Skocz do zawartości
IGNORED

DAC RME ADI-2 czy aż taki dobry...?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, EMiL napisał:

Tylko, że w ten sposób nie omija się pre, sygnał z DAC i tak przechodzi przez scalaka regulacji glosnosci:)

Tak, ale na poziomie który już praktycznie nie ma znaczenia.

Wolę -40dB z pre Cyrusa niż -40dB z Adi 😉  (w nim też nie wyłączysz regulacji głośności)

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, marcinmarcin napisał:

Wolę -40dB z pre Cyrusa niż -40dB z Adi 😉  (w nim też nie wyłączysz regulacji głośności)

Nie jest tak do końca. W RME wybiera się poziom na wyjściu (V) i w kolejnym etapie steruje sie głośnością na drodze cyfrowej. Także ustawiając standardowe napięcie na wyjściu i nie korzystając z cyfrowej regulacji głośności de facto wyłączasz hybrydowa regulacje głośności.

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Ja miałem odwrotnie w przypadku Wadii. Żaden z posiadanych pre nie dawał takich rezultatów jak wpięcie przetwornika bezpośrednio na końcówkę.

35 minut temu, EMiL napisał:

Nie jest tak do końca. W RME wybiera się poziom na wyjściu (V) i w kolejnym etapie steruje sie głośnością na drodze cyfrowej. Także ustawiając standardowe napięcie na wyjściu i nie korzystając z cyfrowej regulacji głośności de facto wyłączasz hybrydowa regulacje głośności.

Zgadza się 🙂 mam ustawiony 3 poziom z 4 (+6dB), i dodatkowe - 5dB na cyfrowym. W sumie w Adim ciężko ocenić który poziom jest równy 0dB skoro mamy headroom (z tego co pamiętam -2,5 lub -3dB). (ja dodatkowo go powiększam o -5dB )

4 minuty temu, M-K napisał:

RME ma niezły test bitperfect - sprawdźcie te "złe kable" cyfrowe

Mógłbyś rozwinąć? Co i jak.

wgrywasz pliki pobrane ze stronki RME

pliki wgrywasz na to z czego puszczasz

i po prostu odtwarzasz je

jak jest transmisja zgodna ze wzorcem - jest bitperfect i tym samym sprawdzamy mityczne cyfrowe kable 😉 ale i system streamujący

13 minut temu, fan64 napisał:

MK,słychać te "dobre" kable?

Nie wiem czy to do mnie...?

Jeżeli do mnie to mam dla ciebie odpowiedź 🙂 Tak. Dobrze skonstruowane kable przechodzą test bitpefect i bardzo ładnie grają.

57 minut temu, marcinmarcin napisał:

mam ustawiony 3 poziom z 4 (+6dB), i dodatkowe - 5dB na cyfrowym.

Hmm, po co tak mieszać. Czytam manual i widzę, że RME ma cztery stałe poziomy: -5dBu, +1dBu, +7dBu, +13dBu.
Dwa ostatnie poziomy idealnie nadają się do podpięcia pod wzmacniacz. Sam RME określa to jako reference level czyli poziomy jakie powinno się ustawić i już nie ingerować w te poziomy na drodze dodatkowego kręcenia cyfrowym wzmocnieniem/redukcją.
+13dBu będzie grało głośniej niż wyjście ze standardowego odtwarzacza CD ale poprawnie zaprojektowany wzmacniacz nie powinien mieć żadnych problemów z przyjęciem takiego sygnału.
Nie rozumiem po jaką cholerę ingerować w stały poziom kręcąc cyfrową regulacją.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Tzn. dla jasności +13 jako podstawowe i -4.5 lub +7 podstawowego oraz +1 ---  to jest te 2V na wyjściu , czyli jak typowy sprzęt HiFi

6 minut temu, yayacek napisał:

niektórzy tak mają 😜 - muszą udziwnić bo wtedy wyglądają na tych bardziej doświadczonych i osłuchanych 😉

1 minutę temu, M-K napisał:

Tzn. dla jasności +13 jako podstawowe

Tak jest, +13dBu i koniec.
Będzie głosniej niż z typowego odtwarzacza CD ale co z tego, przecież mamy gałkę od volume na wzmacniaczu.
Tyle się tu czyta jakoby cyfrowa regulacja głośności była samym złem i należy jej unikać a tu bum z grubej rury kręcenie cyfrowym poziomem 🙂 

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Biorąc pod uwagę, że te +8 ze standardowego cd to trochę dużo i powoduje to konieczność pracy patencjometru głośności w okolicy zera, wybrałbym raczej niższy poziom - o ząbek albo nawet dwa. 

nagrywamy.com

28 minut temu, yayacek napisał:

Tyle się tu czyta jakoby cyfrowa regulacja głośności była samym złem

ja tam się slucham twórców tego sprzętu - to wystarczy

Żeby sprawdzić jakie ustawienia nam najlepiej pasują z dostępnych w RME , to chyba doktoratu nie potrzeba ? Więc  każdy ustawia pod siebie 😊 czy się mylę? . Pzdr

