Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Jaro_747 napisał:

Widzę że Koledzy w końcu dostrzegli to wszystko, o czym pisałem przy okazji poprzedniego meczu. No ale dzisiaj już nie dało się tego nie dostrzec.

Wśród wielkich mistrzów tenisa było wielu takich, którym jakaś nawierzchnia wybitnie nie leżała - w przypadku trawy byli to m.in. Lendl i Seles.

Jak się spojrzy na liderki rankingu z ostatnich lat, to albo też musiały kilka sezonów poczekać na zwycięstwo w Wimbledonie (Kerber, Halep, Barty) albo nigdy nawet się do niego nie zbliżyły (Osaka).

Iga miała słabszy dzień a i tak zabrakło jej tego jednego gema przy 5-3 w pierwszym secie aby wygrać cały mecz.

Teraz, Zbig napisał:

Iga miała słabszy dzień a i tak zabrakło jej tego jednego gema przy 5-3 w pierwszym secie aby wygrać cały mecz.

Na tej zasadzie to Bencic zabrakło jednej piłki aby wygrać cały mecz.

Jestem Europejczykiem.

Teraz, Jaro_747 napisał:

Na tej zasadzie to Bencic zabrakło jednej piłki aby wygrać cały mecz.

No bo zabrakło i to dwa razy, bo przecież Iga broniła dwóch piłek meczowych.

Bencic to ogromny zmarnowany talent.  Weszła w tour na pełnych obrotach jako 17-latka i organizm nie wytrzymał, po 2 latach zaczęło się pasmo kontuzji które nie pozwoliły jej zagrać na pełnych obrotach żadnego z kolejnych sezonów, inaczej siedziała by na stałe w Top10.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Djoker the G.O.A.T 🤔

Przyjdzie Djoko i wyrówna, przyjdzie Djoko i wyru... 😉

Chyba każdy się zgodzi, że numerek 25 na bucie wygląda ładniej niż 23 🙂

Zwródźcie uwagę na tytułową Agnieszkę Radwañską. Absolutne przeciwieństeo Igi, a największe sukcesy odnosila właśnie w Londynie. 

Technika, Panie

Dlatego tak wysoko jest Jabeur. A wygra i tak Madison Keys lub moskiewska Kazaczka Rybakina

Zaś Uryna Sabalenka techniki nie ma i już.

22 minuty temu, Ajothe napisał:

Pocieszam się, że jesteśmy świadkami najlepszego tenisisty wszechczasów 🤣

Oczywiście. Było 3 Muszkieterów i wszyscy byli mniej więcej równi.
Teraz Djoko powoli zostawia ich w tyle.
Dla mnie to fenomenalny tenisista, posiadający wszystkie cechy geniuszu i stworzony do tej gry pod każdym względem - technicznym i mentalnym.
Kiedyś Borg był dla mnie fenomenem, później Agassi, który nie wykorzystał swojego potencjału do końca. Ale to były inne czasy.
Takiego drugiego jak Novak nie było i długo nie będzie.

25 minut temu, YunnanTEA napisał:

Zwródźcie uwagę na tytułową Agnieszkę Radwañską. Absolutne przeciwieństeo Igi, a największe sukcesy odnosila właśnie w Londynie. 

Technika, Panie

To prawda. Iga ma styl gry nastawiony na ciągły atak i zabijanie. To się sprawdza na innych nawierzchniach, na trawie nie bardzo. Jednak wydawało się, że trochę nauczyła się grać na tej trawie, bo dobrze jej szło w turnieju przed Wimbledonem, z którego się taktycznie wycofała i w pierwszych meczach tego turnieju. Jednak trafiając na lepsze rywalki, które wywierają na nią presję, zapomina o innej technice gry i znów próbuje walić piłki ryzykowne, co skutkuje masą błędów i zamiast przyzwyczajać się do tej nawierzchni i grać na niej coraz lepiej, po prostu rozregulowuje się. W efekcie znów potrzebuje czasu i treningów, by nauczyć się grać na niej poprawnie, bez notorycznego robienia sporych autów w niewymuszonych sytuacjach.

40 minut temu, YunnanTEA napisał:

Technika, Panie

Tak jakby na innych nawierzchniach technika się nie liczyła.  Piłka na trawie odbija się szybko i nisko, dzięki czemu rywalkom było trudno atakować słaby drugi serwis Agi - ot i cała tajemnica.

Widzę że Koledzy w końcu dostrzegli to wszystko, o czym pisałem przy okazji poprzedniego meczu. No ale dzisiaj już nie dało się tego nie dostrzec.

Można dostrzegać codziennie np. słońce gwiazdy i przez tysiące lat wygadywać(że zacytuję klasyka) „banialuki” na ich temat…
5 minut temu, Zbig napisał:

Tak jakby na innych nawierzchniach technika się nie liczyła.  Piłka na trawie odbija się szybko i nisko, dzięki czemu rywalkom było trudno atakować słaby drugi serwis Agi - ot i cała tajemnica.

Drugi serwis, ot cała prawda. 

Próbuję wyjaśnić słabość Świątek. 

9 minut temu, dzarro napisał:

Można dostrzegać codziennie np. słońce gwiazdy i przez tysiące lat wygadywać(że zacytuję klasyka) „banialuki” na ich temat…

No właśnie.

Dokładnie to czytałem. I nagle zaskoczenie.

Jestem Europejczykiem.

Technika, Panie

A Ziemia to dysk spoczywający na grzbiecie gigantycznego żółwia….

Nie. Technikę mają tylko finalistki szlemów. Reszta ma tylko tupet.
1 minutę temu, dzarro napisał:

A Ziemia to dysk spoczywający na grzbiecie gigantycznego żółwia….

Dzarro, spocznij już może. Dyspozycja dnia.

27 minut temu, Zbig napisał:

Tak jakby na innych nawierzchniach technika się nie liczyła. 

Ten jak zwykle wszystko spłaszcza i sprowadza do wspólnego mianownika, nie rozumiejąc niuansów. 
Prawdziwy ekspert. 😉

21 minut temu, YunnanTEA napisał:

Drugi jest lepszy niż pierwszy, bo pierwszym na ogół nie trafia.

Godzinę temu, YunnanTEA napisał:
Godzinę temu, Zbig napisał:

OK, nie tylko.  Ogólnie możliwość grania tuż nad siatką nisko odbijającymi się piłkami wytrącała główny oręż rywalkom preferującym granie mocnymi płaskimi piłkami "z góry w dół".  Do tego niska waga i ogólna sprawność poruszania się.

Godzinę temu, YunnanTEA napisał:

Zazwyczaj zawodnicy osiągający najlepsze wyniki na mączce mają kłopot z trawą.  Trawa ma w sobie też pewną dwoistość.  Z jednej strony pozwala wykazać się tenisistkom typu Radwańskiej, z drugiej strony jak ktoś ma potężny serwis i gra mnóstwo asów, bardzo ciężko go przełamać - dobrym przykładem jest Lisicki,  która liczące sie osiągnięcia miała głównie na trawie.

Twierdzenie że Iga dziś zagrała dramatycznie słabo to jest duża przesada.  Wygrała seta, zagrała 37 winnerów, miała 72% pierwszego serwisu, w pierwszym i drugim  secie broniła łącznie tylko 4 BP.  Odrobinę więcej regularności i cierpliwości i byłoby 2:0 i mecz bez historii.

W każdym razie Bencic się „zemściła”. Kiedy wygrała z Igą w NY 2 lata temu grały krócej, ale 1 set to była rzeźnia. Belcia grała potem z Raducanu jak rencistka. Teraz Iga - po niedzielnym giallo z Belindą - też nie była wulkanem energii.

Co do drugiego serwisu - to nie wiem czy taki kick nie jest bardziej obciążający fizycznie niż typowy pierwszy. Kto podobnie serwuje drugim? Czy przypadkiem nie Sakkari?
Olejniczak w niedzielę się dziwił, że kick Igi tak dobrze wypada na trawie. Być może na trawie to bardziej obciążające zagranie - i dziś akurat limit na karcie się wyczerpał. Z sezonu na sezon takich kryzysów będzie więcej. Może nawet utrata nr 1 nie byłaby taka zła. Zawsze to jakiś reset.

4 minuty temu, dzarro napisał:

Teraz Iga - po niedzielnym giallo z Belindą - też nie była wulkanem energii.

Myślisz że 3 set to takie lekkie odpadnięcie kondycyjne i stąd tyle błędów?

5 minut temu, dzarro napisał:

Belcia grała potem z Raducanu jak rencistka.

Belinda jest rencistką, tylko dorabia na korcie póki może, bo renty teraz niskie 😉

9 godzin temu, YunnanTEA napisał:

Zwróciłem uwagę...i co widzę, widzę, że Iga w wieku 22 lat ma 4 GS na koncie, Aga ile wtedy ich miała?

Zobaczymy dopiero, gdzie Iga w wieku Agi z F Wimbledonu będzie miala swój max. na trawce.

