Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Bobcat napisał:

A ja umieściłem własnoręcznie zrobione foto wypaleń u znajomego. Co nie przeszkadzało Ci skwitować to śmichami-chichami. Więc jak? Podwójne standardy?

Skoro twierdzisz, że się wypala (nazwałeś to nawet gwarantowanym wypaleniem) - to musi wypalić się zawsze i wszędzie.

Dlaczego u znajomego jest wypalony, a choćby z linku powyżej - nie?

Godzinę temu, konradskala napisał:

nazwałeś to nawet gwarantowanym wypaleniem

Bo to jest tylko kwestia czasu.

Godzinę temu, konradskala napisał:

Dlaczego u znajomego jest wypalony, a choćby z linku powyżej - nie?

A ten link to możesz poświadczyć że to prawda? Bo ja swoją fotkę mogę.

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Bo to jest tylko kwestia czasu.

Już wcześniej pisałem - poczekam.

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

A ten link to możesz poświadczyć że to prawda? Bo ja swoją fotkę mogę.

Przecież wcześniej dodałem kilka linków z przebiegiem telewizorów z menu serwisowego: 4000, 8000 godzin i więcej. Wszystko od A do Z jest nagrane na filmach i nie ma tam nic do poświadczenia.

Natomiast w ostatnim linku co prawda nie ma tej informacji, ale telewizor to LG EF9500 będący modelem z 2016 roku co łatwo poznać po "starodawnym" menu, i co także widać na filmie.

Raczej trudno przypuszczać, że facet kupił telewizor tylko po to, żeby 5 i pół roku później nagrać film, że nie ma wypaleń.

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Pokrętna ekwilibrystyka myślowa jako substytut argumentacji.

Może dla Ciebie.

Ty np. uważasz, że wyraźnie ostrzeżenia (osobny wers czerwonym drukiem) w instrukcjach obsługi telewizorów LCD Samsunga i Philipsa o możliwości wypaleń ekranu to błąd lub czyjeś niedopatrzenie.

1 godzinę temu, konradskala napisał:

osobny wers czerwonym drukiem

Martw się o ostrzeżenia w instrukcjach obsługi telewizorów OLED. Tu zagrożenie jest realne. W instrukcjach LCD pozostawienie takiego ostrzeżenia (jeśli nie jest to skutek czyjegoś przeoczeniA lub niedopatrzenia) to "dmuchanie zimne" i przesadna hiper-ostrożność.

11 minut temu, Bobcat napisał:

Martw się o ostrzeżenia w instrukcjach obsługi telewizorów OLED. Tu zagrożenie jest realne. W instrukcjach LCD pozostawienie takiego ostrzeżenia (jeśli nie jest to skutek czyjegoś przeoczeniA lub niedopatrzenia) to "dmuchanie zimne" i przesadna hiper-ostrożność.

Nie martwię się i na pewno nie będę się martwił o żadne "gwarantowane" wypalenia. Realne zagrożenie dla OLED (i jak się okazuje także dla LCD) to statyczne obrazy wyświetlane przez długi czas. U mnie nic takiego nie ma miejsca. 

18 minut temu, konradskala napisał:

statyczne obrazy wyświetlane przez długi czas

Czyli wystarczy częściej oglądać jakiś kanał z wyraźnym logo.

19 minut temu, Bobcat napisał:

Czyli wystarczy częściej oglądać jakiś kanał z wyraźnym logo.

I wystarczy ustawieniach ochrony ustawić jasność logo np. na niski. 

6 minut temu, konradskala napisał:

I wystarczy ustawieniach ochrony ustawić jasność logo np. na niski. 

To można w regulować??? Pierwsze słyszę. Gdzie? Jak?

21 minut temu, Bobcat napisał:

To można w regulować??? Pierwsze słyszę. Gdzie? Jak?

O tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20230531_212648_resized_20230531_092953654.jpg

IMG_20230531_212627_resized_20230531_092954203.jpg

IMG_20230531_212700_resized_20230531_092952891.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
1 minutę temu, Bobcat napisał:

To dowód słabości tej technologii. Skoro potrzebne są aż takie zabezpieczenia. 

