Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Piopio napisał:

Czyli kolejne potwierdzenie mojej tezy, że model roku N musi być gorszy od modelu roku N-1, który z kolei był gorszy od modelu toku N-2.

W modelu LG G4 pomimo zastosowania podobnej matrycy MLA jak w poprzednim G3 obraz jednak jest lepszy. Tylko w modelu G4 siedzi procesor Alpha 11 potrafiący robić coś czego nie potrafi żaden inny. Zamiast dzielić obraz na strefy (niebieskie niebo, biały śnieg na szczytach gór czy ciemne sceny, właściwie nie ma znaczenia co się dzieje na ekranie) analizuje i dobiera jasność i nasycenie dla każdego piksela z osobna. Skutkuje to świetną jakością i ostrością obrazu. Może zrobić idealne proporcje, może także, jak sobie ustawisz w menu rozjaśnić ponad normę idealnie to co potrzeba. Tego nie potrafi ani G3 ani żaden inny telewizor.

6 minut temu, Bobcat napisał:

Potwierdzasz moją tezę. Skoro LCD pod względem jasności biją OLEDy - to trzeba wagę oceny tego parametru obniżyć tak, aby OLEDom nie były w stanie zagrozić.

Waga poszczególnych ocen, a uzyskany obraz np. w HDR i idąca za tym wysoka ocena dla dobrych LCD przeczą temu co napisałeś.

3 minuty temu, konradskala napisał:

Tylko w modelu G4 siedzi procesor Alpha 11 potrafiący robić coś czego nie potrafi żaden inny.

Czyli siłą najnowszych TV są nowe, znakomite algorytmy a nie parametry techniczne matrycy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Czyli siłą najnowszych TV są nowe, znakomite algorytmy a nie parametry techniczne matrycy. 

Trzeba umieć ją wykorzystać. Topowy QD-OLED Sony ma taką samą matrycę jak Samsung, a jednak jest lepszy.

Ponadto - podświetlenie MiniLED bez względu na ilość stref to nadal... podświetlenie. Budowa i ułożenie warstw samej matrycy LCD jest taka sama, ale jej jakość może być różna.

Edytowane przez konradskala

Doszło do absurdu, bo najwyższe oceny mają telewizory, które błyskiem Hdru potrafią "oślepić", ja dziękuję za takie wspaniałe technologie, dla mnie to szaleństwo. 

9 minut temu, Ajothe napisał:

Doszło do absurdu, bo najwyższe oceny mają telewizory, które błyskiem Hdru potrafią "oślepić", ja dziękuję za takie wspaniałe technologie, dla mnie to szaleństwo. 

Co najśmieszniejsze TV z wysoką jasnością mają fabrycznie wypłowiały obraz 😉 Bo jasność jest za duża 😉 Dopiero trzeba zrobić profesjonalną kalibrację by pokazały swój potencjał. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 minut temu, Ajothe napisał:

Jeśli chodzi o pomiar jasności naturalnym jest, że te jaśniejsze otrzymają więcej punktów.

Natomiast w ocenie jakości obrazu HDR to Sony Bravia 7, X95L, X93L czy Hisense U8 z ocenami w granicach 8.5-8.9 pkt. dorównują niektórym OLED-om.

4 minuty temu, Piopio napisał:

Bo jasność jest za duża

Potrzebna czy nie, ale jest 🙂 Kalibracją wiele poprawisz, ale na pewno nie soft sterujący podświetleniem. A może po prostu jest granica, której dla typowej matrycy LCD nie da się już przekroczyć i musi powstać jakaś inna?

28 minut temu, konradskala napisał:

Waga poszczególnych ocen, a uzyskany obraz np. w HDR i idąca za tym wysoka ocena dla dobrych LCD przeczą temu co napisałeś.

Widzisz tylko oceny poszczególnych parametrów. Wag nie znasz.

14 minut temu, Bobcat napisał:

Widzisz tylko oceny poszczególnych parametrów. Wag nie znasz.

Ja to nie? Tu jest wszystko napisane i jak widać jeśli chodzi o jasność przym wiodą LCD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A końcowa ocena "HDR movies" dla A95 OLED i Hisense U8 wychodzi z takich a nie innych "wag":

Screenshot 2024-05-28 at 11-29-09 Sony A95L OLED vs Hisense U8_U8K Side-by-Side TV Comparison.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

30 minut temu, konradskala napisał:

A może po prostu jest granica, której dla typowej matrycy LCD nie da się już przekroczyć i musi powstać jakaś inna?

