Skocz do zawartości
IGNORED

Brazil La Grand Amor... Kto jeszcze?

Prezes WS

Rekomendowane odpowiedzi

I nawzajem - Copu w jopu i baybayu !

Jotesz, nie mogę się nasłuchać głosu Emilio Santiago. Koniecznie muszą nabyć jakieś jego płyty. Ja jestem ogromnie wyczulony na barwę w moim słuchaniu. Mogę słuchać mono, przestrzeń mnie niezbyt kręci ale ton to muszę mieć piękny ! Santiago ma zniewalający baryton, a kiedy schodzi w niskie rejestry i staje się taki rezonujący to pojawiają się dreszcze. Niezaleznie co by śpiewał - biorę wszystko.

Mam tak w przypadku paru innych glosów. Na przykład uwielbiam Ewł Małas-Godlewską, repertuar kompletnie nie dla mnie, ale ten jej aksamit !

Jakieś rekomendacje odnośnie Emilio ?

Jacyś wykonawcy o podobnych niskich, męskich głosach ?

P.S. Jak odbieracie język portugalski ? Ja podobnie jak czeski - jest smieszny trochę. Na przykład jak słyszę to gardłowe "corcovado"... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

warto wejść i pobuszować w świecie bossa novy lat 60/70...

Ukryta Zawartość

muzyka łagodzi obyczaje

Chciałbym szczerze polecić najnowszę, drugą już płytę pięknej CIBELLE "The Shine Of Dried Electric Leaves ". Świetnie nadaje się nie tylko na wakacyjną porę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj Tymonie - cieszę się, że żyjesz, bo dawno nie dawałeś głosu!

Dziś co prawda zamiast bossa novy słychać wszędzie paryski walczyk a w Brazylii polonez żałobny Chopina, po przegranym meczu na mundialu...

pozdrowienia

muzyka łagodzi obyczaje

• 1 miesiąc później...

Za kilka dni będzie pierwsza rocznica śmierci Prezesa WS - założyciela tego radosnego wątku...

Radosnego, bo bossa nova i Brazylia to radość życia, radość muzyki, radość sportu i radość miłości.

Bez Prezesa WS to forum posmutniało i bossa nova dla mnie też brzmi troszkę smutniej, więcej w niej zadumy i pamięci o tym, że życie jest radosne, gdy trwa i smutne, gdy się kończy...

Pozdrowienia z refleksją

muzyka łagodzi obyczaje

Witam

Bardzo to miło ze strony Jotesza, że przypomniał o tej smutnej rocznicy. Nie miałem okazji znać Prezesa WS zbyt dobrze, ale jego wkład w popularyzowanie Bossa Novy na tym forum jest bardzo duży. Dla mnie ten wątek to prawdziwa kopalnia wiedzy.

Rosa Passos - "Amarosa" - faktycznie rewelacyjna płyta. Niezmiernie przypadła mi do gustu. Również polecam.

Pozdrawiam

Jotesz, składanka, o którą pytasz to będzie pewnie to:

Ukryta Zawartość

Nie ma tu nic o muzykach, ale jak włączysz odsłuch na Real Player, to nazwiska muzyków bedą pojawiały się podczas grania kolejnych utworów.

Płyty wytwórni Gitane są w Polsce dostępne, widziałem ich sporo w empiku, ale dalej musisz szukać sam, bo składanki nie są moimi ulubionymi płytami.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Cześć. Chciałem tylko oznajmić, że straaasznie mi pasuje i mnie wzięła gra, i twórczość pana Cannonball'a Adderley'a. Była już tutaj o nim mowa (m.in. jotesz, Frank), pisałem też o nim w wątku "Jazz i okolice".

Moja kolekcja obrała kierunek rozrostu na Cannonball'a :)

No i 3 stówki wydane :) A jak brzmi :) -Mniam :)))

Płyt w dorobku ma dużo. Czuje i gra muzę w sposób jak lubię. (Więc nie tylko Stan Getz tak potrafił...)

Ostatnia jaką nabyłem jest w klimacie afrykańskim (żółto - czarna okładka) - właśnie słucham. Kupiłem, bo jest inna (afrykańskich klimatów dotąd w swojej kolekcji nie miałem).

