Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Z nowości pojawiło się to: http://www.audiophysic.de/avanti/index_e.html

Ciekawy jestem jak to brzmi, jeśli będzie to krok w przód w stosunku do Tempo 6 to chętnie zaostrzę pazury!!

Audio-Physik-1-of-1-8-1038x576.jpg

Edytowane przez Mario_77

Panowie i Panie,

Za 2 tyg. wystawiam na sprzedaż AP Sitara - stan - jak ze sklepu, kolor - cherry, kupione w Audiosystemie w czerwcu 2013 (2-letnie).

Jeśli ktoś będzie zainteresowany, zapraszam na priv.

M

Lubię sobie pogrywać ... 

Z jaka firmą dostały baty ?

nieee... nie aż tak - wciąż uważam, że to świetne klocki, zwłaszcza jeśli się je wstawi do relatywnie niewielkiego pomieszczenia i podepnie pełnokrwistą elektronikę...

... po prostu apetyt rośnie w miarę jedzenia, a że udało mi się kilka spraw zawodowych ($), to postanowiłem "wdrapać się" nieco wyżej - testuję Sonusy Venere 3.0, AP Tempo VI i Dynaudio X38. Sam jeszcze nie wiem co mi z tego wyjdzie ... tzw. częściowo wiem - parę złotych z portfela :-)))

Lubię sobie pogrywać ... 

... po prostu apetyt rośnie w miarę jedzenia, a że udało mi się kilka spraw zawodowych ($), to postanowiłem "wdrapać się" nieco wyżej - testuję Sonusy Venere 3.0, AP Tempo VI i Dynaudio X38. Sam jeszcze nie wiem co mi z tego wyjdzie ... tzw. częściowo wiem - parę złotych z portfela :-)))

No jak nie wyjda z tego Tempo 6, to przestaniemy z Toba gadac. Nastapi wygnanie na wieki!

No jak nie wyjda z tego Tempo 6, to przestaniemy z Toba gadac. Nastapi wygnanie na wieki!

No właśnie czuję presję środowiskową... niestety coraz bardziej wydaje mi się, że zostanę banitą :-)

Lubię sobie pogrywać ... 

No właśnie czuję presję środowiskową... niestety coraz bardziej wydaje mi się, że zostanę banitą :-)

Opowiadaj! Czekamy tu na takie historie, to pomaga w tym chaosie się odnaleźć. Zdanie tym bardziej cenne, że pochodzi od właściciela AP, a to dla nas najlepszy punkt odniesienia.

Opowiadaj! Czekamy tu na takie historie, to pomaga w tym chaosie się odnaleźć. Zdanie tym bardziej cenne, że pochodzi od właściciela AP, a to dla nas najlepszy punkt odniesienia.

jestem wciąż w trakcie zmagań z materią - zbyt wcześnie na wnioski (klocki jeszcze nie wygrzane) :-)

daje sobie 2-3 tyg. na zabawę - potem coś wyskrobię, żeby podzielić się obserwacjami

Lubię sobie pogrywać ... 

Ja pamiętam jak zmieniało się brzmienie AP Tempo 6, naprawdę sporo. Dziś naprawdę i szczerze nie mam chęci ich zamieniać na cokolwiek, no może na jakieś Wilson Audio

Klubowicze, od kilku dni zamieniłem NAD na NAIM. Muszę przyznać że moje APC20 przyjęły to otwartą przestrzenią i jeszcze większą muzykalnością.

Gratulacje! :)

Ja pamiętam jak zmieniało się brzmienie AP Tempo 6, naprawdę sporo. Dziś naprawdę i szczerze nie mam chęci ich zamieniać na cokolwiek, no może na jakieś Wilson Audio

Swoje tempo 6 mam od ponad dwóch lat i z perspektywy czasu również mogę powiedzieć że brzmienie dojrzewało na przestrzeni dość długiego czasu.

Kilka lat wstecz miałem przekonanie że tylko system za grube pieniądze może prześcignąć dobre źródło i słuchawki w dziedzinie przejrzystości, szczegółu, spójności pasma no i tego 'coś' co od razu słuchawki nam fundują. Słuchawki które miałem okazję posłuchać w przeszłości nie należały do hi endu ale też nie były z pierwszej łapanki. Po prostu różnica pomiędzy dźwiękiem jaki pamiętałem z systemu słuchawkowego a jakimkolwiek systemem stereo jaki wtedy miałem okazję posłuchać, była wyraźna.

Jakiś rok wstecz mój brat kupił sobie beyerdynamic dt770pro. I tak myślałem ile będzie brakowało moim tempo do tych słuchawek (pierwszy raz miałem okazję postawić moje tempo ze słuchawkami). I się zdziwiłem, bo tym razem słuchawki zostały w tyle. Trzeba byłoby pewnie wpiąć jakiś dobry wzmacniacz słuchawkowy aby się pościgać.

Porównywanie słuchawek z głośnikami w dziedzinie stereofonii jest niesprawiedliwe. W zasadzie wszystkie nagrania realizowane są techniką, dla której właściwa reprodukcja opiera się na systemie stereo jaki wszyscy znają.

Wystarczy jednak odtworzyć nagranie realizowane techniką dedykowaną do reprodukcji za pomocą słuchawek. Znajdź na YouTube 'virtual barber shop', załóż słuchawki na uszy, wyłącz wszelkie wspomagania 3d, dsp itd. i powiedz czy Twój system stereo tak potrafi w dziedzinie stereofonii.

czy Ktoś z Was przerabiał temat AP Virgo V, ostatnia wersja ?

zostałem bez wzmacniacza i nie wiem, czy szukać nowego, czy jednak te kolumny są nie dla mnie. z ECI3 to nie było to. po prostu. brakował przede wszystkim magii w dźwięku.

wiem, że Kolega Foni miał takowe, Darius4You wspominał wyżej, że dobre paczki, ale czy one nie potrzebują min 30mkw i czegoś naprawdę mocnego ?

wiem wiem, kupiłem szybko, bo od małego marzyłem o AP i teraz mam :) ból głowy.

czy Ktoś z Was przerabiał temat AP Virgo V, ostatnia wersja ?

zostałem bez wzmacniacza i nie wiem, czy szukać nowego, czy jednak te kolumny są nie dla mnie. z ECI3 to nie było to. po prostu. brakował przede wszystkim magii w dźwięku.

wiem, że Kolega Foni miał takowe, Darius4You wspominał wyżej, że dobre paczki, ale czy one nie potrzebują min 30mkw i czegoś naprawdę mocnego ?

wiem wiem, kupiłem szybko, bo od małego marzyłem o AP i teraz mam :) ból głowy.

Virgo 5 nie znam, ale temat magii tak :) Zasadniczo to samo mialem z Tempo 6 dopoki napedzal je tranzystor, fakt niezbyt wysokich lotow, wiec byc moze nie tyle winna byla technika co sam wzmacniacz. Po zmianie jednak na mocna lampe pojawilo sie to, czego w sumie mi brakowalo. Duzo przyjemniej slucha mi sie teraz muzyki. To zreszta nie pierwsza opinia, ze AP lubia sie z lampa. Wazne, aby byla mocna, dynamiczna, a nie pierdziawka 2x5W. Oczywiscie sprawa ma szerszy wymiar, bo nawet wybitne polaczenie na poziomie elektroniki wcisniete na sile do pokoju, grac bedzie do kitu. Virgo 5 to spore paczki, ktore do rozwiniecia skrzydelek beda potrzebowaly tych 25+ metrow, w 15 metrach pewne aspekty beda lezec. Stereofonia moze byc wtedy do kitu, czy nadmiar/niedomiar basu, ktory zaburzy cala rownowage tonalna. Pytanie jak mocno jestes niezadowolony, ile CI do szczescia brakuje i czy da sie to zrobic na poziomie elektroniki i akustyki. Niektore glosniki sa tak specyficzne....nie wiem, maja chociazby wycofane, stlumione wysokie tony, czy jakas szara srednice, ze trudno bedzíe tego sluchac. Jesli jednak ogolnie podoba Ci sie barwa tych kolumn, ale brakuje jakiejs wisienki na torcie, powietrza, przejrzystosci, selektywnosci, to mocna, porzadna lampa moze byc naprawde doskonalym panaceum. Mnie osobiscie ujela, nigdy wczesniej bym nie pomyslal, ze za sprawa wzmacniacza moze wydarzyc sie az tyle, ze tak mocno urosnac moze satysfakcja ze sluchania i ze w koncu bede wiedzial, dlaczego te glosniki tyle kosztuja. Dzis wiem, ze nawet najladniejszy samochod mozna optycznie popsuc czarna, stalowa felga lub badziewnym kolpakiem kupionym na straganie. Apropos uzytkownika Foni, to wlasnie z tego co kiedys pisalismy, najwieksza satysfakcje mial wtedy, gdy pod swoje Avalony podpial najpierw Cronusa Magnum od Rogue Audio, a potem jeszcze mocniejszego VTL-a. Zdaje sie, ze wlasnie poszedl pod mlotek. A pamietac trzeba, ze jego piece Electrocompanieta, to nie byly jakies male integry, ale porzadne smoki....zdaje sie, ze jakies koncowki mocy. Tak wiec cos jest w zestawieniu AP i lampy....dobrej lampy. Jak zwykle jednak, jak to w zyciu bywa, na wszystkie dolegliwosci Aspiryna nie pomoze.

