Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny + wzmacniacz + streamer do 24m2, TIDAL, głównie metal, elektronika, 10-13k, co kupić?

glizda00

Rekomendowane odpowiedzi

Zbieram się do zakupu jakiegoś zestawu. Pomieszczenie odsłuchowe niestety w kształcie "L". Część w której stoi audio ma 17m2 a druga odnoga "elki" to mała kuchnia 7m2. Mam Starego Technicsa su-v570 pxs. Nie wiem jak on się ma do współczesnych konstrukcji ale podejrzewam, że bezwzględnie trzeba będzie się z nim pożegnać. Jedynym źródłem będzie Tidal HiFi. Nie mam streamera więc też będzie potrzebny. Z ważnych rzeczy to jeszcze mam kota który lubi wskakiwać na kolumny i z impetem się z nich wybijać. Boje się, że lekkie monitory podstawkowe często mogłyby lądować z hukiem na podłogę dlatego wolałbym jakieś stabilne konstrukcje podłogowe. Muzyka to głównie metal i elektronika a więc (przynajmniej w przypadku tego pierwszego) przeciętna jakość realizacji nagrań niestety. Potrzebuję zatem zestawu który będzie w stanie sporo wybaczać.

Bardzo przychylnie spoglądam na wszelkie konstrukcje w pełni aktywne i bezprzewodowe takie jak Dali callisto 6c, Dynaudio Xeo 30 itp. chociaż niestety nie miałem okazji dobrze ich posłuchać.

Słuchałem dotychczas NAD 368/ Roksan Kandy K3/ NAIM Nait 5si +streamer Yamaha WXC-50 + Audiovector QR3/ Focal Aria 926/ Pylon Diamond 28 w różnych konfiguracjach i najbardziej podobało mi się połączenie NAIMA + Pylonów chociaż boje się że mogą być trochę za duże na moje pomieszczenie. 

Na sprzęt chciałbym wydać nie więcej niż 12 tyś. Nie musi być koniecznie nowy. 

Proszę o jakieś sugestie. Dodam tylko, że lubię mocne i pełne brzmienie, delikatnie ocieplone. 

A kto ci ma powiedzieć jak co zagra u Ciebie?

Nikt!

Masz jakieś typy, weź rusz tyłek wypożycz przynieś do domu i posłuchaj. To tobie ma się podobać, a nie forumowiczom. 

Nie odbieraj mnie źle, to nie atak z mojej strony, tylko przyjmij to jako radę.

Do 17m weź jeszcze pod uwagę monitory, spokojnie mogą dać radę, mam znajomego który z Mailem słucha w dużym pomieszczeniu Monitor audio chyba Silver 2 na 20cm wooferze. 

Jak masz możliwość weryfikacji sprzętu w salonie audio to zapytaj, czy ten sam zestaw możesz wypożyczyć do siebie, bo chyba masz świadomość, że akurat u Ciebie może zagrać inaczej, nawet do tego stopnia, że Ci się nie spodoba to co podobało Ci się w salonie audio.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

jeśli tylko Tidal to streamer z natywną obsługą Tidala....w więc  miarę nowy...i lepiej brac od razu z wejściami na DAC bo prędzej czy później się to przyda...tylko nie bierz Cambridge Audio CXN, za to bardzo polecam Pioneera N-50AE, mimo ze tanszy po prostu gra to o wiele lepiej i przy okazji obsluguje Tidal Master czyli pliki .mqa wysokiej rozdzielczosci, jako jeden z niezbyt wielu, ma świetne funkcjonalnie radio internetowe TuneIn, ładny wyswietlacz...

jako wzmak mogę polecic jakis wysoki model Yamahy (as2000 uzywka lub as1100 nowka) lub Denona ( używka pma-2020, 2010 lub starszy pma-s10)

i jeszcze spoooro zostanie na porządne kolumny :)

Witaj,

Dali Callisto to niezła koncepcja i bardzo kompaktowe rozwiązanie. Warto posłuchać - mamy nawet na miejscu w salonie. Potrafią zaskoczyć i są gotowe do grania po wyjęciu z kartonów. Jeśli taka jakość grania nie będzie zadowalająca to już trzeba pomyśleć o systemie dzielonym tzn. wzmacniacz i klasyczne kolumny. Weź pod uwagę zestaw Audiolab 6000A wraz ze streamerem 6000N lub Nad C368 plus niewielkie kolumny podłogowe np. Pylon Diamond 25, Dynaudio Emit M30 czy Kef Q750. Dopiero jak odsłuchasz kilku pozycji i będziesz miał swoje zdanie na temat tych brzmień, co się podobało a co nie, będzie nam łatwiej dyskutować dalej i doradzać bardziej konkretnie pod Twoje preferencje. Myślę również, że lepszym rozwiązaniem będzie kolumna podłogowa gdyż monitor na standzie przewrócić jest znacznie łatwiej (mam na myśli zwierzęta domowe).

Pozdrawiam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wybór padł na C368 + pylon diamond 25 + cardas 101. Jestem szcześliwy. Dzięki za podpowiedzi. Streamer jeszcze dokupie może tego pioneera N-50Ae i będzie legancko. 

A może dorzuć do NADa kartę BluOS? Będziesz miał uniwersalną integrę ze wszystkim na pokładzie w jednym pudełku. No i świetną funkcjonalność i praktycznie niezawodne oprogramowanie.

Mialem kiedyś taki zestaw, potem poszedłem w C388, a jak uciekłem w lampę to kupiłem Node2 od NAD, bo nie wyobrażałem sobie już niczego innego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.