Skocz do zawartości
IGNORED

AA Hyperion IV a Hyperion IV Plus - różnice

jackobtone

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, muda44 napisał:

Heco zamawia przetworniki , obudowy i części w dużych ilościach więc może wynegocjować lepsze ceny i dać niższe marże.

Dodatkowo jak dobrze widzę tweetery czy głośniki średniotonowe są stosowane w innych modelach co jeszcze bardziej obniża cenę .

Niejedne kolumny miałem , niejedne modyfikowałem a kilka od podstaw zbudowałem a jednak gram na nich i od prawie 2 lat zastanawiam się nad ich modyfikacją ale nic mnie w nich nie uwiera i tak ciągle odkładam na później .

Na szczęści są różne firmy, które nie odlatują z cenami. Nie można pozwalać sobie tylko zrobić wodę z mózgu handlowcom i niezależnym recenzentom. 

5 minut temu, Grutka napisał:

To tylko papier Muda, mówię Ci, te mniejsze przetworniki w Operach robią cuda na kiju, pełne 3D, niby mniejsze, a przewyższają  dźwiękiem te większe, no te Opery droższe gdzieś o 2 tysiące od Auror 1000.

Tylko albo aż papier .

Ja znam polipropylen Seasa z kolumn Vienna i swoich konstrukcji . Wiem jak gra i jak czaruje ale potrzebuje też więcej prądu .

Miałem też cudowne przetworniki uznanych marek i niestety , jak ma być bas dobrej jakości to musi być duży garnek . Policz sobie powierzchnię 2x8 cali a 2x5 cali . Tego nie przeskoczysz . Owszem , można zrobić większe wychylenie małego woofera ale wtedy trzeba znacznie więcej prądu .

Przerabiałem to i już nie kupię kolumn gdzie na basie będzie mniej niż mam tu czyli 2x20cm w kolumnie i nie chodzi tu o głośne słuchanie czy podbicie basu .

Fizyka .

24 minuty temu, muda44 napisał:

Tylko albo aż papier .

Ja znam polipropylen Seasa z kolumn Vienna i swoich konstrukcji . Wiem jak gra i jak czaruje ale potrzebuje też więcej prądu .

Miałem też cudowne przetworniki uznanych marek i niestety , jak ma być bas dobrej jakości to musi być duży garnek . Policz sobie powierzchnię 2x8 cali a 2x5 cali . Tego nie przeskoczysz . Owszem , można zrobić większe wychylenie małego woofera ale wtedy trzeba znacznie więcej prądu .

Przerabiałem to i już nie kupię kolumn gdzie na basie będzie mniej niż mam tu czyli 2x20cm w kolumnie i nie chodzi tu o głośne słuchanie czy podbicie basu .

Fizyka .

to prawda bas z wiekszego glosnika jest lepszy inna swoboda nie czuc zylowania, lepsze zejscie

tylko strasznie nie modne sa takie kolumny niestety

35 minut temu, muda44 napisał:

(...) Aurory napędzam wzmacniaczem lampowym Single Ended o mocy 12W

Specyfikacja Aurory 1000 rzeczywiście jest bardzo przyjazna i korzystna dla wielu wzmacniaczy, ale jak to mawiają papier wszystko przyjmie. Wydawać by się mogło (4x20cm na basie), że jednak wskazane jest podłączyć coś mocnego. Jak to w końcu z nimi jest? Zauważasz jakieś niedomagania? Twoja lampa spokojnie daje im radę? Czego słuchasz? 

W moich zapytaniach nie ma żadnych podtekstów. Pytam, ponieważ brat chciałby kupić coś do salonu i niekoniecznie zależy mu na jakości kierując uwagę na wydmuszki pokroju Kruger-Matz itp. Zapewnia mnie, że nie słyszy tak samo jak ja w czym ma racje ? i nie zależy mu na wyśrubowanej jakości, ale i tak staram się brata zachęcić do inwestycji w coś markowego, dobrego i na lata.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

50 minut temu, ohmygod napisał:

to prawda bas z wiekszego glosnika jest lepszy inna swoboda nie czuc zylowania, lepsze zejscie

tylko strasznie nie modne sa takie kolumny niestety

Wieloletnie rycie beretów że kolumny coraz mniejsze i lepiej grają a fakt jest taki że takie 15 cali na basie to dopiero jest prawdziwy woofer i byle wzmacniacz go napędzi . A tak dostajemy jakieś 15 czy 17cm i problemy żeby było dużo prądu do wysterowania tego czyli dużo droższe amplifikacje.

12 minut temu, Tal napisał:

Specyfikacja Aurory 1000 rzeczywiście jest bardzo przyjazna i korzystna dla wielu wzmacniaczy, ale jak to mawiają papier wszystko przyjmie. Wydawać by się mogło (4x20cm na basie), że jednak wskazane jest podłączyć coś mocnego. Jak to w końcu z nimi jest? Zauważasz jakieś niedomagania? Twoja lampa spokojnie daje im radę? Czego słuchasz? 

W moich zapytaniach nie ma żadnych podtekstów. Pytam, ponieważ brat chciałby kupić coś do salonu i niekoniecznie zależy mu na jakości kierując uwagę na wydmuszki pokroju Kruger-Matz itp. Zapewnia mnie, że nie słyszy tak samo jak ja w czym ma racje ? i nie zależy mu na wyśrubowanej jakości, ale i tak staram się brata zachęcić do inwestycji w coś markowego, dobrego i na lata.

a sa w necie wykresy impendancji tych heco aurora?

46 minut temu, Grutka napisał:

Dla mnie akurat ten bas jest niskiej jakości i rozlazły,   ale niech będzie że jest lepszy,nie będę się spierał  ?

Nowe tak grają . Jest poducha na basie i zapiaszczona góra .

Ćwiczyłem je z wieloma wzmacniaczami w przedziale 700zl do około 20 000zl .

Nawet obecna lampa na EL34 które nie słyną ze zwartego basu , bas jest zwinny i sprężysty , równy . Kwestia całego systemu i ustawienia wraz z akustyką .

14 minut temu, Tal napisał:

Słucham wszystkiego oprócz metalu .

Z Musicalem M6i ciężko było oddech w pokoju złapać bo to 2x300W  ?

Co ciekawe Unison Triode 25 dusił się z nimi na średnicy a papierowo słabszy SI nie i tworzy z nimi wybitną parę za fajne pieniądze ale nie bez wad użytkowych - w ciągu 4 miesięcy padła mi już druga EL34 ale to nie o tym temat ...

4 minuty temu, ohmygod napisał:

Nie znalazłem .

Za bardzo odbiliśmy z tematem. ?

5 minut temu, ohmygod napisał:

Raczej nie ma, przynajmniej ja nie mogę znaleźć.

Są za to dwie przychylne recenzje w niemieckich magazynach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, muda44 napisał:

Słucham wszystkiego oprócz metalu .

Z Musicalem M6i ciężko było oddech w pokoju złapać bo to 2x300W  ?

Co ciekawe Unison Triode 25 dusił się z nimi na średnicy a papierowo słabszy SI nie i tworzy z nimi wybitną parę za fajne pieniądze ale nie bez wad użytkowych - w ciągu 4 miesięcy padła mi już druga EL34 ale to nie o tym temat ...

Dziękuję. Będę starał się nakłonić brata do wypożyczenia tej konstrukcji i nausznej weryfikacji.

Zdecydowanie dodatkowym atutem jest, gdy wzmacniacz może być niewielkiej mocy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

• Moderatorzy
15 godzin temu, muda44 napisał:

Niestety ludzie kupują ceną , zachwytami w teście , bajerami czy użytymi głośnikami a przecież dzisiaj przy tak rozwiniętych symulacjach komputerowych i dużych zamówieniach da się zrobić bardzo dobre i niedrogie kolumny . Przykładem są Heco Aurory 1000 na których gram już prawie od 2 lat , co chwilę zmieniam elektronikę a te nadal zachwycają . Kiedyś nawet nie spojrzałem na inne głośniki niż Scan Speak a dzisiaj okazuje się że jakiś marketowy producent potrafi zrobić tak duże i świetnie grające kolumny za takie pieniądze.

muda, a na ilu m2 grasz ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• 2 miesiące później...

Może  mi Pan Michał  przypomnieć  jakie wzmacniacze  dobrze  by zagrały do 4000zl z hyperionami plus  .Panie Michale  jednak ma Pan dobry słuch uważam  że wtedy byłem w wielkim błędzie  wzrokowym a nie sluchowym  pozdrawiam gorąco  .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.