Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, konradskala napisał:

zielonych plam na MiniLED LCD z wypalonymi diodami już po kilkunastu miesiącach...

Podziwiam determinację wynajdywaniu (a jak się nie znajdzie: fabrykowaniu) coraz to nowych fejków aby przywalić LCD. 

Tonący brzydko się chwyta (trawestując przysłowie). Widać jak nienadzwyczajny musi być OLED skoro jego zwolennicy chwytają się w przystępie rozpaczy do tak nieeleganckich metod. 

33 minuty temu, Bobcat napisał:

Podziwiam determinację wynajdywaniu (a jak się nie znajdzie: fabrykowaniu) coraz to nowych fejków aby przywalić LCD. 

Tonący brzydko się chwyta (trawestując przysłowie). Widać jak nienadzwyczajny musi być OLED skoro jego zwolennicy chwytają się w przystępie rozpaczy do tak nieeleganckich metod. 

Kolega Mart2M podał powyżej przykład na wypalenia OLED i na dowód podał link do testu rtings.com. Ja podałem przykład na wypalenie LCD, który także pochodzi z tego samego źródła - rtings.com, a zdjęcie dotyczy konkretnie modelu Hisense U8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

więcej jest także tu:

Ukryta Zawartość

O żadnym "fabrykowaniu" dowodów nie może być mowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
37 minut temu, Bobcat napisał:

Na jego własnym mini ledzie też coś się wypaliło o ile dobrze kojarzę ? Na moim starym LG po latach też było widać mam wrażenie dużo bardziej (zaciemnione paski) przejścia między strefami, na białym tle niektóre strefy świeciły ciut inaczej, jedne miały też lekko fioletowy zafarb, inne były bardziej czyste. Także wcale niewykluczone że na tv z wygaszaniem, po latach wyjdą jakieś wady związane z nierównym wypalaniem diód.

52 minuty temu, Bobcat napisał:

Potwierdzam, właściciele OLEDów są zrozpaczeni jak muszą iść do kina lub do znajomego oglądać obraz kiepskiej jakości 😃

5 godzin temu, don111 napisał:

Pod warunkiem że się wypali. Dawniej też tak straszyliście plazmami. Jak widać po testach, nowsze oledy już nie są tak podatne jak pierwsze generacje. Ja na razie się i tak wstrzymywałem z zakupem oleda z powodu tego właśnie ryzyka. Chciałbym kupić od razu większego Oleda 75"+ ale nie będę ryzykował wtopy 10k za jednorazówkę na kilka lat. Także jeszcze trochę stanieją a w międzyczasie te najnowsze generacje będa wyjaśnione jak się zachowują po 2-3 latach 😉

Jeszcze ciekawi mnie jedna kwestia, UE szykuję jakąś ustawę zobowiązującą producentów agd/rtv do zapewnienia części zamiennych przez kilka lat w sensownych cenach. Tylko nie wiadomo jakie to dokładniej ceny miałyby być i czy na pewno producenci TV dadzą radę się dostosować. Gdyby taki panel oled kosztował powiedzmy 1/3 ceny nowego TV a nie tak jak teraz (prawie tyle co nowy tv) to byłoby to atrakcyjne w przypadku oleda. Nawet wydając te powiedzmy 3k na nowy panel, raz na te 3 lata (w najgorszym wypadku) - to wychodziłoby średnio 1k na rok, taka dopłata za oglądanie oleda zamiast leda byłaby warta świeczki 🙂

Ja nie "straszę". Ja mam OLEDa. Przez pierwsze lata też dałbym się za ten telewizor pokroić. Byłem z niego dumny i wychwalałem OLED pod niebiosa. Wiadomo - najlepsza jakość obrazu! W życiu nie przyszłoby mi przez myśl, co się stanie z tym "najlepszym" telewizorem po kilku zaledwie latach.

Przed zakupem zasięgałem różnych opinii, czytałem fora, recenzje. Jedyne co zapowiadano to  spadek jasności po jakiejś kosmicznej liczbie godzin - chyba 150 000. Dla mnie sprzedaż mojego modelu telewizora to zwykłe oszustwo. Użytkownicy tego modelu OLED powinni złożyć LG pozew zbiorowy i LG powinno oddać pieniądze. Gdyby jasno mówili, że przy normalnym, choć dość intensywnym użytkowaniu, TV po paru latach będzie się nadawał na śmietnik, to wtedy byłoby OK. Byłoby to zgodne z umową.

Edytowane przez Mart2M

A mi Samsung też nie powiedział, że po 11 miesiącach także dość intensywnego użytkowania, ich MiniLED będzie nadawał się jako wsad do rozdrabniarki w przetwórni elektrośmieci.

I też przeszperałem różne fora. I też okazało się, że były częste przypadki mniejszych lub większych uszkodzeń, niebieskiego podświetlenia matrycy itd.

I to jest zgodne z umową?

