Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Moje AP Sitara są wrażliwe na ustawienie w pokoju.Bas potrafi być nisko schodzący i nie chudy o ile zagwarantuje się za kolumnami pustą powierzchnię tak by bas refleks dmuchał na gołą ścianę. Przy czym u mnie Sitary stoją w odległości 90 cm od ściany. i ani za nimi ani po bokach nie ma gratów rozpraszających podmuchy z bas refleksu. U mnie bas poprawił się również po wpięciu IC Audioquest King Cobra.

Wysokie tony w sitarach są niwelowane przez wzmacniacz Micromegi.

Witam ponownie

po długich i nie powiem, że ciężkich ;) odsłuchach, wnioski:

1. AP-S po ustawieniu wg wytycznych ;) czyli producenta i Waszych uwagach, faktycznie zyskują na przestrzenności, ale doszłam do wniosku, że to nie jest warte „przemeblowania”. Ponieważ nie mamy w zwyczaju słuchać muzyki, siedząc centralnie i analizując poszczególne instrumenty na scenie. To zdarza się raczej sporadycznie, np. po zakupie płyty, czy natchnieniu na eksplorację dźwięków z płyt pożyczonych.
  2. I nie wiem, czy mój słuch podupadł ;), czy raczej nieco się uspokoiły, póki co, jest bardzo dobrze. Dużo oczywiście zależy od realizacji płyty, ale na to już nie mam wpływu. Do testowania zmian w systemie używamy najczęściej Stańki „Dark Eyes” ECM lub Pink Floyd „The Wall” MFSL.
  3. Po ponownym postawieniu AP na kolcach, zdecydowania podupadł bas i zrobiło się nieco sucho, co prawda zwiewniej, ale jakoś tak mało aksamitnie. Tak więc znów „pracują w parterze” ;). Wiem, wiem, już słyszę głosy, że to profanacja i co ta baba wyczynia :)ale nam nie chodzi o analityczne dźwięki i separację, tylko raczej o ciepłą, wyraźną acz nie sterylną scenę. I aż strach pomyśleć, co to by się zadziało, gdybym je wrzuciła na granity.
  4. Podpięłam ponownie swoje Spendory i wiecie co, świetnie móc czasem wrócić i porównać, i stwierdzić, że dokonaliśmy dobrego wyboru i może wreszcie to jest to czego szukaliśmy i co nas cieszy. Okazało się, że Spendory S5e przy naszym piecyku (mbl), nie rozwijają się tak jak AP. Może gdyby podłączyć jakiś rześki wzmak byłoby lepiej i wniosek: Spendory powinny znaleźć innego właściciela z mocnym i jasnym wzmacniaczem.

Konkluzja: do słuchania na co dzień muzyki różnej, nie jest niezbędne wyrafinowane ustawienie (pomiary od i do i kreski na podłodze, jak to jest w przypadku naszego znajomego) i wcale nie o to chodzi, żeby siedzieć centralnie i „za uszami” ma się zbiegać, a jeżeli już tak o tym biegu, to po prostu o to biega, żeby czerpać z tego radość, a nie stale doszukiwać się basów zapiaszczonych ;)

Nie wiem, co jest z przeglądaniem mojej galerii, może foty za wielkie? Dołączyłąm dzisiaj jedną fotę, na której dumnie prezentuje się Sitara, a Spendor jej do pięt nie dorasta ;). Nie, jestem niesprawiedliwa, on po prostu do niej nie pasuje – mezalians? ;):) a może on przede wszystkim do nas nie pasuje?

Pozdrowienia serdeczne na ten tydzień nowy, ze sprzętem nowym i starym, znanym i lubianym i tym co byśmy zmienili na inny, niekoniecznie lepszy ;)

PS. tak przy okazji, co mi się przypomniało, czy macie zamiar przesiąść się na strumieniowca? i wiecie te ripy i zaripanie ;) z torrentów. Kiedyś mnie zachwycało to całe misterium z winylem (wyciąganie, szczotkowanie itp.), później z otwieraniem CD i czytaniem tekstów itp. a teraz co, odpalacie kompa, przeglądacie 1500 plików, myszkując po folderach, albo alfabetycznie i niech się wam broń Boże ręka nie omsknie, bo poszło w diabły 6 folderów ;)

Kurczę, czy ja już się nie pożegnałam?

Edytowane przez ata

No wiec posluchalem Hegla H100 nieco dluzej na swoich Tempo i na kolegi Monitorach Audio GX300 i doszlismy do tych samych wnioskow. W stosunku do Denona 1500 AE, Hegel ma lepiej doswietlona srednica i gore pasma, co wynika z jego ogolnego, nieco lzjeszego profilu tonalnego. Na Heglu fajniej zabrzmiala gora pasma, srednica tez jest fajna, plynna i przyjemna (jakkolwiek trudno to sobie wyobrazic). Denon ma bas z kolei, ktory bardziej mi sie podoba. Jest w nim wiecej mieska, tej kraglosci, ktora uprzyjemnia sluchanie plyt z muzyka typu Nightwish, ktora mowiac krotko nie jest rewelacyjnie nagrana. Na Heglu nie brzmialo to juz tak akceptowalnie. Transformator w Heglu buczy, co denerwuje przy cichych odsluchach i jest nieakceptowalne dla urzadzenia za 10 tys. Moze to przypadlosc tego konkretnego urzadzenia. W Denonie cisza kompletna. Regulacja glosnosci w Heglu jest swietnia, bardzo plynna, mozna naprawde ustawic kazda glosnosc i przy najcichszych, kanaly graja wciaz symetrycznie. W ogolnych rozrachunku trudno jednoglosnie powiedziec, ktory jest ewidentnie lepszy. Wiele zalezy od plyt, ich realizacji. Zabraklo mi tego "wow" przy podlaczeniu urzadzenia 2,5 raza drozszego. Dawno temu podlaczalismy do moich bylych Dali Ikon amplituner Onkyo kolegi i wtedy w konfrontacji z Denonem bylo ewidentnie slychac, ze Onkyo to slabe urzadzenie. Plaski, szary, malo dynamiczny dzwiek. Przy nim Denon brzmial o wiele przejrzysciej, deklasowal go w kazdym aspekcie, tak ze powrot do dzwieku Onkyo bolal jak cholera. Tutaj nie ma tego efektu, a chcialoby sie, aby przy tej cenie byl ten efekt mocnego przebicia, ewidentnej przewagi. Hegel to dobry piec, jednak w relacji jakosci do ceny nie powala, jest zbyt drogi, choc to dotyczy wielu konstrukcji Hi Fi. Juz o tym pisalem, ale gdyby kosztowal te 6, maks 7 tysiecy bylby naprawde dobrym zakupem, a cena bylaby uczciwa. Dobre wykonanie, metalowy pilot, ogolnie ladny klocek i tylko to buczace trafo, ktore nie przystoi. Coz, pora szukac dalej....

Fajnie Ata, fajnie ze fotki wstawilas :) Dobrze to wyglada! No coz, Spendory przy AP wygladaja jak Jaroslaw Kaczynki przy Georgu Clooneyu, a zeby nie posadzono mnie o plec ciepla, to niech bedzie Renata Beger vs Cindy Crawford. Jak widzisz najcenniejsze wnioski, to..... wlasne wnioski, inaczej sie nie da. Elektronika zacna, naprawe seksi to wyglada:) Mniam!

Powiem Ci Ata, ze do podobnych wniosków doszedłem w kwestii ustawienia kolumn. Oprócz brzmienia wygląd pokoju tez ma znaczenie, szczególnie jak wpadają znajomi. raz zostawiłem kolumny wysunięte mocno do przodu co spotkało się z bardzo sceptycznym odbiorem osób odwiedzających moje skromne progi, a i mi na nerwy tez działało, hehe!

Co do odtwarzania strumieniowego, ja osobiście jestem za, używam CA 741 i pozwala on na odtwarzanie zarówno z dysku jak i z normalnego CD, Wygodniej jest jednak z dobrze skatalogowanego dysku, szybko a przy tym układa się playlistę i cały dzień gra:) bez konieczności przekładania płyt!

Czy ktos sprawdzał jak wypada połączenie AP Yara Superior z Naimem XS2?

