Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, konradskala napisał:
1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Stan meczu 1:1. Wypala się tylko OLED. Stan meczu 2:1. Gra Pan dalej?

Tak, gram dalej, ale podawaj prawidłowy wynik. Póki co to matryca w LCD siada, nie w OLED.

Nie zagrasz uczciwie z takim co w OLED same wady widzi a w LCD.....wprawdzie moje doświadczenia z LCD nie potwierdziły tego faktu to w instrukcji obsługi (LED Samsung H6400) ku swojemu zdziwieniu widziałem ostrzeżenie przed wypalaniem.

Niewiele używanych LCD widziałem, jednak piksele martwe to nie wszystko, widziałem brak piksela (świecący punkt), widziałem rażące błędy podświetlenia i padające podświetlenie (niebieskie plamy) wreszcie zakurzone  matryce....nie mam dużych doświadczeń, ale przynajmniej część z tego co opisałem (jak nie wszystko) chyba OLED nie dotyczy.

Jaki będzie teraz wynik?

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

15 minut temu, Maju napisał:

piksele martwe to nie wszystko, widziałem brak piksela (świecący punkt)

To jest także martwy piksel tylko, że "martwy" inaczej - zwany gorącym lub zawieszonym pikselem. Świeci cały czas po włączeniu telewizora np. na zielono, bez względu na wyświetlane treści.

19 minut temu, Maju napisał:

widziałem rażące błędy podświetlenia

Nierównomierność podświetlenia czy "krwawienie" ekranu jest często spotykaną przypadłością, szczególnie w tanich, w żaden sposób nieselekcjonowanych matrycach. Uważam, że z tego typu bonusami producenci domowych, nawet tanich telewizorów powinni raz na zawsze skończyć.

11 minut temu, konradskala napisał:

Świeci cały czas po włączeniu telewizora np. na zielono, bez względu na wyświetlane treści.

Ten który widziałem ("martwy inaczej") świecił cały czas pełnym światłem, na biało.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

39 minut temu, Maju napisał:

w instrukcji obsługi (LED Samsung H6400) ku swojemu zdziwieniu widziałem ostrzeżenie przed wypalaniem

Nie, no co Ty... niemożliwe... Przecież to LCD, tam nic się nie wypala...

Tak z ciekawości poszukałem i znalazłem to: fragment tej instrukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I żeby nie było, że to jednostkowy przypadek - coś od Philipsa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, konradskala napisał:

Z góry zakładasz wynik rywalizacji.

Ty również. Tyle, że w drugą stronę.

3 godziny temu, konradskala napisał:

szczególnie w tanich, w żaden sposób nieselekcjonowanych matrycach.

Nie rozmawiamy o masowej tandecie No Name z hipermarketów ogólnych typu Auchan.

3 godziny temu, konradskala napisał:

z ciekawości poszukałem i znalazłem to: fragment tej instrukcji

Widocznie instrukcje pozostają metodą kopiuj-wklej gotowca i ktoś zapomniał to wykasować.

Napisz jeszcze że LCD może spaść ze stolika na którym stoi i się potłuc. Albo dzieciak może przypalantować w ekran piłką i go uszkodzić. I że to też są wady technologii LCD.

9 minut temu, Bobcat napisał:

Nie rozmawiamy o masowej tandecie No Name z hipermarketów ogólnych typu Auchan.

Oczywiście - dla przykładu LCD Samsung, Sony i LG :

Ukryta Zawartość

IMG_20200203_195523.jpg

iitegtj6l9d81.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W laboratorium widoczne. Komuś coś takiego przeszkadza oglądaniu filmów, koncertów, materiałów popularno-naukowych lub krajoznawczych? Nie. Nie ma z ogóle pojęcia, że taki problem istnieje.

Więc kolejna walka z papierowym tygrysem.

11 minut temu, Bobcat napisał:

Widocznie instrukcje pozostają metodą kopiuj-wklej gotowca i ktoś zapomniał to wykasować.

Pewnie tak, zamiast pozostawić znane od lat wypalenia plazmy "omyłkowo" dopisali LCD. Ciekawe, że ta sama amnezja dopadła zarówno kogoś w Samsungu jak i w Philipsie.

