Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

No ja też mam kolumny w norze rozstawione, kupiłem z myślą, że staną za jakiś czas w godziwym miejscu. Taki pokoik 6x4 by mi się marzył, z barkiem, stojami na płyty i swiętym spokojem, tylko na muzykę!

Witam wszystkich zwolenników Audio Physica,

dołączam do fanklubu i chciałym pochwalic się moimi nowiutkimi tempo 25 w pięknej orzechowej okleinie,

Które grają z niemiecką elektroniką B.M.C, wszystko w ok 30m pomieszczeniu i naprawdę robi wrażenie,

B.M.C. nowa marka w Polsce, ale głośno rozpisywana w prasie, dla ciekawych fotki z podglądem do wnętrza,

wzmacniacz zadziwia swoim zasilaniem co daję mu wagę 45kg, natomiast cd do wysokiej klasy top loader

z napędem paskowym, szukam kabli do systemu, co polecacie?

BMC_Stereo_amp_and_insidelarge.jpegP1017708.jpg

No ja też mam kolumny w norze rozstawione, kupiłem z myślą, że staną za jakiś czas w godziwym miejscu. Taki pokoik 6x4 by mi się marzył, z barkiem, stojami na płyty i swiętym spokojem, tylko na muzykę!

Ha, ha, ha marzyciel ;-). Ale to dobrze trzeba mieć cel w życiu.

Ja mam tylko 15m2 samotni - ale za to będzie tylko do muzyki ;-)

Teraz trochę żałuję, że nie pokombinowałem przy projektowaniu i nie dorzuciłem kilku metrów więcej.

Ale będzie dobrze - tak myślę.

Audia Flight Three w czasie pracy ;-)

Jak miło, że wzmak pracuje a ja wypoczywam.

Tylko płytki zmieniam ;-)

Czas rozbudować sprzęt pod kątem plików, nie musiał bym się gimnastykować ;-)

post-976-0-93872800-1332070292_thumb.jpg

Edytowane przez BobW

Słuchałem tego pieca parę tygodni temu z Sonus Faberami. Potworna moc!! B.M.C. wygląda na bardzo solidną elektronikę.

Dokładnie, B.M.C. do bardzo solidna elektronika, wzmacniacz gra swobodnie z dużym zapasem mocy i jest neutralny, łatwy w doborze kolumn, a z Tempo 25 gra poprostu tak jak grają Audio Physyki, o których zaletach wszyscy na forum wiedzą.

Mam możliwość kupienia Audio Physic Avanti 2, czy warto dać za nie 6-7 tysi. Zaczynam od początku i chcę zacząć od porządnych kolumn i właśnie te wpadły mi w ręce, co sądzicie o tym modelu? dzięki za wszystkie sugestie.

Mam możliwość kupienia Audio Physic Avanti 2, czy warto dać za nie 6-7 tysi. Zaczynam od początku i chcę zacząć od porządnych kolumn i właśnie te wpadły mi w ręce, co sądzicie o tym modelu? dzięki za wszystkie sugestie.

Cześc,

Pierwszym i zarazem ostatnim kryterium są Twoje uszy.

Do opinii(w tym mojej) nalezy podchodzić z lekką ostrożnością,ponieważ subiektywna ocena, kompilacja urządzeń towarzyszących i akustyki może być skrajnie różna.

Moim zdaniem,Avanti II to dobre kolumny,ale nie dla wszystkich.Nie zawsze i wszędzie.

Z lampą nie słuchałem,więc odsyłam do kolegów"lampowców"

Jeżeli chodzi o tranzystor,to potrzebują sporo poweru i dobrego źródła i tak odpowiednio;

u mnie grały w 30m z Callisto 2100 i Adagio na Tarach air 3,potem 1 i na xlr air 2.

Avanti II kreują piękną,szeroką i naturalną scenę,ale jest to po części zasługą wspomnianego zestawienia oraz akustyki pomieszczenia i właściwego ustawienia(!).

Na moje,potrzebują sporoooo miejsca wokół siebie,a przypadkowo ustawione nie odwdzięczą się.

Sumując.Dobry produkt,ale moim zdaniem b.wymagąjący w kontekście reszty toru, akustyki i właściwego ustawienia.

Też odkrywam na nowo swoje płyty dzięki AP Yara II superior, ostatnio przesłuchałem całą dyskografię Bauhausu, szok przeżyłem...jaka głębia, przestrzeń no i najważniejsze nastrój, łał Ciary na całym ciele...haha

Cześc,

Pierwszym i zarazem ostatnim kryterium są Twoje uszy.

Do opinii(w tym mojej) nalezy podchodzić z lekką ostrożnością,ponieważ subiektywna ocena, kompilacja urządzeń towarzyszących i akustyki może być skrajnie różna.

Moim zdaniem,Avanti II to dobre kolumny,ale nie dla wszystkich.Nie zawsze i wszędzie.

Z lampą nie słuchałem,więc odsyłam do kolegów"lampowców"

Jeżeli chodzi o tranzystor,to potrzebują sporo poweru i dobrego źródła i tak odpowiednio;

u mnie grały w 30m z Callisto 2100 i Adagio na Tarach air 3,potem 1 i na xlr air 2.

Avanti II kreują piękną,szeroką i naturalną scenę,ale jest to po części zasługą wspomnianego zestawienia oraz akustyki pomieszczenia i właściwego ustawienia(!).

Na moje,potrzebują sporoooo miejsca wokół siebie,a przypadkowo ustawione nie odwdzięczą się.

Sumując.Dobry produkt,ale moim zdaniem b.wymagąjący w kontekście reszty toru, akustyki i właściwego ustawienia.

Witaj!

Rozumiem że miałeś Avanti 2 i sprzedałeś. Mam możliwość posłuchania ich ze swoim wzmacniaczem H/K 990(choć myślę o jego sprzedaży) to wtedy ocenię jak to współgra. Od czegoś trzeba zacząć więc pomyślałem o tych kolumnach choć pewnie można lepiej i to w niższej cenie

Witaj!

Rozumiem że miałeś Avanti 2 i sprzedałeś. Mam możliwość posłuchania ich ze swoim wzmacniaczem H/K 990(choć myślę o jego sprzedaży) to wtedy ocenię jak to współgra. Od czegoś trzeba zacząć więc pomyślałem o tych kolumnach choć pewnie można lepiej i to w niższej cenie

Tylko nie z H/K 990.Kolumny nie rozwiną skrzydeł.

Tylko nie z H/K 990.Kolumny nie rozwiną skrzydeł.

Zgadzam się. Na przeczekanie wystarczy, ale trzeba będzie w miarę możliwości poszukać do nich wzmacniacza.

Już nie wspomnę z czym grały moje AP Tempo VI przez długi czas ;-), zanim się doczekały godnego kompana.

I Tobie się uda skompletować sprzęt. Trzeba szukać okazji.

Edytowane przez BobW

Chłopaki, słuchał z Was ktoś AP Tempo z AMPLIFON`em WT40 lub innym? Jak to jest z tymi piecami lampowymi. W moim odczuciu AP Tempo lubią prąd, ciekawy jestem jak by to zagrało z piecem 2x40W na lampach. Chodzi to za mną, jako drugi wzmacniacz na romantyczne wieczory :) A ten nasz AMPLIFON wydaje się solidny, sprzedają go zresztą w Niemczech, Austrii, sądzę więc, że nie jest to jakiś knot. Pytanie jak zgrywa się z AP.

Witaj!

Witaj,

Miałem kiedyś pierwsze Avanti, obecnie mam Avanti 2 i podzielam opinię kolegi Piano.

Jeśli nie zamierzasz zainwestować w prządną końcówkę daruj sobie zakup Avanti, niestety przy słabym wzmacniaczu zagrają jak bombox.

Miałem kiedyś pierwsze Avanti, obecnie mam Avanti 2 i podzielam opinię kolegi Piano.

Jeśli nie zamierzasz zainwestować w prządną końcówkę daruj sobie zakup Avanti, niestety przy słabym wzmacniaczu zagrają jak bombox.

Cześć,lepiotrek:)

Pytam z czystej ciekawości.Jak u ciebie z resztą toru zgrywa się Krell cd 300?Mas jakieś zastrzeżenia,uwagi?

Ps.Twoje Avanti są na pojedyńczych czy w bi?

Edytowane przez piano

Skąd wiesz, że mam Krell-a? :)

Krell-a kupiłem właśnie ze względu na poszukiwania CD, który dopasowałby się do Avanti. Jak dla mnie trafiłem.