Sprawdzałem u siebie komplet NAIM XS ale z AP Sitara - i bardzo mi przypadł do gustu.

Co prawda można zaobserwować pewne uproszczenie jeśli chodzi o głębie panoramy stereo ale wg. mnie to zdecydowanie jedyne "ale" poza tym w każdym aspekcie gra bardzo dobrze.

Nie sprawdzałem urządzeń z osobna ale w zestawie z pewnością są warte posłuchania. Zresztą gdybym miał kupić jakiś odtwarzacz CD to oprócz Primare serii 30 brałbym pod uwagę właśnie Naima XS - odchylana "szuflada" na płytę to prosty i genialny sposób na pozbycie się problemów z hałasującym mechanizmem ładowania płyty - a jego obsługa jest bardzo przyjemna.

`

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich!

Szukałem szukałem i w końcu znalazłem, wzmacniacz który moim skromnym zdaniem jest idealny do Tempo VI. Jest to oczywiście tylko moja subiektywna ocena doboru tego zestawu, a mianowicie do rzeczy - jest to lampa Jolida 502BRC, która radzi sobie z tymi kolumnami doskonale. Nie umiem pisać jak co niektórzy dlatego napiszę tak jak umie. Przesłuchałem parę tranzystorów i trochę lamp i to co usłyszałem z Jolki zakończyło moją długą drogę. Dźwięk w dużej mierze zbliża się do ideału, mojego oczywiście. Przede wszystkim muzykalność, miękka i ciepła średnica, dobra podstawa basowa, aksamitna i wygładzona góra, bez ostrości, mnóstwo szczegółów i drobiazgów dotąd nie słyszalnych, piękna scena, muzyka wypełnia cały pokój. Nawet z byle jakim cd jest pięknie, (na właściwy cdek przyjdzie jeszcze czas). Nie bać się lamp Panowie, ja przestałem czytać tylko zacząłem słuchać. Teraz pora na cd i okablowanie.

No to jest ta konstelacja polecana tez przez Stryjeckiego. Ja chcialem tez tej lampy posluchac, ale w Szczecinie nie ma gdzie :( Pozostaje kupic na slepca, co najlepszym rozwiazaniem nie jest.

Napisz jeszcze jak mozesz o ogolnych wrazeniach. Nie slychac brumienia w glosnikach? Jak wrazenia organoleptyczne? No i jakie lampy tam masz, KT88, czy 6550. Mozna w miare glosno pograc tymi 60 watami?

Żadnego brumiena, w tym tygodniu będę miał cd na odsłuch to napiszę o wrażeniach. głośność na 50% wystarcza, na fulla nie słuchałem bo nie ma potrzeby, robiąc głośniej nie traci się na jakości. Lampy mam KT88 i 6550, na KT zbliżone do dobrego tranzystora mi lepiej odpowiada na 6550 większe wypełnienie bardziej zaokrąglone mięsiste, oczywiście zależy od nagrania.

• 2 tygodnie później...

No to było tak, cedek okazał się za jasny było to modyfikowany cd. Grało to nawet właściwie ale, no właśnie. Było za ostro, czysto bardzo detalicznie co trochę denerwowało, więc poszukiwania trwają nadal. Myślę o Vincencie ewentualnie o tym polecanym przez M.S. Naimie.

Mario_77 jakie masz cd na stanie?

No to było tak, cedek okazał się za jasny było to modyfikowany cd. Grało to nawet właściwie ale, no właśnie. Było za ostro, czysto bardzo detalicznie co trochę denerwowało, więc poszukiwania trwają nadal. Myślę o Vincencie ewentualnie o tym polecanym przez M.S. Naimie.

Mario_77 jakie masz cd na stanie?

