Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie drodzy, trochę niepokojące są Wasze wpisy o mankamentach technicznych AP, szczególnie Tempo VI.

Nie przesadzał bym z tym określeniem. Jak na tyle egzemplarzy to chyba pierwszy przypadek o którym czytam z problemami technicznymi do tego mowa była o Tempo 25 a nie Tempo VI ;-)

A to już nie to samo

Nie wiem czy usłyszysz wiele odpowiedzi. Też kiedyś próbowałem ustalić w naszym klubie, kto jakie ma kable do AP by zawęzić poszukiwania. Ale wielkiego odzewu nie było ;-)

Niewiele doradzę bo sam jestem na etapie poszukiwań.

W tej chwili korzystam z:

IC - QED Qunex Silver Spiral oraz Chord Crimson

głośnikowe - MONITOR ATMOS Air 195 silver

ale dziś będzie zmiana

zawitały właśnie do mnie kable firmy Tara Labs. IC Vector 2 - 1m oraz głośnikowe Helix Prism 6, w drodze jeszcze kolejny kabelek głośnikowy. Będzie trochę testów;-)

Mam nadzieję, że tym razem dyskusja o kabelkach się ożywi - może i ja uzyskam jakąś podpowiedź.

Pozdrawiam

Też kiedyś pytałem, ale za wiele pomocy nie uzyskałem.

Ja używam Audionova Nightflight jako IC i głośnikowy Audionova Euphoria Reference. Grube, solidne i ładnie wyglądają ;) nie napiszę jak grają bo gra sprzęt i głośniki :)

Witam. Prawdopodobnie już za niedługo dołączę do grona szczęśliwych posiadaczy kolumn AP Tempo 6. Póki co kieruję do Was pytanie jakie kable polecacie? Chodzi mi o kable głośnikowe i RCA. Kolumny będą grały z ampli NAD 748 i OPPO 103 (jak uda się kupić). W dalszej perspektywie planuję zakup jakiejś lampy. Pytam bo jak na razie słyszałem radę by celować w VdH lub Chorda? Zastanawiam się też czy ze srebrem nie zagrały by za ostro...

Z góry dziękuję za odpowiedź.

polecam glosnikowe Atlas Ascent mk2 lub nawet wyzsze. z moimi tempo vi spisywal sie ten kabel wrecz idealnie. bardzo dobra przestrzen i lokalizacja, swietna srednia i detal gory moze ciut za lekki bas ale w duzym pokoju nie zauwazalne

Nie przesadzał bym z tym określeniem. Jak na tyle egzemplarzy to chyba pierwszy przypadek o którym czytam z problemami technicznymi do tego mowa była o Tempo 25 a nie Tempo VI ;-)

A to już nie to samo

w tempo vi tez mialem ten sam problem z ktorym sie uporal technik w sklepie po to tylko zeby za pol roku miec problem z furkajacym niskim tonem co zaowocowalo wymiana calego glosnika niskotonowego, stryj nigdy nie byl obiektywny z AP, jakosc wykonania nie jest w wzorowa ale napewno bardzo bardzo dobra! , ale w tej cenie mozna lepiej zamocowac woofer a nie zeby wystawal jakis filc spod kosza np, a fe! a i czasami nozki(nakladki na stopki) potrafia wpadac w wysokie rezonanse w obu tempach vi i 25 musialem je regularnie dociskac....jak dla mnie dzwiekowo obie kolumny kosmos ale takie banalne mankamenty nadszarpnely moja boska wizje firmy AP. shame on you AP!

W tej chwili korzystam z:

IC - QED Qunex Silver Spiral oraz Chord Crimson

głośnikowe - MONITOR ATMOS Air 195 silver

Ja mam Van Den Hula The Name jako IC i Tara Labs Helix Prism 6

Dzięki za odpowiedź. Widzę, że poszliście w miedź pokrytą srebrem jeśli chodzi o kable głośnikowe.

Dzięki za odpowiedź. Widzę, że poszliście w miedź pokrytą srebrem jeśli chodzi o kable głośnikowe.

Dziś od rana gram na głośnikowych Tara Labs Helix Prism 6. IC bez zmian. Przynajmniej na razie bo IC Tara Labs Vector 2 leży i spokojnie czeka na wpięcie.

