Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj szybka odpowiedz jeśli chodzi o Mini Led. 

"Producenci polubili tę technologię z uwagi na dobre parametry telewizorów i stosunkowo niskie koszty produkcji..." 

Testy pokazuja że jeszcze te strefy tak sobie działają i może ich być i milion. 

?👈

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Testy pokazuja że jeszcze te strefy tak sobie działają

Konkretnie: które testy? Bo ja czytałem mówiące coś wprost przeciwnego.

Chociażby film który wrzuciłem stronę wcześniej. Widać ciągle przewagę OLEDów. 

Halo! Tu ziemia! Widać że docierają do ciebie tylko informacje, które tobie pasują. 

?👈

3 godziny temu, rafal735r napisał:

Widać ciągle przewagę OLEDów. 

W niektórych parametrach jest przewaga OLEDów, w innych jest przewaga MiniLEDów. Jednoznaczna przewaga OLEDów we wszystkim to czas przeszły.

Proponuję zejść z obłoków na ziemię i czytać nie tylko takie informacje, które Tobie pasują. 

Oglądam rzetelne materiały, poparte testami i pomiarami. 

Jedyny parametr jasność.

Nawiasem mówiąc współczuję ludziom oglądającym te swoje telewizory na 100%, szczególnie wieczorami i w tych beznadziejnych fabrycznych trybach. 

Ja mam niby mało jasnego Oleda, którego mam skręconego na 60-70%. Nie trzeba więcej, bo resztę załatwia fenomenalny kontrast. 

?👈

3 minuty temu, rafal735r napisał:

Jedyny parametr jasność.

Nawiasem mówiąc współczuję ludziom oglądającym te swoje telewizory na 100%, szczególnie wieczorami i w tych beznadziejnych fabrycznych trybach. 

Ja mam niby mało jasnego Oleda, którego mam skręconego na 60-70%. Nie trzeba więcej, bo resztę załatwia fenomenalny kontrast. 

I nie  mordujesz oczu przede wszystkim! 

Mam tak samo. 

21 godzin temu, rafal735r napisał:

Jedyny parametr jasność.

Trapi cię jakaś niemożność? Dorób do tego ideologię.

(przysłowie chińskie)

Typowe zachowanie zwolenników OLEDów. Pod względem jasności MiniLEDy nokautują je, więc dorobili sobie ideologię, że to parametr nikomu do niczego niepotrzebny, gdyż nikt nie ogląda z taką jasnością. 

Klasyka stawiania sprawy na głowie, wynikająca z bezradności i bezsilności. Bo wcale nie w tym rzecz. Chodzi o to, że jeśli jest materiał HDR i fabuła przewiduje jakiś rozbłysk, eksplozję, piorun - powinno na ułamek sekundy dać tak po oczach, że widz odruchowo, zakryje je sobie ręką. A w tej konkurencji każdy OLED wymięka. 

Edytowane przez Bobcat
4 minuty temu, Bobcat napisał:

Typowe zachowanie zwolenników OLEDów. Pod względem jasności MiniLEDy nokautują je, więc dorobili sobie ideologię, że to parametr nikomu do niczego niepotrzebny, gdyż nikt nie ogląda z taką jasnością. 

To raczej miniLED-owcy dorobili sobie teorię, że nagle jasność, która skoczyła z poziomu dawnych (rzekomo mega jasnych) LCD-owych 300-400-500 cd/m2, do poziomu rzędu 700-1000 (Oledy) do 1500++ cd/m2 (najjasniejsze mini LEDy) jest wymagana do komfortowego oglądania. Mam Q80R Samsunga, który wyciąga wg testów trochę ponad 1000cd/m2 i tego nie da się oglądać przy max. podświetleniu, no może jakiś masochista, który mieszka w szklarni i zapragnąłby tam efektów HDR, to może takiemu potrzebny jakiś taki rozbłyskowy TV o wartościach >1000cd/m2.  Więc ten argument o jasności, która i tak jest olbrzymia w obecnych TV, jest dla niektórych w ogóle bez znaczenia, bo co za różnica czy kupisz samochód co wyciąga 350km/h czy 500km/h jak tyle nie pojedziesz, ani nawet byś nie chciał.