Aż? Trzy kliknięcia pilotem?

Zresztą mi to zwisa, oprócz raz ustawionego automatycznego czyszczenia pikseli niczego więcej nie używam.

14 minut temu, konradskala napisał:

Aż? Trzy kliknięcia pilotem?

W LCD nie potrzeba nawet tych trzech.

14 minut temu, konradskala napisał:

Zresztą mi to zwisa, oprócz raz ustawionego automatycznego czyszczenia pikseli niczego więcej nie używam.

Nieudolna i mało przekonująca próba robienia dobrej miny do złej gry.

4 minuty temu, Bobcat napisał:

W LCD nie potrzeba nawet tych trzech.

A efekty czyli wypalenia widac na zdjęciach jakie zamieściłem kilka postów wyżej.

6 minut temu, Bobcat napisał:

Nieudolna i mało przekonująca próba robienia dobrej miny do złej gry.

Nie muszę. Dobrą minę zapewnia mi świetny obraz z OLED i QD-OLED.

4 minuty temu, konradskala napisał:

A efekty czyli wypalenia widac na zdjęciach jakie zamieściłem kilka postów wyżej.

Gdzie są te wypalenia? Na wyświetlaczu lotniskowym? Zdjęcie jest (celowo?) nieostre. Dlaczego te rzekome wypalenia są tylko przy niektórych destynacjach, a przy innych - nie? Odpowiadam: to nie są żadne wypalenia tylko tam jest wyświetlona jakaś dodatkowa informacja. Kłamstwo ma krótkie nogi. Chamska manipulacja również. 

Na marginesie: OLED w roli wyświetlacza lotniskowego zdechłby po tygodniu.

29 minut temu, Bobcat napisał:

Gdzie są te wypalenia? Na wyświetlaczu lotniskowym? Zdjęcie jest (celowo?) nieostre. Dlaczego te rzekome wypalenia są tylko przy niektórych destynacjach, a przy innych - nie? Odpowiadam: to nie są żadne wypalenia tylko tam jest wyświetlona jakaś dodatkowa informacja. Kłamstwo ma krótkie nogi. Chamska manipulacja również.

To może z innego lotniska?

Ukryta Zawartość

I może z czyjegoś monitora?

6rEVZSh.jpeg

Albo jeszcze innego?

20210223_214903[1].jpg

Ostrość aby dobra? Może wkleić więcej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
6 minut temu, konradskala napisał:

To może z innego lotniska?

Linie tekstu w materiale źródłowym. Taki program. Żadne wypalenia.

Zdjęcia tych monitorów też nie świadczą o niczym.

Coraz bardziej nieudolne te Twoje wysiłki. 

12 minut temu, Bobcat napisał:

Linie tekstu w materiale źródłowym. Taki program. Żadne wypalenia.

Zdjęcia tych monitorów też nie świadczą o niczym.

Coraz bardziej nieudolne te Twoje wysiłki. 

Tak myślałem.

To może coś w deseń wypaleń jak u Twoich znajomych? Tylko, że na telewizorze LCD: paski TVP, w prawym dolnym rogu utrwaliła się nawet godzina. :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak mogą powstać wypalenia na LCD? Fizyczna niemożliwość. OLED to są samoświecące diody, które tracą jasność. Ale LCD? Pokazujesz jakieś usterki. Ale to nie są wypalenia.

10 minut temu, Bobcat napisał:

Jak mogą powstać wypalenia na LCD? Fizyczna niemożliwość. OLED to są samoświecące diody, które tracą jasność. Ale LCD? Pokazujesz jakieś usterki. Ale to nie są wypalenia.

No i wreszcie słuszna uwaga. Dostajesz lajka ode mnie. Serio.

Tak, te matryce LCD się nie wypaliły, nie ma takiej możliwości. Wyglądają jak wypalone... ale nie są.