Chciałem najpierw usłyszeć różnicę po zmianie głośnikowych na Tara Labs.

Przyznam, że zmiany w dobrym kierunku. Dźwięk nabrał masy, wypełnienia, detali, przestrzeni - jest dobrze ;-)

polecam glosnikowe Atlas Ascent mk2 lub nawet wyzsze. z moimi tempo vi spisywal sie ten kabel wrecz idealnie. bardzo dobra przestrzen i lokalizacja, swietna srednia i detal gory moze ciut za lekki bas ale w duzym pokoju nie zauwazalne

w tempo vi tez mialem ten sam problem z ktorym sie uporal technik w sklepie po to tylko zeby za pol roku miec problem z furkajacym niskim tonem co zaowocowalo wymiana calego glosnika niskotonowego, stryj nigdy nie byl obiektywny z AP, jakosc wykonania nie jest w wzorowa ale napewno bardzo bardzo dobra! , ale w tej cenie mozna lepiej zamocowac woofer a nie zeby wystawal jakis filc spod kosza np, a fe! a i czasami nozki(nakladki na stopki) potrafia wpadac w wysokie rezonanse w obu tempach vi i 25 musialem je regularnie dociskac....jak dla mnie dzwiekowo obie kolumny kosmos ale takie banalne mankamenty nadszarpnely moja boska wizje firmy AP. shame on you AP!

Współczuję

Choć nie zmienia to faktu, że to jednostkowe przypadki patrząc na popularność AP w Polsce. Ja nie mam ze swoimi żadnych problemów. Grają od 2 lat i wszystko ok.

Pozdrowienia dla fanów AP, w tym dla jednego znad morza ; )

Miałem już tu nie pisać, bo chyba nie wszyscy są w tym wątku mile widziani, ale zrobię wyjątek.

Albo nie, zapraszam na PW, albo do mojego http://www.audiostereo.pl/historia-pewnego-kompromisu_100591.html/page__st__180

Dzięki za pozdrowienia i pamięć:)

Koledzy, wyczytałem w tym wątku że AP znakuje swoje kolumny A i B. A to prawa a B to lewa. W instrukcji obsługi nie wspominają o tym. Jednakże może to głupie pytanie ale przyjmując że A jest prawa to od strony kolumny prawa czy od mojej strony?

Jeśli stoję na przeciwko kolumny to po prawej powinna być oznaczona jako A czy B?

Koledzy, wyczytałem w tym wątku że AP znakuje swoje kolumny A i B. A to prawa a B to lewa. W instrukcji obsługi nie wspominają o tym. Jednakże może to głupie pytanie ale przyjmując że A jest prawa to od strony kolumny prawa czy od mojej strony?

Jeśli stoję na przeciwko kolumny to po prawej powinna być oznaczona jako A czy B?

Dokładnie, jak siedzisz to A po prawej a B.... to nie wiem ;)

W sumie to chyba nie powinno mieć to znaczenia jeśli kolumny mają konstrukcję taką samą, ale zaczyna mieć kiedy przykładowo są woofery po bokach. Jak pytałem dystrybutora to zero informacji na ten temat co więcej zasugerował pozycję odwrotną (czyli B po prawej).

Pewnie bym nie pytał gdyby tak było. Moje nie są symetryczne.

Jak kupowałem swoje to też mnie to interesowało, i z tego co wyszukałem to A jest prawą a B lewą i tak mam ustawione. Trochę na ten temat jest na pierwszej stronie. A jak widać po odpowiedziach to nikt nie jest pewny ;)

Panowie co by nie gadać -pisać głośniki AP są dla mnie najlepsze choć JMLAB / FOCAL też mi się podobają.

ps. o ustawieniu głośników A B można przeczytać w tym wątku, gdzieś na na początku.

pozdrawiam

Od początku Audio Physic oznaczał kolumnę prawą literą A a lewą literą B i tak zalecał ustawiać kolumny. Miało to znaczenie kiedyś , gdy kolumny nie były symetryczne lub np. bas był z jednej strony aktywny. Obecnie nadal są stosowane oznaczenia ale nie ma to większego znaczenia gdyż bodajże wszystkie są symetryczne.

Od początku Audio Physic oznaczał kolumnę prawą literą A a lewą literą B i tak zalecał ustawiać kolumny. Miało to znaczenie kiedyś , gdy kolumny nie były symetryczne lub np. bas był z jednej strony aktywny. Obecnie nadal są stosowane oznaczenia ale nie ma to większego znaczenia gdyż bodajże wszystkie są symetryczne.

"święte słowa" :)

Z wyjątkiem głośników co mają wyjście basu na jedną stronę a wiec nie są symetryczne. Takie są. Czytałem wątek od początku ale wszędzie padała informacja A - prawa, ale nikt nie zdefiniować z której strony prawa :)

Słuszna uwaga w kwestii definicji:)

Patrzymy z fotela odsłuchowego i zakładam, że jest on umieszczony w jakiejś odległości od fronu - przodów kolumn.

Wtedy to co jest po prawej stronie zakładamy że jest prawą. Ufff - chyba już nie ma wątpliwośći ?

Z wyjątkiem głośników co mają wyjście basu na jedną stronę a wiec nie są symetryczne. Takie są. Czytałem wątek od początku ale wszędzie padała informacja A - prawa, ale nikt nie zdefiniować z której strony prawa :)

To chyba logiczne, że podają prawa z miejsca którego słuchasz, jaki sens było by podawać z miejsca stojąc za kolumnami. No ale każdy kieruje się inną logiką jak np "kopaczmopa" ;)

Jeżeli pewne na 100% jest że A oznacza prawą kolumnę to chyba powinniśmy ją podłączyć do wejść we wzmacniaczu które oznaczone są jako R (prawe) tylko że wówczas to R jest z prawej strony wzmaka patrząc na niego z tyłu ...

Czyli siedząc od frontu R mamy po LEWEJ stronie i tam też bylaby kolumna A ...

Przynajmniej tak by wypadało ....?

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

Jeżeli pewne na 100% jest że A oznacza prawą kolumnę to chyba powinniśmy ją podłączyć do wejść we wzmacniaczu które oznaczone są jako R (prawe) tylko że wówczas to R jest z prawej strony wzmaka patrząc na niego z tyłu ...

Czyli siedząc od frontu R mamy po LEWEJ stronie i tam też bylaby kolumna A ...

Przynajmniej tak by wypadało ....?

:):):) R jest dla prawej kolumny więc nie może być po lewej stronie patrząc z miejsca odsłuchu, no ja bynajmniej z takim się nie spotkałem (są też wejścia jedno nad drugim). No chyba że masz wzmak gdzie tył robi za front ;) Edytowane przez gregorypek2

A to już nie to samo

Już jest nareszcie dobrze! Odkrecilem śruby i wkrecilem je spowrotem do pierwszego oporu (dość lekko) i wszystkie brzeki i drżenia ustąpiły jak ręką odjął! Dzięki wszystkim za rady. Znów słucham!

:):):) R jest dla prawej kolumny więc nie może być po lewej stronie patrząc z miejsca odsłuchu, no ja bynajmniej z takim się nie spotkałem (są też wejścia jedno nad drugim). No chyba że masz wzmak gdzie tył robi za front ;)

U mnie na tempo25 takowych oznaczeń nie ma. Bo w sumie jaki miałyby sens skoro kolumna jest klonem kolumny.

Od kiedy zakupiłem głośniki AP wiedziałem że mój świat zmieni się bezpowrotnie. Niestety, ale te kolumny to całkiem inny poziom słuchania, całkiem inna liga.

Dzięki nim, spojrzałem w stronę bliżej nie znanych mi do tej pory dźwięków. Zacząłem odkrywać nowe pokłady muzyki i mam tu na myśli brzmienia i wykonania światowe dosłownie. Teraz szukam dobrych realizacji odkrywających piękno głosu, instrumentów oraz aranżu. Przestałem słuchać wykonawców a bardziej nastawiłem się na pewien przekaz. AP mówią do mnie, która muza warta jest moich uszu. Niestety same nie chcą nic z siebie zaproponować więc muszę się wysilić.

Myślę że fajnie by było poza technicznymi aspektami, podzielić się także tym czego słuchamy na naszych kolumnach. Bo przecież po to je kupiliśmy. @oczkomirinda, byłem na Twoim profilu i proszę bardzo: Feist - dzięki.

