Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to spiąć żeby nie popsuć - wzmacniacz stereo sub aktywny

graveozz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Abstrahując od sensu takiego rozwiązania, po prostu chcę z ciekawości sprawdzić czy coś to zmieni w odbiorze dźwięku tak w filmie jak i w muzyce.

Mam wzmacniacz stereo i pożyczony sub jak na fotkach.

Podobno można to spiąć kablem RCA typu Y. O ile rozumiem, że końcówki 2 RCA idą do line in w SUB-ie to nie wiem gdzie ten pojedynczy RCA we wzmacniaczu.

Podpowiecie coś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wzmak.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie tak.

Albo możesz też połączyć głośnikowymi. Podobnie, czerwony do czerwonego, czarny do czarnego ?

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

Do podłączenia suba z 2 wejściami wyjście na sub w wzmaku lub ampli jest pojedyncze, ja stosuje rozgaleziacz Y mam przewód RCA-RCA i podpinam przejściówkę Y i do suba. To tyle? Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

A moim zdaniem przewod Y to bzdura, bo w subwooferze wejscia L i P i tak zaraz za gniazdami się łączą (przez dwa rezystory). "Zysk" wyższego poziomu na Y to też bzdura, bo wystarczy odrobinę zwiększyć poziom wejściowy w subie, by to skorygować.

Co więcej, stosując przewod Y ze wzmacniacza (pre-out) do suba z pojed. wejściem, można sobie wzmacniacz "przerobić" na monofoniczny, gdy zmostkujemy kanały L i P.

?

2 hours ago, porlick said:

A moim zdaniem przewod Y to bzdura, bo w subwooferze wejscia L i P i tak zaraz za gniazdami się łączą (przez dwa rezystory). "Zysk" wyższego poziomu na Y to też bzdura, bo wystarczy odrobinę zwiększyć poziom wejściowy w subie, by to skorygować.

Co więcej, stosując przewod Y ze wzmacniacza (pre-out) do suba z pojed. wejściem, można sobie wzmacniacz "przerobić" na monofoniczny, gdy zmostkujemy kanały L i P.

?

Wlasnie tak kiedys zrobilem i nie wiedzialem o co chodzi ?

Kapnalem sie jednak szybko ze mam mono?

A czysto teoretycznie - wpinając Y po stronie pre-amp powiedzmy w lewy kanał a po stronie subwoofera w obydwa będzie jakiś efekt?

Uszkodzi się coś, zdegraduje to dźwięk itd?

Rozgałęzisz sygnał na dwa, wepniesz go do 2ch wejść w subie, za każdym gniadem masz rezystor, ktorych drugie końce się ze sobą łączą. Sygnał uprzednio rozgałęziony, znów idzie jedną drogą do filtra częstotliwości. Niczego nie zepsujesz, niczego nie zyskujesz.

2 godziny temu, graveozz napisał:

A czysto teoretycznie - wpinając Y po stronie pre-amp powiedzmy w lewy kanał a po stronie subwoofera w obydwa będzie jakiś efekt?

Będziesz miał bas z jednego kanału.

2 godziny temu, graveozz napisał:

Będzie grało. Dół od niepamiętnych winylowych czasów jest mono ?

nagrywamy.com

14 minut temu, przemak napisał:

Będzie grało. Dół od niepamiętnych winylowych czasów jest mono ?

Teraz to nawet zyskało na znaczeniu- wraz z rozwojem kd i wysypem bylejakich monofonicznych pierdół BT.

3 minuty temu, porlick napisał:

Teraz to nawet zyskało na znaczeniu- wraz z rozwojem kd i wysypem bylejakich monofonicznych pierdół BT.

Owszem, aczkolwiek był okres w latach '90 gdy obyczaje się nieco rozluźniły ?

nagrywamy.com

Dokladnie tak.

Od podłączenia do dwóch kanałów różnić się będzie tylko niższym poziomem, co można skorygować pokrętłem poziomu na subwooferze.

16 godzin temu, porlick napisał:

Ale to nie ten przypadek. Na zdjęciu zamieszczonym przez założyciela wątku wyraźnie widać że sub ma podwójny Line In. We wzmacniaczu jest również podwójny Pre Out. Jaki więc problem? O czym w ogóle ta dyskusja? Dajemy najzwyklejszy 2xRCA-2xRCA i po sprawie.

2 godziny temu, Bobcat napisał:

O czym w ogóle ta dyskusja? Dajemy najzwyklejszy 2xRCA-2xRCA i po sprawie. 

Tak sobie teoretyzuje.
Wychodzi na to że czy zrobię to 2xRCA -> 2xRCA (najłatwiej o taki kabel, odepnę tuner i można testować), czy 1xRCA czy też RCA typu Y to i tak wszystko koniec końców wyjdzie na jedno.
A jeszcze ciągnąc temat czysto rozrywkowo, choć może ma to jakieś znaczenie - jeśli do podłączenia użyty byłby 1xRCA albo Y to lepiej podpiąć się w lewy czy prawy kanał  w pre-out???

Dużo musisz ciągnąć kabla od wzmacniacza do subA? Jeżeli sub stoi przy której z kolumn to możesz podpiąć się pod kolumnę, z tym że wtedy w subie pod zaciski głośnikowe.

51 minut temu, graveozz napisał:

Tak sobie teoretyzuje.
Wychodzi na to że czy zrobię to 2xRCA -> 2xRCA (najłatwiej o taki kabel, odepnę tuner i można testować), czy 1xRCA czy też RCA typu Y to i tak wszystko koniec końców wyjdzie na jedno.
A jeszcze ciągnąc temat czysto rozrywkowo, choć może ma to jakieś znaczenie - jeśli do podłączenia użyty byłby 1xRCA albo Y to lepiej podpiąć się w lewy czy prawy kanał  w pre-out???

@porlickCi odpowiedział.

Lewy czy prawy jeśli pojedynczy? Spotkałem się z przypadkami że w takiej sytuacji lewy. Nie wiem z jakich powodów, ale tak stało napisane w User Manual.

1 godzinę temu, kapusta7 napisał:

Dużo musisz ciągnąć kabla od wzmacniacza do subA? Jeżeli sub stoi przy której z kolumn to możesz podpiąć się pod kolumnę, z tym że wtedy w subie pod zaciski głośnikowe.

Ooo tego sposobu jeszcze nie było ?

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Lewy czy prawy jeśli pojedynczy? Spotkałem się z przypadkami że w takiej sytuacji lewy.

Pobawię się.. ciekawe czy usłyszę różnicę myślę że nie.

9 minut temu, graveozz napisał:

Ooo tego sposobu jeszcze nie było ?

23 godziny temu, niowluka napisał:

Albo możesz też połączyć głośnikowymi. Podobnie, czerwony do czerwonego, czarny do czarnego ?

Chociaż szczerze miałem na myśli wyjście wzmacniacza, zwłaszcza, że masz 2 pary wyjść.

11 minut temu, niowluka napisał:

Chociaż szczerze miałem na myśli wyjście wzmacniacza,

Jaka to różnica, czy podłączysz do początku, czy końca przewodu glosnikowego?

Godzinę temu, niowluka napisał:

Chociaż szczerze miałem na myśli wyjście wzmacniacza, zwłaszcza, że masz 2 pary wyjść.

Tak to zinterpretowałem.

44 minuty temu, porlick napisał:

Niby żadna ale nie pomyślałbym żeby wpinać się do kolumny ?

Wejście wysokopoziomowe to umożliwia i żadnych przeciwwskazań, by je wykorzystać.

Sensownym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie w stereo dwóch subwooferów podpiętych do kolumn podstawkowych stojących na subach. Będą to wrtedy 3drożne kolumny z jedną drogą aktywną.

1 godzinę temu, porlick napisał:

Chodziło mi o dodatkową parę wyjść.

Godzinę temu, porlick napisał:

Sensownym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie w stereo dwóch subwooferów podpiętych do kolumn podstawkowych stojących na subach. Będą to wrtedy 3drożne kolumny z jedną drogą aktywną.

Kolumny podstawowe są zazwyczaj dwudrożne: nisko-średniotonowy i tweeter. To co proponujesz to będzie raczej 2.5-drożne. Gdyż w kolumnie nadal pracuje nisko-średniotonowy który nie stał się nagle wyłącznie średniotonowym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.