Podobno na pamięć dobra jest marchewka.

Pisałeś kiedyś o LCD na lotniskach - to poniżej jeden z nich:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Bobcat napisał:

W laboratorium widoczne. Komuś coś takiego przeszkadza oglądaniu filmów, koncertów, materiałów popularno-naukowych lub krajoznawczych? Nie. Nie ma z ogóle pojęcia, że taki problem istnieje.

Wszystkie zdjęcia powyżej nie pochodzą z żadnego laboratorium, a od "wniebowziętych" użytkowników LCD.

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Bobcat napisał:

OLED: podatność na wypalenia, możliwość martwych pikseli.

Jak już napisałem używam CXa zamiast monitora i robiąc test na powidoki/martwe piksele niczego takiego nie uświadczyłem, wątpię też w to że jestem nieliczny z trwalszą matrycą bez wad.

24 minuty temu, Bobcat napisał:

Miałem w telewizorze Philipsa 43 cale podobnie i mogę zrobić zdjęcia tych przypadłości które konradskala wrzucił bo tv obecnie jest u mamusi 🙂 

16 minut temu, konradskala napisał:

Wszystkie zdjęcia powyżej nie pochodzą z żadnego laboratorium, a od "wniebowziętych" użytkowników LCD.

I ja mam w to wierzyć?

Nawet jeśli to prawda: bardzo im to przeszkadza w codziennym oglądaniu? Pewnie gdyby ktoś im nie powiedział - nie mieliby pojęcia, że coś takiego w ogóle ma miejsce.

56 minut temu, Bobcat napisał:

I ja mam w to wierzyć?

Nawet jeśli to prawda: bardzo im to przeszkadza w codziennym oglądaniu? Pewnie gdyby ktoś im nie powiedział - nie mieliby pojęcia, że coś takiego w ogóle ma miejsce.

Cały szkopuł w tym, że nikt im nie mówił, że takie coś jest. Pytania "co to ma być?" wychodzą od użytkowników. Drugie pytanie to najczęściej "co z tym zrobić" albo"czy można oddać lub wymienić"

Edytowane przez konradskala
52 minuty temu, konradskala napisał:

Cały szkopuł w tym....

Pierwszy raz z plamami na tv LED miałem do czynienia jak czytałem o kurzących się (Samsung H6400) a potem jak zobaczyłem u teściowej syna Samsunga który miał niebieskie plamy które są widoczne przy normalnym korzystaniu.

Niech nam @Bobcat bajek o tym ze to w laboratorium widać nie opowiada.

Mam dostęp do Samsunga 50H6400 który jest zakurzony, ma niebieskie plamy i ma dwa martwe piksele.

58 minut temu, konradskala napisał:

Pytania "co to ma być?" wychodzą od użytkowników. Drugie pytanie to najczęściej "co z tym zrobić" albo"czy można oddać lub wymienić"

Jak uważa że piszesz nieprawdę to mu skopiujcie link niżej (moich wpisów nie widzi) gdzie "zachwyceni" posiadacze tego telewizora piszą o tych przypadłościach!!

Da się wymienić całe podświetlenie i oczyścić z kurzu matrycę.....ale to nie są tanie rzeczy i nie wiadomo na jak długo pomogą.

Ukryta Zawartość

Czytać od ostatniej strony.....przykładów na pęczki.

Ukryta Zawartość

Pytania które cytujesz są dopiero wtedy gdy ktoś (taki jak Ty) napompuje ich tematem "patrz jakie to okropne". Bez takiej informacji wstępnej nie mieliby pojęcia że coś takiego istnieje, ani tym'bardziej że ma być uważane za problem.

2 godziny temu, Maju napisał:

Pierwszy raz z plamami na tv LED miałem do czynienia jak czytałem o kurzących się (Samsung H6400) a potem jak zobaczyłem u teściowej syna Samsunga który miał niebieskie plamy które są widoczne przy normalnym korzystaniu.

Niech nam @Bobcat bajek o tym ze to w laboratorium widać nie opowiada.

Mam dostęp do Samsunga 50H6400 który jest zakurzony, ma niebieskie plamy i ma dwa martwe piksele.

