Skocz do zawartości
IGNORED

Poważne stereo i kino domowe w jednym

otic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Temat rzeka, wałkowany od lat, wertując internet okazuje się, że najlepszy kompromis to połączenie amplitunera ze wzmacniaczem zintegrowanym i przełączenie trybów grania, jednak tutaj słabym ogniwem okazuje  sie słaba sekcja PRE OUT w amplitunerach i koło sie zamyka...

Moje pytanie brzmi czy zestaw pt. procesor kina domowego + wielokanałowa końcówka mocy, jest w stanie  zamknąć temat bezkompromisowo? Zadowolić fanów stereo i kina domowego?

Przeglądając rynek, za kwotę ok. 20 tys., można skompletować zestaw ze stajni Onkyo/Yamaha, co sądzicie?

Witaj.

Ja używam rozwiązania o którym piszesz na początku czyli ampli spięty ze wzmakiem stereo i jestem zadowolony z takiego połączenia a jeśli chodzi o to że sekcja pre-out w ampli jest słaba to nie zauważyłem tego osobiście bo do stereo wogóle nie używam ampli a w kinie nie zauważyłem różnicy w porównaniu gdy grałem na samym ampli.

A za 20tysi można już skompletować mega sprzęcik ;-)

Prosty rachunek

zakladajac ze masz 8.000zl na wzmacnicz/amplituner, co brzmi w srereo lepiej (i czy znacznie lepiej):

A) ampltuner za 8.000zl

B) wzmacniacz za 4.000zl (pozozstale 4.000zl potrzebujesz na ampltuner)

czyli jedno porzadne ustrojstwo kontra dwa proste?

ja wole jedno porzadne z lepszymi funkcjami i bez kombinowania

Wzmacniacz za 4 tys. 
A do Autora wątku zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest wpięcie systemu stereo w system KD po łaczach pre-out z amp KD. potrzebujesz tylko wzmacniacza stereo z wejściem main-in, albo AV by-pass (różnie je tam nazywają producenci).

6 minut temu, artur 1984 waw napisał:

potrzebujesz tylko wzmacniacza stereo z wejściem main-in, albo AV by-pass (różnie je tam nazywają producenci).

nie tylko :-)

w tym przypadku potrzebujesz jescze dodatkowy przelacznik na wejsciu main-in

22 godziny temu, otic napisał:

czy zestaw pt. procesor kina domowego + wielokanałowa końcówka mocy, jest w stanie  zamknąć temat bezkompromisowo?

Myślę, że nie. W takie rozwiązanie zawsze wpisany jest kompromis. Stereo to dwa kanały. Na temat kina domowego się nie wypowiadam, bo to nie moja bajka

Mam amplituner z wyjściem na końcówkę mocy podpiętym do wejścia Pre-in we wzmacniaczu stereo. Muzyki słucham tylko na wzmacniaczu stereo i jest super. W kinie lepiej gra gdy fronty mam na końcówce wzmacniacza niż bezpośrednio w ampli.

Ampli to Azur 651r , wzmacniacz Cayin A70mk2.

W dniu 1.01.2019 o 11:43, otic napisał:

Witam,

Temat rzeka, wałkowany od lat, wertując internet okazuje się, że najlepszy kompromis to połączenie amplitunera ze wzmacniaczem zintegrowanym i przełączenie trybów grania, jednak tutaj słabym ogniwem okazuje  sie słaba sekcja PRE OUT w amplitunerach i koło sie zamyka...

Moje pytanie brzmi czy zestaw pt. procesor kina domowego + wielokanałowa końcówka mocy, jest w stanie  zamknąć temat bezkompromisowo? Zadowolić fanów stereo i kina domowego?

Przeglądając rynek, za kwotę ok. 20 tys., można skompletować zestaw ze stajni Onkyo/Yamaha, co sądzicie?

Witam.

Tak zdecydowanie można skorzystać z opcji np: Amplituner AV + wzmacniacz/końcówka mocy zapięta na fronty.
Czymś dokładnie jesteś zainteresowany? 
Na start polecam kupić wzmaka z możliwością zapięcia na końcókę mocy i dobre kolumny frontowe by stereo było dobrej jakości i charakterem odpowiadało twoim preferencją. Drugim etapem dokupić amplituner AV i resztę kolumn.

Zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam.

to tylko zależy od Twoich oczekiwań,

ale może nie zestaw onkyo/marantz,

w tej cenie znajdziesz tez zestaw rotela, procesor nie ma tyle wodotrysków co konkurencyjne firmy, ale dźwięk oferuje solidny, warto posłuchać,

niedawno wymieniłem procesor na rotel rsp-1570 (nie najnowszy) i na dłuższą chwilę zakończyłem pogoń za króliczkiem - stereo mnie satysfakcjonuje, w kinie nie potrzebuję nic więcej. w kwocie 20k zl będziesz miał nówkę, mnie zestaw (używany) z mocną pięciokanałową końcówką kosztował ok. 4000 zl...

polecam udać się do salonu i posłuchać jak brzmi procesor i klasyczny przedwzmacniacz podłączony do tej samej końcówki mocy.

dziękuje wszystkim za udział w dyskusji :)

Słuchajcie, obecnie mam AVR Marantz SR 5011 + koncówka mocy Marantz MM 7025. Źródłem wszelakiej medialnej rozrywki jest laptop. Wydaje mi sie że ampli tłumi sygnał audio, porównałem sobie polączenie lapka bezpośrednio z końcówką mocy- trzęsienie ziemi było większe :D

A co sądzicie o przedwzmacniaczu Parasound P5 + koncówka mocy MM7025 (lub nowsza wersja P7)? Doskonale zintegrował by sie z KD, łącznie z subwooferem :)

Powyższy zestaw łatwiej było by mi też schować w szafce RTV, bo jak patrze na wymiary porządnych wzmaków zintegrowanych stereo, to są nieco za głębokie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.