu przeciwniczek do finału.

Jeżeli nie połamie to Twojej teorii z historii WTA.

Tylko rozmawiamy, mam nadzieję.

Ciekawe, czy to będzie przełom w tegorocznych zmaganiach?  Do tej pory Idze w tym roku "nie szło".  Wczesne odpadnięcie z AO, dwa przegrane finały WTA1000, dwie kontuzje, które wyeliminowały ją z walki w kolejnych trzech WTA1000.

1 minutę temu, YunnanTEA napisał:

wycìagnij średnią z rankingu przeciwniczek do finału

Średnia rankingu w obu połówkach drabinki wychodzi taka sama.

7 minut temu, Zbig napisał:

Ciekawe, czy to będzie przełom w tegorocznych zmaganiach?  Do tej pory Idze w tym roku "nie szło".  Wczesne odpadnięcie z AO, dwa przegrane finały WTA1000, dwie kontuzje, które wyeliminowały ją z walki w kolejnych trzech WTA1000.

E tam...🫥

Pytanie było inne. Ale nie ma obowiązku...

Edytowane przez YunnanTEA
4 minuty temu, YunnanTEA napisał:

wycìagnij średnią z rankingu przeciwniczek do finału

Rankingi nie grają w takich turniejach. Kiedyś Zbig na to zwrócił uwagę i ja się z tym zgadzam.
A dlaczego? Bo decyduje oprócz talentu i umiejętności dyspozycja. Dyspozycja turniejowa...nie tylko dnia. Muchova taką właśnie miała. Ciekaw jestem co pokaże w następnych turniejach.

Obojętnie jaka formalnie mistrzyni i jakiej narodowości - jak nie potrafi ustabilizować umiejętności celnego i w miarę mocnego pierwszego serwisu - ogólne wrażenie kompetencji mistrzowskich takiej zawodniczki w dyscyplinie, w której sie specjalizuje od lat, w moich oczach jest mocno zachwiane.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Ja tak napisałem? 
Nie liczyłem tego, ale wycìagnij średnią z rankingu przeciwniczek do finału.
Jeżeli nie połamie to Twojej teorii z historii WTA.
Tylko rozmawiamy, mam nadzieję.

Na przykład obie zagrały ostatnio na ziemi z Pawluczenkową. Jakieś wnioski? Trudno żeby nr 1 miała taką samą drabinkę jak zawodniczka z 5-tej dziesiątki. Zresztą jakie to miało znaczenie przy stanie 4-3 w 3 secie z Igą kiedy Karolcia nie istniała i potem przy brejku kiedy też nie dała rady? I jeszcze potem przy własnym serwisie? Miała trzy szanse - żeby co najmniej utrzymać się w meczu. Dwie szanse Iga jej zabrała bo jest twardsza, a trzecia już sama z rąsi wypadła i się wzięła stłukła w drobny mak.
4 godziny temu, YunnanTEA napisał:
4 godziny temu, Zbig napisał:

E tam...🫥

Pytanie było inne. Ale nie ma obowiązku...

Nierozstawiona zawsze ma trudniejszą drabinkę od wysoko rozstawionej, bo to wynika z samej idei rozstawiania.  W praktyce to się sprowadza do tego, że nierozstawiona we wczesnej fazie turnieju "wskakuje w buty" jakiejś będącej bez formy - w przypadku Muchovej była to słaba od dawna Sakkari w 1R.   Jak się dalej patrzy to z większych wyzwań Muchova napotkała po drodze już tylko Sabalenkę, a Iga Gauff i Haddad Maię, więc było porównywalnie.

5 hours ago, (nie)przecietniak said:

Obojętnie jaka formalnie mistrzyni i jakiej narodowości - jak nie potrafi ustabilizować umiejętności celnego i w miarę mocnego pierwszego serwisu - ogólne wrażenie kompetencji mistrzowskich takiej zawodniczki w dyscyplinie, w której sie specjalizuje od lat, w moich oczach jest mocno zachwiane.

Na szczęście twoja ekspertyza ma taka wartość dla nas jak papier toal…

58 minutes ago, Zbig said:

Nierozstawiona zawsze ma trudniejszą drabinkę od wysoko rozstawionej, bo to wynika z samej idei rozstawiania.  W praktyce to się sprowadza do tego, że nierozstawiona we wczesnej fazie turnieju "wskakuje w buty" jakiejś będącej bez formy - w przypadku Muchovej była to słaba od dawna Sakkari w 1R.   Jak się dalej patrzy to z większych wyzwań Muchova napotkała po drodze już tylko Sabalenkę, a Iga Gauff i Haddad Maię, więc było porównywalnie.

Muchowa to zawsze był duży talent i możliwości…. Miała sporo kontuzji przez lata i dlatego była tak nisko.

10 hours ago, soundchaser said:

Iga jest wielka! Pokazała charakter w momencie gdy można było już zwątpić czy zdoła ten finał wygrać. 6:2 i 3:0...ileż razy taki scenariusz przerabialiśmy i kończyło się zawsze szybkim zwycięstwem. Tym razem jednak to rywalka potrafiła odwrócić losy meczu, choć nie da się ukryć, że Iga trochę jej w tym pomogła. Tylko trochę, bo wystarczyło, że Czeszka poczuła swoją szansę i nagle zaczęła grać fenomenalnie. A to co zrobiła w pierwszych dwóch gemach seta trzeciego to była miazga. I tu olbrzymie brawa dla Polki, która zdołała się podnieść i wyprowadzić ze stanu 0:2 na 3:2. Jednak przeżyliśmy jeszcze chwilowy zryw Karoliny i znów chwilę zwątpienia. Jednak końcówka należała do naszej Igi, która opanowała nerwy i bardzo mądrze rozegrała ostatnie gemy, tym razem nie szarżując a grając precyzyjnie i czekając na błędy rywalki.
To był dla mnie chyba najbardziej emocjonujący mecz Igi forever, zwłaszcza że stawka była niezwykle wysoka. Tym bardziej cieszę się z tego sukcesu. Trzeci szlem RG + jeden US Open w wieku 22 lat!

Brawo 1ga!

Teraz czekamy na 23 szlema fenomenalnego Novaka Djokovica.

Rzadko się Z tobą zgadzam ale ta analiza choć krótka trafia w sedno. Dodam od siebie ze Muchowa była już niezle zajechana w ostatnich kilku gemach i wg mnie to zadecydowało.

20 minut temu, jackk napisał:

Na szczęście twoja ekspertyza ma taka wartość dla nas jak papier toal…

Do chamów nie pisałem, więc buzia w....

14 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Do chamów nie pisałem, więc buzia w....

Po co od razu wyzywać??? Napisałem grzecznie ze nie masz pojęcia o tenisie. Rozumiem ze stad ta agresja.

2 minuty temu, jackk napisał:

Napisałem grzecznie ze nie masz pojęcia o tenisie.

Wydaje Ci się - napisałeś jak prostak. A o tenisie mogę wypowiadać się, tak jak zrobilem, gdyż widzę jak serwuje No. 1

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.