Nie no, ale jest więcej. Czyli lepszy.

🙂

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

30 minut temu, Bobcat napisał:

Chodzi o to, że jeśli jest materiał HDR i fabuła przewiduje jakiś rozbłysk, eksplozję, piorun - powinno na ułamek sekundy dać tak po oczach, że widz odruchowo, zakryje je sobie ręką. A w tej konkurencji każdy OLED wymięka. 

Oledy nie mają z tym problemu, podobnie jak kiedyś plazmy. Problemem jest tylko gdy bardzo duża część ekranu lub cały ekran musi być jasny, jest to trochę limitowane, ale w Oledach są to nadal bardzo wysokie wartości, z dużym zapasem wystarczające każdemu normalnemu użytkownikowi, który miał na tyle oleju w głowie aby sobie w miarę urządzić pokój do komfortowego ogladania tv, tj nie świeci mu słońce zza tv prosto w oczy lub z boku nie świeci prosto na tv, aby musiał ustawiać jaskrawość bliską maximum. 

Z całym szacunkiem, ale przekonywanie pana Bobcata do czegokolwiek jest pozbawione sensu. Jest jasność, jest lepiej. Proste:)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

22 godziny temu, rafal735r napisał:

Ja oglądam na plaźmie na 40% w dzień, 20% wieczorem... LEDa Q80R mam ustawionego na 5-10% (podświetlenie). Moim współdomownicy także nie lubią jak im coś mocno wali po oczach, dobrze ustawiony kotrast, gamma oraz komfortowe warunki w pomieszczeniu sprawiają że nie trzeba ustawiać wysoko, aby było czytelnie i wyraźnie wszystko widać. Są jednak ciemne filmy (np ostatnio Life) gdzie można komfortowo podbić jaskrawość wysoko i nie ma problemu, materiały HDR podbijam na 50-70% aby było "efektowniej", ale tylko dlatego że to HDR, więc gdzieś jest świadomość że coś tam uciekłoby z efektów, inaczej byłoby skręcone niżej.

4 godziny temu, Bobcat napisał:

Jasność jako parametr danego TV jest jak najbardziej brany pod uwagę i oceniany. I w tym temacie MiniLED-y (co zupełnie normalne, gdyż są jaśniejsze) otrzymują wyższe noty. Natomiast o tym, co się dzieje z resztą obrazu na ekranie kosztem uzyskania wysokiej jasności - możemy porozmawiać za chwilę.

Natomiast czy nokautują OLED-y?

W ocenach jasności w trybie HDR najlepszy jak dotąd telewizor MiniLED, Sony Bravia 9 otrzymał 9.3 pkt, a OLED LG G4 - 8.8 pkt.

Różnica 0.5 pkt to wg mnie żaden nokaut.

5 godzin temu, konradskala napisał:

W ocenach jasności w trybie HDR najlepszy jak dotąd telewizor MiniLED, Sony Bravia 9 otrzymał 9.3 pkt, a OLED LG G4 - 8.8 pkt.

Ale Sony miał inne problemy, których w G4 nie uświadczysz. Zgadzam się z przedmówcami że strefy to nędzna proteza zawsze z efektem ubocznym.

11 godzin temu, don111 napisał:

To raczej miniLED-owcy dorobili sobie teorię

"To ty"

Piaskownica w przedszkolu. 

7 godzin temu, konradskala napisał:

No chyba, że sytuacja jest odwrotna. W jakimś innym parametrze OLED jest lepszy o 0.5 pkt. Wtedy jest to nokaut. 

11 minut temu, Bobcat napisał:

"To ty"

Piaskownica w przedszkolu. 

Przedszkolem są przepychanki o maksymalną jasność, który tv może więcej, jakby kogoś to obchodziło zamiast skupić się na istotnych rzeczach

11 godzin temu, don111 napisał:

co za różnica czy kupisz samochód co wyciąga 350km/h czy 500km/h jak tyle nie pojedziesz, ani nawet byś nie chciał.

A dlaczego wzmacniacze Hi-End potrafią mieć po 2 × 250 W? Słuchasz tak głośno? Nie. Używasz 2 × 5 W. Chodzi o to aby wykorzystywać 2% mocy, gdyż zawartość zniekształceń jest funkcją wykładniczą wzmocnienia.

1 minutę temu, don111 napisał:

Przedszkolem są przepychanki o maksymalną jasność, który tv może więcej, jakby kogoś to obchodziło zamiast skupić się na istotnych rzeczach

Przedszkolem jest budowanie ołtarzyka i stawianie na nim bożka OLEDa przed którym się klęczy opluwając wszystko inne. 

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

A dlaczego wzmacniacze Hi-End potrafią mieć po 2 × 250 W? Słuchasz tak głośno? Nie. Używasz 2 × 5 W. Chodzi o to aby wykorzystywać 2% mocy, gdyż zawartość zniekształceń jest funkcją wykładniczą wzmocnienia.

Przedszkolem jest budowanie ołtarzyka i stawianie na nim bożka OLEDa przed którym się klęczy opluwając wszystko inne. 

Wzmacniacze hi-end mają i po 500W aby napędzić hi-endowe kolumny typu Focal Utopia czy jakieś Infonity Kappa 9 (1 ohm), to o wiele bardziej skomplikowana i złożona sprawa niż moc świecenia panelu. Ta maksymalna jasność panelu to marketing, zwykli ludzie nie mają pojęcia o co tam chodzi, ale jak widzą że jeden tv ma 3000 zamiast 1000, to jest argument do zakupu w markecie dla zwykłego Kowalskiego.... 

Niczego nie opluwam, na razie to mam stare plazmy i właśnie Ledy, a nie mam oleda, ale planuję. Oled to inna bajka, można się czepiać niepewnej trwałości, można mieć obawy o wypalenia, może i słusznie, ale jakość obrazu, zwłaszcza pod koncerty czy filmy na nocne seanse, jest nie do pobicia. I zdecydowanie największe znaczenie mają dla mnie te niby niuanse - przewagi Oleda w ciemnych scenach niż jakieś rekordowe jasności w Ledzie. Widziałem różnice między Ledami, widziałem różnice między różnymi Panasonicami, Pioneerem Kuro, jak to wpływa na obraz. Przy czym Oled to nie stary Kuro, który choć też odbierał bajecznie pod względem kontrastu i kolorów, to miał tylko ok. 100nit jasności, to wystarczy praktycznie tylko nornikom (czytaj kinomaniakom). Dla porównania dość "jasna" plazma ST60 miała ok. 200nit. Tu można by się trochę czepiać że nadal mało. Ale Oledy mają te 600-700nit minimum, na pełnym ekranie, więc zapas olbrzymi. Oledy nie mają najmniejszego problemu z jasnością, mają super wyniki i nie muszą ścigać się na rekordy w mało istotnej kategorii. Może na innych te śrubowane jasności robią wrażenie, na pewno nie na mnie. 

Edytowane przez don111
6 godzin temu, don111 napisał:

nie muszą ścigać się na rekordy w mało istotnej kategorii

Patrz przysłowie chińskie przytoczone przeze mnie powyżej. 

Dlaczego zatem jeden z głównych argumentów marketingowych każdego nowego modelu OLEDa to "jest jaśniejszy od poprzednika"? Patrz przykład C4 vs C3. Dlaczego gdy wprowadzano na rynek modele z matrycą MLA trąbiono wszem i wobec, że "są znacznie jaśniejsze od standardowego OLEDa"? Jak widać walka o nity dodatkowej jasności tutaj także ma miejsce, a że nie bardzo wychodzi i nie do końca się udaje - trzeba nadrabiać miną i udawać, że nas to nie interesuje.  

9 minut temu, Bobcat napisał:

Patrz przysłowie chińskie przytoczone przeze mnie powyżej. 

Dlaczego zatem jeden z głównych argumentów marketingowych każdego nowego modelu OLEDa to "jest jaśniejszy od poprzednika"? Patrz przykład C4 vs C3. Dlaczego gdy wprowadzano na rynek modele z matrycą MLA trąbiono wszem i wobec, że "są znacznie jaśniejsze od standardowego OLEDa"? Jak widać walka o nity dodatkowej jasności tutaj także ma miejsce, a że nie bardzo wychodzi i nie do końca się udaje - trzeba nadrabiać miną i udawać, że nas to nie interesuje.  

