Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny z dużym głośnikiem basowym

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, szpakowski napisał:

Myślisz, że to zmienia postać rzeczy?

Nie płącę za obudowę, mam sporo taniej no i aktywnie zasilanie daje pewność pełnego wysterowania.

obiektywnie o audio

5 minut temu, Sonic990 napisał:

Nie płącę za obudowę, mam sporo taniej no i aktywnie zasilanie daje pewność pełnego wysterowania.

Ok. Niech Ci będzie ...
Jednak prosiłbym żeby w dalszej części wątku ograniczyć się tylko i wyłącznie do kolumn pasywnych.

To może być koniec poszukiwań.. GRAJ-END.. i GRAJPUDŁA

YWRkPTMwMHgzMDB4RkZGRkZGJmJnPTMwMHgzMDA=

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

• 3 tygodnie później...

Andrzej, kolega ostatnio przypomniał mi o takich głośnikach, i od razu pomyślałem o Tobie ? Unison Research Max 1. Słuchałem onegdaj na zestawie Cyrusa, i pięknie to grało. Bonusem nie do przecenienia (zwłaszcza dla Twej lepszej połówki) jest doskonała, włoska jakość i styl... do rozważenia.

(aktualnie jest na Audiomarkt w DE za 2800 EUR)

Pozdrawiam!

• 1 rok później...

Nie czytałem całego wątku i nie wiem czy jest ograniczenie na budżecie ale polecam legendę JBL L200. Moja połówka zaakceptować ale szukałem ich prawie 2 lata. W EU bardzo ciężko dostępne.
Popatz też na Electro Voice Sentry 3.
Piękny mebel a dźwięk najwyższej klasy.
Można za rozsądne pieniądze znaleźć.
Wysoka czułość więc zagrają i z lampą i tranzystorem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

24 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Nie czytałem całego wątku i nie wiem czy jest ograniczenie na budżecie ale polecam legendę JBL L200. Moja połówka zaakceptować ale szukałem ich prawie 2 lata. W EU bardzo ciężko dostępne.
Popatz też na Electro Voice Sentry 3.
Piękny mebel a dźwięk najwyższej klasy.
Można za rozsądne pieniądze znaleźć.
Wysoka czułość więc zagrają i z lampą i tranzystorem

Pytałem o kolumny z dużym głośnikiem basowym ... a skończyło się na kolumach z dwoma średniej wielkości głośnikami basowymi ... 

Pytałem o kolumny z dużym głośnikiem basowym ... a skończyło się na kolumach z dwoma średniej wielkości głośnikami basowymi ... 

A od ilu cali to u ciebie jest duży ?
To co proponuje to paczki z 15" basem
W stosunku do tego co teraz się produkuje to wg mnie dużo ale chętnie poznam kolegi oczekiwania

8 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

W stosunku do tego co teraz się produkuje to wg mnie dużo ale chętnie poznam kolegi oczekiwania emoji1.png

Dla mnie 10 cali to już dużo. 

Kolumny już zakupiłem, na w sumie 3 głośnikach 6,5 cala i zamknąłem temat kupowania kolumn na długi, długi czas ... no chyba, że w lotto wygram ...

44 minuty temu, szpakowski napisał:

Dla mnie 10 cali to już dużo. 

Kolumny już zakupiłem, na w sumie 3 głośnikach 6,5 cala i zamknąłem temat kupowania kolumn na długi, długi czas ... no chyba, że w lotto wygram ...

3x 6,5 cala zabrzmiały dla Ciebie lepiej niż np. 10 calowy głośnik? Pytam wyłącznie o bas - tak, żeby było jak w temacie.

obiektywnie o audio

36 minut temu, S0nic napisał:

3x 6,5 cala zabrzmiały dla Ciebie lepiej niż np. 10 calowy głośnik? Pytam wyłącznie o bas - tak, żeby było jak w temacie.

Niestety kolumn z dużym basowym głośnikiem które przyzwoicie wyglądają a nie kosztują majątku praktycznie nie ma, oczywiście imho.  Ale żeby było w temacie ... tak, zabrzmiały lepiej na basie niż Tannoy DC 10T. Innych kolumn nie brałem pod uwagę przez wzgląd na wygląd i cenę i w związku z tym nie słuchałem. Słuchałem kiedyś kolumn z 10cio calowcem które grały bez porównania lepiej ale koszt był 4 czy 5 razy większy.

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Niestety kolumn z dużym basowym głośnikiem które przyzwoicie wyglądają a nie kosztują majątku praktycznie nie ma, oczywiście imho.  Ale żeby było w temacie ... tak, zabrzmiały lepiej na basie niż Tannoy DC 10T. Innych kolumn nie brałem pod uwagę przez wzgląd na wygląd i cenę i w związku z tym nie słuchałem. Słuchałem kiedyś kolumn z 10cio calowcem które grały bez porównania lepiej ale koszt był 4 czy 5 razy większy.

Jeżeli nie jesteś fanem aktywnych kolumn to faktycznie ciężko jest coś takiego dostać w ludzkiej cenie. Problem z takim głośnikiem 10-15 calowym jest odpowiednie wzmocnienie (klasa A/B, D) o dużej mocy i dużym współczynniku tłumienia. A, że nie jesteś fanem klasy D to w zasadzie nie miałeś innego wyjścia.

Każdy ma inne zajawki w kwestii technicznej swojego zestawu.
Z drugiej strony, wzmacniacze lampowe SET i lekkie papierowy membrany mają swój czar - temu nie można zaprzeczyć.

obiektywnie o audio

To zdradź co kupiłeś co lepiej od DC10T zagrało ?

Z dużych głośników słuchałem u siebie Klipsch Forte III i Audiophase Opium. Wygrały i zostały na dłużej te drugie. 30cm papierowego głośnika z 8omami i efektywnością ok 90dB spokojnie daje radę na 27m2 z lampowym Lebenem. Oczywiście sprawdzenie też z nimi mocnego tranzystora mocno kusi.

1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

To zdradź co kupiłeś co lepiej od DC10T zagrało ?

Chario Aviator Cielo i gra i wygląda.

Chario Aviator Cielo i gra i wygląda.

Aaaa racja pamiętam pisałeś o tym w odrębnym wątku jakiś czas temu. Dalej jesteś kontent? No bo że Chario wygląda super to nie ma wątpliwości.

8 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Aaaa racja pamiętam pisałeś o tym w odrębnym wątku jakiś czas temu. Dalej jesteś kontent? No bo że Chario wygląda super to nie ma wątpliwości.

Kontent i wyleczony z wymiany głośników na długo ... 

Jeżeli nie jesteś fanem aktywnych kolumn to faktycznie ciężko jest coś takiego dostać w ludzkiej cenie. Problem z takim głośnikiem 10-15 calowym jest odpowiednie wzmocnienie (klasa A/B, D) o dużej mocy i dużym współczynniku tłumienia. A, że nie jesteś fanem klasy D to w zasadzie nie miałeś innego wyjścia.

Każdy ma inne zajawki w kwestii technicznej swojego zestawu.
Z drugiej strony, wzmacniacze lampowe SET i lekkie papierowy membrany mają swój czar - temu nie można zaprzeczyć.

A tu się nie zgodzę bo czułość odgrywa ważną rolę no i impedancja. Moje L200 to 92dB i prawdziwe 8Ohm i :
- z Musical Fidelity M6500i czyli 2x prawdziwe 500 Wat i współczynnik tłumienia bodaj 180 jest bardzo dobrze ale to zgodnie z tym co napisałeś. Klasa AB
- z Musical Fidelity AMS35i czyli prawdziwe 35 Wat w klasie A który też mam również jest fajne wysterowanie . Nie pamiętam jaki ma współczynnik tłumienia
- no i teraz surpriza . Mam od niedawna pełny zestaw firmy z górnej wloskiej półki Aloia . Już nie istnieje, ale mój wzmak Aloia ST 13.01 ma nominalnie 30 wat choć na forach w USA napisali że zmierzyli 70-84 Wat . Klasa AB i powiem szczerze że jestem zachwycony. Może to również zasługa dzielonego pre I dzielonego potężnego zasilania. Jest kontrola, jest kremowo na średnicy i tweeterze I bass najlepszy z tej całej trójki
Miałem też Lebena CS 300F pożyczony. Bas był ale nie było kontroli niestety. Myślę że to właśnie był problem jakiego współczynnika tłumienia w lampie.

Aloia tak wygląda:
901768a789574fc1cc8ec108be4137f9.jpg

17 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

No bo że Chario wygląda super to nie ma wątpliwości.

Zachęcam do posluchania jeżeli będziesz miał możliwość, tylko z jakimś dobrym wzmacniaczem.

Zachęcam do posluchania jeżeli będziesz miał możliwość, tylko z jakimś dobrym wzmacniaczem.

Ciężko je znaleźć. Z drugiej ręki nie do zdobycia. Trzeba chyba do ciebie wpaść

9 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Ciężko je znaleźć. Z drugiej ręki nie do zdobycia. Trzeba chyba do ciebie wpaść emoji6.png

Dlatego kupiłem nowe. W Krakowie  i Warszawie posłuchasz bez problemu w dobrych warunkach. Chario z Twoimi włoskimi sprzętami mogą się polubić. 

