Skocz do zawartości
IGNORED

intensywność oddania zmian tonalnych przez urządzenia audio - przykłady

fortepiano

Rekomendowane odpowiedzi

Muzyka najczęściej składa się z kilku elementów: harmonii tonalnej, barwy dźwięków, rytmu i tempa. Intensywność z jaką oddane są zmiany tonalne uważam za najistotniejszą cechę prezentacji muzycznej dźwięku przez urządzenia audio i instrumenty. Im ona jest lepsza tym lepiej słyszymy zmiany w harmonii, melodie, nastrój zawarty w muzyce. Spłaszczanie różnic tonalnych pozbawia muzykę jej esencji i zamienia ją w zbiór obojętnych dźwięków. Przekaz emocji staje się słabszy, muzyka mniej nas porusza.

By rozpoznać które urządzenia intensywniej prezentują zmiany w harmonii wystarczy skoncentrować się na przejściach między akordami w danym utworze. Im większą różnicę słyszymy przy zmianie tym samych akordów tym urządzenie audio lub instrument jest bardziej intensywny tonalnie. Można również skoncentrować się na samej melodii utworu i posłuchać na którym urządzeniu lepiej ją wyczuwamy. Grałem już na wielu instrumentach elektronicznych i słyszałem wiele urządzeń audio które spłaszczały te różnice.

Jakość oddania różnic tonalnych jest prawdopodobnie związana z bogactwem oddania barwy w jej składowe harmoniczne i rezonanse. Nie jestem jednak specjalista dźwięku by to wyjaśnić na poziomie fizycznym, nie znam się też na elektronice. Jestem z zamiłowania muzykiem, polegam na swoim słuchu, doświadczeniu i na potwierdzeniu różnic przez inne osoby. Aby komponować, czuć dobrze muzykę potrzebny jest wyrazisty tonalnie instrument lub sprzęt audio do nagłośnienia. Na drugim miejscu ważna jest dla mnie miękka pełna barwa, przestrzenność, otwartość, dynamika dźwięku.

Aby wychwycić które urządzenia prezentują intensywnie zmiany tonalne nie potrzeba ponadprzeciętnych zdolności słuchowych, wystarczy tylko koncentrować swoją uwagę na tym aspekcie . Zmniejszanie wyrazistości może wynikać również ze słabszej jakości nagrań jednak do porównań urządzeń staramy się używać tych samych nagrań i utworów by miało to sens.

Poniżej wypisałem przykłady urządzeń które słyszałem i wg mnie prezentują dźwięk z dobrą intensywnością zmian tonalnych.

1. Kolumny Beonicke W 13 – dobry poziom zawdzięczają temu, że twórca przykłada się do oddania brzmienia instrumentów akustycznych, jak napisał na swojej stronie internetowej „ ton realnych instrumentów jest zawsze ze mną”

2. Pianino elektroniczne Avant Grande Yamaha – przy konstruowaniu brzmienia tego topowego instrumentu pracowali stroiciele fortepianów dzięki czemu uzyskali bardzo dobrą wyrazistość zmian tonalnych szczególnie na basie i niższej średnicy, słabiej jest w obszarze wyższych dźwięków oczywiście w porównaniu do akustycznego fortepianu

Jeżeli znacie inne dobre przykłady takich urządzeń audio to proszę o wpisywanie w tym wątku. Interesujące będą urządzenia (wzmacniacze/amplitunery, kolumny/monitory, źródła dźwięku, kable) współczesne i vintage. Dla siebie z uwagi na ceny poszukuje wzmacniaczy i monitorów z rynku vintage.

Ten wątek postarałem napisać wyczerpująco tak by nie powodował nieporozumień i niepotrzebnych sporów. Mam nadzieje, że będzie przydatny dla osób które są zainteresowane urządzeniami hifi.

Z tanich urządzeń współczesnych dostepnych na kieszeń przecietnego odbiorcy muzyki moge podać trzy przykłady urządzeń które wybrałem dla siebie o dobrej wyrazistości tonalnej i barwie dźwięku:

Korg ds dac 100m - przetwornik analogowo cyfrowy 

Yamaha Hph Mt5 - słuchawki studyjne które razem stanowią dobrany duet z korgiem.

Interconect roland black series

Zapraszam do podzielenia się swoimi opiniami i przykładami.

34 minuty temu, fortepiano napisał:

Z tanich urządzeń współczesnych dostepnych na kieszeń przecietnego odbiorcy muzyki moge podać trzy przykłady urządzeń które wybrałem dla siebie o dobrej wyrazistości tonalnej i barwie dźwięku:

Korg ds dac 100m - przetwornik analogowo cyfrowy 

Yamaha Hph Mt5 - słuchawki studyjne które razem stanowią dobrany duet z korgiem.

Interconect roland black series

Interconect - to w audio przewodnik,  PASYWNY element połączeniowy

Godzinę temu, iro III napisał:

Pasywny, a jednak "gra". ;-)

2 godziny temu, iro III napisał:

czujność, czujność !!!

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Gość

(Konto usunięte)

fotrepiano, mógłbyś podać przykład nagrania, które służy ci do porównań urządzeń i przewodów i opisać jak   słyszysz/odbierasz i jakie różnice tonalne na różnych sprzętach? Na które momenty tych nagrań zwracasz uwagę przy ocenie?

