Skocz do zawartości
IGNORED

Sygnał audio i kilka urządzeń po drodze - czy tracimy wtedy na jakości gdy korzystamy z połączenia cyfrowego?

simopl

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie w sypialni mam taką dość dziwną konfigurację i zastanawiam się czy sygnał audio traci gdzieś po drodze na jakości.

Wygląda to tak, że streamuję sobie Spotify czy tam Deezera HiFi przez komputer połączony z TV, który połączony jest ze wzmacniaczem z wbudowanym DAC do którego to podłączone są kolumny.

W uproszczeniu wygląda to tak: Komputer - przewód HDMI - Telewizor - Przewód optyczny - Wzmacniacz - Kolumny.

Wydaje mi się, że w związku z połączeniami cyfrowymi nie powinno być jakiejkolwiek utraty jakości. Jak to jednak jest? Pomińmy tutaj dyskusję o lepszych czy gorszych przewodach HDMI czy optykach.

14 godzin temu, simopl napisał:

Wydaje mi się, że w związku z połączeniami cyfrowymi nie powinno być jakiejkolwiek utraty jakości. Jak to jednak jest? Pomińmy tutaj dyskusję o lepszych czy gorszych przewodach HDMI czy optykach.

Ograniczeniem dźwięku może być TV. Niektóre dobrze sobie radzą zaś inne spotykałem się z nie pochlebnymi komentarzami w stylu "transport TV = dramat". Możesz podesłać jakie masz okablowanie i całość systemu?
Pozdrawiam.

@S4Home- dzięki za odpowiedź.

W chwili obecnej działam na takiej konfiguracji:

PC - przewód HDMI w standardzie 1.4 (no name) - Panasonic Oled FZ800 - przewód optyczny CXCABLE (nic specjalnego, prosty przewód za 20-30zł) - wzmacniacz Denon D-M41 - przewód głośnikowy miedziany o średnicy 1,5 - kolumny Dynaudio Emit M10.

Niestety sam telewizor nie obsługuje aplikacji Spotify i zmuszony jestem używać go do przesyłu dźwięku z komputera. Telewizor oczywiście pozostaje w trybie wygaszonego ekranu z aktywną transmisją audio.

Myślę iż karta dźwiękowa z wyjściem optycznym rozwiąże sprawę. Jakościowo też wyjdzie lepiej ?
Pozdrawiam.

Pomiń TV. To, że to jest 'cyfra' nie znaczy, że z TV do DACa idzie to samo co z komputera do TV. Większość TV resampluje do 48kHz, do tego pewnie jest jakiś mixer, itp. itd.

Komp-DAC - wtedy masz pełną kontrolę.

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

a może tak, na początek nawet najniższy model: Audioquest DragonFly Black do kompa i dalej przewodem jack-2xRCA. Możemy wypożyczyć na próbę. Sam sprawdzisz czy warto. Można wtedy z kompem na kolanach siedzieć ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

18 godzin temu, simopl napisał:

Wygląda to tak, że streamuję sobie Spotify czy tam Deezera HiFi przez komputer połączony z TV

W przypadku Spotify to może być, ale z Deezer HiFi nie warto. Mój TV nie odtwarza plików FLAC i chyba większość też. Nawet jeśli przyjmie taki sygnał, nie wiadomo czy na wyjściu sygnał nie będzie przekonwertowany na MP3.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.