Pamiętam boje pewnego faceta z serwisem właśnie w sprawie zabrudzenia matrycy. Pisma, skargi odsyłanie do czyszczenia, Rzecznik Praw Konsumenta itd. Zdaje się że wygrał, bo nie można było udowodnić, że użytkował telewizor wbrew instrukcji.

Ukryta Zawartość

Natomiast niebieskie plamy to efekt wypalenia luminoforu.

imageproxy.jpg

2 godziny temu, Maju napisał:

Da się wymienić całe podświetlenie i oczyścić z kurzu matrycę.....ale to nie są tanie rzeczy i nie wiadomo na jak długo pomogą.

Ukryta Zawartość

Czytać od ostatniej strony.....przykładów na pęczki.

Tak, jest sporo przykładów i dotyczy to chyba wszystkich producentów. Ten link to kropla w morzu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
2 godziny temu, Bobcat napisał:

Pytania które cytujesz są dopiero wtedy gdy ktoś (taki jak Ty) napompuje ich tematem "patrz jakie to okropne". Bez takiej informacji wstępnej nie mieliby pojęcia że coś takiego istnieje, ani tym'bardziej że ma być uważane za problem.

Narracja rodem z serwisu.

Kto kupując telewizor i widząc takie coś uważa, że nie ma problemu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, konradskala napisał:

Kto kupując telewizor i widząc takie coś uważa, że nie ma problemu?

Tylko ci którzy są święcie przekonani o tym że skoro to kupili to znaczy że jest bez wad....to jest też możliwe u ludzi którzy nie patrzą na obraz tak jak ja, doszukując się w nim ułomności.....a potem raz zauważoną widzę niemal na każdym materiale.
To samo miałem z audio w czasie gdy gonitwa za jakością dźwięku za bardzo przesłaniała mi radość ze słuchania muzyki.

Pamiętam boje pewnego faceta z serwisem właśnie w sprawie zabrudzenia matrycy.

Niektórym szczęśliwcom się udało, niestety w przypadku H6400 wyraźne zakurzenia jak i padające diody wychodziły po gwarancji.

Narracja rodem z serwisu.

Brak obiektywizmu bije po oczach....najpierw dezawuuje pisząc że bajki opowiadamy o tych LED, potem sugeruje że przedstawiany problem jest zauważany w laboratoriach, choć opisujemy wręcz bijące po oczach wady LED.
Co gorsze takie wady na które ŻADNEGO wpływu nie mamy a przy minimum ostrożności użytkownika obecne OLED nie mają prawa się wypalić! Pisał @MarcinStereo o tym, że niemal katuje OLED, Ty opisujesz swoje doświadczenia dowodzące że nie sposób go normalnie użytkując zajechać, opisuje się mu własne doświadczenia i doświadczenia dziesiątków ludzi z tv LED.....wszystko na nic.

Na nic nasze trudy, tak samo było jak niemal do końca źle pisał o plazmach, potem o telewizorach 4K, można było podawać argumenty - jak grochem o ścianę.....jest tylko jedno skuteczne wyjście - musimy poczekać aż niespodziewanie coś dziwnego się stanie i sam OLED kupi.   🙂

18 minut temu, Maju napisał:

ci którzy są święcie przekonani o tym że skoro to kupili to znaczy że jest bez wad

Niestety czar pryska po odpaleniu telewizora w domu. Jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby podczas oglądania TV w sklepie ktoś zauważył w/w lub inne przypadłości.

Dlatego zawsze powtarzam, że sprawdzanie/oglądanie/testowanie w sklepie nie ma sensu, bo wnioski są błędne, a późniejsze opinie fałszywe.

23 minuty temu, Maju napisał:

problem jest zauważany w laboratoriach

W laboratorium to wyjdzie o wieeeeele więcej rzeczy niż na tych kilku zdjęciach.

Ponadto - brązowa zasłona, szafka RTV na której stoi TV i dekoder kablówki oraz rąbek kołderki na zdjęciu świadczy o tym, że to nie jest żadne laboratorium a normalne mieszkanie...

31 minut temu, Maju napisał:

Co gorsze takie wady na które ŻADNEGO wpływu nie mamy

Mamy: zwrot do sklepu. Ja przyniosłem telewizor LCD do domu, sprawdziłem i oddałem. Zazwyczaj niespecjalnie ufam temu co mówią sprzedawcy, ale gdy powiedziałem, że chcę oglądać TV głównie wieczorami dostałem jasną i prostą informację, żeby LCD nie zawracać sobie du...y i brać OLED.

26 minut temu, konradskala napisał:

brać OLED.

Wypalenia gwarantowane.

Napisz jeszcze więcej. Trzy wpisy pod rząd tego samego autora. Czyli rozmawiasz głównie sam ze sobą. Zachowujesz się jak przedszkolak w piaskownicy. Twoje musi być na wierzchu, bo jak nie - to machasz rączkami, tupiesz nóżkami i wrzeszczysz wniebogłosy.

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Wypalenia gwarantowane.

Nieprawda. Nie mam żadnych wypaleń.

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Napisz jeszcze więcej. Trzy wpisy pod rząd tego samego autora. Czyli rozmawiasz głównie sam ze sobą. Zachowujesz się jak przedszkolak w piaskownicy. Twoje musi być na wierzchu, bo jak nie - to machasz rączkami, tupiesz nóżkami i wrzeszczysz wniebogłosy.

Nie, nie rozmawiam sam ze sobą. Podobnie jak z telewizorami wysuwasz błedne i fałszywe wnioski.

Znając Twoją "karierę" na forum domyślam się przyczyny takiego stanu rzeczy. Zanim napiszesz kolejną bzdurę zastanów się dlaczego nie widzisz postów innych użytkowników pomiędzy moimi.

24 minuty temu, konradskala napisał:

Nie mam żadnych wypaleń.

Kwestia czasu.

24 minuty temu, konradskala napisał:

dlaczego nie widzisz postów innych użytkowników pomiędzy moimi.

A Ty? Patrz wyżej.

26 minut temu, konradskala napisał:

Znając Twoją "karierę" na forum

Twoja: 1341 lajków w wątkach merytorycznych (nie na Bocznicy). Moja: 5810 lajków tamże.

Any questions?

1 godzinę temu, Maju napisał:

Co gorsze takie wady na które ŻADNEGO wpływu nie mamy

Mamy: zwrot do sklepu.

To co opisywałem miało prawie zawsze miejsce po okresie gwarancji.....choć słabe diody może i padną gdy ktoś ekstremalnie katuje telewizor, podobnie może być z zakurzeniem.
Chciałem podkreślić że OLED nam się nie ma szans wypalić gdy normalnie go użytkujemy, te opisane LED dopiero po 2-4 lat pokazały swoje wady a użytkowane były wcale nie tak intensywnie.

43 minuty temu, konradskala napisał:
Godzinę temu, Bobcat napisał:

machasz rączkami, tupiesz nóżkami i wrzeszczysz wniebogłosy.

Nie, nie rozmawiam sam ze sobą.

No widzę że padają argumenty ostateczne...."przedszkolak w piaskownicy".   🙂

Swoją drogą powinienem już dawno zarchiwizować te powtarzane w kółko "złote myśli" naszego oponenta....takie "pouczające".   :)))

Ps. Czyżby nie widział że cytujesz moje wpisy, a może zapomniał że decyzją Administratora nie widzimy wzajemnie swoich wpisów.....to możliwe, znając go tak długo wiem że pamięć ma nie tylko wybiórczą.   🙂
I ta pazerność na poklepywanie po plecach, podpieranie się reputacją....tego nie zauważył że w tym temacie (i o 8K), jakoś nikt go tymi laikami nie zasypuje.  🙂

Edytowane przez Maju

59 minut temu, Bobcat napisał:

Nie mam żadnych wypaleń.

Kwestia czasu.

To poczekam.

dlaczego nie widzisz postów innych użytkowników pomiędzy moimi.

A Ty? Patrz wyżej.

Może i nie widzę, ale nie piszę sam ze sobą jak sugerujesz.

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Znając Twoją "karierę" na forum

Twoja: 1341 lajków w wątkach merytorycznych (nie na Bocznicy). Moja: 5810 lajków tamże.

Any questions?

Nie mam żadnych pytań bo "lajki" obchodzą mnie tyle co zeszłoroczny śnieg.

Godzinę temu, Maju napisał:

To co opisywałem miało prawie zawsze miejsce po okresie gwarancji.....choć słabe diody może i padną gdy ktoś ekstremalnie katuje telewizor, podobnie może być z zakurzeniem.
Chciałem podkreślić że OLED nam się nie ma szans wypalić gdy normalnie go użytkujemy, te opisane LED dopiero po 2-4 lat pokazały swoje wady a użytkowane były wcale nie tak intensywnie.

Dlatego do codziennej, kilkunastogodzinnej pracy został kupiony MiniLED. Pół roku wystarczyło i okazuje się, że siada.

Godzinę temu, Maju napisał:

I ta pazerność na poklepywanie po plecach, podpieranie się reputacją....tego nie zauważył że w tym temacie (i o 8K), jakoś nikt go tymi laikami nie zasypuje.  🙂

Szczerze - nigdy nie zwracałem na uwagi na reputacje, lajki, lubienie, nielubienie itd. Nie interesuje mnie to. To faktycznie dobre dla przedszkolaków.

2 godziny temu, konradskala napisał:

"lajki" obchodzą mnie tyle co zeszłoroczny śnieg.

Klasyka nadrabiania miną.

Pół roku wystarczyło i okazuje się, że siada.

Nikomu nie siada -  Tobie owszem. Ale OLED, o którym zewsząd słychać ostrzeżenia przed wypaleniami - u Ciebie nic z tych rzeczy.

Naiwnych, którzy Ci uwierzą w te bajeczki poszukaj gdzie indziej. Tu ich nie znajdziesz.

To faktycznie dobre dla przedszkolaków.

... powiedział pierwszy przedszkolak tego wątku.

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Nikomu nie siada -  Tobie owszem. Ale OLED, o którym zewsząd słychać ostrzeżenia przed wypaleniami - u Ciebie nic z tych rzeczy.

No jasne, no przecież nic się nie dzieje:

- ostrzeżenia przed wypaleniami w instrukcji obsługi telewizorów LCD Samsunga to pomyłka,

- ostrzeżenia tego samego typu w instrukcji LCD Philipsa to także pomyłka,

- wypalony LCD LG w długotrwałym teście rtings.com to przypadek,

- wypalone, martwe piksele po pół roku świecenia MiniLED to tylko moje bajki,

- wypalone LCD z lotniska to nie wiem... pewnie Photoshop,

- wypalone pasy (dobrze widoczne na górze ekranu) w telewizorze LCD ze zdjęć poniżej... też nie wiem... wymyśl coś

Ukryta Zawartość

2848788400_1327224232.jpg

8667345800_1327224236.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdy ja pokazałem wypalenia na OLED znajomych - wyśmiałeś i wykpiłeś to. Na jakiej podstawie mam poważnie traktować Twoje informacje?

Teraz, Bobcat napisał:

Gdy ja pokazałem wypalenia na OLED znajomych - wyśmiałeś i wykpiłeś to. Na jakiej podstawie mam poważnie traktować Twoje informacje?

Na takiej samej jak ja podałem Ci linki z brakiem wypaleń OLED po kilku, a nawet kilkunastu tysiącach godzin pracy.

Może jeszcze jeden? OLED EF9500 z 2016 roku. Dlaczego się nie wypalił?

14 minut temu, konradskala napisał:

Dlaczego się nie wypalił?

Przecież ci pisał "to tylko kwestia czasu"....wygląda na to że informacje o wypaleniach OLED wypaliły mu się w mózgu.....szkoda czasu, to wygląda na  bardzo trwałe wypalenie.    :))))

15 minut temu, konradskala napisał:

Na takiej samej jak ja podałem Ci linki z brakiem wypaleń OLED po kilku, a nawet kilkunastu tysiącach godzin pracy.

A ja umieściłem własnoręcznie zrobione foto wypaleń u znajomego. Co nie przeszkadzało Ci skwitować to śmichami-chichami. Więc jak? Podwójne standardy?

• Pokaż nowe odpowiedzi