Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Do 65" oled jeszcze ujdzie potem trzeba zapłacić ponad dwukrotnie czyli można mieć dwa tv 65" w cenie jednego 77" dla mnie ten przeskok był nie do przyjęcia.

Masz rację. OLED-y 77" i więcej są sporo droższe. Chyba jedyną okazją na topowy obraz z taką przekątną i w dobrej cenie jest Samsung S90C do kupienia za 10 tys. 

No niestety, duże oledy tanie nie są. Ale topowe miniledy też swoje kosztują.

Bravia 9, 75 cali, ponad 18 t.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

2 godziny temu, konradskala napisał:

Masz rację. OLED-y 77" i więcej są sporo droższe. Chyba jedyną okazją na topowy obraz z taką przekątną i w dobrej cenie jest Samsung S90C do kupienia za 10 tys. 

Ceny za 77 zeszły już do ok 9K. Ale za 4,5K można mieć 75C745. Parę % gorszy za to 2x tańszy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wyłączyłem parę rzeczy i nie ma żadnych reklam. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z prawdziwym rozbawieniem obserwuję tę godną przedszkolnej piaskownicy licytację na wielkości telewizorów. Ja mam 77"! Ja mam 85"! A ja mam 98"!

Podobno to jest zjawisko tej samej kategorii co przechwalanie się kto ma bardziej wypasioną furę. W rozmiarze ekranu niektórzy szukają rekompensaty za niedostatki w rozmiarach swojej męskiej urody. 

11 godzin temu, Piopio napisał:

Ceny za 77 zeszły już do ok 9K. Ale za 4,5K można mieć 75C745. Parę % gorszy za to 2x tańszy. 

Tak teraz przeglądam oferty i faktycznie, można znaleźć tego Samsunga S90C w 77" za lekko ponad 9 tys. Moim zdaniem jest lepszym telewizorem od poprzednika S95B. W tej cenie jak dla mnie best buy.

6 minut temu, konradskala napisał:

Moim zdaniem jest lepszym telewizorem od poprzednika S95B.

A S90D jest jeszcze lepszy.

11 godzin temu, malikali napisał:

Szkoda że te marki TCL, Hisense nie robią oledów, mogłoby to sporo namieszać z cenami na rynku.

Gdzieś tam są dostępne Hisense. Nigdy nie widziałem na żywo i nie wiem co sobą prezentują. Matryce OLED z pewnością od LG, ale jakie? A cena za 65" kusząca:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Z prawdziwym rozbawieniem obserwuję tę godną przedszkolnej piaskownicy licytację na wielkości telewizorów. Ja mam 77"! Ja mam 85"! A ja mam 98"!

Podobno to jest zjawisko tej samej kategorii co przechwalanie się kto ma bardziej wypasioną furę. W rozmiarze ekranu niektórzy szukają rekompensaty za niedostatki w rozmiarach swojej męskiej urody. 

65" już na nikim nie robi wrażenia 🥲

11 minut temu, Bobcat napisał:

A S90D jest jeszcze lepszy.

Jeśli wogóle da się zauważyć jakiekolwiek różnice to może w obróbce obrazu. S90C i S90D pomiarowo są niemal identyczne.

30 minut temu, Ajothe napisał:

Też szukasz povcieszenia w rozmiarze ekranu? Moje wyrazy współczucia. 

Poza tym chodzi o robienie wrażenia? Jak przyjdą goście to powiedzą "wow"?

Czuli szpanerstwo w postaci czystej.

17 minut temu, Ajothe napisał:

Przy dostępności większych rozmiarów w ludzkich cenach to zupełnie normalne. Kilka dobrych lat temu koszt zakupu takiego 77" to był kosmos. A dzisiaj, dzięki chińskim markom jak Hisense czy TCL za kilka tysięcy można kupić w miarę przyzwoity telewizor o takiej przekątnej.

17 minut temu, Bobcat napisał:

Też szukasz povcieszenia w rozmiarze ekranu? Moje wyrazy współczucia. 

Poza tym chodzi o robienie wrażenia? Jak przyjdą goście to powiedzą "wow"?

