Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

A ja właśnie stałem się posiadaczem AP Sitara. Jestem już po zabawie z rozstawieniem kolumn. W poniedziałek kupię poziomice, żeby ustawić je według zaleceń producenta tj. pochylenie 7 stopni. Zmieniłem kabelek bo Qed XT signature zabijał bas i.... okazało się, że tani kabel na miedzi bez srebra tj. Cambridge Audio Pacific który leżał od 2 lat nieużywany w szafie - poprawił bas i ogólnie brzmienie systemu.... Obawiałem się ostrych wysokich tonów a nic takiego nie ma miejsca. Piękna stolarka i rzeźba kolumn....

A ja właśnie stałem się posiadaczem AP Sitara. Jestem już po zabawie z rozstawieniem kolumn. W poniedziałek kupię poziomice, żeby ustawić je według zaleceń producenta tj. pochylenie 7 stopni. Zmieniłem kabelek bo Qed XT signature zabijał bas i.... okazało się, że tani kabel na miedzi bez srebra tj. Cambridge Audio Pacific który leżał od 2 lat nieużywany w szafie - poprawił bas i ogólnie brzmienie systemu.... Obawiałem się ostrych wysokich tonów a nic takiego nie ma miejsca. Piękna stolarka i rzeźba kolumn....

Gratulacje. Witamy w klubie. Napisz coś o reszcie systemu

Kupiłeś nówki czy używane? Pytam czy wygrzane już czy świeże.

Edytowane przez BobW
Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Gratulacje. Witamy w klubie. Napisz coś o reszcie systemu

Kupiłeś nówki czy używane? Pytam czy wygrzane już czy świeże.

Używane w bardzo dobrym stanie. Poprzedni właściciel sam je przywiózł pomógł ustawić etc. Elektronika to Micromega Ia 100 i cd 20. Kable głośnikowe qed xt evolution. IC aktualnie to właśnie Cambridge Audio Pacific ...... był do dziś wysoki model Qed XT Signature ale nadmiernie rozjaśniał system. Bez niego sitary brzmią dużo lepiej bas jest lepszy.

Zatem teraz będę się rozglądał za IC (bo jednak trochę głupio mieć do takiego sprzętu IC za 150-200 zł ;) choć całkiem fajnie się komponuje) i też pewnie za głośnikowymi kablami, które poprawią bas. Macie jakieś propozycje ? Van den hul ? Potrzebuje chyba czegoś miedzianego bez srebra. Co polecicie. Góra nie jest ostra bo micromega takiej nie ma. Średnicy nie trzeba poprawiać tylko bas.

Używane w bardzo dobrym stanie. Poprzedni właściciel sam je przywiózł pomógł ustawić etc. Elektronika to Micromega Ia 100 i cd 20. Kable głośnikowe qed xt evolution. IC aktualnie to właśnie Cambridge Audio Pacific ...... był do dziś wysoki model Qed XT Signature ale nadmiernie rozjaśniał system. Bez niego sitary brzmią dużo lepiej bas jest lepszy.

Zatem teraz będę się rozglądał za IC (bo jednak trochę głupio mieć do takiego sprzętu IC za 150-200 zł ;) choć całkiem fajnie się komponuje) i też pewnie za głośnikowymi kablami, które poprawią bas. Macie jakieś propozycje ? Van den hul ? Potrzebuje chyba czegoś miedzianego bez srebra. Co polecicie. Góra nie jest ostra bo micromega takiej nie ma. Średnicy nie trzeba poprawiać tylko bas.

Jakiś czas temu pytałem tu o kable z jakimi grają AP innych użytkowników ale jakoś nie było za wiele odpowiedzi.

U mnie aktualnie:

IC - QED Qunex Silver Spiral lub CHORD CRIMSON PLUS

Głośnikowe - Monitor Atmos Air 195 silver

Jestem w trakcie poszukiwań kabli głośnikowych

Nie jest wcale ostro. Choć czasami niektóre płytki mogą tak zabrzmieć, wszystko zależy od jakości nagrania. Dlatego szukam nowych/innych kabli głośnikowych by doświadczyć zmiany ;-)

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Nie jest wcale ostro. Choć czasami niektóre płytki mogą tak zabrzmieć, wszystko zależy od jakości nagrania. Dlatego szukam nowych/innych kabli głośnikowych by doświadczyć zmiany ;-)

Jeśli już srebrne to słyszałem, że Sonus oliva są zaskakująco delikatne i też nie kasują basu. Zastanawiam się nad Audioquest King Cobra 100% miedzi może być fajnie. Zobacze czy uda mi się je wypożyczyć na odsłuch z salonu audio. W każdym bądź razie prawie 8 miesięcy zastanawiałem się nad głośnikami. Rozważałem Harpie, Tannoye, studio 16hertz, Focale i padło na AP Sitara. w sumie wydałem mniej niż planowałem i jest ok ;) Głośniki są urocze i już rozumiem poprzedniego właściciela, że tak o nie dbał i nie chciał wysłać kurierem. Piękne paczuszki.

Czy Yara II Superior tez powinienem ustawić pod katem 7 st., czy mogę je ustawić blisko tylnej ściany?

Ostra góra to cecha AP, bo po fascynacji z przejścia na AP zacząłem zauważać wyostrzenia w górnych zakresach szczególnie przy muzyce pop i dance?

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Czy Yara II Superior tez powinienem ustawić pod katem 7 st., czy mogę je ustawić blisko tylnej ściany?

Ostra góra to cecha AP, bo po fascynacji z przejścia na AP zacząłem zauważać wyostrzenia w górnych zakresach szczególnie przy muzyce pop i dance?

AP są szczegółowe na górze i ja to lubię. Mogą być za ostre i tu trzeba dobrać elektronike, ewentualnie dać ciemne kable. Sprawdź w manualu co piszą o Yarach czy muszą mieć 7 stopni nachylenia czy też nie.

Edytowane przez Audio_Newby
Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

W manualu nic nie ma na temat 7 st. czyli ustawienie powinno być standardowe?

chyba tak nie wiem jak wygląda podstawka w Yarach. W sitarach te płaskownice i kolce są tak skonstruowane, że aż się prosi o regulowanie. Można np. tył podnieść albo opuścić względem dwóch przednich nóżek no i wtedy np. zwiększa się lub zmniejsza kąt nachylenia. Możesz ewentualnie sprawdzić czy obie kolumny mają taki sam kont nachylenia jeśli nie to poprawić. możesz po eksperymentować jeśli producent nie zaleca konkretnego kąta nachylenia jak w sitarach.

a ostrość góry zredukować zmiana kabli? Kurcze miałem na odsłuchach MA GS20, były spokojniejsze górą, jednak coś podkusiło mnie na Yary, teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem... Yary zauroczyły mnie sceną i głębią...

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

a ostrość góry zredukować zmiana kabli? Kurcze miałem na odsłuchach MA GS20, były spokojniejsze górą, jednak coś podkusiło mnie na Yary, teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem... Yary zauroczyły mnie sceną i głębią...

Yara II Superior to świetne głośniki nie powinieneś sobie nic zarzucać. Grają zwyczajnie inaczej niż Monitor Audio. Z tego co czytałem w recenzjach też MA potrafią przywalić sybiliantami. Dużo zależy od elektroniki. Przy mojej Sitary nie walą w uszy bolesnymi wysokimi ale całość jest bardzo szczegółowa z plastyczną średnicą. Z drugiej strony mam też ścianę za głośnikami wyciszoną piramidkami no i jeszcze rozpraszacze prowizoryczne ze stolarki. Gdyby nie to na pewno wysokie były by gorsze. Może to być więc też kwestia akustyki pomieszczenia. Kable ucinające górę to Van den hule. Napewno nie dawaj nic na srebrze tylko czyste miedziaki. W moim przypadku jak pisałem wcześniej też muszę sprawić sobie ciepłe kable ze względu na potrzebę poprawy basu i ogólnego brzmienia. Ale generalnie już teraz nie jest źle... Poza tym Sitary są piękne i mojej dziewczynie się też podobają :)

PS. Ja miałem bolesne wysokie tony z creekiem po zmianie elektroniki już ich nie ma.