Mogły za to się upiec, ugotować, udusić, usmażyć, odparować, podgrillować albo wyprodiżować. Do wyboru, bo zaczynem zawsze jest intensywne użytkowanie, (za)wysoka temperatura i wszelkie późniejsze konsekwencje.

Po długotrwałym pichceniu na tym samym obrazie, efekt końcowy wszędzie jest identyczny: szlag je trafił.

A przecież można katować LCD, nic się nie stanie...

7 godzin temu, konradskala napisał:

Dostajesz lajka ode mnie.

Nieładnie jest dawać innym coś, co samemu ma się (według własnych deklaracji) w d..ie. Bardzo nieelegancko.

Nie odróżniasz dwóch rzeczy: usterka I immanentna cecha. Pierwsza się może (ale nie musi) zdarzyć zawsze i wszędzie, w każdym urządzeniu, losowo, na zasadzie przypadku. W drugiej jest związek przyczynowo-skutkowy: jeśli (coś tam) - to na pewno wystąpi. 

LCD nie mają immanentnych cech. Dlatego próbujesz ratować się wklejając z lubością usterki.

7 godzin temu, konradskala napisał:

przecież można katować LCD, nic się nie stanie

Można. Patrz wyświetlacze na lotniskach. OLED w takich warunkach padłby po tygodniu.

LCD można umyślnie zaszkodzić przywalająć weń kilofem. OLED można umyślnie zaszkodzić nawet oglądając CNN albo TVN24. Taka drobna różnica.

31 minut temu, Bobcat napisał:

Nieładnie jest dawać innym coś, co samemu ma się (według własnych deklaracji) w d..ie. Bardzo nieelegancko.

Dałem Ci lajka bo napisałeś prawdę.

32 minuty temu, Bobcat napisał:

Patrz wyświetlacze na lotniskach. OLED w takich warunkach padłby po tygodniu.

Owszem, padłby - przy lotniskowych czy dworcowych wyświetlaczach LCD żaden OLED nie ma szans.

Jeżeli faktycznie brać pod uwagę tak długotrwały tryb pracy, to nie tylko odloty samolotów czy odjazdy pociągów, ale np. monitoring. Pisałeś, że w LCD nie ma technologii ochrony. Jest od lat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dałbym Ci następnego lajka, ale trzeba wyprostować jedną sprawę: porównujemy domowe TELEWIZORY i długotrwały tryb pracy.

Dotychczas wiadomym było, że takie użytkowanie nie było najlepszym pomysłem jeśli chodzi o OLED, ale jak się okazuje LCD wcale nie jest bez grzechu.

Tak, wiem - włączysz TVN24 na okrągło i OLED się wypali. LCD się nie wypali bo nie ma organicznych diod. Ale po długotrwałej pracy straci jasność (patrz test na rtings.com gdzie LCD od LG właśnie tak się zachował), wypali się luminofor (patrz zdjęcia niebieskich plam na panelu LCD kilka postów wyżej), zaczną padać piksele (bardzo rozpowszechnione), w tym mój przypadek z MiniLED: pół roku, 12-14 godzin codziennej pracy, w tej chwili ma przepracowane niecałe 2000 godzin. Dodam, że dużo wcześniej kupiony LCD Samsunga  mający niemal taki sam przebieg, ale użytkowany nie 12, a 3-4 godz. dziennie nie ma ma żadnych usterek. Podobnie jak mój OLED i QD-OLED.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, konradskala napisał:

jak się okazuje LCD wcale nie jest bez grzechu.

Chyba jest różnica czy coś pada po N godzinach czy po 10000 × N godzinach.

3 minuty temu, konradskala napisał:

MiniLED: pół roku

Usterka. Zdarzenie losowe. A może choroba wielu dziecięcego.

4 minuty temu, konradskala napisał:

nie ma ma żadnych usterek. Podobnie jak mój OLED i QD-OLED.

Nie rozmawiamy o usterkach. Te mogą się zdarzyć zawsze i wszędzie.

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Chyba jest różnica czy coś pada po N godzinach czy po 10000 × N godzinach.

