Skocz do zawartości
IGNORED

przedwzmacniacz do integry/ma to sens

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Mam pytanie, posiadam wzmacniacz yamaha as301, gra on fajnie z moimi kolumnami, ale chce trochę poeksperymentować z dźwiękiem.

Zastanawiałem sie czy jest sens kupować jakiś tani przedwzmacniacz lampowy, typu FX-AUDIO TUBE-03  taki jak ten 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy to by coś pomogło, czy strata kasy i tylko pogorszę jakość muzyki. Mam podłączone wszystko do zewnętrznej karty dźwiękowej i słucham głównie z tidala

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/147397-przedwzmacniacz-do-integryma-to-sens/

przecież ta Yamaha nie może pracować jako końcówka mocy. Jak chcesz to połączyć?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Byłem ciekaw czy w jakikolwiek sposób mogę coś poprawić bez zmiany kolumn i wzmacniacza.

A opinie na zagranicznych sklepach o tym małym urządzeniu były pozytywne.

7 minut temu, michal malinski napisał:

czy w jakikolwiek sposób mogę coś poprawić bez zmiany kolumn i wzmacniacza.

Tak, wymianą źródła na lepsze. Jeżeli tęsknisz do lampy w systemie, to rozważ może cedeka lub DACa z lampową analogówką zamiast tracić czas na takie atrapy jak to coś zasilane ładowarką od telefonu.

No to gotowego raczej nie kupisz, chyba że ktoś z forumowiczów zechce odsprzedać. Pozostaje DIY. Polecam wątek "lampizacja odtwarzacza", tam jest wszystko opisane jak zrobić. Foty tak przebudowanych źródeł znajdziesz między innymi tutaj:

Ukryta Zawartość

W razie potrzeby podpowiem.

Ukryta Zawartość

@michal malinski

Pytanie dodatkowe: może to nie wzmacniacz jest głównym winowajcą tego dźwięku ?

Zwykle okazują się winne kolumny, a tego rodzaju eksperymenty nie są najlepszą metodą.

Poza tym niższe koszty - np. wymiana kopułki vs nowy wzmacniacz lampowy ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 minut temu, audioburak napisał:

Poza tym niższe koszty - np. wymiana kopułki

Polemizowałbym z tymi niższymi kosztami. Do nowego tweetera trzeba zrobić nową zwrotnicę. Inaczej to nie ma sensu bo można pogorszyć sytuację. A po to, by zrobić nową zwrotnicę trzeba dysponować niemałą wiedzą, doświadczeniem, oraz odpowiednim sprzętem. A gdy tego nie ma, należałoby całą rzecz zlecić fachowcowi, który nie zrobi tego za flaszkę.

A nisko średnio tonowy jak gra całą parą bez żadnej filtracji rezonanse na ''górnym''  końcu to i tak nic z tego nie będzie , jak w taniej kolumnie za filtr robi smętnie dyndający kondensatorek to niech tak zostanie będzie taniej 

Zależy jaka flaszka ? 

ale akurat jeśli chodzi o tweeter sprawa jest prostsza wobec choćby nowego woofera.

Fakt, że chcąc uzyskać wszystko, co możliwe trzeba wiedzy i czasu ...

Co do woofera, to często widać samą cewkę ...  albo i nic.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 hour ago, jarekb said:

A nisko średnio tonowy jak gra całą parą bez żadnej filtracji rezonanse na ''górnym''  końcu to i tak nic z tego nie będzie , jak w taniej kolumnie za filtr robi smętnie dyndający kondensatorek to niech tak zostanie będzie taniej 

W niejednej audiofilskiej kolumnie spotyka sie tego typu sprawy.

wiem nawet jedne takie z ''kondensatorkiem''  bym widział u siebie 

odbiegliśmy od tematu , te tanie  dziwne przedwzmacniacze lampowe trza najpierw zobaczyć czy lampy w nich ''grają czy tylko świecą '' ?, jeden z tańszych jaki w miarę mogę polecić to słuchawkowiec musical fidelity x can v8P , myślę że gra całkiem przyzwoicie ale raczej nie jakoś wybitnie ''lampowo''  , 

autor tematu żyje ??? 

Edytowane przez jarekb
2 godziny temu, jarekb napisał:

autor tematu żyje ??? 

Autor tematu zajęty:

W dniu 8.11.2019 o 15:20, michal malinski napisał:

poczytam i sie odezwę

Do Yamahy AS301 podpinanie źródła za 1200 zł nie ma kompletnie sensu lepiej ją sprzedać i kupić cieplejszy muzykalniejszy wzmacniacz.

Np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minutes ago, AndrzejPiaseczno said:

Do Yamahy AS301 podpinanie źródła za 1200 zł nie ma kompletnie sensu lepiej ją sprzedać i kupić cieplejszy muzykalniejszy wzmacniacz.

Np.

Ukryta Zawartość

Nie ma sensu kupowac starego rupiecia.

I tyle.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, McGyver napisał:

Autor tematu zajęty:

Zajęty, bo biega dzisiaj po Narodowym, Radisson Blu, albo Golden Tulip. Jutro na pewno się odezwie i czymś błyśnie ?

Nie ma sensu kupowac starego rupiecia.
I tyle.
Rocznik 2005 to staroć? Ok.
To doradz preamp do 1200 który uratuje te aspekty w których Yamaha as301 ewidentnie kuleje.
2 hours ago, AndrzejPiaseczno said:

To doradz preamp do 1200 który uratuje te aspekty w których Yamaha as301 ewidentnie kuleje.

Moim zdaniem pietnastoletni sprzet to stary rupiec w ktorym zaraz sie cos sypnie. Na dodatek Roksan, czyli sypnie sie napewno.

Nie chciałbym zmieniać wzmacniacza, dostałem go jako prezent rok temu, i głupio go teraz sprzedać, macie racje ciężko w tej cenie coś ciekawego znaleźć, a boje sie że jak wydam kasę to tylko trochę to poprawi aspekt muzykalności.

Natknąłem sie jeszcze na tzw. prosiaka od musical fidelity, niby to jest to czego potrzebuje, a jaka jest wasza opinia?

4 hours ago, AndrzejPiaseczno said:

Lepiej zmienic kolumny niz pchac sie w starocie.

1 hour ago, michal malinski said:

Nie chciałbym zmieniać wzmacniacza, dostałem go jako prezent rok temu, i głupio go teraz sprzedać, macie racje ciężko w tej cenie coś ciekawego znaleźć, a boje sie że jak wydam kasę to tylko trochę to poprawi aspekt muzykalności.

Natknąłem sie jeszcze na tzw. prosiaka od musical fidelity, niby to jest to czego potrzebuje, a jaka jest wasza opinia?

Nie pisales jakie kolumny graja u Ciebie. Moze warto je sprzedac, dolozyc 1200zl i kupic jakies inne.

14 minutes ago, michal malinski said:

Na tą chwile mam STX Electrino M-100

To wez je sprzedaj i kup normalne glosniki. Nie wiem ile za nie dostaniesz, ale jak dolozysz 1200 ktore masz to moze kupisz przyzwoicie grajace kolumny.

• Pokaż nowe odpowiedzi