14 hours ago, JuG said:

fotrepiano, mógłbyś podać przykład nagrania, które służy ci do porównań urządzeń i przewodów i opisać jak   słyszysz/odbierasz i jakie różnice tonalne na różnych sprzętach? Na które momenty tych nagrań zwracasz uwagę przy ocenie?

teraz gdy korzystam z dac są to utwory z tidal wybieram te które w danym momencie najcześciej słucham lub słuchałem niedawno. Dzisiaj byłyby to utwory Hansa Zimmera gdyż aktualnie przesłuchuje jego płyty. Zwracam uwage na przejścia kiedy zmieniają sie akordy w utworze. Wiekszość utworów zbudowana o kombinacie kilku różnych akordów. Wsłuchuje sie również w linie głównej melodii jak jest oddana. Posłużyć może wiekszość utworów z wyłaczeniem tych które sa bardzo ubogie w podkładzie muzycznym i aranżacyjnym oraz źle zrealizowane.

Aby wiedzieć kiedy nastepują zmiany akordów wystarczy poznać podstawy muzyki.  Dziś jest na youtube wiele takich filmików np. dla początkujących gitarzystów. Wiekszość piosenek z akompaniamentem gitary akustycznej jest zbudowana na sekwencji akordów. 

14 hours ago, JuG said:

np.dobry przykład to utwór Time z Incepcji jest zbudowany o sekwencje akordów które zmieniaja sie stale co 5 sekund .

Na tym urzadzeniu w którym różnice miedzy tymi akordami usłysze naintensywniej uznam za najlepiej oddające tonalność

i nieprzyśniło mi sie to bonaventura ;)

W dniu 6.01.2019 o 13:56, fortepiano napisał:

Jakość oddania różnic tonalnych jest prawdopodobnie związana z bogactwem oddania barwy w jej składowe harmoniczne i rezonanse. Nie jestem jednak specjalista dźwięku by to wyjaśnić na poziomie fizycznym, nie znam się też na elektronice

To co opisujesz w tym zdaniu to od strony techniczno/elektronicznej/informatycznej jest głębią bitową, która się przekłada na zakres dynamiki a ten z kolei stanowi o rozdzielczości brzmienia. Proponuję zrobić test na PC i kliknij dźwięk testowy 8bit a później 16 lub 24, zobaczysz jaka jest różnica w jak to opisałeś "bogactwie oddania barw".

Duża sztuka w graniu polega na tym żeby w całym przebiegu sygnału w torze nie stracić tej pierwotnej dynamiki ze źródła. Dobrze prezentowana dynamika źródła to podstawa dobrego grania, to lepsze zrozumienie tego co się dzieje na scenie, także więcej powietrza wokół muzyków (źródeł pozornych), czytelność planów, lepsza muzykalność i szereg innych spraw, które krótko mówiąc przekładają się na chęć obcowania z takim graniem. 

A teraz z mojej perspektywy empirycznej co najczęściej ogranicza to bogactwo oddania barw w naszych systemach jakiekolwiek kable? NIE, kolumny? NIE, wzmacniacze? NIE, dacki? NIE, transport/źródło TAK , a także złe zestawienie napięciowe poszczególnych sprzętów, np. przy zestawieniu daka lub CD z wyjściem 4V ze wzmacniaczem o czułości wejścia 0,5V niewykorzystane zostanie aż 18dB

Zaryzykuję twierdzenie, że system, który poprawnie oddaje dynamikę źródła wystarcza do czerpania pełnej radości z brzmienia i cieszenia się w pełni z muzyki płynącej z głośników, nie jest to takie proste, ale  oczywiście dla hajendowych audiofili z krwi i kości to i tak za mało ;)

10 godzin temu, m4tech napisał:

A teraz z mojej perspektywy empirycznej co najczęściej ogranicza to bogactwo oddania barw w naszych systemach jakiekolwiek kable? NIE, kolumny? NIE, wzmacniacze? NIE, dacki? NIE, transport/źródło TAK , a także złe zestawienie napięciowe poszczególnych sprzętów, np. przy zestawieniu daka lub CD z wyjściem 4V ze wzmacniaczem o czułości wejścia 0,5V niewykorzystane zostanie aż 18dB

Myślę, że każdy z elementów, który opisałeś na NIE może ograniczać oddanie barw. Ale cieszę się, że żródło wyróżniłeś szczególnie, bo wg mnie jest to najbardziej niedoceniany element toru.

I w tym kontekście, tak szczegółowe rozważania w oparciu o słuchanie algorytmów z Tidala uważam za grube nieporozumienie.

9 minut temu, Allmr napisał:

Myślę, że każdy z elementów, który opisałeś na NIE może ograniczać oddanie barw. Ale cieszę się, że żródło wyróżniłeś szczególnie, bo wg mnie jest to najbardziej niedoceniany element toru.

napisałem "najczęściej"

10 minut temu, Allmr napisał:

I w tym kontekście, tak szczegółowe rozważania w oparciu o słuchanie algorytmów z Tidala uważam za grube nieporozumienie.

A ja uważam za grube nieporozumienie to co Ty napisałeś. Tidal szczególnie mqa (24bit) ma bardzo dobrą rozdzielczość, lepszą w zasadzie niż CD, pewnie chodzi Ci, że u Ciebie nie gra, a to już inna kwestia jest

Wiem, że napisałeś "najczęściej", dlatego ja napisałem "może".

Nigdzie nie napisałem, że u mnie nie gra, nie musisz przenosić swoich doświadczeń na inne osoby.

Muzyka i jej doświadczanie to nie tylko bity.

52 minuty temu, Allmr napisał:

nie musisz przenosić swoich doświadczeń na inne osoby.

jednak obawiam się że właśnie Ty to robisz

• 2 tygodnie później...
On 1/9/2019 at 9:36 AM, m4tech said:

Tidal szczególnie mqa (24bit) ma bardzo dobrą rozdzielczość, lepszą w zasadzie niż CD 

Wypróbowałem Tidal MQA ze swoim KORG dac ds 100m. Jest poprawa dźwięku w stosunku do Tidal hifi ( poziomu płyty cd ) w melodyjności, rozdzielczości barwy, przestrzenności i mikrodynamice. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.