Skocz do zawartości
IGNORED

waga do wyważania igły gramofonowej

Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

Ten temat był juz poruszany wewnątrz innego wątku, więc już wiem trochę co i jak ale mam pytanie ściśle dotyczące tego tematu. Znalazłem na Allegro aukcje takiej wagi i chciałbym zapytać, czy to, co można obejrzeć na zdjęciu z aukcji budzi zaufanie? I ile to może być warte? To ta aukcja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Plastik odpada z uwagi na mało przydatny zakres (3-12 G ). Natomiast mam taka samą metalową i przydatnosć jej zalezy od stanu gniazd równoważni w okrągłej podstawce. Przy korzystaniu nalezy uważać na końcówkę igły . Najlepiej do pomiaru wyjmować iglę z wkladki (z uwagi na jej znikoma masę , nie wpływa praktycznie to na wynik ustawienia ..Ew dodać w rachunku;-)Wartosc do 30 PLN, ja za swoją dalem 20PLN., ale tego typu przyrządów brakuje na rynku.

Jeżeli dysponujesz wkładką typu MC to metalowy egzemplarz wagi wgniecie Ci igłę do wkładki (poprzez przyciągnięcie magnesu wewnątrz wkładki), do przeciętnych wkładek MM ta waga wystaczy. Plastik wygląda na tak mało pracyzyjny, że szkoda czasu i pieniędzy. Popularne wagi sprzedaje też Shure i Ortofon.

Plastikowa może przyda się do wyważenia igły w Cyrylu ;-) Tylko jak tam z regulacją? Będę musiał poszperać w instrukcji serwisowej - już mam!

A co do części "zasadniczej" to dziękuje za porady, także za ostrzeżenie dotyczące igły, bo też mnie to zastanawiało. A może uda się wykorzystać tą opuszczaną osłonkę igły?

>Rafał

Nacisk ustawiasz NA IGLE nie na osłońce:-))

Jeżeli chcesz się bawić na serio w analoga to polecam wagę Shure-a ( choć gdybyś przypadkiem stał się właścicielem gramofonu Revoxa to będziesz miał niezłą gimnastykę z upakowaniem jej pod ramię :-)) Jest trochę za duża...).

Pozdr.

A co myslicie o wagach elektronicznych. Zakres do 50g dokladnosc 0.02g.

Widzialem gdzies na allegro. Bije sie z myslami czy kupic taka za ok. 120PN, czy

orginalna shura za podobna cene ?

• 3 tygodnie później...

Witam.

Posiadłem taką wagę. Mimo jej prostoty mam pytanie o poprawną procedurę użycia tej wagi.

U siebie stwierdziłem sygnalizowany problem ze zmieszczeniem ją pod ramię,

szczególnie po ustawieniu na płycie. Instrukcja shura mówi właśnie o ustawianiu wagi na płycie.

Ramię mojego gramofonu, ma nacisk 1,9g ustawiony na wadze elektronicznej.

Wynik został uzyskany w pomiarze bez płyty na wyskości minimalnie wyższej niż grubość LP.

Próba porównania nacisku mojej igiełki wagą shura ustawioną na płycie daje wynik ~2,3g.

Ta sama waga ustawiona wprost na akrylowym talerzu daje wynik 1,9g.

Wysokość, jaki ma wówczas igła jest bliska faktycznej grubości LP.

Jako, że interesuje nas nacisk igły na płytę, wydaje mi się, że tę wagę powinno używać się ją bez płyty.

Jakie są Wasze obserwacje ?.

Pozdrawiam, A

Różnica jest według mnie stanowczo zbyt duża i trzeba przeprowadzić wzorcowanie ;-) Tak na serio,to któraś z wag musi być rozkalibrowana. Natomiast co do miejsca ustawienia wagi, to chodzi o to, że miejsce oparcia igły na wadze powinno znajdować się na wysokości płyty i tyle. I tak trzeba ustawić wagę. Różnica rzędu wysokości płyty raczej nie powinna dać zmiany wyniku więcej niz o 0,1 g i to tylko ze względu na jego zaokrąglenie ;-)))

• 6 miesięcy później...

Do analogu tylko waga analogowa! 8-)))

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

P.S.

To nie ja sprzedaję tą wagę i nieznam sprzedającego. 8-)))

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.