Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, J4Z napisał:

Panie, bo to wszystko ma być powyłączane, a ostrość na 0.

Ostrość na 0 przy FHD przy takiej odległości od ekranu trochę średnio wygląda. 

?👈

W dniu 25.07.2024 o 15:02, Ajothe napisał:

Na grupach oledowych co chwila przewijają się opinie, że najnowsze matrycę mla, są jaśniejsze, ale czerni nie jest tak atramentowa 🙂, podobne opinie czytałem o qd-oled. 

Dla mnie ink black to coś wspaniałego i nie zrezygnuje z tego nigdy 😋

Taaaa, a po paru latach na grupach OLEDowych będą pisali, że żółć jest seledynowa, a czerwień fioletowa... Postaci na ekranie mają trupio-żółte twarze. To jest jakaś masakra... No chyba, że te nowe OLEDY są normalne... Choć z drugiej strony przecież technologia jest ta sama. Czerwone diody ZAWSZE będą się wypalać jako pierwsze, bo takie one po prostu są.

Za pierwsze serie OLED LG powinno zwracać klientom pieniądze.

Jeśli będzie mi się chciało, to wrzucę Wam zdjęcia, jak wygląda obraz na wspaniałym OLED po paru latach. Telewizor nadaje się tylko na śmietnik...

Edytowane przez Mart2M
33 minuty temu, Mart2M napisał:

Taaaa, a po paru latach na grupach OLEDowych będą pisali, że żółć jest seledynowa, a czerwień fioletowa... Postaci na ekranie mają trupio-żółte twarze. To jest jakaś masakra... No chyba, że te nowe OLEDY są normalne... Choć z drugiej strony przecież technologia jest ta sama. Czerwone diody ZAWSZE będą się wypalać jako pierwsze, bo takie one po prostu są.

Za pierwsze serie OLED LG powinno zwracać klientom pieniądze.

Jeśli będzie mi się chciało, to wrzucę Wam zdjęcia, jak wygląda obraz na wspaniałym OLED po paru latach. Telewizor nadaje się tylko na śmietnik...

Nie wiem co robiłeś z tym telewizorem, mój 7 latek skalibrował się bardzo dobrze ostatnio i wszystkie parametry wyszły super 🙂

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Nie wiem co robiłeś z tym telewizorem, mój 7 latek skalibrował się bardzo dobrze ostatnio i wszystkie parametry wyszły super 🙂

No normalnie oglądałem, tyle że bardzo dużo. Gdzieś chyba jest zapisane w telewizorze, ile godzin pracował. Nie wiem tylko, czy jest to dostępne normalnie, czy tylko w trybie serwisowym. Jeśli do tego dojdę, to Wam napiszę.

Edytowane przez Mart2M
1 godzinę temu, Mart2M napisał:

Jeśli będzie mi się chciało

Chciej.

21 minut temu, Mart2M napisał:

Jeśli do tego dojdę, to Wam napiszę.

Napisz.

Proszę.

.

W dniu 31.07.2024 o 00:33, Mart2M napisał:

No normalnie oglądałem, tyle że bardzo dużo. Gdzieś chyba jest zapisane w telewizorze, ile godzin pracował. Nie wiem tylko, czy jest to dostępne normalnie, czy tylko w trybie serwisowym. Jeśli do tego dojdę, to Wam napiszę.

24 na dobę TVN 24 z maks jasnościa. 

Skoro byłeś świadomy że będzie patrzył w ekran pół życia mogłeś wziąć dla swego bezpieczeństwa zwykły TV, choć po mojej przygodzie z TCL prędzej by padło co innego niż zdążył by się wypalić. 

?👈

13 minut temu, rafal735r napisał:

24 na dobę TVN 24 z maks jasnościa. 

Skoro byłeś świadomy że będzie patrzył w ekran pół życia mogłeś wziąć dla swego bezpieczeństwa zwykły TV, choć po mojej przygodzie z TCL prędzej by padło co innego niż zdążył by się wypalić. 

