Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, don111 napisał:

Oled czy wysoki - oba zapewniają perfekcję kontrastu

Bzdura , czyli najtansze Oledy to to samo co to z tych wyzszych polek 😉

11 minut temu, marcusSE napisał:

Mój stary oled nadal ma świetny obraz, też już dawno doszedłem do wniosku, że lepiej kupić tani oled jak cokolwiek innego. 

Godzinę temu, marcusSE napisał:

Pod względem kontrastu - tak, a to najważniejszy parametr. Wystarczy mi żeby miał jeszcze tylko dobre odwzorowanie ruchu, 4k, hdr ale nie musi mieć mega jasności. W Led coraz droższych gonisz jak najlepszy kontrast i jak najwięcej stref, coś co masz lepsze w najtańszym oledzie. 

2 godziny temu, don111 napisał:

Niski Oled czy wysoki - oba zapewniają perfekcję kontrastu do jakiej dążą LEDy ale jeszcze im do tego daleko.

Totalna nieprawda.

Najtańsze oledy zapewnią tylko nieskończony kontrast, bo to wynika z tej technologii, ale nie znaczy że to będzie dobry kontrast w ciemnych scenach względem odwzorowania.

A niby dlaczego nie? Wystarczy dobrze ustawić, być może trseba nawet skalibrować, ale potencjał jest.

Obstawiam że w bezpośrednim porównaniu, ciemne sceny na Coocoa, czyli oledzie na odpadach starych matryc LG klasy B, wypadną wciąż lepiej niż na najlepszym Ledzie z 5k stref. 

To co zaciekawiło mnie w tej dyskusji jest to, ze faktycznie głównym tematem było tv LG Oled z 2017  i jego kosmicznej cenie , co podsumowałem ze nawet obecnie ta cena  w roku 2024 jest to obłęd i nieporozumienie. Niestety ta tendencja kosmicznie wysokich cen TV Oled tych z wyższych półek się za wiele nie zmienia. 

I tu teraz najlepsze 🥴, nie poruszalem tu tematu tv mini led czy qled bo nie te tv byly tematem , a tu bummm 😂 . I od razu kontra ale Oled tani  i tak najlepszy itp 🥴. Przepraszam ze zapytam , czy wy macie jakieś fobie , ze musicie tak nachalnie i natarczywie potwierdzac słuszność swego zakupu. 🤕

Tez to co interesujące najtańszy Oled vs najlepszy Mini Led bez szans 🙄, od razu widziecie ta roznice w obrazie , ale juz gdy zadalem pytanie o tanie Oled vs Oled z wysokiej polki to juz tych różnic nie niewidzicie 😉, oj taka ironia losu 😂. Ja słyszałem ze Oled Oledowi nie całkiem równy i wielu twierdzi ze są duże różnice w jakości obrazu np  Sony dużo lepszy od Lg itp. 

Faktem tez jest ze pomimo uplywu wielu lat na kupno tv Oled z wysokiej polki niewielu stać , kupno dużego Oled jest niemal nierealne dla większości. 

To moze zadawaj pytania jaśniej i wypowiadaj się jaśniej o co chodzi. 

7 minut temu, marcusSE napisał:

To co zaciekawiło mnie w tej dyskusji jest to, ze faktycznie głównym tematem było tv LG Oled z 2017  i jego kosmicznej cenie , co podsumowałem ze nawet obecnie ta cena  w roku 2024 jest to obłęd i nieporozumienie. Niestety ta tendencja kosmicznie wysokich cen TV Oled tych z wyższych półek się za wiele nie zmienia. 

Kosmiczna cena 2017 tzn jaka ? 2024r cena to obłęd i nieporozumienie ? A niby dlaczego musi to być jakiś wywalony w kosmos topowy Oled ? To może odwróćmy pytanie - wytłumacz w czym wg Ciebie jest lepszy ten kosmiczny oled od normalnego oleda w normalnej cenie. W poprzednim poście masz wyjaśnione - Ledy ścigają się w cenie żeby osiągnąć to co jest w Oledzie nawet najtańszym tj nieskończony kontrast, stąd te kosmiczny rozstrzał w cenach między zwykłym Ledem, między Ledem ze średniej półki - kilkadziesiąt-kilkaset stref a topowymi mini Ledami za grube pieniądze - kilka tys. stref. Co tam niby masz lepszego oprócz tego poza może odświeżaniem 240hz i jakimiś rekordami jasności (na co to komu) i 8k (zanim to wejdzie to ten topowy tv będzie w przyszłości zabytkiem, odbierającym jak nowe tanie tv ze średniej półki) ? 

O ile te różncie w Ledach mają sens, to w Oledach wg mnie nie są tak istotne, bo to co najważniejsze tj nieskończony kontrast już jest. Kolory sobie można ustawić, ruch co najmniej przyzwoity (o ile to nie jest matryca 60hz).

16 minut temu, marcusSE napisał:

Ja słyszałem ze Oled Oledowi nie całkiem równy i wielu twierdzi ze są duże różnice w jakości obrazu np  Sony dużo lepszy od Lg itp.

No ciekawe skoro to te same matryce. Sony ma lepszy processing obrazu i ruchu, ale to nie jest coś mega kluczowego jak walka ze strefami w LED. Resztę ustawień to kwestia ustawień i kalibracji kolorów itd.

17 minut temu, marcusSE napisał:

Faktem tez jest ze pomimo uplywu wielu lat na kupno tv Oled z wysokiej polki niewielu stać , kupno dużego Oled jest niemal nierealne dla większości. 

Bo nikt nie potrzebuje oleda z absurdalnie wysokiej półki cenowej dla minimlanych różnic, czy nawet z tych 2-3x droższych od tańszych linii, skoro najtańszy oled ma ten nieskończony kontrast, 100hz (poza może Coocoa )oraz odbiera lepiej w ciemnych scenach od mini Leda za grube pieniądze z 5 tys. stref. Oczywiście Oled dla kinomaniaka/gracza - tu zobaczy przewagę oleda. W Ledach masz nadal walkę o kluczowy parametr tj kontrast, który jest obarczony wadami, z tymi wadami trwa walka cały czas i za to płacisz grube pieniądze, w Oled nie musisz za to dopłacać.

23 minuty temu, don111 napisał:

No ciekawe skoro to te same matryce. Sony ma lepszy processing obrazu

I to bardzo bo niby Ci co maja Sony Oled mówią ze lepszy od Lg , tak jak lepszy czy nie , widać różnice czy nie.

25 minut temu, don111 napisał:

Bo nikt nie potrzebuje oleda z absurdalnie wysokiej półki cenowej dla minimlanych różnic

Znow się myślisz , na takie Oled to tu zaryzykuje to stwierdzenie nikogo tu na forum niestac , Lg seri C to zaledwie sredniaczek w klasie Oled 😉, Samsung z matowym ekranem tez jest duzo lepszy , co ciekawe Oled vs Oled nie widziecie roznic 😂 tylko te kolasalne sa w Mini Ledach vs tanie Oledy . 

Tez zaryzkuje i stwierdzę z dużą doza prawdopodobieństwa dużo ludzi tu na forum stać na flagowce Mini led , na Oled nie .

12 godzin temu, don111 napisał:

Oleda wiesz po co i do jakich warunków się kupuje. Niski Oled czy wysoki - oba zapewniają perfekcję kontrastu

Perfekcji kontrastu nie ma czegoś takiego w żadnym z tv , istnieje jedynie próba osiągnięcia jak najwyższego możliwego kontrastu w tv

3 godziny temu, marcusSE napisał:

Perfekcji kontrastu nie ma czegoś takiego w żadnym z tv , istnieje jedynie próba osiągnięcia jak najwyższego możliwego kontrastu w tv

W oled jest super kontrast już w najtańszych modelach, kwestia tylko wyregulowania skali szarości/gammy do perfekcji. Ledy topowe nie mają poziomu tanich oledów w tym parametrze, nie wiem w ogóle po co ta debata nt konkretny temat. Wyżej masz filmik jak olbrzymia różnica jest w ciemnych wymagających scenach, nie tylko chodzi o efekt bloomingu ale o widoczność detali. Led stosuje akrobacje aby jakoś to wyglądało. 

3 godziny temu, marcusSE napisał:

Lg seri C to zaledwie sredniaczek w klasie Oled 😉, Samsung z matowym ekranem tez jest duzo lepszy , co ciekawe Oled vs Oled nie widziecie roznic 😂 tylko te kolasalne sa w Mini Ledach vs tanie Oledy

No i ten średnaczek w warunkach kinowy lub do gier odbiera lepiej od topowych mini Led. W oled droższych nie ma wyścigu o kontrast, który jest z kolei wyznacznikiem ceny Ledów. Ale jak ktoś się nie zna to niech wydaje 10x tyle na 5% lepszego oleda, na takich producenci zarabiają najwięcej. Tak samo jak na marketowych kupujących, którzy stanowią 90% klientów. Świadomych kupujących jest niewielki odsetek, oni zawsze wybierają najlepsze modele w relacji cena/jakość. 

5 godzin temu, marcusSE napisał:

I od razu kontra ale Oled tani  i tak najlepszy itp

Pd dawna piszę, że mamy do czynienia z sektą OLED.

5 godzin temu, marcusSE napisał:

Przepraszam ze zapytam , czy wy macie jakieś fobie , ze musicie tak nachalnie i natarczywie potwierdzac słuszność swego zakupu.

Próbują sami siebie utwierdzić w przekonaniu o słuszności podjętej decyzji. Widocznie jednak trapi ich jakaś wątpliwość.

Edytowane przez Bobcat

Przecież z OLED i miniLED jest jak ze wzmacniaczami lampowymi i tranzystorowymi ... 

Zwolennicy lamp mówią, że tranzystor nigdy nie zagra tak jak lampa ...

Nie wiem po co się kłócić. Każda technika ma swoje zalety i wady. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, don111 napisał:

No i ten średnaczek w warunkach kinowy lub do gier odbiera lepiej od topowych mini Led

Nie takie zadalem pytanie 😉

4 godziny temu, marcusSE napisał:

Ci co maja Sony Oled mówią ze lepszy od Lg , tak jak lepszy czy nie , widać różnice czy nie.

nie pytalem o topowe mini Ledy , ponoc Ci swiadomi wlasnie to wybieraja jednak Oled Sony , a teraz jeszcze  Samsung Oled duzo tez lepszy od tego Lg i to bylo moje pytanie , a Ty ciagle o porownaniu do mini Led 😉

Godzinę temu, don111 napisał:

Świadomych kupujących jest niewielki odsetek, oni zawsze wybierają najlepsze modele w relacji cena/jakość. 

I Ci mowia Sony wiec pytalem o roznice a Ty mi z mini Led 😂, tak wiem pomiedzy Oled vs Oled nie roznic wiec nie ma znaczania co sie kupi 😉

25 minut temu, Bobcat napisał:

Próbują sami siebie utwierdzić w przekonaniu o słuszności podjętej decyzji. Widocznie jednak trapi ich jakaś wątpliwość.

Żadna, napisałeś wlasnie o sobie i robisz to tutaj od lat to samo, nudne to już 🙂

16 minut temu, Piopio napisał:

Przecież z OLED i miniLED jest jak ze wzmacniaczami lampowymi i tranzystorowymi ... 

Niebardzo, bo tutaj przewaga OLED jest łatwo widoczna 🙂

26 minut temu, marcusSE napisał:

tak wiem pomiedzy Oled vs Oled nie roznic wiec nie ma znaczania co sie kupi 😉

Nie ma różnic w kontraście, w każdym oled jest nieskończony i wraz ze wzrostem ceny w Oled nie o to toczy się walka, zupełnie inaczej niż w LED. Więc nie uciekaj się do manipulacji czyimiś wypowiedziami skoro nie potrafisz przeciwstawić argumentu.

26 minut temu, marcusSE napisał:

ponoc Ci swiadomi wlasnie to wybieraja jednak Oled Sony , a teraz jeszcze  Samsung Oled duzo tez lepszy od tego Lg i to bylo moje pytanie

Tak, wszyscy dookoła wybierają Sony oled, Samsung oled, od tamtego (wszyscy wiem jakiego) LG. No już wszystko jasne.... Poziom piaskownicy.

40 minut temu, Bobcat napisał:
6 godzin temu, marcusSE napisał:

Przepraszam ze zapytam , czy wy macie jakieś fobie , ze musicie tak nachalnie i natarczywie potwierdzac słuszność swego zakupu.

Miałem Ledy i chcę kupić Oleda, nie zaklinam rzeczywistości że LED dorównuje Oledowi kontrastem. Widać każdy test i te same opinie w dziesiątkach recenzji gdzie jak mantrę powtarzają to samo, to dla was za mało, wy wiecie lepiej po prostu. Prawdziwa sekta

30 minut temu, Piopio napisał:

To bardziej adekwatne do plazm (lampy) gdzie jest niby więcej zniekształceń ale gra jakby piękniej. Oledy mają czysty obraz, bez "mrowiących pikseli" (zniekształceń) na ekranie. I nieskończony kontrast = głębia kolorów  

Edytowane przez don111

Lampy potrafią grać równie dokładnie/precyzyjnie co bardzo dobre trany, kwestia lampy i jej aplikacji

Fakt, że potrafią bardziej czarować i tutaj moznaby je porównać do Oleda i jego umiejętności barwnego oddania obrazu, plastyki, głębi.

Tyle, że to Oled jest tym technicznie doskonalszym, nie licząc jasności.

Generalnie, porównanie średnio trafione.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

23 minuty temu, bubusia napisał:

Lampy potrafią grać równie dokładnie/precyzyjnie co bardzo dobre trany, kwestia lampy i jej aplikacji

Fajne spostrzeżenie i też to zauważyłem na AVS w systemach hajendowych, nie byłem w stanie usłyszeć lampowego charakteru ogromnych lampowych wzmacniaczy, tylko że jaki sens ma wtedy lampa? 

Sry za offtop. 

40 minut temu, don111 napisał:

Więc nie uciekaj się do manipulacji

Pytam a Ty unikasz odpowiedzi , czy Oled Lg czy Sony , ja slysze ze Sony sa faktycznie duzo lepszymi Oled , nie lubie sie z Sony wiec pytam czy to prawda , to ze Samsung jest lepszym wyborem to juz wiem . 

No to teraz mały offtop. Z telewizorami ma tyle wspólnego, że czasem oglądam koncerty. Z BD lub na żywo z telewizji naziemnej lub Sat. Nie ma sensu zakładać oddzielnego tematu na taką drobnostkę. Kiedyś był poświęcony temu wątek, ale od dawna siedzi w Archiwum. 

Telewizor jest wpięty z zestaw stereo 2.1, dźwięk leci przez niego. Otóż zestaw od wczoraj jest kwadro. No, powiedzmy quasi-quadro. Identycznie ten sam patent, jaki kiedyś miały amplitunery Radmor i Merkury oraz wzmacniacz PA-2801: na tył puszczony jest (w przeciwfazie) sygnał różnicowy L - R. Kiedyś oznaczano to 2-2-4 (u mnie jeszcze +subwoofer). Oczywiście potrzebne są dwa dodatkowe tylne głośniki i dodatkowy wzmacniacz stereo, który je obsługuje. Ogolnie sprawa dziecinnie prosta w realizacji. 

Przy słuchaniu muzyki (również z CD czy z radia) daje to naprawdę bardzo dużo. Zupełnie nowa jakość. Tak zrealizowałem swoje wieloletnie marzenie. 

59 minut temu, Ajothe napisał:

Żadna, napisałeś wlasnie o sobie i robisz to tutaj od lat to samo, nudne to już

Odpowiedź na poziomie piaskownicy w przedszkolu. 

I zawsze można skorzystać z funkcji Ignoruj.

Edytowane przez Bobcat
2 minuty temu, marcusSE napisał:

Pytam a Ty unikasz odpowiedzi , czy Oled Lg czy Sony , ja slysze ze Sony sa faktycznie duzo lepszymi Oled , nie lubie sie z Sony wiec pytam czy to prawda , to ze Samsung jest lepszym wyborem to juz wiem . 

To sobie kup sony i po temacie. 

Ja porównałem LGC3 z Samsung S90c i wolałem obraz LG jako że jest niesamowicie naturalny, przy dobrej realizacji ma się wrażenie oglądania prawdziwej rzeczywistości, a w Samsungu jest sporo podbarwień, ale efekciarskość może ktoś lubi. 

4 minuty temu, Bobcat napisał:

No to teraz mały offtop. Z telewizorami ma tyle wspólnego, że czasem oglądam koncerty. Z BD lub na żywo z telewizji naziemnej lub Sat. Nie ma sensu zakładać oddzielnego tematu na taką drobnostkę. Kiedyś był poświęcony temu wątek, ale od dawna siedzi w Archiwum. 

Telewizor jest wpięty z zestaw stereo 2.1, dźwięk leci przez niego. Otóż zestaw od wczoraj jest kwadro. No, powiedzmy quasi-quadro. Identycznie ten sam patent, jaki kiedyś miały amplitunery Radmor i Merkury oraz wzmacniacz PA-2801: na tył puszczony jest (w przeciwfazie) sygnał różnicowy L - R. Kiedyś oznaczano to 2-2-4 (u mnie jeszcze +subwoofer). Oczywiście potrzebne są dwa dodatkowe tylne głośniki i dodatkowy wzmacniacz stereo, który je obsługuje. Ogolnie sprawa dziecinnie prosta w realizacji. 

Przy słuchaniu muzyki (również z CD czy z radia) daje to naprawdę bardzo dużo. Zupełnie nowa jakość. Tak zrealizowałem swoje wieloletnie marzenie. 

Super sprawa gratulacje, czy gdzieś opisałeś może jak to zrobiłeś? Jakie klocki połączenia itd? 

7 minut temu, Bobcat napisał:

Odpowiedź na poziomie piaskownicy w przedszkolu. 

Widzisz, a sam tak piszesz 🙂

15 minut temu, marcusSE napisał:

Jak można napisac że Sony > LG > Samsung czy jakkolwiek inaczej ? Przecież te marki mają swoje modele w różnych klasach cenowych a producenci biorą matryce w większosci od LG, czyż nie ? Więc skoro możliwości ekranu są takie same, to jak coś może być dużo lepsze ? Pole manewru jest co najwyżej przy filtrze na ekran oraz przy własnym processingu obrazu, skalowania, interpolacji ruchu. Nawet teoretycznie najgorszy w tej stawce pod tym kątem LG (choć niektórzy powiedzą że jednak Samsung) ma to wszystko na bardzo dobrym poziomie, nie są to wielkie różnice.  Całą resztę można sobie skalibrować identycznie. Wystarczy wybrać najlepszego pod kątem jakość/ceny a nie dopłacać w ciemno do konkretnej marki.

8 godzin temu, don111 napisał:

A niby dlaczego nie? Wystarczy dobrze ustawić, być może trseba nawet skalibrować, ale potencjał jest.

Obstawiam że w bezpośrednim porównaniu, ciemne sceny na Coocoa, czyli oledzie na odpadach starych matryc LG klasy B, wypadną wciąż lepiej niż na najlepszym Ledzie z 5k stref.

Niestety nie wystarczy np. w ciągu dnia G4 ma lepszy kontrast niż G3 który wynika już z samej technologii produkcji matrycy, lepsze przejścia tonalne w ciemnych scenach itd. Tego nie wyregulujesz sobie suwakami. Obawiam się, że mało znane marki oled wypadną blado nawet w dopracowaniu algorytmów skoro już niewielka różnica jest w poprzedniku tej samej marki LG

43 minuty temu, Ajothe napisał:

Super sprawa gratulacje, czy gdzieś opisałeś może jak to zrobiłeś? Jakie klocki połączenia itd? 

Dziękuję.  Nie pisałem nigdzie jak to zrobiłem. Żadna tajemnica, chętnie napiszę. Tylko gdzie? Tutaj? Zakładać dpevjslnego wątku chyba nie na sensu. 

7 minut temu, Bobcat napisał:

Dziękuję.  Nie pisałem nigdzie jak to zrobiłem. Żadna tajemnica, chętnie napiszę. Tylko gdzie? Tutaj? Zakładać dpevjslnego wątku chyba nie na sensu. 

Ja bym założył wątek, fajna sprawa. Zastanawiam się tylko czy nie łatwiej zrobić KD? 

Może to nie ta jakość w muzyce? Chociaż drogie ampli KD też potrafią dobrze zagrać muzykę. 

45 minut temu, malikali napisał:

lepsze przejścia tonalne w ciemnych scenach itd. Tego nie wyregulujesz sobie suwakami

Na pewno nowsze/wyższe odbierają coraz lepiej ale czy stare oledy sprzed 2-3 lat odbierały źle? To i tak. Jakość super a dopracowywane są tylko niuanse. To co przytoczyłeś - to w sumie po części za to odpowiada wielopunktowa korekcja balansu bieli i można sobie ustawić np więcej detali w cieniach

Płynności przejść tonalnych nie wyregulujesz o tym mówiłem tzw banding. Cały czas obracamy się tu w niuansach i jeśli ich nie wyeliminujesz, to o "doskonałości obrazu" mówić nie można. Nie było mowy o modelach starszych tylko była mowa o najtańszych oledach, a to spora różnica, bo te na pewno nie mogą konkurować z topowymi markami. A jeśli najtańsze to marki Chin też wliczamy.

18 minut temu, Ajothe napisał:

Jak piszesz o bandingu w oledach to co dopiero mówić o ledach...

To co o Oledach sa lepsze i gorsze modele  Led. 

8 minut temu, marcusSE napisał:

Coś Ty w ledach banding to kompletnie inny poziom. Tam to widać nawet jak kamera się obraca podczas meczu piłkarskiego, totalne dno. 

Edytowane przez Ajothe
1 godzinę temu, marcusSE napisał:

Dla mnie Led kończy się tam gdzie zaczyna oled, jak ktoś nie lubi tej technologii to nie mój problem. 

Jak jesteś zdecydowany na oled, ale chce kupić najlepszy jaki istnieje to może poszukaj porad na forum o TV. Może tam znajdziesz hajendowców TV i dowiesz się czegoś więcej 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi