Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

a przyłóż sobie trafko do płytki i oddal słuchając muzyki lub z bez muzyki, posłuchaj samej ciszy na średnim poziome siły głosu i pokombinuj z ustawieniem trafa

pewnie zauważyszże nie ma zmian

No, teraz to już nie mam możliwości popróbowania z ustawieniem bo cudak jest zmontowany... niedemontowalnie ;) A przynajmniej nie łatwo.

Żadnego przydźwieku nie mam, a prawdę powiedziawszy nie słyszę specjalnie różnicy w porównaniu gdy nie było obudowy i trafka były odsunięte na 15cm. Ale słuchawki mam badziewne więc nawet jakby była różnica to bym pewnie nie usłyszał. Zastanawia mnie tylko czy jak zmienię słuchawki na coś lepszego (a mam w planach), to czy warto przyjrzeć się urządzonku żeby coś z niego jeszcze wycisnąć.

Cze!

Może mi ktoś powiedzieć jak wypada PCM2702 zrobiona na dobrych elementach (oczywiście bez przesady) na tle innych kart w cenie do ok 200zł, szczególnie Audigy 2, 24bit@mod X-Fi, Turtle Beach Santa Cruz, Vortex 1 i 2.

Jaka jest opłacalność tego projektu, potrzebuje dźwięku do amplitunera i słuchawek, koszt tej karty na przyzwoitych komponentach to około 200zł, niewiem czy nie lepiej więc kupić np. Audigy 2. Nie mam wejścia cyfrowego w amplitunerze, nie interesuje mnie tez dźwięk 5.1, EAX itd. Mało gram, jakby coś do gier mam SB Live.

Moglby ktos mi podac rozstaw i wymiar srub mocujacych w projekcie msfalcona do pcmki ? Niestety nie mam przy sobie a musze zaprojektowac obudowe zeby laser mi blache wycial

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

rozstaw otworów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam. Mam pytanko złożyłem dac na PCM2706 gra lepiej niż karta na pokładzie notebooka, czy dodanie TDA1541 lub 43 + konwersja I/V znacznie poprawi sonicznie ten DAC ? w stacjonarnym CD mam konwersję I/V i jestem z tego modu b.zadowolony . Z góry dzięki za odpowiedzi i porady.

To ja jeszcze tutaj, moze kogoś zainteresuje.

Sprzedam jedną niemal kompletnie złożoną płytkę katy muzycznej (DAC) USB na PCM2702 (płytka MS Falcona):

C1 - 100u - Panasonic FC 100/25

C2 - 100n - CZERWONA WIMA

C3,4 - 18p - można dać 33pF

C5 - 100u - Panasonic FC 100/25

C6,7 - 100n - CZERWONA WIMA

C8 - 10u - Elna Silmic 22/25

C9,10 - 1,8n - tych nie daję chyba że jakieś znajdę, ale mam chyba tylko nieco za duże :-/

C11,12 - 330p - tych nie daję chyba że jakieś znajdę

C13,14 - 100n - CZERWONA WIMA

C15,16 - 100n - CZERWONA WIMA

C17,18 - 10u - do Black Gate N 33uF (lub Black Gate STD lub Nichicon Muse ES 33uf, ew. polipropyleny do przylutowania samemu - trzeba spiłować nóżki do odpowiedniej grubości)

C19,20 - 100u - Rubycon ZL 100/25

C21 - 1000u/35V - Panasonic FC 1000uF/35

C22 - 1000u/35V - Panaosnic FC 1000uF/35

C23 - 10u/35V - TANTAL 10/25

C24 - 10u/35V - TANTAL 10/25

C25 - 10-50u/25V -Panasonic FC 10/50

C26 - 10-50u/25V -Panasonic FC 10/50

C27 - 10-50v/25V -Panasonic FC 10/50

C28 - 100n/10V - CZERWONA WIMA

C29 - 1000u/10V (lub 16V) - Panasonic FC 1000/16

C30 - 10u/10V - Sanyo 10/25

C31 - 10-50u/10V - Sanyo 22/10

Nie daję OPA2604 bo mi się zapodział - chyba że znajdę.

Dodatkowo kwarc, port USB, dwie diody, BC556B, stabilizatory, dwa mostki prostownicze. Nie mam chyba złącz ARK i nie wiem czy mam w nadmiarze RCA. Rezystory Beyschlag 1% 0,6W.

