Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Bobcat napisał:

Z prawdziwym rozbawieniem obserwuję tę godną przedszkolnej piaskownicy licytację na wielkości telewizorów. Ja mam 77"! Ja mam 85"! A ja mam 98"!

Rozmiar ma istotne znaczenie jeśli traktuje się TV jako ekran. Im rozmiar większy tym efekt kina domowego lepszy. Oczywiście źródło ma znaczenie ale na szczęście współczesne filmy i seriale ze streamingu dają radę. Oglądanie zwykłego TV na dużym ekranie może być męczące. 

Ja mam 75" ale jak się okazuje optymalnym TV byłby 85" 😉  98" już by mi się nie zmieścił ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przy około 4 metrach można spokojnie wchodzić w 100 cali, mamy wtedy prawdziwą kinową immersję.

Tydzień, dwa, i raczej nie będziemy chcieli wracać do mniejszych. Tak jest najczęściej, zapewne nie zawsze.

I nie chodzi o szpan, tylko kino domowe.

No chyba, że to też szpan, właściwie wszytko można uznać za szpan, nawet ładną żonę.

🙂

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Widziałem ostatnio TV 98" robi wrażenie, ale wolałbym już projektor,  bo to promieniowanie wydaje się przerażające 😁

Teraz, J4Z napisał:

A to w kinie siedzicie w pierwszym rzędzie? Ja nie lubię. xD

W 1szym to jest ze 300 cali.

Aż tak długiego to bym nie chciał:)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

2 godziny temu, konradskala napisał:

Jakich kuźwa realiów?

Statystyki sprzedaży i % udziału w roku to są właśnie realia. Które Ty masz gdzieś 

32 minuty temu, konradskala napisał:

Aha, zapomniałbym.

Pysznie bawię się gdy ktoś, niemający o mnie zielonego pojęcia, próbuje podliczać moją kasę. 

2 godziny temu, konradskala napisał:

W telewizorach OLED???

Też. Za tę samą kasę możesz mieć abo większy B4 albo mniejszy C4.  Tyle, że C4 ma lepszą matrycę (evo) i lepsze procesory zarządzające obrazem. 

8 minut temu, Ajothe napisał:

to promieniowanie wydaje się przerażające

A jest jakieś? W kineskopach było śladowe promieniowanie Rentgena. Ale tu? 

Bobcat, nie chce się nad tobą pastwić, życzę ci jak najlepiej, szczególnie większego tv:), ale czy Ty, zanim coś sobie kupisz, to najpierw sprawdzasz statystyki sprzedaży i udział w rynku?

Edytowane przez bubusia

9 minut temu, Bobcat napisał:
17 minut temu, Ajothe napisał:

to promieniowanie wydaje się przerażające

A jest jakieś? W kineskopach było śladowe promieniowanie Rentgena. Ale tu? 

No jest, nawet cieplne, a poza tym  niebieske światło i pewnie jeszcze inne, tak czy inaczej wolałbym projektor 😋

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Statystyki sprzedaży i % udziału w roku to są właśnie realia. Które Ty masz gdzieś 

A do czego mi one są potrzebne przy kupowaniu telewizora?

Jak wejdę do marketu może mam pytać sprzedawcy, jakich modeli sprzedaje się najwięcej? Czy może słuchać jego rad i namawiania, żebym kupił konkretny model, za który ma największą premię na koniec miesiąca?

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Pysznie bawię się gdy ktoś, niemający o mnie zielonego pojęcia

Z Twoich wpisów na forum można wyciągnąć wystarczająco dużo wniosków.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

No jest, nawet cieplne, a poza tym  niebieske światło i pewnie jeszcze inne, tak czy inaczej wolałbym projektor 😋

Miałem i nigdy nie wrócę do tego. Więcej minusów niż plusów. Największym minusem jest szum projektora. Miałem cichy projektor a i tak denerwował. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Obiektywny wybór telewizora jest dzisiaj niemożliwe ba podstawie wizyty w sklepie.

Musiałby być zrobiony pokój na wzór pokojów odsłuchowych z modyfikowanym oświetleniem 😁 

5 minut temu, Ajothe napisał:

Obiektywny wybór telewizora jest dzisiaj niemożliwe ba podstawie wizyty w sklepie.

Wszystkie topowe TV są bardzo dobre, niezależnie od marki. Tu nie ma co wybierać bo różnice są minimalne. Jedynym istotnym kryterium jest moim zdaniem cena. 

Edytowane przez Piopio

Teraz, Piopio napisał:

Wszystkie topowe TV są bardzo dobre, niezależnie od marki. Tu nie ma co wybierać bo różnice są minimalne. 

Nie wszyscy kupują topowe TV 🙂

20 minut temu, Ajothe napisał:

Nie wszyscy kupują topowe TV 🙂

Tutaj raczej wybieramy te z górnej półki. Albo z półki niżej 😉 

Teraz, Piopio napisał:

Tutaj raczej wybieramy te z górnej półki. Albo z półki niżej 😉 

W każdym segmencie można znaleźć najbardziej udany i opłacalny model. Pomijając zupełnie budżetowe TV uważam, że najwięcej do ugrania jest w średniej półce telewizorów, oczywiście jeśli chodzi o jakość obrazu. Tam rozrzut jest spory, modeli TV także i jest w czym wybierać. Jest także najwięcej pułapek...

Natomiast topowe czy premium - tam (oprócz cen) nie ma jakiś wielkich różnic w jakości obrazu. No może OLED LG G4 ma matrycę MLA, której nie spotkamy w żadnym innym telewizorze.

Ale nawet zalet tych topowych czasami nie da się zobaczyć właśnie....to jest słabe niestety, ale dzięki temu sprzedawca jest w stanie wcisnąć kit. 

Teraz, Ajothe napisał:

Ale nawet zalet tych topowych czasami nie da się zobaczyć właśnie....to jest słabe niestety, ale dzięki temu sprzedawca jest w stanie wcisnąć kit. 

Topowy telewizor, aby ukazać na co go stać potrzebuje topowego źródła obrazu. I warunków, aby nacieszyć się najwyższą jakością. Sklepowe, demonstracyjne materiały i filmiki z Youtube można sobie wsadzić w buty...

1 minutę temu, konradskala napisał:

Topowy telewizor, aby ukazać na co go stać potrzebuje topowego źródła obrazu. I warunków, aby nacieszyć się najwyższą jakością. Sklepowe, demonstracyjne materiały i filmiki z Youtube można sobie wsadzić w buty...

O tym piszę, dotyczy to również TV średniej klasy, bo obok świetnego oleda można postawić większego LEDa i Kowalski nie będzie wiedział jakie są różnice, do póki nie kupi i nie postawi u siebie, a wieczorem odpali film lub mecz 😄

Jestem dokładnie tego samego zdania. Jak przywiozłem LG NANO do domu, rozpakowałem, podłączyłem i włączyłem jakiś film w 4K - owszem, można było oglądać. Ale w listopadzie szybko robi się ciemno... Na drugi dzień wrócił do sklepu... Sprzedawca szybko wyprowadził mnie z błędu i szczerze przyznał, że do filmów wieczorem to tylko OLED. No to wziąłem 55" C1 i to był ogromny jakościowy skok. Tyle, że też musiałem spakować i oddać, bo w promocji pokazał się 65"...

Dzisiaj do zastosowań filmowych pewnie nadal celowałbym w OLED-a. Ale nie dam sobie ręki uciąć czy do filmów + jakaś telewizja, sport czy gry nie zainteresowałbym się dobrym MiniLED-em.

• Moderatorzy
5 godzin temu, Bobcat napisał:

Też szukasz povcieszenia w rozmiarze ekranu? Moje wyrazy współczucia. 

Poza tym chodzi o robienie wrażenia? Jak przyjdą goście to powiedzą "wow"?

Czuli szpanerstwo w postaci czystej.

To po co kupiłeś 55 cali ??? Na 32 zobaczysz te same treści, zajmie mniej miejsca i zużyje mniej prądu. Same korzyści.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Generalnie jak się kupi najwyższą serię danego producenta to nie będzie skuchy. Pozostaje wybór OLED czy LCD. A to już zależy co się będzie oglądać i w jakich warunkach. No i cena robi różnicę w przypadku rozmiarów 75+. 

32 minuty temu, konradskala napisał:

Jestem dokładnie tego samego zdania. Jak przywiozłem LG NANO do domu, rozpakowałem, podłączyłem i włączyłem jakiś film w 4K - owszem, można było oglądać. Ale w listopadzie szybko robi się ciemno... Na drugi dzień wrócił do sklepu... Sprzedawca szybko wyprowadził mnie z błędu i szczerze przyznał, że do filmów wieczorem to tylko OLED. No to wziąłem 55" C1 i to był ogromny jakościowy skok. Tyle, że też musiałem spakować i oddać, bo w promocji pokazał się 65"...