Oczywiście, że jest. Różnicą jest także sposób użytkowania.

Deklarowana trwałość matrycy telewizora to 100.000 godzin pracy. Na nowy samochód dostaniesz gwarancję 100.000 km przebiegu - średnio do zrobienia w kilka lat. Gwarantuję Ci, że podobnie jak telewizor, nowe auto można zarżnąć w miesiąc. Tylko "jeżdżąc" np. bez przerwy albo kręcąc bączki pod Lidlem.

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Usterka. Zdarzenie losowe. A może choroba wielu dziecięcego.

Ta choroba to epidemia.

17 godzin temu, konradskala napisał:
18 godzin temu, Bobcat napisał:

Nie martwię się i na pewno nie będę się martwił o żadne "gwarantowane" wypalenia. Realne zagrożenie dla OLED (i jak się okazuje także dla LCD) to statyczne obrazy wyświetlane przez długi czas. U mnie nic takiego nie ma miejsca. 

20 godzin temu, konradskala napisał:

w ostatnim linku co prawda nie ma tej informacji, ale telewizor to LG EF9500 będący modelem z 2016 roku co łatwo poznać po "starodawnym" menu,

Są jeszcze ostatnie argumenty, jeżeli nie dotrą do naszego oponenta to szkoda z nim w ogóle o tym gadać.

1. Wielokrotnie pisano o tym ile razy producenci wprowadzali innowacje zmniejszające ryzyko wypaleń....OLED z 2016 roku nie można porównywać z tym co jest dzisiaj.
2. Może zapomniał jak trąbiono że plazmy się wypalają, jakie ciemne są, je też tak przez lata deprecjonował z tego powodu.....ciekawe że przestały mieć te wady dokładnie w dniu w którym plazmę kupił.   🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

7 minut temu, Maju napisał:

Wielokrotnie pisano o tym ile razy producenci wprowadzali innowacje zmniejszające ryzyko wypaleń....OLED z 2016 roku nie można porównywać z tym co jest dzisiaj.

Na przestrzeni czasu faktycznie poszło to do przodu. Z tego co czytałem pierwsze OLED-y sprzed lat faktycznie nie porażały trwałością, producenci określali żywotność na poziomie 20 tys. godzin, dzisiaj deklarują 100 tys.

W teście rtings.com pomiar wykazuje, że oprócz oczekiwanych "pociemniałych" czy wypalonych pikseli ze statycznym logo stacji, pozostałe piksele gdzie obraz był zmienny, utrzymują fabryczne parametry - poniżej pomiar po 13 tys. godzin pracy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, konradskala napisał:

Z tego co czytałem pierwsze OLED-y sprzed lat faktycznie nie porażały trwałością, producenci określali żywotność na poziomie 20 tys. godzin, dzisiaj deklarują 100 tys.

Pierwsze plazmy też tak opisywano a tymczasem można przeczytać że są ludzie którzy chwalą je sobie do dzisiaj i nie widzą tego że świecą sporo słabiej.

Co ciekawe pisali wtedy o tej żywotności OLED jako o głównej jej wadzie, o wypalaniu nic nie piszą.   🙂

Ukryta Zawartość

a jak teraz piszą, to tak:

"istnieje minimalne ryzyko wypaleń, choć producenci walczą z nim z bardzo dobrym skutkiem i problem ten praktycznie już nie występuje."

Ukryta Zawartość

Tak jak pisałem, niektórym ten problem wypalił się.....w głowie.   🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Dostosuj jasność logo. Są trzy pozycje: Wył / Niska / Wysoka. Czy jeżeli ustawi się na Wył to wyłączam logo? W ogóle go nie będzie?

37 minut temu, Bobcat napisał:

Dostosuj jasność logo. Są trzy pozycje: Wył / Niska / Wysoka. Czy jeżeli ustawi się na Wył to wyłączam logo? W ogóle go nie będzie?

Tak dobrze to nie ma nigdzie. W pozycji wyłączony telewizor nie będzie wcale przyciemniał logo.

• Pokaż nowe odpowiedzi