No i trafo - toroid produkcji trafber, zalewany (w "pudełeczko"), z ekranem.

Niemal wszytko polutowane, ale jeszcze troszkę zostało;-)

Nooo panowie! i panie? Jestem pod ogromnym wrażeniem. Już miałem ochotę wydać osiem stówek na beresforda, ale póki co pozwolę pcmowi pograć. Jakiś tydzień temu kupiłem pare kondków za dyszke, polutowałem i kwas. Coś z jednym kanałem się pociapało. Grzebię, kombinuję o co kaman. Jak poruszałem jednym kondem coś się działo. Wzięło mnie jednak, że opa coś krzywo siedzi wcisnąłem go i voila! Z nudów zacząłem jeszcze mierzyć pojemności kondów w ramach edukacji elektrotechnicznej i okazało się że zamieniłem 2 pojemności ceramików świeżo kupionych, bo nie wiedząc jakie mają pojemności założyłem, że większe mają większą - błąd. I teraz nie mogę wyjść z podziwu. To jest to czego szukałem. Szumu nadal się nie pozbyłem, nie wiem co go generuje, ale generalnie jest nie do zauważenia, więc nie widzę sensu z nim walczyć. Jeżeli ktoś ma do sprzedania jakiś inny wzmacniacz operacyjny (może jakieś ad gotowe do montażu) zamiast mojego opa2604 to chętnie przetestuję teraz, skoro już pozostała część karty działa jak należy.

Podczas pisania tego tekstu cały czas słucham i wciąż nie mogę wyjść z podziwu. Naprawdę nastąpiła rewolucja.

Jedna dziwna rzecz tylko nastąpiła - po podłączeniu do prądu na karcie palą się obie diody, natomiast jak podłączę lapka to już normalnie sama niebieska. Może coś na płytce zwaliłęm, ale nie wydaje mi się.

Napiszę to jeszcze raz: świetny dźwięk za tę cenę; genialny.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Chciałbym złożyć DAC na PCM2702, chcę uzyskać jak najlepszą jakość dźwięku dla wzmacniacza i słuchawek,

przy optymalnym stosunku cena-jakość, więc nie będę stosował najtańszych ani najdroższych części.

Mam kilka pytań, może są troche "lamerskie", ale cóż...:

(Oznaczenia z projektu msfalcona)

1. Czy dużo daje zastosowanie rezystorów firmowych np. Beyschlag od zwykłych łatwo dostępnych 1%?

Bo wychodzi jakieś 3 razy drożej ;/

2. Zamierzam dać wszystkie kondensatory Panasonic FC i Wima, a sprzęgający C8 i wyjściowe będę dobierał na słuch.

Dobrze ? czy jeszcze któreś są krytyczne dla jakości dźwięku?? (Zamontuje sobie je na "podstawkach").

Projekt ma być przyszłościowy więc większość elementów ma zostać już na zawsze.

3. Zamierzam zastosować do zasilania Opampa LM2937 i Lm2990, dla 3,3V z Lm317T.

Zauważyłem że +5V na projekcie Msfalcona jest brane z tego samego uzwojenia co dla opampów, tak jest dobrze?

a. Czy może +5V i 3,3V pobrać z jednego uzwojenia lub osobnych, niestety wtedy jest drożej ;/

A muszę mieć jeszcze jedno napięcie dla ewentualnego przekaźnika odłączającego TPA;/

b. Czy dla +5V i 3,3 zastosować jakieś stabilizatory Low Drop czy wystarczy Lm7805 i Lm317T?

Mógłbym dać na 3,3V np. LT1086 lub LF33, a dla 5V np. TLE4270. Diody w mostku to najprawdopodobniej BYV28.

c. Czy stosując te stabilizatory muszę zrobić swoją płytkę (nie ma problemu) czy idzie to upchnąć na tej od msfalcona?

Jakby co to po narysowaniu dam do sprawdzenia + spis ew. kondensatorów jeśli będą inne niż Wima i Panasonic FC.