Dzisiaj do zastosowań filmowych pewnie nadal celowałbym w OLED-a. Ale nie dam sobie ręki uciąć czy do filmów + jakaś telewizja, sport czy gry nie zainteresowałbym się dobrym MiniLED-em.

C3 w grach, jak zapewne wszystkie nowe oledy, to jest petarda! Nawet głupia fifa wygląda o wiele lepiej, nie mówiąc o wyścigówkach. Niskie opóźnienia też się czuje przeskok....

Nie mam porównania, z gier to pamiętam Mario na Pegasusie🤣 Ale z tego co widziałem i okazjonalnie grałem w nowe gry masz 100% racji. Taka Forza Horizon czy Cyberpunk na mocnej karcie i full detalach wyglądają niesamowicie. 

Nie wiem jak miniled, ale od led, oled do gier jak i filmów jest dużo lepszym wyborem (oczywiście dla mnie) niż led. Led to jest katastrofa (oczywiście dla mnie). Przyjemniej grało i oglądało mi się na kineskopie. Ta kupa lat, które żyłem z LED (TV zmieniałem 3x w tym czasie) to była męczarnia. Kurna, powtarzam się...

A wyśmiałem sprzedawcę kiedy chciał mi "wcisnąć" oleda zamiast wyczytanego, wybranego przeze mnie xf90. :D

Bo jasność!

Edytowane przez J4Z

.

1 minutę temu, J4Z napisał:

Nie wiem jak miniled, ale od led, oled jest dużo lepszym wyborem (oczywiście dla mnie) niż led. Led to jest katastrofa (oczywiście dla mnie). Przyjemniej grało i oglądało mi się na kineskopie. Ta kupa lat, które żyłem z LED to była męczarnia. Kurna, powtarzam się...

Nowoczesne LED mało co różnią się od miniLED. np. TCL serii C845 i C745. W wartościach bezwzględnych oczywiście jest różnica między OLED, miniLED i LED. Praktycznie, w większości zastosowań, różnić dramatycznych nie ma. 

41 minut temu, Piopio napisał:

Praktycznie, w większości zastosowań, różnić dramatycznych nie ma. 

Nie ma w dzień jak jest jasno, noc przynosi dramatyczną zmianę. 

Ale jak ktoś ma jasny salon i ogląda w dzień to OLED wtedy nie ma sensu....

Jeśli chodzi o C3 to niestety dość mocno odbija się w nim obraz w ciągu dnia, a ja nie mam jasnego mocno salonu (kierunek zachodni).

Jest i w dzień i w nocy. Praktycznie

Piopio ma widocznie za małe doświadczenie. 

Przede wszystkim jakość ruchu. Dużo mniejszy motion blur. 

Co mi z jasności jak otoczenie odbija mi się w ciemnych scenach, fragmentach klatki? Czy to jasny LED, czy ciemniejszy OLED.

.

36 minut temu, J4Z napisał:

Przede wszystkim jakość ruchu. Dużo mniejszy motion blur. 

Obecne LEDy (przynajmniej niektóre) mają zdaje się możliwość właczenia upłynniaczy w trybie gra, przy zachowaniu bardzo dobrego input lagu. 

37 minut temu, Ajothe napisał:

Jeśli chodzi o C3 to niestety dość mocno odbija się w nim obraz w ciągu dnia, a ja nie mam jasnego mocno salonu (kierunek zachodni).

To jedna z głównych przyczyn gdzie Oled dla mnie odpada , przy dużym tv na ścianie efekt lustra jest ogromnie irytujący i bardzo przeszkadza. Nie wiem czy nadal  wszystkie obecne Oledy maja ta przypadlasc 🙄, mogli by cos z tym zrobic. Ceny dużych przekątnych Tv  Oled nadal nie są konkurencyjne w stosunku do Mini Led. 

9 minut temu, marcusSE napisał:

To jedna z głównych przyczyn gdzie Oled dla mnie odpada , przy dużym tv na ścianie efekt lustra jest ogromnie irytujący i bardzo przeszkadza. Nie wiem czy nadal  wszystkie obecne Oledy maja ta przypadlasc 🙄, mogli by cos z tym zrobic. Ceny dużych przekątnych Tv  Oled nadal nie są konkurencyjne w stosunku do Mini Led. 

Ekran mat w s95D i po problemie.

• Pokaż nowe odpowiedzi