Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.
Moim skromnym zdaniem, Tempo do tak dużego pomieszczenia (44m) to może być trochę lipa. Virgo też. W takiej przestrzeni, jeśli to mają być AP, to powinieneś celować w Scorpio 2 lub Avanti III. Trochę szkoda, że nie masz możliwości odsłuchu przed zakupem.

Godzinę temu, Berbeć napisał:

Witam serdecznie.
Moim skromnym zdaniem, Tempo do tak dużego pomieszczenia (44m) to może być trochę lipa. Virgo też. W takiej przestrzeni, jeśli to mają być AP, to powinieneś celować w Scorpio 2 lub Avanti III. Trochę szkoda, że nie masz możliwości odsłuchu przed zakupem.

Przecież nie będzie słuchał z holu czy z kuchni tylko z salonu a on ma 28m2 ....tak napisał więc w takim metrażu T6 a tym bardziej V5 będą jak najbardziej optymalne .... kwestia co się do nich podepnie i czy "siądzie" dźwięk słuchaczowi 🤔

Edytowane przez Ataszek

Naim Uniti Star + Dynaudio Emit 50

Godzinę temu, Ataszek napisał:

Przecież nie będzie słuchał z holu czy z kuchni tylko z salonu a on ma 28m2 ....tak napisał więc w takim metrażu T6 a tym bardziej V5 będą jak najbardziej optymalne .... kwestia co się do nich podepnie i czy "siądzie" dźwięk słuchaczowi 🤔

Salon ma 28m i otwartą kuchnię plus hol… Dla rozchodzącego się dźwięku, to jedno pomieszczenie. A czy będzie słuchał z holu, kuchni, czy salonu, to już inna inszość. Moim zdaniem T6 i Virgo wcale nie będą optymalne.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Berbeć napisał:

Dla rozchodzącego się dźwięku, to jedno pomieszczenie.

Tak na dobrą sprawę to żadne z tych kolumn mogą nie zagrać na miarę oczekiwań, w tak nieregularnym pomieszczeniu. W tym przypadku kolumny ze swoim charakterem grania to jedna sprawa, akustyka to druga sprawa a konkretny wzmak to trzecia sprawa. Do Scorpio i Avanti wzmak który ma kolega jest ewidentnie za słabiutki.

Edytowane przez Riczi75
1 godzinę temu, Berbeć napisał:

Salon ma 28m i otwartą kuchnię plus hol… Dla rozchodzącego się dźwięku, to jedno pomieszczenie. A czy będzie słuchał z holu, kuchni, czy salonu, to już inna inszość. Moim zdaniem T6 i Virgo wcale nie będą optymalne.

Przy dobrym ustawieniu i odpowiedniej reszcie toru oraz ogarniętej akustyce oczywiście że zagra jak na AP przystało ...kwestia czy to podejdzie słuchaczowi 🤔

57 minut temu, Ataszek napisał:

Przy dobrym ustawieniu i odpowiedniej reszcie toru oraz ogarniętej akustyce oczywiście że zagra jak na AP przystało ...kwestia czy to podejdzie słuchaczowi 🤔

Na to liczę.

W kwestii akustyki pomieszczenia nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa ale już jest znośnie. Mogę jeszcze powalczyć z sufitem, dodatkowym kwiatem, ruchomymi panelami po bokach (w tej chwili brak a stałe odpadają) oraz DSP, które już posiadam (w kartonie i czeka na wony czas). Także sprawa rozwojowa. A jakieś kolumny i tak muszę mieć aby słuchać…;)

Z mojego doświadczenia wynika, że te moje 44m raczej postrzegane powinny być przez pryzmat 28m salonu bo pomieszczenie tak wygięte (litera U), że salon stanowi wizualną całość z trzema ścianami i szerokimi przejściami do kolejnych pomieszczeń. Z pewnością nie jest to czworobok gdzie jeden koniec pod ścianą to kuchnia.

Edytowane przez sonique
3 godziny temu, Riczi75 napisał:

Tak na dobrą sprawę to żadne z tych kolumn mogą nie zagrać na miarę oczekiwań… Do Scorpio i Avanti wzmak który ma kolega jest ewidentnie za słabiutki.