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Na w ogóle nie reklamowaną i mało popularną Micromege :) Szczegółowa a bardzo delikatna góra ! Średnica odgrywa w niej rolę przewodnią przy czym ta wyższa góra. Aha no i micromega ma bardzo fajną przestrzeń tak jak Ap... Micromega jest prawdziwie Made in France. Ponieważ AP są Made in Germany to można powiedzieć, że z tego mariażu wyszedł Merkozy ;) Systematyczność, siermiężność i dokładność Pani Kanclerz i lekkie wariactwo oraz zamiłowanie do zwracania na siebie uwagi prezydenta Sarkozyego ;) Przy czym obie osobistości są prawdziwie europejskie.... to lubię :) Dalekowschodnie składaki do mnie nie przemawiają.

Tu jest recenzja mojego kompletu. http://audio.com.pl/testy/micromega-cd-20-+-ia-100:3

Bardzo ładnie w tym systemie brzmi Sade.... wokal i detale rewelka no i ta przestrzeń.... na Smooth Operator jest się obejmowany dźwiękiem ze wszystkich stron, a to dzwoneczek od lewej, grzechotka z prawej, piękny saksofon lewy środek etc. I ZERO SYBILIANTÓW ! Przy creeku uszy boały :(

Trochę się Panowie rozpisaliście ale chyba nie do końca poprawnie merytorycznie :-)

Odnośnie pochylenia kolumn AP Sitara - producent tak skonstruował skrzynki że są pochylone o 7 stopni i nic nie trzeba pochylać należy tylko zamontować profile, wkręcić kolce i wypoziomować poziomicą dołączaną do kompletu kolumn (w postaci breloka).

Superiory mają prostą skrzynkę i nic nie trzeba pochylać i kombinować.

Oczywiście to że nie trzeba nie znaczy że nie można jeśli np. uważasz że wysokie tony są za ostre to pochylenie kolumn może przynieść poprawę ale również ustawienie kolumn równoległe zmniejsza poziom wysokich.

Odnośnie akustyki pomieszczenia proponuje przeczytanie zasad ustawienia kolumn AP które znajdują się na ich stronie - producent wręcz odradza stosowanie takich ustrojów.

W kwestii kabli głośnikowych - u mnie Sitary grały z zestawem Primare I21 DVD26, interkonekt VDH D102 mk3 i głośnikowy Kimber 8PR. Pewnie kable mogły być droższe ale te spisywały się całkiem nieźle.

Kable dobierałbym na końcu pod docelowe głośniki i elektronikę.

Odnośnie ustawienia - jak wcześniej pisałem warto poczytać zalecenia producenta ale generalnie AP lubią grać z dala od ścian można z nimi wyjechać prawie na środek pokoju odsłuchowego - wtedy pokazują na co je stać.

Edytowane przez lorecci
Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Trochę się Panowie rozpisaliście ale chyba nie do końca poprawnie merytorycznie :-)

Odnośnie pochylenia kolumn AP Sitara - producent tak skonstruował skrzynki że są pochylone o 7 stopni i nic nie trzeba pochylać należy tylko zamontować profile, wkręcić kolce i wypoziomować poziomicą dołączaną do kompletu kolumn (w postaci breloka).

Superiory mają prostą skrzynkę i nic nie trzeba pochylać i kombinować.

Oczywiście to że nie trzeba nie znaczy że nie można jeśli np. uważasz że wysokie tony są za ostre to pochylenie kolumn może przynieść poprawę ale również ustawienie kolumn równoległe zmniejsza poziom wysokich.

Odnośnie akustyki pomieszczenia proponuje przeczytanie zasad ustawienia kolumn AP które znajdują się na ich stronie - producent wręcz odradza stosowanie takich ustrojów.