Dla takich jak Ty, podobnie z ilością megapixeli w telefonach 😄

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Dla takich jak Ty, podobnie z ilością megapixeli w telefonach 😄

Chyba nie do końca. 

Coraz powszechniej materiał zapisany jest w HDR, a tutaj maksymalna jasność ma kluczowe znaczenie. 

Wszystkie te logiczne wygibasy (w sprawie jasności) autorstwa miłośników OLEDów, jakie tu czytamy - są znakomitym potwierdzeniem słuszności przytoczonego przeze mnie chińskiego przysłowia. 

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Jak ktoś lubi wypalać sobie oczy to droga wolna. Mój oled daje 880nit, a Twój?

A ja nie mam OLEDa.

Czy naprawdę tak trudno zrozumieć, że tu nie chodzi o stałe oglądanie z taką jasnością, lecz o możliwie maksymalny efekt "dania po oczach" w przewidzianych przez reżysera momentach?

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Dlaczego zatem jeden z głównych argumentów marketingowych każdego nowego modelu OLEDa to "jest jaśniejszy od poprzednika"? Patrz przykład C4 vs C3. Dlaczego gdy wprowadzano na rynek modele z matrycą MLA trąbiono wszem i wobec, że "są znacznie jaśniejsze od standardowego OLEDa"?

A nie są? Są.

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Coraz powszechniej materiał zapisany jest w HDR, a tutaj maksymalna jasność ma kluczowe znaczenie.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Jak widać walka o nity dodatkowej jasności tutaj także ma miejsce, a że nie bardzo wychodzi i nie do końca się udaje

No to popatrzymy na jasność i jakość efektu HDR i co komu się bardziej nie udaje...

Na ten przykład topowe, "superjasne" chińskie MiniLED-y vs OLED SONY

Hisense U8N - 830 cd/m2
Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hisense UX - 857cd/m2
Źródło:

Ukryta Zawartość

TCL C855 - 814 cd/m2
Źródło:

Ukryta Zawartość

oraz OLED SONY A95L - 1 491cd/m2
Źródło:

Ukryta Zawartość

I kto tu kogo nokautuje???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
21 minut temu, Bobcat napisał:

A ja nie mam OLEDa.

Czy naprawdę tak trudno zrozumieć, że tu nie chodzi o stałe oglądanie z taką jasnością, lecz o możliwie maksymalny efekt "dania po oczach" w przewidzianych przez reżysera momentach?

No to oledy nie mają z tym najmniejszego problemu 🙂

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

No to oledy nie mają z tym najmniejszego problemu 🙂

Lepsze jest wrogiem dobrego.

W tej konkurencji lepsze są MiniLEDy.

5 minut temu, Bobcat napisał:

Lepsze jest wrogiem dobrego.

1 godzinę temu, konradskala napisał:

A nie są? Są.

No to popatrzymy na jasność i jakość efektu HDR i co komu się bardziej nie udaje...

Na ten przykład topowe, "superjasne" chińskie MiniLED-y vs OLED SONY

Hisense U8N - 830 cd/m2
Źródło:

Ukryta Zawartość

Hisense UX - 857cd/m2
Źródło:

Ukryta Zawartość

TCL C855 - 814 cd/m2
Źródło:

Ukryta Zawartość

oraz OLED SONY A95L - 1 491cd/m2
Źródło:

Ukryta Zawartość

I kto tu kogo nokautuje???

😃

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Ale co bierzemy pod uwagę? Maksymalną jasność na planszach testowych czy jakość uzyskanego obrazu HDR? Jak odniesiesz się do pomiarów jasności, które zamieściłem dwa posty wyżej?

1 godzinę temu, konradskala napisał:

kto tu kogo nokautuje???

Na skrawku ekranu L20 Sony A95L ma 1552 cd/m², Hisense U8N - 2148 cd/m².

(źródło: wskazane przez Ciebie materiały)

• Pokaż nowe odpowiedzi