Nie oglądam TVN w ogóle, nie jestem postkomunistą... Jasność byłe ustawiona domyślnie w trycie "ciemne pomieszczenie", a zatem obraz był stosunkowo ciemny.

Dlaczego miałem brać zwykły TV, skoro wszyscy zapewniali, że jedyne co grozi po bardzo wielu godzinach użytkowania, to nieznaczna utrata jasności. Byłem w stanie to zaakceptować. Nikt nie mówił o wypalonych logo, paskach czy zmianie kolorów. Czuję się oszukany...

Zwolennicy OLED, przestańcie już pisać o TV informacyjnych. Czy Wy nie potraficie zrozumieć, przyjąć do wiadomości, że obraz jest zniszczony na CAŁEJ, powtarzam CAŁEJ powierzchni TV. Wbijcie to sobie do  głowy: nie paski na dole, a CAŁA powierzchnia ekranu. Zamiast żółtego seledyn, zamiast czerwonego fiolet lub ewentualnie wyblakły czerwony. Mechanizm "czyszczenia" co pewien czas automatycznie "dopala" ekran i po pewnym czasie czerwone piksele są wypalone WSZĘDZIE, choć oczywiście najbardziej zniszczone są obszary pasków i logo. Tak trudno to zrozumieć?

Oczywiście nigdy więcej już OLEDa nie kupię. Swoją drogą po co kupować OLED, skoro topowe modele neo QLED najnowszej generacji dają obraz tylko minimalnie gorszy od OLED i możesz oglądać wszystko co chcesz i ile chcesz?

Edytowane przez Mart2M

Rafał, pamiętaj też, aby oprócz "TVN 24" nie oglądać broń Boże Netflixa. No chyba, że chcesz mieć wypalone po 5 latach logo NETFLIX (intensywny czerwony w stałym miejscu). OLED - TV do przeglądania rodzinnych zdjęć...

IMHO OLEDy są odpowiednie tylko dla 2 kategorii ludzi:

1. ludzie, którzy bardzo mało oglądają TV,

2. ludzie zamożni, dla których bezkompromisowa jakość obrazu jest rzeczą najważniejszą i którzy nie mają problemu z tym, aby po paru latach TV OLED wyrzucić i kupić sobie nowy OLED.

Ja nawet gdybym posiadał miliony OLEDa więcej już bym nie kupił, bo dla mnie ta technologia jest po prostu wadliwa i nie chcę jej wspierać.

Edytowane przez Mart2M

Sam chciałbym wiedzieć. Niestety OLED 55B6J z 2016 roku nie pokazuje tych informacji w standardowym menu. Pewnie jest to gdzieś w menu serwisowym, do którego nie mam dostępu.

Tak bywało z pierwszymi Oledami. Teraz jest inaczej. Ale rozumiem uprzedzenie.

Ja np miałem Oleda kilka lat, oglądałem intensywnie, i wszystko było w porządku.

Różnie bywało z pierwszymi seriami.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Na to nie ma reguły. Matryca może zdechnąć z byle powodu. Dla przykładu mocno eksploatowany, roczny QD-OLED Samsunga zaczął wyświetlać cienkie pionowe linie, kratki itp. Sama matryca nie uległa zużyciu czy wypaleniu, po prostu padła. Serwisanci w 20 minut wymienili na nową.

21 minut temu, Mart2M napisał:

Sam chciałbym wiedzieć. Niestety OLED 55B6J z 2016 roku nie pokazuje tych informacji w standardowym menu. Pewnie jest to gdzieś w menu serwisowym, do którego nie mam dostępu.