Riczi75, właśnie podpiąłem z ciekawości Creeka 4330mkII (40w/8) do Scorpio 25 (praktycznie to samo, co Scorpio 2). Creek, jak na swoją cenę (1200pln za używkę w dobrym stanie), gra z nimi bajecznie. I nie sprawia wrażenia przeciążonego. Podobnie jak Avanti, to są kolumny bardzo przyjazne dla wzmacniaczy. Także to, co ma kolega sonique, starczyłoby z naddatkiem.

W dniu 12.05.2023 o 07:07, Prewwit napisał:

Niezła gromadka👍 Czym napędzasz? W bezpośrednim porównaniu u Ciebie jak oceniasz, który model najprzestrzenniej gra, który z najlepszą dynamiką, z najlepszą średnicą, czy raczej bardzo minimalne różnice? Z tej trójki po głowie mi chodzi od dłuższego czasu Virgo 2

Przestrzeń wypada najlepiej z SP2 i V2 ... T2 dużo nie ustępują, ale jednak ...

V2 są pozbawione jakichkolwiek ograniczeń w dynamice. Przy odpowiednim wzmacniaczu pulsują ściany i pękają kieliszki. Pod tym względem pomiędzy V2, a resztą jest przepaść.

Każde z nich dają zaś mega frajdę ze słuchania. Tzw. muzykalność na najwyższym poziomie. Czasami wydaja mi się że te najmniejsze dają największą przyjemność 😉  Podejrzewam, że to jednak sentyment, którym je darzę. Ale to na inną opowieść.

Nie jest wg mnie prawdą, że im większe, tym większego pomieszczenia potrzebują.

Wg mnie najważniejsze jest dać im miejsce za i obok. Ja mam ten komfort, że stoją >1m od tylnej ściany i po bokach też mają przestrzeń.

PS. Jakbyś był chętny na V2 to odezwij się na priv.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Berbeć napisał:

gra z nimi bajecznie.

No nie wiem czy to co gra bajecznie dla Ciebie, to znaczy bajecznie dla innych. Miałem Scorpio 25, obecnie mam Tempo Vl oraz Spark V . Kolega Baksiu również ma doświadczenia z róźnymi AP wymagającymi, jak i mój znajomy posiadający Virgo V. Każdy z nas doszedł do wniosku że APki grają "pełną piersią" dopiero ze wzmakami 200W+. Trzymam się swojej teorii bo mam z AP juź długie doświadczenia.

Edytowane przez Riczi75
9 godzin temu, Riczi75 napisał:

No nie wiem czy to co gra bajecznie dla Ciebie, to znaczy bajecznie dla innych. Miałem Scorpio 25, obecnie mam Tempo Vl oraz Spark V . Kolega Baksiu również ma doświadczenia z róźnymi AP wymagającymi, jak i mój znajomy posiadający Virgo V. Każdy z nas doszedł do wniosku że APki grają "pełną piersią" dopiero ze wzmakami 200W+. Trzymam się swojej teorii bo mam z AP juź długie doświadczenia.

Nie kwestionuję Twojego doświadczenia z AP, mam swoje. Posiadam jeszcze Sparki 3, które moim skromnym zdaniem są najlepsze ze wszystkich Sparków. Moje Scorpio napędza Destiny 2, tego 4330 podpiąłem nieco prowokacyjnie i jest naprawdę fajnie. Nie widzę sensu w pogoni za watami przy tak skutecznych kolumnach. Chyba, że chcesz kruszyć szkło. Ja nie słucham głośno, nawet tego nie lubię. Piszesz, że miałeś Scorpio 25, i zmieniłeś na Tempo 6. Dlaczego?

1 minutę temu, J4Z napisał:

W czym dla Ciebie 3, lepsze są od 5?

Przede wszystkim mają ładniejszą i dokładniejszą górę, przestrzeń i stereofonia wypadają podobnie, czyli bardzo dobrze, bas - subtelny i powściągliwy w obu wersjach, ze wskazaniem na 3. Barwa dźwięku zdecydowanie na korzyść 3. Proszę pamiętać, że to u mnie, z moim źródłem, kablami, wzmacniaczami i oczywiście w MOIM pokoju odsłuchowym.

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Berbeć napisał:

Nie kwestionuję Twojego doświadczenia z AP, mam swoje. Posiadam jeszcze Sparki 3, które moim skromnym zdaniem są najlepsze ze wszystkich Sparków. Moje Scorpio napędza Destiny 2, tego 4330 podpiąłem nieco prowokacyjnie i jest naprawdę fajnie. Nie widzę sensu w pogoni za watami przy tak skutecznych kolumnach. Chyba, że chcesz kruszyć szkło. Ja nie słucham głośno, nawet tego nie lubię. Piszesz, że miałeś Scorpio 25, i zmieniłeś na Tempo 6. Dlaczego?

Zmieniłem Scorpio na Tempo ponieważ w moim pomieszczeniu odsłuchowym Scorpio się po prostu udusiły. To kolumny na duże pomieszczenia a mój pokój  +-25m2 był za mały aby zagrały dobrze . W bezpośrednim porównaniu niestety poległy w tym konkretnym pokoiku z T6. To porównanie miał okazję słuchać kolega Prewitt z którym jednoznacznie stwierdziliśmy przewagę T6.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, sonique napisał:

Zdradź kolego w jakiej odległości od ścian stoją u Ciebie T6.

Kolumny stoją 70-80cm od ściany tylnej i jakiś metr od ścian po bokach kolumn. Kolumny skierowane w kierunku słuchacza. Linia przecięcia za słuchającym.

35 minut temu, Riczi75 napisał:

Kolumny stoją 70-80cm od ściany tylnej

Dzięki, ale…

Mierzone od membran czy tylnej ściany? Jeżeli tylnej ściany to przy podłodze czy przy wierzchołku kolumny? Kolumna ma pochylenie 7st co sprawia, że każde miejsce pomiaru daje inny pomiar…;)

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, sonique napisał:

Dzięki, ale…

Mierzone od membran czy tylnej ściany? Jeżeli tylnej ściany to przy podłodze czy przy wierzchołku kolumny? Kolumna ma pochylenie 7st co sprawia, że każde miejsce pomiaru daje inny pomiar…;)

Teraz jestem poza domem więc Ci nie podam dokładnych odległości. 70-80cm to odległość do dolnej krawędzi. Ustawiam kolumny tak abym słyszał dobrą stereofonię i przestrzeń. 

Riczi75 dzięki za wyjaśnienie. U mnie dokładnie odwrotnie.

sonique, Ty słuchałeś już kiedyś AP Tempo 6 albo Virgo, czy to jest strzał w ciemno z opcją zwrotu, jak zamówisz nowe?

4 godziny temu, Berbeć napisał:

sonique, Ty słuchałeś już kiedyś AP Tempo 6 albo Virgo, czy to jest strzał w ciemno z opcją zwrotu, jak zamówisz nowe?

Pierwsze poważne kolumny kupiłem po odsłuchach jedynie w salonie - i to był błąd pomimo, że i tak całkiem nieźle trafiłem w swoje preferencje (gorzej w wymagania pomieszczenia). Dzisiaj już nie jestem jednak początkujący. Na podstawie opinii, recenzji, i słowa szeptanego jestem w stanie wyciągnąć dużo więcej wniosków niż kiedyś.

AP wydają się idealnym kandydatem. A że biorę pod uwagę używane to i możliwości posłuchania nikłe. Wolę jednak tak niż znowu nowe ze sklepu (tym bardziej po dzisiejszych cenach).

Mam możliwość kupienia T25 „mint condition” za ok. 80% ceny oferowanej w Polsce na portalach sprzedażowych i zdecydowałem się spróbować w ciemno. A raczej w pół-ciemno bo ktoś z dość bliskiego i znanego otoczenia ma T6, w dodatku ktoś kto lubi podobny dźwięk do mnie.

Jak nie „siądzie” to z pewnością znajdzie się w tej cenie kupiec dość szybko. Lub zwrócę bo mam 3 miesiące gwarancji (Sklep HiFi znajdujący się w Europie).

Ot co, cała historia…;)

Edytowane przez sonique
W dniu 18.07.2023 o 22:42, matee napisał:

Nie jest wg mnie prawdą, że im większe, tym większego pomieszczenia potrzebują.

Wg mnie najważniejsze jest dać im miejsce za i obok. Ja mam ten komfort, że stoją >1m od tylnej ściany i po bokach też mają przestrzeń.

PS. Jakbyś był chętny na V2 to odezwij się na priv.