Godzinę temu, yayacek napisał:

Hmm, po co tak mieszać. Czytam manual i widzę, że RME ma cztery stałe poziomy: -5dBu, +1dBu, +7dBu, +13dBu.
Dwa ostatnie poziomy idealnie nadają się do podpięcia pod wzmacniacz. Sam RME określa to jako reference level czyli poziomy jakie powinno się ustawić i już nie ingerować w te poziomy na drodze dodatkowego kręcenia cyfrowym wzmocnieniem/redukcją.
+13dBu będzie grało głośniej niż wyjście ze standardowego odtwarzacza CD ale poprawnie zaprojektowany wzmacniacz nie powinien mieć żadnych problemów z przyjęciem takiego sygnału.

Mam +7dB (literówka z tym 6). Na +13dB jest już około 3,5V i to za dużo na czułość Cyrusa (dźwięk jest wyostrzony, a na dodatek muszę go zbyt mocno przyciszać na pokrętle. 

Już wyżej napisałem, nie ma w Adi czegoś takiego jak brak cyfrowej regulacja dźwięku. Adi ma headroom cyfrowy - 2,5dB. Ja używam DSP. Na niektórych kawałkach przekracza 0, więc po cholere ma przesterować. Dodatkowe - 5dB robi miejsce na mój Equalizer. 

Ale oczywiście wiesz lepiej, kiedy mi lepiej gra 🙂

Godzinę temu, yayacek napisał:

Będzie głosniej niż z typowego odtwarzacza CD ale co z tego, przecież mamy gałkę od volume na wzmacniaczu.
Tyle się tu czyta jakoby cyfrowa regulacja głośności była samym złem i należy jej unikać a tu bum z grubej rury kręcenie cyfrowym poziomem 🙂 

13dB to za dużo u mnie - przesterować zaczyna. Przy wysokim poziomie ściszenia korekcja cyfrowa psuje jakość, przy złej implementacji tak (w malinie mam wyłączona bo jakikolwiek inny tryb niż direct hw psuje jakość, w Adi nie ma znaczenia czy EQ, czy BT, czy regulacja głośności, większe znaczenie robi dopasowanie poziomu odpowiednie do wzmacniacza

Edytowane przez marcinmarcin

48 minut temu, yayacek napisał:

Tylko do momentu gdy nie bawisz się cyfrowymi ustawieniami których sprzet ma całą masę. I uwaga producent sugeruje że ustawianie wtedy na sztywno wcale nie jest najlepszym/bezpiecznym ustawieniem

57 minut temu, M-K napisał:

niektórzy tak mają 😜 - muszą udziwnić bo wtedy wyglądają na tych bardziej doświadczonych i osłuchanych 😉

A nie przyszło Ci do głowy że zwyczajnie tak może gra mi lepiej? 😁

4 minuty temu, M-K napisał:

ohhh tego jestem pewny

zobacz sobie jak ustawia poziomy Adi na auto ref level, strasznie kombinujo te inżyniery z RME 😛 

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

zobacz sobie jak ustawia poziomy Adi na auto ref level, strasznie kombinujo te inżyniery z RME 😛

może mają ździebko większą wiedzę co dzieje się "w insajdzie" ?  😉

12 minut temu, M-K napisał:

może mają ździebko większą wiedzę co dzieje się "w insajdzie" ?  😉

o właśnie, dlatego ustawiłem sobie na sztywno odpowiedni poziom, zgodnie z tym co urządzenie robi - na autoref to jest odpowiednik -11dBr.

15 minut temu, M-K napisał:

czyli 3,5 imbecyla zostawiłeś na zabawy dsp

tzn 2,5

wydaje mi się że on liczy 0 od (0 cyfrowe i  +13dB na końcówce) - wtedy mam -6 na niższym stopniu wzmocnienia i moje cyfrowe -5dB - razem -11 😉

Edytowane przez marcinmarcin

5 minut temu, M-K napisał:

ale to chyba byłoby dla xlrów?

13 nie 16 już poprawiłem

12 godzin temu, M-K napisał:

wgrywasz pliki pobrane ze stronki RME

pliki wgrywasz na to z czego puszczasz

i po prostu odtwarzasz je

jak jest transmisja zgodna ze wzorcem - jest bitperfect i tym samym sprawdzamy mityczne cyfrowe kable 😉 ale i system streamujący

... i nie pokazuje mi 32bit. 16 i 24bit ok.
Ale coś mi gdzieś świta... może tak być, że 32 pokazuje jako 24bit?
Testowałem różne kable. Na wszystkich taka sama sytuacja.
Albo gdzieś w ustawieniach kompa czy foobara mam ograniczenie?

Poprawka...
Test na terminalu z Daphile każdy wyszedł "passed".
16,24 i 32bit pokazuje i słychać.
To chyba coś ze sterownikami w lapku z windowsem 😞 

• Pokaż nowe odpowiedzi