4. Gdzie podłączyć potencjometr? Przed czy za wzm. operacyjnym?

5. Czy PCM wraz z Opa2604 lub Ad8066 wystarczy do napędzenia popularnych słuchawek (np. CAL!, K518/530, HD555).

Lubię czasami głośno posłuchać, i niewiem czy np. modyfikacja wzmocnienia podana przez msfalcona wystarczy do tych słuchawek?

Jeśli nie to zabudowałbym jeszcze (odłączany) tpa1620, w związku tym kolejne pytania:

a. Czy dobrze jest zasilać Tpa i wzm. operacyjne z PCM z jednego trafa?

Czy stabilizatory muszą być osobne?

Jakiej mocy trafa szukać w tym wypadku, 2x15 10VA wystarczy do PCM, TPA i jeszcze +5V ??

b. Gdzie w wersji z TPA zamontować potencjometr?

@bookbook

>1. Czy dużo daje zastosowanie rezystorów firmowych np. Beyschlag od zwykłych łatwo dostępnych 1%?

> Bo wychodzi jakieś 3 razy drożej ;/

Niby tak ale to nadal nie są zawrotne sumy a porządne rezystory są wskazane szczególnie w torze sygnałowym, możesz zastosować "zwykłe" po stronie USB

>

>2. Zamierzam dać wszystkie kondensatory Panasonic FC i Wima, a sprzęgający C8 i wyjściowe będę

>dobierał na słuch.

> Dobrze ? czy jeszcze któreś są krytyczne dla jakości dźwięku?? (Zamontuje sobie je na

>"podstawkach").

> Projekt ma być przyszłościowy więc większość elementów ma zostać już na zawsze.

Na zasilanie cyfry możesz wrzucić Os-cony, wydaje się to być dobrym wyborem w tym miejscu

>

>3. Zamierzam zastosować do zasilania Opampa LM2937 i Lm2990, dla 3,3V z Lm317T.

> Zauważyłem że +5V na projekcie Msfalcona jest brane z tego samego uzwojenia co dla opampów, tak

>jest dobrze?

potrzebujesz 4 stabilizatorów dwa na opampy +5V i + 3,3V.

Ja zastosowałem na opampy LM2937 i LM2990 na +5V LM2940 i na +3,3V LM2940-5 i za nim kaskadowo TPS79633, ale nie jest chyba absolutnie konieczne podwójne stabilizowanie w tym miejscu

>

> a. Czy może +5V i 3,3V pobrać z jednego uzwojenia lub osobnych, niestety wtedy jest drożej ;/

> A muszę mieć jeszcze jedno napięcie dla ewentualnego przekaźnika odłączającego TPA;/

Lepiej nie +5V zasila sekcję analogową PCMki 3,3V sekcję cyfrową, lepiej już pobrać napięcie z dodatniej gałęzi od opampów

>

> b. Czy dla +5V i 3,3 zastosować jakieś stabilizatory Low Drop czy wystarczy Lm7805 i Lm317T?

> Mógłbym dać na 3,3V np. LT1086 lub LF33, a dla 5V np. TLE4270.

patrz wyżej, ale jeśli już to raczej LM317, głównie chodzi o parametry szumowe stabilizatora

>Diody w mostku to

>najprawdopodobniej BYV28.

Też takie zastosowałem, wydają się być ok

>

> c. Czy stosując te stabilizatory muszę zrobić swoją płytkę (nie ma problemu) czy idzie to

>upchnąć na tej od msfalcona?

Zależy jakie rozwiązanie wybierzesz, ja robiłem własną płytkę

> Jakby co to po narysowaniu dam do sprawdzenia + spis ew. kondensatorów jeśli będą inne niż

>Wima i Panasonic FC.

>

>4. Gdzie podłączyć potencjometr? Przed czy za wzm. operacyjnym?

IMHO za

>5. Czy PCM wraz z Opa2604 lub Ad8066 wystarczy do napędzenia popularnych słuchawek (np. CAL!,

>K518/530, HD555).

> Lubię czasami głośno posłuchać, i niewiem czy np. modyfikacja wzmocnienia podana przez msfalcona

>wystarczy do tych słuchawek?

> Jeśli nie to zabudowałbym jeszcze (odłączany) tpa1620, w związku tym kolejne pytania:

>

> a. Czy dobrze jest zasilać Tpa i wzm. operacyjne z PCM z jednego trafa?

> Czy stabilizatory muszą być osobne?