Ja jestem spragnionych ciekawych płyt, realizacji, projektów, których próżno szukać w sklepach.

Osobiście gustuję w muzyce bogatej instrumentalnie ale też brzmienia elektroniczne mnie kręcą. Współczesny rok raczej jest mi obcy, odbieram go trochę bezdusznie, bez emocji, bez magii.

Co ciekawego mnie zainspirowało i zwróciło moją uwagę, ciekawe projekty jakie mi wpadły w ręce, tym samym dały się odkryć właśnie dzięki moim AP C20

• Jaromír Nohavica - Tak me tu mas: nie jestem fanem czeskiego, ale ta płyta to czyste ukojenie. Tylko gitara i wokal, ale wszystko świetnie spasowane. Starsze propozycje także fajne, ale ta produkcja jest świetnie zrealizowana, trochę to wina radiowej trójki, ale cała płyta jest tego warta, dziś trudno przygotować tak album aby cały był strawny i jeszcze było mało, tutaj tak właśnie jest
  • Kayah - Transoriental Orchestra: najnowsza płyta, szerokie spektrum instrumentalne. Wpadła mi przypadkiem, podróż do całkiem nowych klimatów, choć dla mnie bliskich, niskie rejony łechcą woofera że ho, ho... godzina 10 to minimum, wtedy AP grają pełną piersią, dynamika jest przepotężna, z rodzimych gwiazd ta świeci najjaśniej
  • Michael Jackson - Thriller 25 wydanie specjalne 24bit/192 - nie byłem fanem gęstych plików, ale kiedy tego posłuchałem to siedziałem z otwartą gębą jakiś czas, co by nie pisać, to jest to klasyk a już w takiej formie wyciska ostatnie poty ze sprzętu, MJ zawsze będzie Królem i nic tego nie zmieni,
  • Diana Krall - Live in Paris, moim zdaniem ten album jest jednym z lepszych, pełen energii i dźwięków, które są doskonałą karmą, choć DK nagrała sporo albumów, do tego mam sentyment, nie wiem dlaczego...
  • Mozart - Requiem, genialne!
  • Noisia - Split The Atom, to już klimat dubstepowy, ale niektóre numery wręcz wciskają w fotel, nikt mi nie powie że moje kolumny nie potrafią zaorać basem,
  • Paul McCartney - Kisses On The Bottom, nie jestem jego fanem, wpadłem na to przypadkiem oglądając wpierw wersję wideo w telewizji, takie tam, ale numer za numerem i okazało się że to świetny projekt z udziałem światowych gwiazd jazzu, Paul śpiewa tutaj tak że nie wiedząc można się pomylić,
  • Rodrigo Y Gabriela, cała twórczość jak leci, ale AREA 52 jeśli się nie mylę jest z akompaniamentem orkiestry i dopełnia ich dynamit
  • Max Klezmer Band, polski projekt, łączący muzykę klezmerską ze współczesnym jazz'em. Wszystkie trzy płyty są świetne, dobrze nagrane i pełne muzykalności ze świetnymi aranżami, ostatnio jest jednak moim zdaniem najbardziej odjechana.
  • Yello - Touch Yello, od małego Yello mi towarzyszył, teraz wróciłem do korzeni i odkrywam ich płyt na nowo, mało artystów ma tak dobrze zrobione mastery, po prostu kawał dynamiki, która rozrusza dobrze AP a przy tym da masę radości

Na koniec moim zdaniem najlepsza produkcja jaką słuchałem do tej pory na moich AP, Hoff Ensemble - Quiet Winter Night 24/96, genialny projekt, zmiata wszystko co słyszałem do tej pory w dziedzinie współczesnego jazzu.

Co ciekawego Wy możecie polecić? Nie tyle coś co lubicie, ale coś czym mogę nakarmić moje AP aby rozkoszować się wydawanymi przez nie dźwiękami? Jakieś nietuzinkowe projekty, zapomniane klasyki?

Polecam też jeśli ktoś nie słuchał jeszcze (choć to dość wątpliwe) Children Of Sanchez (Overture) - Chuck Mangione - niesamowity sampler, od kiedy pamiętam zawsze chodziło to za mną, jak nie w TV, to w radiu. Pełna wersja na godzinie 10-tej to prawdziwa uczta dla ucha.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.