27 minut temu, Mart2M napisał:

Ja nie "straszę". Ja mam OLEDa. Przez pierwsze lata też dałbym się za ten telewizor pokroić. Byłem z niego dumny i wychwalałem OLED pod niebiosa. Wiadomo - najlepsza jakość obrazu! W życiu nie przyszłoby mi przez myśl, co się stanie z tym "najlepszym" telewizorem po kilku zaledwie latach.

Przed zakupem zasięgałem różnych opinii, czytałem fora, recenzje. Jedyne co zapowiadano to  spadek jasności po jakiejś kosmicznej liczbie godzin - chyba 150 000. Dla mnie sprzedaż mojego modelu telewizora to zwykłe oszustwo. Użytkownicy tego modelu OLED powinni złożyć LG pozew zbiorowy i LG powinno oddać pieniądze. Gdyby jasno mówili, że przy normalnym, choć dość intensywnym użytkowaniu, TV po paru latach będzie się nadawał na śmietnik, to wtedy byłoby OK. Byłoby to zgodne z umową.

Po 30 000 z tego co kojarzę. 

Ja mam oleda z kwietnia 2017r i śmiga jak ta lala w sypialni teraz 😉

Godzinę temu, don111 napisał:

Na jego własnym mini ledzie też coś się wypaliło o ile dobrze kojarzę ?

Źle kojarzysz, gdyż nie mam MiniLEDa. Ale fantazjuj dalej.

52 minuty temu, Ajothe napisał:

są zrozpaczeni jak muszą iść do kina

Ktoś tam prowadzi pod przymusem? 

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Ktoś tam prowadzi pod przymusem? 

Jak się chce zobaczyć premierę to nie ma wyjścia. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Jak się chce zobaczyć premierę to nie ma wyjścia

Jest ,poprostu film kupic albo wypozyczyc w apple tv , ja tak niekiedy robie. 

1 godzinę temu, Bobcat napisał:
2 godziny temu, don111 napisał:

Na jego własnym mini ledzie też coś się wypaliło o ile dobrze kojarzę ?

Źle kojarzysz, gdyż nie mam MiniLEDa. Ale fantazjuj dalej.

Pisałem o mini ledzie Konradskala. Ty pamiętam że masz midi Leda.

2 godziny temu, Mart2M napisał:

Ok, pytanie jakiego dokładniej (model) miałeś oleda, z którego roku, co na nim oglądałeś i co się wypaliło dokładnie ? Miałeś włączone systemu zabezpieczające i tryb standby ?

2 godziny temu, konradskala napisał:

A mi Samsung też nie powiedział, że po 11 miesiącach także dość intensywnego użytkowania, ich MiniLED będzie nadawał się jako wsad do rozdrabniarki w przetwórni elektrośmieci.

I też przeszperałem różne fora. I też okazało się, że były częste przypadki mniejszych lub większych uszkodzeń, niebieskiego podświetlenia matrycy itd.

I to jest zgodne z umową?

Też nie. Takie samo chamstwo.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Po 30 000 z tego co kojarzę. 

Ja mam oleda z kwietnia 2017r i śmiga jak ta lala w sypialni teraz 😉

No tak. Musiałem coś pokręcić z tymi 150 tys.

22 godziny temu, konradskala napisał:

..i zielonych plam na MiniLED LCD z wypalonymi diodami już po kilkunastu miesiącach...

Ukryta Zawartość

Ale to jest defekt podświetlania matrycy, a czas w jakim to się stało sugeruje defekt fabryczny. W pierwszych miesiącach obejmuje takie coś gwarancja, a po kilku latach zostaniesz z tym. Nie ma co zaklinać rzeczywistości, żaden oled nie wytrzyma statycznego obrazu przez kilka godzin dziennie, a lcd tak o ile podświetlanie nie padnie.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, malikali napisał:

Ale to jest defekt podświetlania matrycy, a czas w jakim to się stało sugeruje defekt fabryczny. W pierwszych miesiącach obejmuje takie coś gwarancja, a po kilku latach zostaniesz z tym. Nie ma co zaklinać rzeczywistości, żaden oled nie wytrzyma statycznego obrazu przez kilka godzin dziennie, a lcd tak o ile podświetlanie nie padnie.

Dlatego zamiast OLED-a wybór padł na MiniLED-a. Miał być jasny, miał mieć dobre kąty widzenia (IPS) i dobre kolory. Wszystkie te warunki spełniał z nawiązką, a to tego miał być trwalszy od OLED. Tylko, że trochę krótko to trwało...

Masz rację, nie ma co zaklinać rzeczywistości - domowe telewizory nie są zaprojektowane do kilkunastogodzinnej pracy dzień w dzień.

Wiesz dioda diodzie nie jest równa, a w TV do domu markowych led się nie spodziewaj, ale co do zasady dioda LED wygrywa w czasach luminacji. Tu nie chodzi tyle o projekt, co o oszczędność producenta. A przepis na długoletnią pracę jest prosty, dobry emiter led - stosowne chłodzenie - stabilne zasilanie, niestety to jest bagatelizowane nie tylko TV, które korzystają z diod.