Jest już. microLED 😉 

Edytowane przez Piopio

8 minut temu, Piopio napisał:

Jest już. microLED 😉 

Oto test:

Zmierzona jasność tylko 1800 nit. Dlaczego tylko tyle, a nie np. 3000?

17 minut temu, konradskala napisał:

Tu jest wszystko napisane

Tu są napisane wyłącznie oceny poszczególnych parametrów. Wynik końcowy jest średnią ważoną poszczególnych ocen cząstkowych. Systemu wag, to znaczy jaka waga jest przypisana do danego parametru (a co za tym idzie: jak duży ma on wpływ na ocenę końcową) nie znamy.

Edytowane przez Bobcat
6 minut temu, Bobcat napisał:

Tu są napisane wyłącznie oceny poszczególnych parametrów. Wynik końcowy jest średnią ważoną poszczególnych ocen cząstkowych. Systemu wag, to znaczy jaka waga jest przypisana do danego parametru (a co za tym idzie: jak duży ma on wpływ na ocenę końcową) nie znamy.

Score components. Jest jasno napisane jaki % udziału w ocenie ma zmierzona jasność:

Ukryta Zawartość

A jak przewiniesz w dół link do strony rtings.com masz do każdego pomiaru podane wymagane wartości "Good value"

Ukryta Zawartość

A po kiego wam te superjasnosci, liczy się kontrast i brak syfu w postaci bloomingu, liczą się barwy, i w tym oledy są po prostu lepsze.

Local dimming też różnie działa, gasi szczegóły, a bez tego ledy są tragiczne.

I dlatego mają być lepiej oceniane niż oledy?

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

10 godzin temu, bubusia napisał:

A po kiego wam te superjasnosci, liczy się kontrast i brak syfu w postaci bloomingu, liczą się barwy, i w tym oledy są po prostu lepsze.

Local dimming też różnie działa, gasi szczegóły, a bez tego ledy są tragiczne.

I dlatego mają być lepiej oceniane niż oledy?

Jeszcze kilka lat temu wszystkie OLED-y nie grzeszyły jasnością, a większość LCD jakością. Nie było matryc OLED EVO, nie było QD-OLED, nie było OLED META, nie było MiniLED....

W miarę rozwoju obydwu technologii powstały nowe, znacznie bardziej dopracowane telewizory - z lepszym pokryciem palety kolorów, lepszym kontrastem, większą jasnością itd. Ale zawsze musi być jakiś żelazny argument w całej tej marketingowej ściemie. Dla większości słabo zorientowanych klientów będzie to właśnie jasność wyrażona w tysiącach nitów.

Dodałbym, że jasność w tysiącach nitów, które potem okazują się być dużo mniejszymi tysiącami.

Nawet najlepszy lcdek, taki sony bravia 9, nie dorówna w kontraście topowym oledom.

Zobaczcie jak boja się go zestawić z ich topowym oledem. Po prostu wypadnie gorzej i nie chcą robić sobie złej reklamy.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Godzinę temu, bubusia napisał:

Zobaczcie jak boja się go zestawić z ich topowym oledem. Po prostu wypadnie gorzej i nie chcą robić sobie złej reklamy.

No, jeśli chciałbym sprzedać topowy LCD Bravia 9 w cenie wyższej od topowego OLED A95L (a wyższa cena właśnie jest podana) to też bym tak zrobił.

Tylko, że Sony nie jest wyjątkiem. Topowy MiniLED 4K Samsunga QN95 wypada lepiej od dużo, dużo droższego topowego 8K QN900. Ale to ten ostatni (w katalogu, reklamówkach) wskazywany jest jako hi-endowy top, więc...

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Bo hajend definiuje cena 🙂

W przypadku OLED tak jest. Najlepsze, najbardziej dopracowane i dające najlepszy obraz są najdroższe. Za topowy obraz się płaci...

Natomiast producenci z Chin jak Hisense czy TCL w dziedzinie LCD jasno pokazują, że bez kompleksów mogą dobrać się do skóry pozostałym uznanym markom.

A Hisense ma w ofercie OLED...

W dniu 2.12.2023 o 15:18, Krak_oN napisał:

W Polskich sklepach właśnie pojawiła się nowa seria telewizorów firmy Sharp o oznaczeniu EQ8 na matrycach  VA z odświeżaniem 144 Hz :

Ukryta Zawartość

Na forum Kikiego ktoś już testuje ten model :

Ukryta Zawartość

Posiadam Sharpa z tej serii.