Wcześniej miałem CD MF A5 i Arcam-a CD 23 i śmiało mogę polecić również Arcam-a, niedrogi a świetny CD, szybki, rozdzielczy, wulkan energii. Krell oczywiście buduje lepsze plany ale jest 2 x droższy.

Jesli chodzi o kolumny, Avanti i Avanti 2 to trochę inne konstrukcje. Pierwsza to konstrukcja z bass refleksem, ja miałem wersje bi-wiring, druga to kolumna zamknięta z innym średniakiem i z pojedynczymi terminalami. Pomimo, że recenzje polecają jedynki ja wole dźwięk z zamkniętych dwójek.

I jest tak jak pisałem wcześniej im więcej prądu tym lepiej zagrają. Próbowałem także ich połączenia z lampami i nie chcę tu wszczynać pyskówki ale połaczenie nie dla mnie.

Edytowane przez lepiotrek

Dzieki:)

Krella masz w "o mnie".

A nie bez powodu pytałem o "bi" dlatego,ze moje avanti 2 były na podwójnych:)Z czego nie omieszkałem skorzystać:)

Edytowane przez piano

Witaj,

jaką masz na myśli, podaj jakieś przykłady co do napędzenia Avanti 2

gregorypek2,

Zdecydowanie łatwiej jest doradzać,gdy się wie jakim budżetem dysponujesz.Myślę,ze koledzy z clubu AP podsunęliby co najmniej parę ciekawych propozycji.

Mało,a sciślej,nic nie wiemy o twoich preferencjach brzmieniowych,pokoju,akustyce,źródle itp.Warto pamiętać,ze gra cały system.

Najtaniej ?

Kup sobie końcówki Denona 4400 albo 6600. Wybór nie zrujnuje cię finansowo a da radę dostarczyć im trochę prądu. Pre cię zrujnuje :)

U Ciebie widzę że napędzasz je ECI-1, i jakie wrażenia?

gregorypek2,

Zdecydowanie łatwiej jest doradzać,gdy się wie jakim budżetem dysponujesz.Myślę,ze koledzy z clubu AP podsunęliby co najmniej parę ciekawych propozycji.

Mało,a sciślej,nic nie wiemy o twoich preferencjach brzmieniowych,pokoju,akustyce,źródle itp.Warto pamiętać,ze gra cały system.

Zaczynam od początku, kolumny i cd sprzedane, wzmak HK990 idzie do sprzedaży. Budżet około 12 kzł, brzmienie które mnie interesuje to ciepłe muzykalne granie z szeroką sceną i z uwydatnionymi szczegółami, chciałbym żeby kolumny ginęły w pokoju. Muzyka której słucham to pop/elektropop, chillout. Salon mam nietypowy bo ogólnie ma 35 m a część gdzie siedzę i słucham ma 15m z tym że jeden bok tej części odsłuchowej jest otwarty na salon. Edytowane przez gregorypek2

Głównie na fotoradary :))

A co do podanego wyżej budżetu,to w kontekście Avanti 2 obawiam się,ze będzie mocno niewystarczający.

Na co warto zwrócić uwagę?

Po za stanem technicznym,przetworników itp,warto na;

-odpowiedni dobór elektroniki(AP lubią prąd) co do lamp,to odsyłam do kolegów.

-wielkość pomieszczenia w odniesieniu do samych skrzynek

-AP lubią dużo"powietrza" wokół siebie,więc im dalej od ściany tylnej(!) i bocznych,tym lepiej.

-Avanti 2 mimo,że to obudowa zamknieta,to nie przeszkadza im znaczne odsunięcie od tylnej ściany.Na moje min.1,5m.

-skrzynki powinny stać na ciężkich,stabilnych podstawach,a te ostatnie jeszcze na kolcach.Unikałbym stawiania bezpośrednio na podłodze.

-dogięcie samych skrzynek.Osobiście preferuje "lekko za głową".

Myślę,ze to tak z grubsza.W razie czego,koledzy z clubu pomogą doświadczeniem.

Życzę udanych odsłuchów,M.

gregorypek2,

Jeszcze jedna sprawa,która moim zdaniem zasługuje na podkreślenie.