Godzinę temu, malikali napisał:

Wiesz dioda diodzie nie jest równa, a w TV do domu markowych led się nie spodziewaj, ale co do zasady dioda LED wygrywa w czasach luminacji. Tu nie chodzi tyle o projekt, co o oszczędność producenta. A przepis na długoletnią pracę jest prosty, dobry emiter led - stosowne chłodzenie - stabilne zasilanie, niestety to jest bagatelizowane nie tylko TV, które korzystają z diod.

Oczywiście, 100% racji. Powiem więcej - to "bagatelizowanie" ma ściśle określony cel: żebyś jak najszybciej kupił kolejny telewizor...

Tak ale myślę, że w segmencie sprzętu video też póki co nowinki nakręcają sprzedaż, a w szczególności coraz większe przekątne i cena. Do tego dochodzi być może wymiana, jeśli system przestanie być wspierany przez producenta i coś już nie działa lub działa bardzo wolno i niestabilnie. Tak że no są jeszcze opcje nacisku na klienta, a więc żeby mu od razu tak psuć? 🙂 To też może zadziałać odwrotnie i spowodować, a tak się najczęściej dzieje niechęć do danej technologii, czy producenta, bo poczujesz się oszukany. Dlatego myślę, że w tym segmencie te wady Tv wszelakich w dużej mierze są wadami fabrycznymi i niedoróbkami niż celowym działaniem, bo gdy psuje się bardzo szybko taki sprzęcior najczęściej drogi, to klient może się wkurzyć i już nie kupić taj marki.

Przez przypadek znalazlem to 😉, bylem wtedy strasznie napalony na Oleda , szybko mi ten model Lg zostal wybity z glowy , byl wtedy 2017 , a jego cena nawet obecnie zaporowa 🙄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

39 minut temu, marcusSE napisał:

Przez przypadek znalazlem to 😉, bylem wtedy strasznie napalony na Oleda , szybko mi ten model Lg zostal wybity z glowy , byl wtedy 2017 , a jego cena nawet obecnie zaporowa

Coś pokręciłeś. Chyba nie chcesz powiedzieć że ten model produkują nadal w 2024r, a używki już dawno na śmietniku. Podobnie jak większość innych oled pierwszych generacji. 

Edytowane przez don111
6 minut temu, don111 napisał:

Coś pokręciłeś. Chyba nie chcesz powiedzieć że ten model produkują nadal w 2024r

Nic nie pokrecilem , tylko pisze ze mialem parcie na tego Oleda w 2017 r , przeszlo mi szybko ze wzgledu na cene , ktora nawet w obcym 2024 jest bardzo wysoka.  

38 minut temu, don111 napisał:

używki już dawno na śmietniku. Podobnie jak większość innych oled pierwszych generacji. 

Tak masz racje Oledy za duze pieniadze czesto ladowaly na smietniku to prawda.

Nie masz racji moim zdaniem. W 2024r ceny oledów są jak za średniej klasy lub wyższe, ale nie topowe LEDy. Choć są też topowe Oledy, no ale po co przepłacać jak nieskończony kontrast masz już w najtańszych Oledach, które najbardziej się opłacają, a do takiego efektu trzeba topowego mini Leda - i tu jest właśnie różnica, goniąc kontrast Oleda trzeba topowej klasy mini LEDa. Jedynie w przypadku bardzo dużych wielkości tj 75"+ , tutaj Oledy są na razie dostępne tylko te lepsze, które są średnio opłacalne, ceny równie zawyżone jak za topowe mini LEDy. Ledy o takich dużych przekątnych weszły wcześniej i są dostępne szerzej, we wszystkich klasach cenowych i jakościowych.

2 minuty temu, marcusSE napisał:

Ukryta Zawartość

IMG_1653.jpeg

Brałbym LG c3 83" za 26 500 kr 😃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Brałbym LG c3 83" za 26 500 kr 😃

Masz na mysli ten niski model

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, marcusSE napisał:

Ukryta Zawartość

Mam taki 65" obraz petarda 🤯

83"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, marcusSE napisał:

Ukryta Zawartość

Oleda wiesz po co i do jakich warunków się kupuje. Niski Oled czy wysoki - oba zapewniają perfekcję kontrastu do jakiej dążą LEDy ale jeszcze im do tego daleko. Dlatego dla kinomaniaka czy do gier, ten niski tani Oled zapewni lepszy obraz od najdroższego mini Leda choćby kosztował 10x więcej. A do innych warunków nie musisz kupować Oleda aby być w pełni zadowolonym.

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Ajothe napisał:

Mam taki 65" obraz petarda

w swojej budzetowej kategori jak na Oled , Oledy z wyzszych polek to  inna liga 😉

1 minutę temu, marcusSE napisał:

w swojej budzetowej kategori jak na Oled , Oledy z wyzszych polek to  inna liga 😉

W pewnym momencie kończy się opłacalność, a poziom C3 jest na tyle wysoki, że nie mam pojęcia do czego miałbym dopłacać. 

• Pokaż nowe odpowiedzi