Denona DCD 1500 AE, poprawnie, nieostro, zwyczajnie grające CD. W zasadzie bez szału, ma natomiast przyzwoity napęd, można więc podłączyć jakiegoś daca. Kolega czasami wpada do mnie z dackiem Regi, wtedy robi się lepiej troszkę, aczkolwiek nie jest to przepaść. Na pewno nie jest to rozjaśniony cedek, gra rzetelnie, niczego nie dodaje, ani też nie ujmuje, odbieram go więc dość neutralnie. Z mojego doświadczenia wynika, że CD najmniej kształtuje brzmienie, zapewne mniej niż wzmacniacz, że o kolumnach nie wspomnę. W kable.... no właśnie, jestem raczej sceptykiem po ślepych testach. Kablowcy mówią jednak, że na rozjaśnione brzmienie pomaga Van den Hul, ten węglowy. Na pewno nie warto szaleć i wydawać na CD grubych pieniędzy, a obróbkę C/A pozostawić dacowi zyskując wiekszą elastyczność. Zawsze można pościągać pliki wysokiej rozdzielczości i podawać muzykę z peceta. Ja osobiście tak nie mam, ale jest to wygoda, z tego co widzę po znajomych. Jest jeszcze jedna zaleta Denona, ma SACD. Nie ma tych płyt zbyt wiele, ale te ktore są grają zwykle lepiej od zwykłych wydań, gęściej, czuć różnicę. Ważne, aby nie kupić starego kapcia, z dojechanym laserem. A Jolida się powygrzewała? Jak to teraz brzmi? Nie ma deficytu basu? Wrzuć jakieś foty, najlepiej at Night, wtedy lamki ładnie się świecą :)

Jolidke kupiłem używaną z dwoma kpl lamp, co do basu nie ma go aż nadto zależy też od nagrania, myślę że to poprawię cd i kablami. Cdeka mam zamiar kupić jakiegoś ciepłego i myślę o Vincencie S6. Przed kupnem kolum słuchałem je z naimem, Advance Ac..., Amplifikatorem, Nadem, Vincentem i jeszcze jakimiś znanymi nie pamiętam i właśnie z Vincentem najlepiej podobało mi się granie, było ciepło muzykalnie detalicznie z szeroką sceną. Jutro może jakieś zdjęcia wstawię.

W wyniku trudności z odsłuchem w grę wchodzi tylko zakup w ciemno w związku z tym jakie cd byście polecili do Tempo VI + Jolida 502BRC ?

W sumie zalezy jakich i jak wielkich zmian oczekujesz. Nie liczylbym na to, ze cedek zapcha duze braki systemu, czy nawet srednie. Miedzy odtwarzaczami sa jednak subtelne roznice. W zasadzie sam juz napisales, ze podobal Ci sie Vincent, choc i z Naimem, czy Creekiem bedzie zacnie. W kazdym razie AP lubia sie z tymi dwoma firmami. Zalezy tez od srodkow jakimi dysponujesz. A jesli masz juz jakis przyzwoity naped, to dokupilbym daca Regi, Hegla i spokoj. A czego tak najbardziej brakuje CI w dzwieku systemu?

Jak już wcześniej pisałem zestawienie kolumn ze wzmakiem jest w moim odczuciu idealne, słuchałem na tym cd modyfikowanym to był znaczny deficyt basu no i było za ostro, czysto bardzo detalicznie co trochę denerwowało, choc półka cenowa jeśli chodzi o dzwięk niby tego cd była w granicach 6-8 tys. Teraz słucham na technicsie za 50 zł :):):) pożyczonym od syna no i w porównaniu z tym modyfik.. to jest przepaść, fakt że przewody mam byle jakie :) A brakuje mi trochę niższego i głębszego basu i ciepła chyba tylko tyle,nie wiem nie umiem tego wyrazić tak wylewnie jak co niektórzy :) Jeśli chodzi o daca może kiedyś bo teraz bardzo rajcuje mnie kupowanie płyt i wyciąganie z pudełka ;)

jest w planie nawet na I miejscu ale z drugiej ręki trudno dostępny

Noweczka: http://www.tophifi.pl/index.php?site=list&skey=products&produkt_id=580&action=detail

Tylko trzeba miec piataka, ale przy cenie elektroniki, ktora posiadasz, szkoda by bylo byle co kupowac.

Jednak wiadomo, ze na szczycie marzen stoja cholerne finanse.