Trzeba mieć np. takiego pilota:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo aplikacja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala

To tylko elektronika. Elektronika, która podlega coraz mniejszej kontroli na różnych etapach(pieniądze). Poza tym, nie może być zbyt trwałe, ma się po prostu po jakimś czasie popsuć, żeby kupić nowe. Taki świat, nie tylko w temacie tego wątku. Tak, tak, coraz ch.... świat. Jakość schodzi na psy, liczy się zysk.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Ja doskonale pamiętam jak kilka lat temu zepsuł mi się telewizor i poszedł do naprawy. Niepamiętam marki, to był model z wbudowanym jakimś tunerem satelitarnym. Płytka zasilacza była tak zaprojektowania, że najbardziej newralgiczne elementy elektroniczne celowo zostały rozmieszczone przy trafo, tam gdzie jest najcieplej. Mało tego - cała pytka przykręcona była do wgłębienia w obudowie, gdzie nie było żadnej możliwości wentylacji czy odprowadzenia ciepła, chociaż na plecach telewizora miejsca było w ciul. Jak to miało działać?

Po naprawie nie było wyjścia - w ruch poszła wiertarka, kilkadziesiąt otworków w plastiku i TV pewnie działa do dzisiaj gdzieś u rodziny.

35 minut temu, Mart2M napisał:

czyli 8 lat intensywnego użytkowania, to całkiem spoko wynika 😁

3 godziny temu, Mart2M napisał:

Nie oglądam TVN w ogóle, nie jestem postkomunistą... Jasność byłe ustawiona domyślnie w trycie "ciemne pomieszczenie", a zatem obraz był stosunkowo ciemny.

Dlaczego miałem brać zwykły TV, skoro wszyscy zapewniali, że jedyne co grozi po bardzo wielu godzinach użytkowania, to nieznaczna utrata jasności. Byłem w stanie to zaakceptować. Nikt nie mówił o wypalonych logo, paskach czy zmianie kolorów. Czuję się oszukany...

Zwolennicy OLED, przestańcie już pisać o TV informacyjnych. Czy Wy nie potraficie zrozumieć, przyjąć do wiadomości, że obraz jest zniszczony na CAŁEJ, powtarzam CAŁEJ powierzchni TV. Wbijcie to sobie do  głowy: nie paski na dole, a CAŁA powierzchnia ekranu. Zamiast żółtego seledyn, zamiast czerwonego fiolet lub ewentualnie wyblakły czerwony. Mechanizm "czyszczenia" co pewien czas automatycznie "dopala" ekran i po pewnym czasie czerwone piksele są wypalone WSZĘDZIE, choć oczywiście najbardziej zniszczone są obszary pasków i logo. Tak trudno to zrozumieć?

Oczywiście nigdy więcej już OLEDa nie kupię. Swoją drogą po co kupować OLED, skoro topowe modele neo QLED najnowszej generacji dają obraz tylko minimalnie gorszy od OLED i możesz oglądać wszystko co chcesz i ile chcesz?

pics or it didn't happen

PS 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

2 godziny temu, konradskala napisał:

Ja doskonale pamiętam jak kilka lat temu zepsuł mi się telewizor i poszedł do naprawy. Niepamiętam marki, to był model z wbudowanym jakimś tunerem satelitarnym. Płytka zasilacza była tak zaprojektowania, że najbardziej newralgiczne elementy elektroniczne celowo zostały rozmieszczone przy trafo, tam gdzie jest najcieplej. Mało tego - cała pytka przykręcona była do wgłębienia w obudowie, gdzie nie było żadnej możliwości wentylacji czy odprowadzenia ciepła, chociaż na plecach telewizora miejsca było w ciul. Jak to miało działać?

Nie pierwszy taki przypadek na rynku tv, moim zdaniem jest to celowe działanie producenta.

.

2 godziny temu, Mart2M napisał:

Telewizor 8 lat i jeszcze narzeka. 

Mój padł po 4. I co z tego że matryca była dobra. 