Poczekamy, zobaczymy.

P.S. w ogóle, co to za pomysł by w tenisa grać na trawie, po kilku meczach na wydeptanej, ubitej glebie?

W golfa niech sobie na trawce grają, tam się spaceruje 😉

Edytowane przez iro III

Maciej Trąbski Przegląd sportowy

Ameryki nie odkryję, pisząc, że nie był to mecz Igi. Jeśli ktokolwiek jest innego zdania, to posłużę się liczbami. Polka popełniła 41 niewymuszonych błędów (choć początkowo statystycy podawali, że 39), co nie jest dla niej codziennością. Mało tego, takich statystyk w ostatnich miesiącach nie pamiętam w ogóle. To ponad 10 gemów na 19, które łącznie zdobyła Switolina. A gdy dodamy do tego fakt, że Ukrainka w siatkę lub na aut wyrzuciła "tylko" 25 piłek, to mamy odpowiedź na rezultat tego meczu.

Polka grała tak szarpany tenis, że właściwie nie było pozycji na korcie i czasu, w którym nie mogłaby popełnić jakiejś pomyłki.

Zwróciłem uwagę...i co widzę, widzę, że Iga w wieku 22 lat ma 4 GS na koncie, Aga ile wtedy ich miała?
Zobaczymy dopiero, gdzie Iga w wieku Agi z F Wimbledonu będzie miala swój max. na trawce.
Poczekamy, zobaczymy.

Do tego to tylko roku brakuje - akurat w przyszłym roku cudów bym się nie spodziewał bo będzie olimpiada i powrót na cegłę, jeśli tylko będą jakieś komplikacje - to możliwe, że Iga w ogóle odpuści trawę.

Obiektywnie rzecz biorąc jak na najwybitniejszą zawodniczkę ostatnich 2 generacji(czyli licząc od roczników m.in Radwańskiej) - Iga na trawie radzi sobie słabo. Henin Wimbledonu nie wygrała - ale do finału doszła jako nastolatka. Seles - tak samo. Z drugiej strony są przykłady wygranych w dojrzałym wieku (Halep, Kerber) więc sprawa jest otwarta.
8 godzin temu, Zbig napisał:

Z jednej strony pozwala wykazać się tenisistkom typu Radwańskiej

Ale się wykazała. Raz psim swędem doszła do finału i to był jej jedyny, największy sukces w całej karierze.

12 minut temu, dzarro napisał:

Iga na trawie radzi sobie słabo. Henin Wimbledonu nie wygrała - ale do finału doszła jako nastolatka. Seles - tak samo.

Iga przecież wygrała Wimbledon jako nastolatka. 😉

Brawa i gratulacje dla Ons!

Bardzo cieszy, że wykolegowała "tą", z przyklejonym na stałe płaczliwym ćwierć-uśmieszkiem.

Zawsze to radość gdy wygra Człowiek z maszyną bez emocji.

Jutro czeka ją kolejna machine, tym razem napakowana wścieklizną, ala myślę, że da radę!

Edytowane przez iro III

Jeśli Ons i Saba będą w takiej formie jak dziś - to będzie ciekawie. Niby Saba ma większe doświadczenie bo gra już szósty SF - a Ons trzeci, ale Saba ma bilans 1-4 a Jabeur 2-0 więc… 2 lata temu Ons nie miała za wiele do powiedzenia. Nie wiem tylko co tym Brytolom odbiło z godzinami meczów - znowu zaczynają w porze obiadowej.

4 godziny temu, iro III napisał:

Brawa i gratulacje dla Ons!

Bardzo cieszy, że wykolegowała "tą", z przyklejonym na stałe płaczliwym ćwierć-uśmieszkiem.

Zawsze to radość gdy wygra Człowiek z maszyną bez emocji.

Jutro czeka ją kolejna machine, tym razem napakowana wścieklizną, ala myślę, że da radę!

Też jestem za finałem Jabeur - Svitolina, który staje się coraz bardziej realny po meczach 1/4. Jednak z kobietami to nigdy nie wie, oj nie wie się - jak śpiewał Jerzy Połomski. 😉

Nawiasem - Rybakova jest fajna. Podoba mi się nie tylko z urody, ale również dlatego, że nie pokazuje emocji.

5 minut temu, soundchaser napisał:

Nawiasem - Rybakova jest fajna.

Nie wiem nie znam Rybakovej.

Za to Rybakina to patykowaty manekin z maską zamiast twarzy.

Absolutnie nie typ.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.