Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam. Ustawienie kolumn czasem nawet o kilka cm robi różnicę. Warto tez potestować z odległością miejsca odlsuchowego od kolumn czy nawet jego wysokością.

Co do 13mkw grałem kilka lat na Paradigmach Studio 20v4 i to juz wg mnie było za duzo a pokój był przyzwoicie zaadoptowany do słuchania.

Ustawienie kolumn, bajery wytłumacz odbicia wszystko niby ma znaczenie, jednak kolumny są najważniejsze i ich skasowanie z gustem słuchacza. Moje pomieszczenie to akustyczna masakra. Przetestowałem sporo kolumn łącznie z tempo 6 i tylko Yary dały sobie radę choć do ideału jest daleko.

Sorry za błędy pisałem z telefonu. ...

Ustawienie kolumn, bajery wytłumacz odbicia wszystko niby ma znaczenie, jednak kolumny są najważniejsze i ich skasowanie z gustem słuchacza. Moje pomieszczenie to akustyczna masakra. Przetestowałem sporo kolumn łącznie z tempo 6 i tylko Yary dały sobie radę choć do ideału jest daleko.

Piszesz, że kolumny najważniejsze, a zaraz potem,że pomieszczenie masakra i że jako-tako zagrały Yary.

Kolumny nie załatwią problemów akustycznych.

Jeśli wstawisz kolumny do pustego garażu, to jakie by one nie były zagrają beznadziejnie.

Yary mają wszystkie głośniki na przedniej ściance i prawdopodobnie dlatego tak jest u Ciebie.

Nie tylko ja pisałem o tym w tym wątku, że AP wymagają odpowiedniego ustawienia, o czym pisze sam producent.

Radzę poczytać cały wątek, a na pewno zapoznać się z tym : http://audiosystem.com.pl/pozycjonowanie/ i z tym http://www.hifi.pl/porady/ogolne/ustawap.php, oraz poczytać dział "Akustyka" na tym forum.

Zresztą nie tylko AP wymagają przestrzeni wokół siebie.

Kolumny innych firm również grają lepiej, jeśli nie są poupychane w kąty, albo nie leżą na płasko na regale.:)

Chyba źle mnie zrozumiałeś, do pomieszczenia o specyficznych walorach akustycznych należy dobrać odpowiednie kolumny i dlatego kolumny są najważniejsze. Następnie można udoskonalić brzmienie odpowiednim ich ustawieniem. Dlatego wybrałem Yary bo nie mają bas refleksu z tyłu, miałem też tempo 6 i pomimo różnorodnych prób ich ustawienia, nawet z pomocą kolegów z forum, bas ciągle dudnil, czego nie mam grając na Yarach,

Ooo, to przyznam tym bardziej jestem ciekaw, bo z tego co się zorientowałem AP nie ma za dobrych opinii tutaj jeśli chodzi o nowsze modele.

Powiedz proszę na jaki model zmieniasz, czy z czymś innym porównywałeś.

Dzięki

Oj ta ciekawość :)

To żart oczywiście.

Miałem okazję zmienić na AP Virgo 2, a że byłem ciekaw tych kolumn to skorzystałem.

Nowszych modeli raczej nie kupię, bo raz że opinie ludzi tutaj piszących są raczej jednoznaczne "in minus" w stosunku do starej produkcji AP, a dwa że to sporo kasy więcej.

Virgo i Virgo 2 to dwa różne brzmienia.

Sam nie wiem co wolę, i gdyby mnie było stać to zostawiłbym sobie oba modele.

Naprawdę mam zgryz, ale cóż... życie.

Słuchałem tych kolumn prze ponad rok, i naprawdę są warte wiele więcej niż cena rynkowa.

Wszystko co o nich napisano pozytywnego jest prawdą.

Jest czar, scena, rozdzielczość, barwa, ....

No jest wszystko :).

Virgo 2 mają więcej basu, ale czy mi się to podoba jeszcze nie wiem.

Mam nadzieję, że nie będę żałował.

Na razie mogę tyle powiedzieć, bo jeszcze za krótko ich słuchałem i za mało.

Napiszę jakieś porównanie za jakiś czas.

Jestem! Jestem!

Yara II Classic. Od dzisiaj.

Witamy w Klubie. Napisz o swoich wrażeniach jak sie troche "osluchasz". :)

Edytowane przez Balum Balum

"To co teraz, ha?"

Pierwsze co... MA BX2 co do przestrzeni za 1/5 ceny nowych AF Yara II nie mają się czego wstydzić, średnicę MA mają nieco wycofaną i dokładności brakuje w lokalizacji ale za 1300 zł? I też znikły ( prawie)

Yara podpięta tak na szybko.

Scena fajna wszystko bardziej szczegółowe. Stereo tak jakby od nowa, mimo że namiastkę miałem. Dynamika!!! szybki bas. Rozstawienie będzie mieć znaczenie ale to musze na spokojnie.

Muszę zamknąć oczy bo kolor Yara nie stroi z resztą ... ale może to i lepiej.