Virgo 5 nie znam, ale temat magii tak :) Zasadniczo to samo mialem z Tempo 6 dopoki napedzal je tranzystor, fakt niezbyt wysokich lotow, wiec byc moze nie tyle winna byla technika co sam wzmacniacz. Po zmianie jednak na mocna lampe pojawilo sie to, czego w sumie mi brakowalo. Duzo przyjemniej slucha mi sie teraz muzyki. To zreszta nie pierwsza opinia, ze AP lubia sie z lampa. Wazne, aby byla mocna, dynamiczna, a nie pierdziawka 2x5W. Oczywiscie sprawa ma szerszy wymiar, bo nawet wybitne polaczenie na poziomie elektroniki wcisniete na sile do pokoju, grac bedzie do kitu. Virgo 5 to spore paczki, ktore do rozwiniecia skrzydelek beda potrzebowaly tych 25+ metrow, w 15 metrach pewne aspekty beda lezec. Stereofonia moze byc wtedy do kitu, czy nadmiar/niedomiar basu, ktory zaburzy cala rownowage tonalna. Pytanie jak mocno jestes niezadowolony, ile CI do szczescia brakuje i czy da sie to zrobic na poziomie elektroniki i akustyki. Niektore glosniki sa tak specyficzne....nie wiem, maja chociazby wycofane, stlumione wysokie tony, czy jakas szara srednice, ze trudno bedzíe tego sluchac. Jesli jednak ogolnie podoba Ci sie barwa tych kolumn, ale brakuje jakiejs wisienki na torcie, powietrza, przejrzystosci, selektywnosci, to mocna, porzadna lampa moze byc naprawde doskonalym panaceum. Mnie osobiscie ujela, nigdy wczesniej bym nie pomyslal, ze za sprawa wzmacniacza moze wydarzyc sie az tyle, ze tak mocno urosnac moze satysfakcja ze sluchania i ze w koncu bede wiedzial, dlaczego te glosniki tyle kosztuja. Dzis wiem, ze nawet najladniejszy samochod mozna optycznie popsuc czarna, stalowa felga lub badziewnym kolpakiem kupionym na straganie. Apropos uzytkownika Foni, to wlasnie z tego co kiedys pisalismy, najwieksza satysfakcje mial wtedy, gdy pod swoje Avalony podpial najpierw Cronusa Magnum od Rogue Audio, a potem jeszcze mocniejszego VTL-a. Zdaje sie, ze wlasnie poszedl pod mlotek. A pamietac trzeba, ze jego piece Electrocompanieta, to nie byly jakies male integry, ale porzadne smoki....zdaje sie, ze jakies koncowki mocy. Tak wiec cos jest w zestawieniu AP i lampy....dobrej lampy. Jak zwykle jednak, jak to w zyciu bywa, na wszystkie dolegliwosci Aspiryna nie pomoze.

Dzięki pięknie za referat.

Najbardziej mi brakuje wspomnianej magii, pewnego rodzaju bąbla w muzyce. teraz pod względem technicznym jest bardzo dobrze, ale chyba już nie chcę jeździć F1, a wygodną stateczną limuzyną :).Jednak z zachowaniem dość wyraźnych wysokich. To lubię.

Cały czas się obawiam, że w moich ok 20-22mkw głośniki nigdy nie rozwiną się tak jak mogłyby i myślę o powrocie do monitora.

Zastanawiam się nad lampą, nawet mam zamiar pożyczyć końcówkę Cary Audio dość mocną, ale stwierdziłem, że po sprzedaniu wzmaka zrobię chwilę przerwy, aby na spokojnie podejść do tematu.

http://www.caryaudio.com/products/cad-120s-mkii/

Co do AP i lampy to słuchałem Virgo25+ z lampą. Było to coś z Rogue Audio i przyznam, że było zbyt powolnie. Czuć było, że brakuje tempa. Póżniej podłączyliśmy Vincenta SV 700 i pod względem tempa było znacznie lepiej. Bas był fajny, ale było go sporo i w mniejszym pomieszczeniu, mniej zaadaptowanym vs salon audio mogłoby to być męczące.

Pozdrawiam

Edytowane przez maciek36

Co do AP i lampy to słuchałem Virgo25+ z lampą. Było to coś z Rogue Audio i przyznam, że było zbyt powolnie. Czuć było, że brakuje tempa.

Nie wiem jaki to był Rouge. Sam mam Rouge Cronus Magnum. Pracuje w trybie push-pull na lampach kt120. Ma 90W i bez problemu wysterował 4 Omowe kolumny. To dynamicznie grająca lampa. Wolne granie to jedna z ostatnich rzeczy, którą można o nim powiedzieć. Lampy kt120 robią swoje ;)

Gram co prawda z AP Tempo 6, nie wiem jak będzie z Virgo.

Może odpowiedzialne za ten stan rzeczy jest Twoje źródło. Nie wiem jak Young DSD, ale w graniu Younga/Palmer'a magii nie ma. Dla mnie jest dynamika, rozdzielczość, ale brakuje muzykalności, sceny i właśnie tego czegoś...

Edytowane przez Balum Balum

"To co teraz, ha?"

<br />Co do AP i lampy to słuchałem Virgo25+ z lampą<br />

Te rocznicówki z 25tką w nazwie to już inne brzmienie, z Virgo 5 może być kompletnie inaczej, tak jak inaczej brzmią Tempo6 vs Tempo25, to zupełnie inna równowaga tonalna!

<br />Nie wiem jaki to był Rouge. Sam mam Rouge Cronus Magnum. Pracuje w trybie push-pull na lampach kt120. Ma 90W i bez problemu wysterował 4 Omowe kolumny. To dynamicznie grająca lampa. Wolne granie to jedna z ostatnich rzeczy, którą można o nim powiedzieć. Lampy kt120 robią swoje ;)<br />

No właśnie, Rogue Audio żadną miarą nie jest spowolniony, to ostatnia cecha, jaką można by było o nim powiedzieć, tu nie ma typowego, lampowego miśka. Jest naturalnie lampowe nasycenie i to od niskich poziomów głośności, ale jest też dynamika, szybkość, kopiący i kontrolowany bas. Słuchanie w salonach audio daje często złudne rezultaty, można naprawdę się nieźle zdziwić słuchając potem tego samego w domu.

PS. Rogue ma 100W, przynajmniej w papierach.

<br />Cały czas się obawiam, że w moich ok 20-22mkw głośniki nigdy nie rozwiną się tak jak mogłyby i myślę o powrocie do monitora.<br />

W sumie wiadomo, że 30 metrów dla Virgo byłoby lepsze niż 20-22, ale bez przesady.... Podobnie może się okazać z monitorem, że te 20 to już dla niego zbyt dużo. Zresztą są monitory i monitorki, niektóre potrafią i 30 metrów obsłużyć. Takie Dali Helicon 300 Mk2, grały na przykład dźwiękiem potężniejszym niż stojące Dali Ikon 6, choć spoglądając na nie, miało się odwrotne wrażenie. Avalon Transcendent są w HI FI i Muzyce testowane razem z Cronusem w 16,5 metra kwadratowego, a wydawałoby się....no właśnie. Sporo zależy od akustyki, samego ustawienie głośników od tylnej ściany. Czasami parę centymetrów powoduje, że dźwięk staje się szybszy, bardziej szczegółowy, albo w drugą stronę...kluchowaty. W skrócie mówiąc nie odsyłałbym Virgo do lamusa, popracował jednak nad ich ustawieniem i elektronika towarzyszącą. No chyba, że to kompletnie nie ten dźwięk, albo zwyczajna nuda, każąca zmienić paczki na inne. Oby w szale i z lenistwa akustycznego nie zamienić dobrego na gorsze.

To naprawdę bardzo rzetelny test, mógłbym jeszcze napisać coś od siebie, ale w tym przypadku ta recenzja nie rozmija się w żadnym razie z prawdą.Avalon Transcendent to paczki za dobrze ponad 65 tysięcy złotych, a wstydu i dysonansu nie było. Rzuć okiem Maćku: http://www.hi-fi.com.pl/wzmacniacze-testy-lista/1876-rogue-audio-cronus-magnum.html

Edytowane przez Mario_77

Nie wiem jaki to był Rouge. Sam mam Rouge Cronus Magnum. Pracuje w trybie push-pull na lampach kt120. Ma 90W i bez problemu wysterował 4 Omowe kolumny. To dynamicznie grająca lampa. Wolne granie to jedna z ostatnich rzeczy, którą można o nim powiedzieć. Lampy kt120 robią swoje ;)

Gram co prawda z AP Tempo 6, nie wiem jak będzie z Virgo.

To było prawdopodobnie to

http://www.audiosystem.com.pl/produkt/1542/pharaoh

a więc hybryda. A jednak po podłączeniu wspomnianego Vincenta wyraźnie ta powolność ustąpiła.

Co do mojego DAC to jest to możliwe. Jak go kupowałem to właśnie fajna krystaliczna góra mi się w nim spodobała, detaliczność, ale czas może weryfikuje pewne rzeczy.

Ja niestety nie jestem bardzo osłuchany. Wcześniej miałem średni system przez wiele lat i sobie grał.

Podobnie może się okazać z monitorem, że te 20 to już dla niego zbyt dużo. Zresztą są monitory i monitorki, niektóre potrafią i 30 metrów obsłużyć.

Zgadza się i celowałbym w troszkę większe monitory może nawet Harbeth Super HL5 ? Ja bas lubię, ale też jestem przewrażliwiony na jego punkcie. Słuchałem raz u jednego z forumowiczów chwilę. Sprzęt za setki tysięcy złotych i pierwsze o co zapytałem, czy tego basu to jednak nie ma za dużo :D

Sporo zależy od akustyki, samego ustawienie głośników od tylnej ściany. Czasami parę centymetrów powoduje, że dźwięk staje się szybszy, bardziej szczegółowy, albo w drugą stronę...kluchowaty. W skrócie mówiąc nie odsyłałbym Virgo do lamusa, popracował jednak nad ich ustawieniem i elektronika towarzyszącą. No chyba, że to kompletnie nie ten dźwięk, albo zwyczajna nuda, każąca zmienić paczki na inne. Oby w szale i z lenistwa akustycznego nie zamienić dobrego na gorsze.

Pokój mam nie sprzyjający akustycznie bo dość nieforemny, ale jest dywan, troszkę paneli z gąbek akustycznych, jakieś mebelki. Kolumny też już stały w 100 różnych punktach, czasem przesuwane są o 3cm, Od tylnej ściany niecały metr, podobnie od bocznej ściany. Między kolumnami ok 2,2m. Z doświadczenia wiem, że ustawienie kolumn to czasem najbardziej wypływający na dźwięk czynnik i o to dbałem zawsze bardzo.

Dlatego też, daję sobie chwilę na oddech i posłucham kilku nowych wzmacniaczy, może innego źródła.

Dzięki za link, wygląda bardzo optymistycznie i cena też fajna, bo już byłem przygotowany na większe wydatki niż 10k, aby zapewnić Virgo odpowiednie towarzystwo.

Tutaj ewentualnie ciekawa promocja jeśli już o tej marce wspominamy

http://www.audiosystem.com.pl/produkt/147/ascendant

18000zł.

PS może jeśli Któryś z szanownych forumowiczów byłby ciekawy AP V to zapraszam :) oby póki co z własnym wzmacniaczem :) każdy pozna coś nowego. Miekszam w Warszawie, Ursynów.

Edytowane przez maciek36

A co myślicie w kontekście lampy o integrze BAT-a 300? Z pierwszymi Virgo 1/2 to była ponoć synergia. Tak wiem, nie jest to 100% lampa.

Jest jeszcze spark ze swoimi mocarnymi końcówkami, w push pullu oczywiście mam na myśli a nie seta :)

ciągłe zmiany ...

Jeżeli gra jak starsi bracia to raczej OK. A jest stawiany w czołówce z najlepszymi integrami. Z drugiej strony nie znam tego Cronusa Rogue oprócz Audio Show. Tam nie rozwijał skrzydeł ale ponoć najlepsze audio to takie co w domu najlepiej gra :)

ciągłe zmiany ...

maciek36 słuchaj tego co mówi mario_77 bo na całe szczęście podpowiada tobie właściwy kierunek. popieram w 100%. jeżeli stara seria AP np tempo 6 czy virgo 5 to tylko lampa, mocna, barwna lampa.w DE bardzo dużo melomanów łączy AP właśnie z lampą. często widziałem niejednokrotnie manufaktury - ich z pewnością bardziej stać niż nas na takie niefabryczne eksperymenty. Virgo potrzebuje zdecydowanie więcej prądu przestrzeni również, ale potrafi w mikro zaskoczyć.

jubileuszowe AP25 to zdecydowanie inne granie. bardziej idące w kierunku analogu, cięższe, gęste... dlatego moim zdaniem potrzebuje MOCNEGO wydajnego może i nawet przeźroczystego wzmacniacza. Zastanawiałem się czy nawet dla eksperymentu nie kupić np integry mcintosh 7000 który tak włąśnie gra(choć słyszałem opinie że to bezduszny wzmacniacz) i połączyć z virgo 25 lub avanterą.... może na jesień coś podziałam w tym temacie.

Zostaw sobie virgo 5 i poszukaj lampy...

co do BATa VK300 serdecznie polecam miałem słuchałem z virgo 5 również . BAT to magiczne granie bardzo muzykalne. dla mnie z virgo 5 + bat to bardzo dobre połączenie. Nie pakuj się tylko w podstawowa wersję VK300...

Edytowane przez darius4you

Witajcie pewnie kilku nas jest.

Najpierw były AP Yara Evolution. Na tyle spodobały mi się te małe podłogówki, że teraz grają trochę większe Padua

Ciekawe ilu nas jest i za co lubimy AP?

Pozdrawiam Krzyżak.

Witam.

Mam prośbę, czy może mi ktoś polecić kolumny AP do wzmacniacza Marantz PM 80 mk2 (gram nim tylko w klasie A, ma wtedy 25 W) z cd Marantz 5005, to wszystko w pokoju 15 m2. Teraz mam monitory Gale pink triangle I basu nie brakuje więc czy Step 3 lub 25 wystarczą, czy lepiej coś większego?

Witam.

Mam prośbę, czy może mi ktoś polecić kolumny AP do wzmacniacza Marantz PM 80 mk2 (gram nim tylko w klasie A, ma wtedy 25 W) z cd Marantz 5005, to wszystko w pokoju 15 m2. Teraz mam monitory Gale pink triangle I basu nie brakuje więc czy Step 3 lub 25 wystarczą, czy lepiej coś większego?

sitara 25 są zdecydowanie wystarczające. mój kolega na sitary 25 w 15m2 i jest za dużo.... szuka teraz podstawek. ja miałem sitary 25 polecam. będzie Pan zadowolony. najlepiej podjedz do salonu posłuchaj. nie zmienia to faktu że podstawki to dobry kierunek optymalny do twoich warunków

sitara 25 są zdecydowanie wystarczające. mój kolega na sitary 25 w 15m2 i jest za dużo.... szuka teraz podstawek. ja miałem sitary 25 polecam. będzie Pan zadowolony. najlepiej podjedz do salonu posłuchaj. nie zmienia to faktu że podstawki to dobry kierunek optymalny do twoich warunków

A ja bym na miejscu kolegi "Maciej B" nie ograniczał się tylko i wyłącznie do podstawek.

U mnie na podobnym metrażu grają Tempo VI

I w cale nie jest niczego za dużo.

Wszystko to kwestia ustawienia, akustyki pomieszczenia oraz sprzętu jaki jest podpięty.

Nie twierdzę, że monitory nie zagrają dobrze. Uważam jednak, że nie można z góry odrzucać większych kolumn.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.