Aha, z najpiękniejszych kawałków, to b. podoba mi się "Work Song" (akurat na innej płycie).

* * *

Jakie płyty C. byście polecali ? (Nie musi to być sam Adderley.)

Cholercia, nie w tym wątku się wpisałem :( Ale go odkryłem - ciekawy - skorzystam z zawartych tu rad.

Brazylijskich klimatów też słucham.

Pozdrawiam miłośników bossa - nowy i samby.

• 4 tygodnie później...

Witam... w zasadzie ta informacja powinna ukazać się w wątku "tanie płyty" czy "ostatni best buy", ale może tutaj znajdzie się więcej zainteresowanych płytą Elis Reginy "Fascinacao-O Melhor" za 6,99 w gignat.pl

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

>Potem leci zabawny opis poszczególnych utworów i konkluzja warta przytoczenia:

>Ci, którzy postanowili zagrać Jobima na nowo - wyżej głowy nie skoczyli i oryginalnością nie błysnęli, choć swoje >oddanie pamięci znakomitego muzyka wyrazili.

>Aleksander Murzak

Ukryta Zawartość

wiecie moze czy na tej stronie da się jakoś tego posłuchac/ sciagnac?

chocby fragmenty?

ja po ruskiemu nic :)

Ukryta Zawartość

wydaje mi się, że kiedyś w tym wątku przetłumaczyłem tę rosyjską recenzję - o ile dobrze pamiętam, to dotyczyła płyty francuskiej, dedykowanej Jobimowi - bardzo sympatyczne wykonania, choć nigdy te drugie wersje nie dorównują moim zdaniem oryginałom...

muzyka łagodzi obyczaje

• 2 tygodnie później...

Z klimatów brazylijskich polecam znakomite nagranie z 1995 Joe Hendersona "Double Rainbow" poświęcone muzyce Jobima.Na płycie tej Henderson gra z dwoma składami,amerykanskim i brazylijskim bossa nowę.

Jeżeli chodzi o muzykę afrykańską to zachęcam do wysłuchania plyty Salifa Keity "M'Bemba"-pyszne!

• 1 rok później...
  • 4 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

Polecam nowy - wydany z okazji 50-lecia bossa novy - box Jobima "Brasileiro". W polskich sklepach internetowych w bardzo atrakcyjnej cenie, bo ok. 130 PLN (za granicą sporo drożej).

To 8 płyt: pięć zremasterowanych reedycji (w tym np. "Elis & Tom") i trzy nowe składanki. Warto.

Parę słów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Cena rzeczywicie zaporowa:

Ukryta Zawartość

Ja ze swojego podworka polecam wokalistke Georgie Mancio. W UK wydala kilka plyt. Mialem przyjemnosc byc na jej koncercie w calosci poswieconym tworczosci Jobima. Nieslychanie zmyslowy glos, jakby stworzony dla bossa nowy, po prostu slychac ,ze ona czuje bosse

Ukryta Zawartość

Przeliczając z funtów wychodzi dużo drożej niż w empik.co, gdzie zapłaciłem mniej niż 130 zet za 8 cd w boksie! I poza jedną to reszta same nówki dla mnie...

:)

muzyka łagodzi obyczaje

• 3 miesiące później...

Cześć,wszystkiego nie dałem rady przeczytać,bo jestem głodny,a zaraz wniosą kolację.Ale szybko.

Kupiłem ostatnio na Allegro winyl Frank Sinatra & Friends i pierwsza strona płyty jest naprawdę zaskakująco dobra.Pomrukuje Antonio Carlos Jobim i opatrzył wydarzenie z pierwszej stony płyty swoim nazwiskiem.Super.A wiem ,że Sinatra ma coś jeszcze na sumieniu z bossy i to z Jobim'em-coś tam słyszałem we fragmentach.Wyydaje mi się,że też warto,chociaż wiem,że Sinatra tamto i owamto.W każdym razie moja płyta brzmi cudnie.Co Wy na to?

• 2 miesiące później...

W gigancie ciekawa akcja: muzyka na zimne dni w ciepłych klimatach

Ukryta Zawartość

Elis Regina, Sergio Mendes, Jobim i jakieś składanki z serii pure bossa. Ceny ciekawe po ok. 16,99zł.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.