:) piękna :) no na pewno nie teraz, z drugiej ręki kiedyś była za 2kzl. Jeszcze o tym myślałem http://allegro.pl/musical-fidelity-a3-2-cd-i2485942519.html

Tu troche komentarzy po angielsku:

http://www.audioreview.com/cat/digital-sources/cd-players/musical-fidelity/a3cd-player/prd_125257_1586crx.aspx

Nie znam tego modelu.

:) piękna :) no na pewno nie teraz, z drugiej ręki kiedyś była za 2kzl. Jeszcze o tym myślałem http://allegro.pl/musical-fidelity-a3-2-cd-i2485942519.html

Ten odtwarzacz wypadl w testach kiedys bardzo dobrze.

http://koris.pl/index.php?p687,usher-cd-7-autoryzowany-dealer

Widzialem na zywca, sluchalem tez, fajny jest Ci powiem. Sam chcialem go kupic swego czasu.

W srodeczku: http://www.audiovision.cz/files/product/1167/gallery/cd11.jpg

I ocena uzytkownika:

http://www.audiostereo.pl/usher_cd-7_odtwarzacze-cd-354-4879-3.html

Też miałem dylemat po zakupie wzmacniacza do Tempo VI - jakie cd dokupić. Mało brakowało a kupił bym do kompletu cd Audia Flight Three

http://www.audiophilia.com/wp/?p=5513

Nie udało się, w pierwszym momencie żałowałem, ale sam nie do końca byłem pewien czy kupować cd czy odtwarzacz strumieniowy.

Ostatecznie kupiłem rDAC-a Arcama i podpiąłem do tego laptopa.

Rozwiązanie co prawda tymczasowe ale jak każda prowizorka potrwa trochę ;-) i bardzo dobrze bo gra to fajnie.

Dokupiłem właśnie zasilacz Tomanka. Powinno być jeszcze lepiej.

Tym samym oczekiwania względem ewentualnego cd bardzo wzrosły - będzie trudno dokonać zmiany.

Wbrew różnym opiniom u mnie rDAC wpasował się znakomicie, a o zaletach wersji z wi-fi można by długo.

może i ten DAC to nie taki głupi pomysł :) Choć rajcuje mnie kupowanie płyt i wyciąganie z pudełka pomyślę o takim zakupie. A tak przy okazji to jaki dac byście polecili, czy dac to dac czy jest między nimi jakaś różnica???????

dla przykładu: http://allegro.pl/okazja-musical-fidelity-m1-dac-m1-i2480659193.html

http://allegro.pl/cambridge-audio-dac-magic-i2481655892.html

http://allegro.pl/arcam-rdac-przetwornik-c-a-audiofil-eu-i2434271866.html

http://allegro.pl/dac-magic-100-i2495228193.html

Gregorypek - jedynym sensownym rozwiązaniem na dzień dzisiejszy jest: Cambridge Audio Azur 751BD, niesamowite brzmienie (lepsze od r-dac Arcama i wielu odtwarzaczy cd do 8000 zł.) mnóstwo możliwości, w jednym urządzeniu masz CD, BR, odtwarzacz sieciowy itd. korzystasz z tego co bardziej lubisz!

W Korisie powinieneś załatwić sobie wypożyczenie na odsłuch!

czekam na podziękowanie, hehe!!!

w jednym urządzeniu masz CD, BR, odtwarzacz sieciowy itd.

Jak masz możliwość to posłuchaj faktycznie tego Cambridge Audio Azur 751BD. Tomter zamienił na to cudo rDAC-a ;-)

Z drugiej jednak strony skoro jest do wszystkiego to może jest do ...... . Ale to już trzeba sprawdzić w swoim systemie. Nie porównywałem, więc powstrzymam się do dalszych komentarzy. Sam chętnie bym posłuchał u siebie.

<br />

Jak masz możliwość to posłuchaj faktycznie tego Cambridge Audio Azur 751BD. Tomter zamienił na to cudo rDAC-a ;-)<br />

<br />

<br />

<br />

Zamienił i jest bardzo zadowolony z tego posunięcia. Wygoda, jakość brzmienia, prostota obsługi brak laptopa...długo czekałem na ten wynalazek! Moim skromnym zdaniem brzmienie CA jest dużo lepsze od rDac-a, bardziej przejrzyste, większa scena, świetny bas!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.