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Przeliczając na samochód osobowy to pewnie z milion km przebiegu. 8 lat ciągłego katowania telewizora po kilka godzin dziennie i zły 😤 🤣

Edytowane przez rafal735r

?👈

W dniu 30.07.2024 o 22:59, Mart2M napisał:

Czerwone diody ZAWSZE będą się wypalać jako pierwsze, bo takie one po prostu są.

W OLEDach LG (matryca WOLED) nie ma czerwonych diód. Wszystkie są białe z nałożonymi filtrami, więc kolory powinny się wypalać równomiernie.

Dzis bylem na odsluchach glosnikow a przy okazji udalo mi sie zobaczyc na zywo Bang & Olufsen Oled  97″ 😱😱😱😱, jestem  w szoku . 

1 godzinę temu, malikali napisał:

W szoku w sensie obrazu czy ceny?

Cenę tego tv Bang & Olufsen  znałem  🙄 , nigdy nie widzialem tak dużego TV OLED na zywo , jakosc obrazu jest nie do opisania , porostu stalem i nie widzialem co powiedziec. Ogólnie cały ten tv z nagłośnieniem to dzieło sztuki ,wiem ze dużo marudzę na tv Oled ale to zobaczyłem , bez komentarza  😳 .

W dniu 1.08.2024 o 12:13, Ajothe napisał:

7,5 roku. Telewizor zaczął się degradować równo po 5. Ortodoksyjny wideofil wyrzuciłby go już po 5-ciu.

Macie jakiegoś pecha chyba albo bardzo niskie oczekiwania wobec sprzętu hi-endowego. Moi rodzice mają TV Sharp już kilkanaście lat i są one "katowane" i - poza pilotami - nie noszą śladów zużycia. Mój monitor EIZO na SPVA miałem kilkanaście lat i teraz służy tacie. Obraz na nim to super hi-end w porównaniu do obrazu bez czerwonego, który wyświetla mój OLED (zielone twarze itd). Mój wzmacniacz Accuphase ma już równe 20 lat i gra jak nowy, kolumny - kilkanaście. Naprawdę uważacie, że jest OK to, że bardzo drogi w momencie zakupu telewizor klasy hi-end jest uszkodzony już po 5 latach?

20 godzin temu, S_Mac napisał:

W OLEDach LG (matryca WOLED) nie ma czerwonych diód. Wszystkie są białe z nałożonymi filtrami, więc kolory powinny się wypalać równomiernie.

Kolejny "mądrala"... Tak, wymyśliłem to sobie. Wszyscy na świecie, którzy mają ten problem to sobie wymyślili. Wpisy na forach, niezliczone filmy na youtube, to pewnie "spisek" antyfanów OLED...

Ukryta Zawartość

"Red sub pixels wear faster than the others, in new oleds the red sub pixel is bigger than the green or blue so it doesn't have to push it as hard to get the same light output."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mart2M
2 godziny temu, Mart2M napisał:

Kolejny "mądrala"... Tak, wymyśliłem to sobie. Wszyscy na świecie, którzy mają ten problem to sobie wymyślili. Wpisy na forach, niezliczone filmy na youtube, to pewnie "spisek" antyfanów OLED

Ja tylko napisałem jak to wygląda "konstrukcyjnie". Jeżeli w barwach wyświetlanego obrazu czerwony kolor wyświetlany jest częściej niż inne, to oczywiście diody odpowiadające za tą barwę mogą wypalać się szybciej. Technicznie rzecz biorąc nie ma powodu, żeby jakiś kolor wypalał się szybciej. Gdyby ciągle oglądać filmy przyrodnicze z łąkami i lasami, to pewnie pierwsze by siadały diody odpowiadające za kolor zielony 😉

3 minuty temu, S_Mac napisał:

Gdyby ciągle oglądać filmy przyrodnicze z łąkami i lasami, to pewnie pierwsze by siadały diody odpowiadające za kolor zielony 

A w LCD nic się nie wypala. Z definicji. 

• Pokaż nowe odpowiedzi