Czuli szpanerstwo w postaci czystej.

Tak, ale wszyscy już mają większe 😪

Przynajmniej oled 🙂

5 minut temu, konradskala napisał:

Przy dostępności większych rozmiarów w ludzkich cenach to zupełnie normalne. Kilka dobrych lat temu koszt zakupu takiego 77" to był kosmos. A dzisiaj, dzięki chińskim markom jak Hisense czy TCL za kilka tysięcy można kupić w miarę przyzwoity telewizor o takiej przekątnej.

Tylko ciągle zapominasz o jednej rzeczy. Segment tynku, który działa wg zasady "cena nie gra roli" to pomijalnie mała nisza. Generalnie ludzie mają również  dziesiątki innych wydatków. Kupując telewizor mają na ten cel ściśle określony budżet i stają wobec dylematu: większy czy też może mniejszy, ale z półki jakościowej o jeden stopień wyższej. A jak dobrze pójdzie to czasem o dwa stopnie. Ja zaliczam się zdecydowanie i jednoznacznie do tej drugiej opcji.

Propagując jak największe rozmiary propagujecie jednocześnie Panowie gorszą jakość. 

Teraz, Ajothe napisał:

Tak, ale wszyscy już mają większe 😪

Przynajmniej oled 🙂

Znasz jakieś statystyki uzasadniające użycie określenia "wszyscy"? 

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Znasz jakieś statystyki uzasadniające użycie określenia "wszyscy"? 

Serio myślisz, że piszę poważnie?

40 minut temu, Bobcat napisał:

Tylko ciągle zapominasz o jednej rzeczy. Segment tynku, który działa wg zasady "cena nie gra roli" to pomijalnie mała nisza

To Ty wciąż nie możesz zapamiętać i zrozumieć jednej rzeczy, więc przypominam po raz n-ty:

Wyniki % sprzedaży telewizorów, pralek, lodówek, soundbarów czy młynków do kawy mnie nie interesują, podobnie jak wybory większości klientów i ich problemy finansowe. Telewizor kupuję dla SIEBIE. I nieprawdą jest, że dla mnie "cena nie gra roli". Szukam możliwie najlepszej jakości, a jeżeli w parze idzie także większa przekątna w dobrej cenie (choćby ten 77" S90C Samsunga) to co w tym złego?

40 minut temu, Bobcat napisał:

Propagując jak największe rozmiary propagujecie jednocześnie Panowie gorszą jakość.

W telewizorach OLED??? Czy dobrych MiniLED?

Edytowane przez konradskala
4 minuty temu, konradskala napisał:

Wyniki % sprzedaży telewizorów, pralek, lodówek, soundbarów czy młynków do kawy mnie nie interesują, podobnie jak wybory większości klientów i ich problemy finansowe.

Czyli żyjesz w oderwaniu od realiów, w świecie własnych urojeń i własnego chciejstwa. O co najzabawniejsze próbujesz to przedstawiać jako prawidła ogólnie obowiązujące i normy postępowania. 

Teraz, Bobcat napisał:

Czyli żyjesz w oderwaniu od realiów, w świecie własnych urojeń i własnego chciejstwa. O co najzabawniejsze próbujesz to przedstawiać jako prawidła ogólnie obowiązujące i normy postępowania. 

Jakich kuźwa realiów? Jakich urojeń?

W listopadzie 2021 r. kupiłem 65" LG OLED C1 za 6 tys. I to tylko dlatego, że WTEDY MiniLED-ów było jak na lekarstwo, właściwie oprócz Samsungów nie było nic i do tego cenowo to żaden szał. A moje płonne oczekiwania względem tańszego LCD LG NANO913 delikatnie mówiąc, rozjechały się z rzeczywistością...

I nazwałeś mnie szpanerem... Wydałem nie 20, nie 15, nie 10, a 6 tysięcy. To taka porażająca kwota?

Dzisiaj dokładnie za takie same pieniądze można kupić lepszego 65" LG OLED C3, Samsunga S90C i wiele innych.

W czym Ty masz jeszcze problem?

