Skocz do zawartości
IGNORED

Czy nowe DAC są lepsze od starych ?

mttj

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Trafiłem ostatnio (w sumie właśnie wyszło) na video i się zastanawiam czy się z nim zgadzacie ?
Ja sam nie mam opinii w temacie, porównywanie do samochodów czy PC też jest dziwne ? (ale lubię te porównania bo przynajmniej wchodzą w szczegóły), z drugiej strony jak sobie człowiek coś kupi to myśli następne 5 lat że to najlepsze na świecie, a w Polsce dobre samochody to produkowali zawsze 10 lat temu, a dziś to "paaanie, dziś to złom" a dobrzy "DAC to kolega 5 lat temu mówił ze 3 lata wcześniej...."

W telefonach (smartphone) generalnie (poza SONY, bo one "od zawsze" były dobre) to słychać że te nowe są lepsze od starych, w samochodowym audio to ja nie słyszę różnicy od jakiś 25 lat (raz lepiej raz... gorzej) poza tym że w g* autach typu VW P#$%at/A*&# A6 się poprawiło i zawsze gra co najmniej ok/bardzo dobrze. A jak to wygląda z lepszymi DAC'ami waszym zdaniem ?

Pozdrawiam!

Najważniejsze jest THD-N, więc postęp w tej kwestii jest ewidentny, ale żeby to usłyszeć trzeba dysponować resztą systemu na odpowiednim poziomie wraz z akustyką, odpowiednim materiałem hi-res... no i mieć to ucho.

Trendy boczne (które nie były nigdy postępem), czyli poszukiwanie barwy, robienie dźwięku lampami i inne gierki pozostają na tym samym poziomie, tu się już zbyt wiele nie wymyśli

Ot dodano trochę bitów i zwiększono częstotliwości próbkowania ale nie przekłada się to na wzrost jakości jako taki tylko chodzi o wyciąganie pieniędzy z kieszeni. MP3 i CD miksuje się np.: pod tani sprzęt/słuchawki/radio a inne miksy sprzedaje się w gęstych formatach i wszyscy są szczęśliwi, słuchacze bo lepiej im gra "gęsty" format i wytwórnie bo zarabiają więcej.

Nawet stare kości w bardzo dobrej aplikacji potrafią dać wybitny dźwięk. Taki na przykład pradziadek TDA1541A jeśli go zaaplikować starannie, zapewnić bardzo dobre zasilanie, i co najważniejsze, bardzo dobre stopnie analogowe, to nie będzie brzmieniowo odstawał od DACa na supernowoczesnych kościach. A że gęstych formatów nie czyta? To nie każdemu jest potrzebne.

Reasumując, sama kość ma znaczenie drugorzędne, stara czy nowa, nie jest to kluczowe. Kluczowa jest jak zwykle aplikacja.

Poza ty lepiej/gorzej, każda kostka ma swój sposób prezentacji dźwięku, a en zależny jest od modelu, a nie daty produkcji.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Oglądam czasami ten kanał Paula, chociaż bardziej z nudów niż jako źródło wiedzy, bo nie kupuję wszystkiego co on tam sprzedaje.

Jeśli chodzi o DACi to myślę że ma rację, ale objawia się to bardziej tym że tani sprzęt gra dzisiaj na prawdę bardzo dobrze, i nie trzeba inwestować fortuny żeby mieć bardzo dobre źródło. Drogie DACi zawsze grały i będą grać świetnie.

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.