Nie bawiłem się ze słuchawkami podpinanymi bezpośrednio więc nie wiem, ale raczej lepiej zastosować dedykowany wzmak słuchawkowy, Ja bym zastosował osobne stabilizatory, Ale cz to będzie słychać? Nie wiem.

> Jakiej mocy trafa szukać w tym wypadku, 2x15 10VA wystarczy do PCM, TPA i jeszcze +5V ??

>

> b. Gdzie w wersji z TPA zamontować potencjometr?

Panowie jak sobie poradziliście z kartą pod Linuxem. Podpiąłem kartę, wykryło ją, w korektorze mogę sobie pogłaśniać (tym graficznym z traya) itp, ale nie mogę zmusić żeby odtwarzało przez nią, a nie wbudowaną. Karty wbudowanej nie mogę wyłączyć sprzętowo. Używam Amaroka. Próbowałem zmienić sterownik w alsie, ale nie mogłem znaleźć snd_usb_audio. Muszę kompilować alse z nowymi modułami czy jak?

System operacyjny to aktualnie Mandriva Xtreme 3, ale na Free 2008.0 też było to samo.

Na windzie wszystko jest ok.

muzg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

muzg nie wiem jak dokładnie w systemach "rpm like", ale w "deb like" plik etc/modprobe.d/alsa-base.conf

dopisujesz (na końcu) coś takiego np:

(ja mam 3 karty, daca używam jako trzeciego)

options snd-cs46xx index=0

options snd-intel8x0 index=1

options snd-usb-audio index=2

moduły używane przez karty dzwiękowe sprawdzisz poleceniem:

cat /proc/asound/modules

(znak "_" należy zastąpić "-")

zaraz zainstaluję amaroka i sprawdzę czy nie da się go ręcznie ustawić na konkretne urządzenie

ok już wiem

proponuję ustawić sobie PCMkę jako drugą kartę (pamiętaj że liczone jest od 0, czyli druga będzie miała numer 1), jak to napisałem wyżej.

a teraz konfig Amaroka:

Ustawienia>Konfiguracja:Amarok...>Moduł

i wybieramy:

wtyczka wyjściowa: ALSA

następnie w Stereo wstaw: plughw:1,0 (zwróć uwagę że u mnie jest :plughw:2,0 ale ja mam 3 karty)

i układ głośników Stereo 2.0

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można powiedzieć, że karta kra mi już pod mandarynką. Zmieniłem urządzenie wyjściowe w Amaroku z ALSA na OSS i teraz znów gra mi tylko PCM ;)

Co do modułów to jednak ładują się ładnie.

cat /proc/asound/modules

0 snd_intel8x0

1 snd_usb_audio

Tobie wszystkie grają naraz czy jak to jest?

Dzięki chłopaki z pomoc. Cieszę się, że można na Was liczyć nawet w tak niszowych sprawach ;)

A tam niszowych, to mój jedyny system od wieeelu lat ;)

Tak mam uruchomione wszystkie karty jednocześnie.

Cirrus jest jako defaultowa karta, Intel jest bo skoro i tak siedzi na płcie to szkoda mi było ja wyłączać :) czasami coś przez nią puszczę, a USB (korzystam z PCM2702 i USB NOSDACa) służy do słuchania muzyki, i w programy są skonfigurowane tak żeby z niej korzystać.

Też polecam takie rozwiązanie, możesz podpiąć wbudowaną kartę pod głośniczki komputerowe i niech "plumka" a USBka pod wzmacniacz i niech gra :))

Ja jestem zwolennikiem prostoty dlatego najbardziej odpowiadał mi XMMS, niestety nie jest już rozwijany.