20 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

A tu się nie zgodzę bo czułość odgrywa ważną rolę no i impedancja. Moje L200 to 92dB i prawdziwe 8Ohm i :
- z Musical Fidelity M6500i czyli 2x prawdziwe 500 Wat i współczynnik tłumienia bodaj 180 jest bardzo dobrze ale to zgodnie z tym co napisałeś. Klasa AB
- z Musical Fidelity AMS35i czyli prawdziwe 35 Wat w klasie A który też mam również jest fajne wysterowanie . Nie pamiętam jaki ma współczynnik tłumienia
- no i teraz surpriza . Mam od niedawna pełny zestaw firmy z górnej wloskiej półki Aloia . Już nie istnieje, ale mój wzmak Aloia ST 13.01 ma nominalnie 30 wat choć na forach w USA napisali że zmierzyli 70-84 Wat . Klasa AB i powiem szczerze że jestem zachwycony. Może to również zasługa dzielonego pre I dzielonego potężnego zasilania. Jest kontrola, jest kremowo na średnicy i tweeterze I bass najlepszy z tej całej trójki
Miałem też Lebena CS 300F pożyczony. Bas był ale nie było kontroli niestety. Myślę że to właśnie był problem jakiego współczynnika tłumienia w lampie.

Aloia tak wygląda:

Ukryta Zawartość

Twoje wysokosprawny kolumny zagrają z takimi małymi mocami. Z drugiej strony te estradowe głośniki nie mają dobrego zejścia na basie. Masz gdzieś linka do pasma przenoszenia tych kolumn L200?

E: niestety nie znam tej włoskiej elektroniki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

Sorry omsknął mi się palec moje to L300 . Wersja domowa studio monitorów JBL 4333

Ukryta Zawartość

8b8576d85364baec00d595aae21263cc.jpg

Ukryta Zawartość

I jeszcze tu o nich. Ale podają częstotliwości zwrotnicy a nie pasmo przenoszenia. I czułość zależy od sposobu pomiaru. Uśredniona u Japończyków 93 dB

Dlatego kupiłem nowe. W Krakowie  i Warszawie posłuchasz bez problemu w dobrych warunkach. Chario z Twoimi włoskimi sprzętami mogą się polubić. 

Podpowiedz którzy dystrybutorzy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musiałem w domu trochę polobbować żeby taki mebel został zaakceptowany ale "gra muzyka" . Są po pełnej renowacji więc jak nowe sprzed 40 lat.
To ulubione paczki Nelsona Passa.
Na razie nie ruszam zwrotnicy ale N.Pass w necie podał swoją "poprawkę" tj modyfikacje.
Duża papierowa membrana z potężnym AlNiCo magnesem i dużą cewką daje bardzo fajna energię na basie. Ściana dźwięku.

Usiłuje teraz rozgryźć ten zestaw Aloia. Oni stosowali bardzo drogie i rzadko spotykane zasilanie "inductive power supply" . Malo w necie na ten temat ale najwyraźniej działa bo dobry prąd to w audio klucz do sukcesu.

Problem z takim głośnikiem 10-15 calowym jest odpowiednie wzmocnienie (klasa A/B, D) o dużej mocy i dużym współczynniku tłumienia. A, że nie jesteś fanem klasy D to w zasadzie nie miałeś innego wyjścia.

Jak ty na to wpadles? A to niby dlaczego?
16 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

W stosunku do tego co teraz się produkuje to wg mnie dużo ale chętnie poznam kolegi oczekiwania emoji1.png

No to duży ?

?👈

2 godziny temu, xajas napisał:

Jak ty na to wpadles? A to niby dlaczego?

Bo głośnik o niskim FS ma relatywnie ciężka membranę i średnia skuteczność i do tego przydaje się dużą moc i df. 

Głośniki estradowe nie mają niskiego zejścia i ich wybujala wysoka skuteczność (tam gdzie możnaby podłączyć 30W wzmacniacz) ma swoją cenę.

E: dziękuję ze przegadales mi temat ciężkich, sztywnych, dużych membran, sprawdziło się ?

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

nie kazdy duzy glosnik ma niskie Fs, tak ze to utozsamianie duzy>ciezki>duza moc jest niepoprawne.

popatrz na te wszystkie stare wielkie monitory (nie estradowe), ktore graly z lampami

11 minut temu, xajas napisał:

nie kazdy duzy glosnik ma niskie Fs, tak ze to utozsamianie duzy>ciezki>duza moc jest niepoprawne.

popatrz na te wszystkie stare wielkie monitory (nie estradowe), ktore graly z lampami

No tak ale po co mi duży głośnik basowy który nie ma niskiej częstotliwości rezonansowej? 

obiektywnie o audio

• Pokaż nowe odpowiedzi