Kiedyś może w końcu przetestuję je u siebie, choć maks mogę odsłuchać około 50cm o ściany do tyłu kolumny, obecnie trochę adaptuję akustycznie pomieszczenie (powieszone na suficie panele Nida Sonic 2,4x2 metra pod spodem wełna 7cm, a obecnie robię sobie dwa absorbery 1x0,6m 10cm grube, na przednią ścianę na pierwsze odbicia) i myślę że powinno być OK.

Dzięki za propozycję, ale obecnie inne wydatki.

21 godzin temu, Riczi75 napisał:

Zmieniłem Scorpio na Tempo ponieważ w moim pomieszczeniu odsłuchowym Scorpio się po prostu udusiły. To kolumny na duże pomieszczenia a mój pokój  +-25m2 był za mały aby zagrały dobrze . W bezpośrednim porównaniu niestety poległy w tym konkretnym pokoiku z T6. To porównanie miał okazję słuchać kolega Prewitt z którym jednoznacznie stwierdziliśmy przewagę T6.

Potwierdzam, Scorpio dawały większą ilość basu, ale co z tego jak przez ograniczenie pomieszczenia, był on słabszej jakości, taki trochę misiowaty. Kolumny miały dużo miejsca wokół. Po wstawieniu T6 inne granie, też potężny dół, ale trzymany w ryzach. Po prostu, kolumn trochę jak ciuchy trzeba też dopasować, co do wielkości.

Riczi75 coś tam działałeś może w pokoju z akustyką?

Nawiązując do bądź co bądź ułomnego wyboru kolumn na odległość, to nieco pomocne mogą być też wykresy. Wiem za co lubiłem poprzednie kolumny (góra, lecz też nie zawsze) i co mnie w nich po trzech latach użytkowania drażniło (słaba średnica przykryta basem - zawsze, za duża objętość basu względem średnicy - bardzo często). Oto ich wykres:

MASilver5006G.thumb.png.d4a1bab4905562c74f0e4dd48450c4c0.png

A tak przedstawiają się AP Tempo, tutaj wprawdzie wersja 35, ale wszystkie Tempo są mocno podobne (po co zmieniać to co świetnie działa i się sprzedaje):

APTempoPlusHHCTIII.thumb.png.efaf337b225e519f734649617800932b.png

* wykresy za audio.com.pl

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 20.07.2023 o 14:13, Prewwit napisał:

Kiedyś może w końcu przetestuję je u siebie, choć maks mogę odsłuchać około 50cm o ściany do tyłu kolumny, obecnie trochę adaptuję akustycznie pomieszczenie (powieszone na suficie panele Nida Sonic 2,4x2 metra pod spodem wełna 7cm, a obecnie robię sobie dwa absorbery 1x0,6m 10cm grube, na przednią ścianę na pierwsze odbicia) i myślę że powinno być OK.

Dzięki za propozycję, ale obecnie inne wydatki.

Potwierdzam, Scorpio dawały większą ilość basu, ale co z tego jak przez ograniczenie pomieszczenia, był on słabszej jakości, taki trochę misiowaty. Kolumny miały dużo miejsca wokół. Po wstawieniu T6 inne granie, też potężny dół, ale trzymany w ryzach. Po prostu, kolumn trochę jak ciuchy trzeba też dopasować, co do wielkości.

Riczi75 coś tam działałeś może w pokoju z akustyką?

Niestety akustyka nadal kuleje . Ze względu na to że w kraju bywam gościnnie, to ten pokój traktuje nieco po macoszemu.

3 godziny temu, sonique napisał:

Koledzy, dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Kupiłem T25. Bardzo mi się podobają i ze mną zostają:)

Jak Ci pasują i zostaną to ok - super sprawa.

Ja po ich zakupie i chwilowym oczarowaniu .... szybko sprzedałem 😌....oby u Ciebie było inaczej 💪

Godzinę temu, Ataszek napisał:

Ja po ich zakupie i chwilowym oczarowaniu .... szybko sprzedałem 

A co takiego się stało? Zatęskniłeś za T6?;)

Edytowane przez sonique
1 minutę temu, sonique napisał:

A co takiego się stało? Zatęskniłeś za T6?;)

Nic takie strasznego się nie stało 😄 zakupiłem dodatkowo wtedy Scorpio I i w moim dość dużym pomieszczeniu zagrały o niebo lepiej 💪

T6 nigdy nie miałem ....

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.