>Ciekawe jest to, że tylko Amarok pracuje na tej karcie. Reszta systemu na integrze ;)

dokładnie, karty są ustawione:

integra hw0

USB hw1

wszystko domyślnie wyląduje na hw0 jako domyślnej a tylko to co wskażesz na hw1 (czy jakiejkolwiek następnej)

zrób sobie tylko te wpisy w alsa-base.conf bo może się okazać że czasami podniesie Ci karty w odwrotnej kolejności i będzie zabawa

Pozdrawiam

Jest jeszcze ciekawiej. Nie mam tego pliku konfiguracyjnego, a przynajmniej tak gdzie wskazałeś i nie namierzyłem go do tej pory. Pod plughw:0,0 wcale nie ma integry. Jest pod default oraz pulse (pulseaudio). Jak to zrobiłeś, że odtwarza Ci z wszystkich kart jednocześnie bo zaraz się pogubię w tych słuchawkach (jedne pod integre, a drugie przez Chumi-amp do PCM ;)

>Jest jeszcze ciekawiej. Nie mam tego pliku konfiguracyjnego, a przynajmniej tak gdzie wskazałeś i

>nie namierzyłem go do tej pory.

No tak, jak napisałem ja siedzę na Debianie, w systemach opartych na rpmach mogą byćte pliki w innych miejscach trochę lub nawet mieć inną nazwę, stąd rozbieżności, ale niestety ja nie mam praktyki w rpmowch systemach więc dokładnie Cię nie poprowadzę.

sprawdź jeszcze plik /etc/modprobe.conf

i sprubuj dodać takie aliasy:

alias sound-slot-0 snd-emu10k1 (oczywiście ten zmień na swój)

alias sound-slot-1 snd-usb-audio

Pod plughw:0,0 wcale nie ma integry. Jest pod default oraz pulse

>(pulseaudio).

No pulseaudio też nie używam więc nie pomogę (jakoś nie ufam serwerom dźwięku)

Jak to zrobiłeś, że odtwarza Ci z wszystkich kart jednocześnie bo zaraz się pogubię w

>tych słuchawkach (jedne pod integre, a drugie przez Chumi-amp do PCM ;)

tzn nie jest tak że odtwarza mi jeden program na obydwu kartach, np XMMS tylko na USBku a Mplayer na Cirrusie, można puścić jednocześnie jeden utwór na jednym i na drugim programie o porównań jeśli na tym Ci zależy. (oczywiście zawsze trochę będzie jeden w stosunku do drugiego opóźniony, ale do porównań brzmienia da radę).

Chyba że chodzi Ci o jednoczesne działanie kart ale tak że każda własnym życiem, to receptę podałem wyżej. (plik alsa-base.conf lub modprobe.conf). A jeszcze jedno, po zmianie wpisów w modprobe.conf

restart (można to zrobić bez restartu ale najprościej będzie zrestartować

foxbat, 15 Kwi 2009, 23:20

>modules.d mialo byc :D

Tam też go nie ma :P wyszukiwarka nie znajduje...

Zrobiłem tylko ten wpis w modprobe.conf.

Ale cóż najważniejsze, że karta działa. Dzięki jeszcze raz.

Jakie trafo zastować do zasilania Tpa6120 i wzm operacyjnych + 5V dla opa? 2x15 10VA wystarczy? Czy to jest dobra opcja zasilac to z jednego trafa?

Tak wogóle to czy lepiej kupić Audigy 2 ZS gold czy budować tą kartę?? Bo jeszcze nic nie kupiłem i się zastanawiam...

Witam

Karta jest stereo a chciałbym zrobić do niej jeszcze wyjście na subwoofer. Mam taki pomysł:

na wzmacniaczu operacyjnym wzmocnić sygnał 2 razy a potem go rozdzielić. Jeden rozdzielony sygnał zsumować za pomocą rezystorów i będzie to sygnał mono dla subwoofera. Drugi sygnał będzie leciał do wzmacniacza. Można tak zrobić? A może macie lepszy pomysł?:) Mógłby ktoś zamieścić schemat ideowy jak to mogłoby wyglądać? Ja jeszcze nie czuję się na siłach.

Ja aktualnie mam zrobioną taką prowizorkę: Z wyjścia opa PCMa sygnał leci przez rezystory 10k (sumowanie) na drugiego opa gdzie zmontowałem na pająku filtr do suba. Zasilanie pociągnięte ze stabilizatorów pcma. Myślałem, że mogą być jakieś przesłuchy szumy lub inne zakłócenia (opa w filtrze suba jest zasilany na żywca bez filtrowania kondensatorami) ale nic z tych rzeczy nie wystąpiło. Myślę, że jak zrobisz tak jak napisałeś to też będzie wszytko ok. Jak chcesz to mogę zamieścić dokładny schemat podłączenia oraz mojego filtra.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.