Otóż w jednym z dawniejszych wątków Elbka,poddano pod dyskusję czy przy ograniczonym budżecie,akcent położyć na;

-lepszej elektronice,a słabszych skrzynkach

-doskonalsze skrzynki,ale przy słabszej elektonice

Osobiście(przy b.ograniczonym budżecie) skłoniłbym się do pierwszego rozwiązania.

Mniej więcej przed rokiem,przeprowadziłem sobie(z czystej ciekawości) mały eksperyment,polegający na podłączeniu do lepszej elekroniki(jw.)

,stosunkowo małych skrzynek AP Yara Evolution.

Ich brzmienie jest mi dobrze znane z inną elktroniką np.Creek 5250 SE

Z Callisto 2100 zagrały nieporównywalnie lepiej i zdziwiony byłem ,skąd w tych niepozornych skrzynkach tyle energii i emocji zarazem,ze o scenie nie wspomnę.

gregorypek2,

Każdy lub prawie każdy ma własną receptę na dźwięk.Wiele dróg jest dobrych.Ja podsuwam jedną z nich,ale kryterium wyboru należy do Ciebie.

Głównie na fotoradary :))

A co do podanego wyżej budżetu,to w kontekście Avanti 2 obawiam się,ze będzie mocno niewystarczający.

Na co warto zwrócić uwagę?

Po za stanem technicznym,przetworników itp,warto na;

-odpowiedni dobór elektroniki(AP lubią prąd) co do lamp,to odsyłam do kolegów.

-wielkość pomieszczenia w odniesieniu do samych skrzynek

-AP lubią dużo"powietrza" wokół siebie,więc im dalej od ściany tylnej(!) i bocznych,tym lepiej.

-Avanti 2 mimo,że to obudowa zamknieta,to nie przeszkadza im znaczne odsunięcie od tylnej ściany.Na moje min.1,5m.

-skrzynki powinny stać na ciężkich,stabilnych podstawach,a te ostatnie jeszcze na kolcach.Unikałbym stawiania bezpośrednio na podłodze.

-dogięcie samych skrzynek.Osobiście preferuje "lekko za głową".

Myślę,ze to tak z grubsza.W razie czego,koledzy z clubu pomogą doświadczeniem.

Życzę udanych odsłuchów,M.

gregorypek2,

Jeszcze jedna sprawa,która moim zdaniem zasługuje na podkreślenie.

Otóż w jednym z dawniejszych wątków Elbka,poddano pod dyskusję czy przy ograniczonym budżecie,akcent położyć na;

-lepszej elektronice,a słabszych skrzynkach

-doskonalsze skrzynki,ale przy słabszej elektonice

Osobiście(przy b.ograniczonym budżecie) skłoniłbym się do pierwszego rozwiązania.

Mniej więcej przed rokiem,przeprowadziłem sobie(z czystej ciekawości) mały eksperyment,polegający na podłączeniu do lepszej elekroniki(jw.)

,stosunkowo małych skrzynek AP Yara Evolution.

Ich brzmienie jest mi dobrze znane z inną elktroniką np.Creek 5250 SE

Z Callisto 2100 zagrały nieporównywalnie lepiej i zdziwiony byłem ,skąd w tych niepozornych skrzynkach tyle energii i emocji zarazem,ze o scenie nie wspomnę.

gregorypek2,

Każdy lub prawie każdy ma własną receptę na dźwięk.Wiele dróg jest dobrych.Ja podsuwam jedną z nich,ale kryterium wyboru należy do Ciebie.

Dzięki piano za obszerną opis i wiele przydatnych podpowiedzi. Ja natomiast myślałem że najpierw kupić porządne skrzynki, no ale fakt że tylko odsłuch odsłuch odsłuch. Mam plan taki żeby posłuchać lepszego sprzętu a następnie znaleźć go w używkach, nie koniecznie muszą to być Avanti.

a ja kocham swoje Tempo25 w hebabowym wykonczeniu! lepsza gora, detalicznosc i bas lepiej sie zbiera i kontroluje w porownaniu z posiadanymi kiedys TempoVI, ponadto zainwestowalem w APhysikowe nozki i kolumny bujaja (doslownie) sie teraz pieknie i graja detaliczniej niz na kolcach! ot co. pozdrawiam APowcow

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.