MA BX2 nie mają się czego wstydzić za prawie 1/6 ceny AF Yara. Ale jednak.

Precyzja AF co do sceny bez porownania.

Edytowane przez szy_a

Ja tam lubię granie Yar Classic. W mniejszych pomieszczeniach będzie super. Podoba mi się brzmienie Yar bo przypomina mi monitorowe brzmienie, a właśnie takie lubię. No to spijaj ten klimat kolego.

BAT VK300 - hybryda - jak dobrze poszukasz to za 9k wyhaczysz. super integra miałem ja kiedyś. do AP jak najbardziej. trzeba się trochę naszukać na rynku wtórnym.

MF KW 250 - duży zapas mocy. kombajn taki "all in one". sam wzmacniacz dla mnie był super. co do reszty temat do rozważenia.

ATC SIA 150 - muzykalne urządzenie. ocieplone.

McIntosh 6850 - ocieplony. można kupic w okolicach twojego budżetu.

A McIntosh 6300? - podobny do 6850 tylko chyba bez traf wyjściowych.

Jestem ciekaw jakby BAT zagrał z nowszymi np. Tempo 6?! Może jeszcze Gamut D200

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

A McIntosh 6300? - podobny do 6850 tylko chyba bez traf wyjściowych.

Jestem ciekaw jakby BAT zagrał z nowszymi np. Tempo 6?! Może jeszcze Gamut D200

Gamuta nie słyszałem nigdy ale z BATem super. miałem go przez chwilę własnie z tempo 6 - dojrzałość i kultura grania. co do 6300 nie wiem ponieważ nie miałem przyjemności. natomiast gdybym miał wybierać pomiędzy BATem a np 6850 wziąłbym BATa

Czy w yarach jest regulacja prześwitu jeśli chodzi o szczelinę bass reflex. Zastanawiam się nawet nad tym jeśli jest na stale szczelina wykonana z dystansów czy sie nie zabawić.

Z tego co pamiętam bass reflex jest zestrojony fabrycznie, czyli nie ma żadnej regulacji. Na własną rękę chyba bym nie kombinował. W ramach eksperymentu możesz zrobić dwie rzeczy:

- regulacja kolcami lub podstawą pod kolumnę (zbliżyć/oddalicć wylot bass reflex od podłogi)

- gąbki w tunel bass reflexu. Możesz zatkać całkowicie lub zmniejszyć wylot

Mimo wszystko na początku próbowałbym osiągnąć satysfakcjonujący efekt ustawieniem kolumn. Tak jak pisałem wcześniej, lubią troszkę przestrzeni wokół siebie.

Co chcesz zmienić w basie?

"To co teraz, ha?"

A McIntosh 6300?

Miałem ten wzmacniacz przez pewien czas. Entry level Maka, bez autoformerów i jak to zwykle z entry, przeciętnie. Szczerze mówiąć, nie polecam, chyba że w cenie ok. 5-6k PLN. Grał dosyć rodzielczo, nie gubił się, ale żeby z niego wycisnąć najwięcej, trzeba było grać b. głośno. Nie twierdzę, że to zły wzmacniacz, ale żadnej eforii nie było, brakowało pazura i nie było czuć tej mocy, kontroli, co w wyższych Makach. Od tego Maka pod pewnymi względami lepszy już jest Denon PMA-20xxAE (nowy w tej cenie) lub inna używka z wyższej półki.

Edytowane przez SVART

najlepiej to skrzyknąć paru zaprzyjaźnionych kumpli z okolicy i nie tylko ze swoimi wzmocnieniami i bezpośrednio porównać w ten czas będziesz zdecydowanie mądrzejszy:) ....ty zadbaj tylko o dobra oprawę czyli dobry browar lub jakiś dobry bimber:) a decyzje lub werdykt podjąć przed bo po to wiadomo co by było...:)

UWAGA ! Do właściciela małego pokoju: na Alle pojawiły się STEP 25 pewnie w idealnym stanie. Nie wiem czy cena jest atrakcyjna, być może.

http://allegro.pl/audio-physic-step-25-i4826454419.html

Sprzedaje je bodajże nasz forumowy kolega, który udziela się w tym wątku wyżej :). Darius, podłączałeś może te monitorki, jak to gra?

Edytowane przez SVART

ja miałem Avanti V. polecam MF 500 a najlepiej 550. dobrze grało również z all in one MF 250. super paczki na długo z nimi zostaniesz. chyba że jesteś taki sam choleryk co ja:)

MF dawal z avanti rade w rockowym i metalowym graniu? Nie brakowalo wykopu, nie bylo zbyt sucho?

było bardzo dobrze. Avanti nie sa rozdzielcze aż tak na górze jak to różni mówią. MF jest zaokrąglony więc połączenie jak najbardziej słuszne. w połączeniu z Avanti V to żywe granie, kulturalne. musiałbyś posłuchać np thieli cs 3.7 to dopiero jest rozdzielczosć Avanti V przy nich sa bardzo analogowe.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.