Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zmniejszyć czulość pzedwzmacniacza?

adik

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pzedwzmacniacz na ukladzieTDA 7318 o czulości wejściowej ok 400 mV. ta wartość jest ustalona cyfrowo pzez procesor sterujący i nie mam mozliwości ingerować w ustawienia. Pozostaje zalożyć jakiś dzielnik rezystorowy zeby sygnal cd czyli jakieś2 V nie pzesterowywal ukladu. Problem tylko taki ze nie wiem jak to zrobić. nie mam wiedzy technicznej :> jeśli ktoś wie jaki dzielnik wstawić proszę o pomoc i określenie wartości rezystorów. dzięki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TDA ma rezystancję wejściową ok. 50kOhm (min 30k), teoria mówi że dzielnik pracuje nieobciążony jeśli prąd z niego pobierany jest 10x mniejszy niż prąd przez dzielnik płynący (czyli Robc >= 10xR2) więc optymalne byłyby takie wartości:

R1 25kOhm i R2 5kOhm

ale wtedy impedancja "widziana" że strony CD to będzie "tylko" 30kOhm

więc za kompromisowe możemy uznać rozwiązanie R1=30k i R2=7k5, albo coś koło tego

Ukryta Zawartość

wygląda na to ze jednak fakycznie nie znam się na tym bo nie wiem teraz jak go zaaplikować. podejzewam, ze rezystor 30k wlutować szeregowo w ścieżkę sygnalu a 7k5 za nim do masy?

pasma na pewno nie popsujesz póki nie zmniejszysz dramatycznie impedancji wejścia

szemem tericznym bym się nie przejmował

--------////------------wzmak

duży |

|

|

|

<

Uzylem parowanych rezystorów metalizowanych te 33k polutowalem bezpośrednio do nózek scalaka. taka ich aplikacja spowodowala ze rezystory są rozdzielone pzez kondensator na wejściu MKT 2.2 mikro. wszystko dziala dobze tylko zastanawiam się cz rozdzielenie rezystorów to jakiś bląd wygląda to tak

wejście--scalak

|

|

^

7k5

|

masa

juz nic z trgo nie kumam zamotalem się straszliwie! ksiązka o elektronice mi zaginęla. pomocy jak mam to zrobić jak rozumiem coś spapralem tak sobie myślę ,ze moze ten dzielnik zaklada się na wyjściu, poprostu nie wiem. tak to jest jak się studiuje ogrodnictwo proszę o jakiś czytelny schemat albo lopatologiczne wyjaśnienie.

to może mały rysunek poglądowy... (tylko się nie śmiejcie, Paint nie jest zbyt poręcznym programem...)

[obrazekLUKASZ-235925_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja bym jednak stawiał na drugie rozwiązanie

.

[obrazekLUKASZ-235936_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale jaja! ten preamp jest cztero wejściowy i po podlączeniu trzech dzielnkiów sugnal w jakiś magiczny sposób pzenosi się na wszystkie wejścia. Podejrzewam ze za pośrednictwem rezystorów 7k5, bo po ich odlączeniu od masy jest oki. Nie wiem jak zrealizowany jest ten selektor ale tak jak wszystkim steruje nim pewnie procesor. jak wywalę te rezystory to pewnie impedancja wejściowa dędzie do kitu. Kupa zabawy z tym wszystkim. Jeślijest jakieś wyjście to pooszę o poradę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.