W kwestii kabli głośnikowych - u mnie Sitary grały z zestawem Primare I21 DVD26, interkonekt VDH D102 mk3 i głośnikowy Kimber 8PR. Pewnie kable mogły być droższe ale te spisywały się całkiem nieźle.

Kable dobierałbym na końcu pod docelowe głośniki i elektronikę.

Odnośnie ustawienia - jak wcześniej pisałem warto poczytać zalecenia producenta ale generalnie AP lubią grać z dala od ścian można z nimi wyjechać prawie na środek pokoju odsłuchowego - wtedy pokazują na co je stać.

Dzięki lorecci za ten post. Jesteśmy nowymi Audio Physicowcami ;) Czyli co do pokoju z AP nie przydatne są ustroje akustyczne ? Moje AP Sitary aktualnie stoją metr od ściany tylnej i tel też bocznej. Jak je troche skręciłem w stronę miejsca odsłuchowego to ładniej zagrały. Ja nie muszę łagodzić wysokich ani poprawiać średnicy tylko basik :) AQ King Cobra ma podobno bardzo dobry niskoschodzący bas. Też się zastanawiałem nad Van den Hulem ale stwierdziłem, że może za bardzo zaciemni górę.

Dzięki lorecci za ten post. Jesteśmy nowymi Audio Physicowcami ;) Czyli co do pokoju z AP nie przydatne są ustroje akustyczne ? Moje AP Sitary aktualnie stoją metr od ściany tylnej i tel też bocznej. Jak je troche skręciłem w stronę miejsca odsłuchowego to ładniej zagrały. Ja nie muszę łagodzić wysokich ani poprawiać średnicy tylko basik :) AQ King Cobra ma podobno bardzo dobry niskoschodzący bas. Też się zastanawiałem nad Van den Hulem ale stwierdziłem, że może za bardzo zaciemni górę.

Nie chodzi o to że nie należy zadbać o akustykę pokoju odsłuchowego ale o to by nie stosować/lub stosować w ograniczonym zakresie elementy które działają głównie na wysokie częstotliwości jak np. piramidki.

Cytat ze strony AP:

"

Rule No. 5

The removing of unnecessary high-frequency killers, e.g. by drawing the curtains, can result in a more dynamic sound. We recommend that you use dampening material sparingly and only in the case of real disturbances.

Keep the curtains open!

Całość znajduje się pod tym linkiem:

http://www.audiophysic.de/aufstellung/index_e.html

Odnośnie kabli - nie wiem jaką masz elektronikę, u mnie VDH się sprawdza i moim zdaniem warto wypróbować kable tego producenta bo sprawdzają się w wielu konfiguracjach a ceny nie są kosmiczne jak w przypadku innych producentów.

Akurat kabel King Kobra miałem (wypożyczony z Top Hi Fi) - moim zdaniem w swej cenie to bardzo dobry kabel i teraz chętnie bym go jeszcze raz wypróbował. Na pewno warto go sprawdzić w systemie - obawiałbym się tylko zakupu kabli AQ z drugiej ręki ze względu na dużą ilość podróbek.

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

No i stałem się właścicielem oryginalnej (używanej) King Cobry. Poprzedni właściciel kupił ją w Audioklanie. Obejrzałem zresztą i nie wykazywała cech chińskiej podróby tj. nadmiernego błyszczenia się, błędów na pudełko nie udolnej plecionki oraz niskiej sztywności. Końcówki też takie jakie powinny być tj. po latach śniedzieją bo są pokryte srebrem.

Wyraźnie poprawił się bas tak jak chciałem. Pięknie to teraz brzmi.

Witajcie, od lat jestem posiadaczem Virgo/ chyba pierwszej edycji/ i niestety zaczynają mi podać niskotonowe głośniki.

Czy ktoś może mnie poinformować, gdzie kupię P17 RC H353?

Pozdrawiam

Halo, Koledzy, czy rzeczywiście nikt nie wie, czy też może to za banalny problem ? A może chociaż ktoś mi podpowie,

czym zastapić głośnik niskotonowy Seas P17 RC H353 w AP Virgo z 1995 r,?

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.