Po kalibracji obraz jak dla mnie doskonały, czerń może się podobać i to bardzo.

Jestem po przesiadce z plazmy Panasonica więc wiem co mówię.

Jak na TV o takich parametrach to cena bardzo atrakcyjna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, konradskala napisał:

Hisense ma w ofercie OLED...

Nie ma, tylko miał. Owszem, to jest jeszcze dostępne: 55A85K, 65A85K, 65A9G, 65A9H, 55A8G, 55A85H, 65A85H, 55A9G.

Rozszyfrujmy ostatnią literę. G - oferta roku 2021, H - 2022, K - 2023, tegoroczna - N. Jak więc widać są to wszystko modele lat poprzednich, żadnego OLEDa z literką N nie ma.

Poza tym są to telewizory nie dla Was, bo były dostępne tylko w rozmiarze 55" i 65", a kto to słyszal mieć tak mały telewizor. Prawdziwy szpaner ma >85". Najlepiej 110". Albo więcej. Jak się da.

Nie zwróciłem uwagi na oznaczenia. Chyba OLEDy na stronie Hisense znalazły się nieprzypadkowo, podobnie jak 100 calowy MiniLED dla szpanerów...

4 minuty temu, konradskala napisał:

Chyba OLEDy na stronie Hisense znalazły się nieprzypadkowo,

Tak. Stare modele. Trzeba opróżnić magazyny.

28 minut temu, konradskala napisał:

100 calowy MiniLED dla szpanerów...

To tak na powaznie czy tylko z zawisci ( nie stac mnie , nie mam warunkow ) Sa ludzie ktozy maja warunki i moga sobie na to pozwolic w czym problem.

51 minut temu, marcusSE napisał:

To tak na powaznie czy tylko z zawisci ( nie stac mnie , nie mam warunkow ) Sa ludzie ktozy maja warunki i moga sobie na to pozwolic w czym problem.

Znaj proporcją Mocium Panie.

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Prawdziwy szpaner ma >85". Najlepiej 110". Albo więcej. Jak się da.

98 cali wydaje się być rozsądnym kompromisem.

Uważam, że duże TV spokojnie mogą zastąpić kino domowe. Jakość jest lepsza niż z projektora do 20k. Nie mówiąc już o braku konieczności posiadania zaciemnionego pomieszczenia. 

25 minut temu, Bobcat napisał:

Znaj proporcją Mocium Panie.

Co znaczy znaj proporcje , mam 85” , odleglosc okolo 4m , teraz takie rozmiary sa na porzadku dziennym i nikogo nie dziwi tv 85 czy 98 , jak ma sie warunki w czym widzisz problem. Ogladanie filmow na duzym tv to zupelnie inna bajka.

12 godzin temu, marcusSE napisał:

Co znaczy znaj proporcje , mam 85” , odleglosc okolo 4m , teraz takie rozmiary sa na porzadku dziennym i nikogo nie dziwi tv 85 czy 98 , jak ma sie warunki w czym widzisz problem. Ogladanie filmow na duzym tv to zupelnie inna bajka.

On tego nie ma. I w tym jest problem.

A my jesteśmy szpanerami i oledowymi maniakami. Proste.

16 godzin temu, marcusSE napisał:

To tak na powaznie czy tylko z zawisci ( nie stac mnie , nie mam warunkow )

Każdą sprawę można przedstawić jako motywowaną niecnymi powodami.

Tylko po co?

3 godziny temu, Bobcat napisał:

Każdą sprawę można przedstawić jako motywowaną niecnymi powodami.

Tylko po co?

Wyobraź sobie salon powyżej 40m2. Czy lepiej będzie się oglądać na 55 albo 65 calach czy jednak 85 i więcej?

51 minut temu, konradskala napisał:

Wyobraź sobie salon powyżej 40m2. Czy lepiej będzie się oglądać na 55 albo 65 calach czy jednak 85 i więcej?

Wyobraź sobie, że nie każdy takim salonem dysponuje. W związku z tym narzucanie i wywieranie presji, że tylko giganty, nic mniejszego - jest (delikatnie mówiąc) nieporozumieniem.

Poza tym jeszcze inny aspekt, na który zwracałem uwagę. Goście, którzy mogą sobie pozwolić na kupowanie wg zasady "cena nie gra roli" to znikoma nisza. Znakomita większość ma ustalony budżet i staje wobec dylematu: większy ekran czy model z wyższej półki. Ja osobiście zdecydowanie opowiadam się za opcją drugą.

• Pokaż nowe odpowiedzi