2 minuty temu, konradskala napisał:

W listopadzie 2021 r. kupiłem 65" LG OLED C1 za 6 tys. I to tylko dlatego, że WTEDY MiniLED-ów było jak na lekarstwo, właściwie oprócz Samsungów nie było nic i do tego cenowo to żaden szał. A moje płonne oczekiwania względem tańszego LCD LG NANO913 delikatnie mówiąc, rozjechały się z rzeczywistością...

I nazwałeś mnie szpanerem... Wydałem nie 20, nie 15, nie 10, a 6 tysięcy. To taka porażająca kwota?

Dzisiaj dokładnie za takie same pieniądze można kupić lepszego 65" LG OLED C3, Samsunga S90C i wiele innych.

Prawda jest taka, że nie mamy czym szpanować 😉 

Btw. Im większy TV tym ważniejsza jest jakość źródła. Na 65" bardziej wiedzę czy bitrate jest wysoki, czy jakość jest taka sobie 😁 

Pewnie na jeszcze większych przekątnych jeszcze bardziej to czuć, a już nie mówiąc o ogromnych TV 😋

22 minuty temu, Ajothe napisał:

Prawda jest taka, że nie mamy czym szpanować 😉

Może my żyjemy w jakimś innym kraju?

Odbiegnę nieco od tematu, ale przed chwilą wyczytałem, że najczęściej kupowane samochody 2023 r. w naszej ojczyźnie to Toyota Corolla (blisko 27 tyś. sztuk) i Skoda Octavia (niecałe 16 tys. sztuk). Ceny tych kompaktów, zależnie od wersji to jakieś 130-160 tys zł.

Czy to też szpanerzy?

Przecież za połowę ceny, czyli 70 tys. mogli kupić Hyunday i20, a za 80 tys. i30 albo Elantra.

Może ci klienci także mają urojenia?

Edytowane przez konradskala
58 minut temu, Ajothe napisał:

Btw. Im większy TV tym ważniejsza jest jakość źródła. Na 65" bardziej wiedzę czy bitrate jest wysoki, czy jakość jest taka sobie 😁 

Wiadomo, bardziej też rzuca się w oczy motion blur. 

.

Godzinę temu, konradskala napisał:

W tym, że Ciebie stać, a jego nie.

A highendowcy, to dopiero szpanery, a kup trochę lepszy samochód, dom, to dopiero będziesz szpanerem:)

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

6 minut temu, bubusia napisał:

W tym, że Ciebie stać, a jego nie.

A highendowcy, to dopiero szpanery, a kup trochę lepszy samochód, dom, to dopiero będziesz szpanerem:)

Ale ja kupiłem 65" a nie jakiegoś 77-cio calowego czy jeszcze większego. Do tego LG C1 to też wtedy nie był super-topowy czy drogi, bo już wtedy były o wiele droższe modele Panasonic, Sony czy nawet LG G1.

Aha, zapomniałbym... były jeszcze 2-3x droższe telewizory 8K, których nasz kolega (jak sam się przyznał) jest fanatykiem.

Zupełnie tak jak ja jestem fanatykiem Ferrari - mam plakat na ścianie w garażu. 🙂

Panowie, jakbym miał zazdrościć znajomym aut jakimi jeżdżą to bym musiał popełnić sepuku 😁

Tymczasem wiem, że mogę mieć najlepszy TV na dzielni za to 🤣

Edytowane przez Ajothe

Tak czy siak, łapiecie się do kategorii szpanerów:)

10 minut temu, konradskala napisał:

Ale ja kupiłem 65" a nie jakiegoś 77-cio calowego czy jeszcze większego. Do tego LG C1 to też wtedy nie był super-topowy czy drogi, bo już wtedy były o wiele droższe modele Panasonic, Sony czy nawet LG G1.

Aha, zapomniałbym... były jeszcze 2-3x droższe telewizory 8K, których nasz kolega (jak sam się przyznał) jest fanatykiem.

Zupełnie tak jak ja jestem fanatykiem Ferrari - mam plakat na ścianie w garażu. 🙂

Tylko nie kupuj Ferrari, nawet o nim nie myśl.

🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi