Skocz do zawartości
IGNORED

AT-LP5 - opinie

Jarin

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj,

w aktualnej cenie więcej niż warto. Fajna baza do dalszej rozbudowy. Odpinane przewody, wyłączany przedwzmacniacz gramofonowy. Nawet na start całkiem niezła wkładka, patrząc co jest u konkurencji. AT95EX to półka wyżej niż zwykła AT95. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/147616-at-lp5-opinie/#findComment-4698116

Kolego,

Nie żebym się czepiał, ale powinieneś się określić jakiej Ty pomocy oczekujesz od forumowiczów ?

Zakładasz kolejny już wątek odnośnie gramofonu. Chcesz kupić Mercedesa za śmieszne pieniądze ...

Już Ci koledzy forumowicze napisali ... że w tych pieniądzach to nic nowego, ciekawego nie dostaniesz, a Ty dalej drążysz temat mając niewiele w kieszeni.

To co napisałeś w kilku wątkach możesz kontynuować w jednym i będzie to miało jakiś cel. A Ty dalej wyszukujesz nic nie warte chińskie plastiki, wrzucasz je do kolejnych wątków i oczekujesz, że ktoś Ci najprawdopodobniej napisze, że to jest super. Moim zdaniem tworzysz forumowy śmietnik z którego nic nie wynika. 

Zaczytaj sobie w pierwszej kolejności, trzeci od góry wątek pt"Analogowe FAQ - jeżeli poszukujesz pierwszego gramofonu, przeczytaj, zanim zadasz pytanie" to możne Ci to coś rozjaśni.

Wpierw określ, jaki system (preamp, wzmacniacz/amplituner, głośniki/kolumny itp. z którymi drapak ma grać) a dopiero potem oczekuj konstruktywnej pomocy. Ale nie oczekuj, że za śmieszne pieniądze ktoś Ci doradzi j.w. Mercedesa ...

Jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi ...

Pozdrowionka,

https://www.audiostereo.pl/topic/147616-at-lp5-opinie/#findComment-4698252
3 godziny temu, treborzg napisał:

Kolego,

Nie żebym się czepiał, ale powinieneś się określić jakiej Ty pomocy oczekujesz od forumowiczów ?

Zakładasz kolejny już wątek odnośnie gramofonu. Chcesz kupić Mercedesa za śmieszne pieniądze ...

Kolego, 

możesz się czepiać ile tylko chcesz, nie gniewam się ;]

nie chce kupić Mercedesa, a pomocy oczekiwałem takiej, żeby za budżet na starego Golfa nie kupił przez przypadek Lanosa.  

Już Ci koledzy forumowicze napisali ... że w tych pieniądzach to nic nowego, ciekawego nie dostaniesz, a Ty dalej drążysz temat mając niewiele w kieszeni.

wiem, dlatego pytałem o używane w kontrze do jednego konkretnego nowego ;]

To co napisałeś w kilku wątkach możesz kontynuować w jednym i będzie to miało jakiś cel. A Ty dalej wyszukujesz nic nie warte chińskie plastiki, wrzucasz je do kolejnych wątków i oczekujesz, że ktoś Ci najprawdopodobniej napisze, że to jest super. Moim zdaniem tworzysz forumowy śmietnik z którego nic nie wynika. 

Być może masz rację i powinienem był to zrobić w jednym wątku, z tym, że pierwszy wątek dotyczył używanych vs. jeden nowy. Drugi dotyczył konkretnego modelu niskobudżetowego, a ten dotyczy gramofonu za 2.500 zł (obecnie w super cenie), więc uznałem, że to trochę inne sprawy.

Zaczytaj sobie w pierwszej kolejności, trzeci od góry wątek pt"Analogowe FAQ - jeżeli poszukujesz pierwszego gramofonu, przeczytaj, zanim zadasz pytanie" to możne Ci to coś rozjaśni.

Wpierw określ, jaki system (preamp, wzmacniacz/amplituner, głośniki/kolumny itp. z którymi drapak ma grać) a dopiero potem oczekuj konstruktywnej pomocy. Ale nie oczekuj, że za śmieszne pieniądze ktoś Ci doradzi j.w. Mercedesa ...

Jeżeli się mylę to niech mnie ktoś poprawi ...

Pozdrowionka,

Przywołany wątek przeczytałem cały i wiele się dowiedziałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.

System określiłem od razu: gramofon ma grać z wzmacniaczem Rotel RA-930AX i Pro-Ject Phono Box SE II ?

Zapytam zatem Ciebie, jeśli mogę, czy naprawdę AT-LP5 (wkładka stereo Dual MM AT95Ex) to ta sama kategoria plastikowego chiniola co pozostałe nowe, o które pytałem - a te były dwa - Marley (tu jeden z forumowiczów określił, że to "kupa w trawie" ?) i AT-LP120X (VM95E Dual Magnet)?

https://www.audiostereo.pl/topic/147616-at-lp5-opinie/#findComment-4698382

A to Ci Kolego postaram się odpowiedzieć w ten sposób...

Nie słuchałem Twojego Rotela, preampa, więc się nie wypowiadam. Ale z pewnością nikt na tym forum nie posiada identycznego zestawienia jak Twój a brakuje w nim jeszcze głośników. I tak na dobrą sprawę, nikt Ci nie pomoże w ten sposób zestawić wszystkiego razem.

Samą wkładką nie ma się co podniecać, bo prędzej czy później i tak ją zmienisz. Natomiast nowy gramofon poniżej 2tys. to jest strata pieniędzy. A dlaczego ... bo większość to plastik, który z czasem się rysuje, brzęczy, przenosi wibracje, trzeszczy itp. Poza tym same podzespoły są bardzo, bardzo budżetowe, tym bardziej że producenci upychają w nie dodatkowo marnej jakości preampy, złącza, silniki, przewody, talerze, blutuchy itd. Ktoś, gdzieś kiedyś napisał na forum - to takie drapaki do rysowania płyt.

Jak nie miałeś do czynienia z gramofonem to wiedz, że używany to czasem inwestycja nie warta ze względu na niewiadome pochodzenie, serwis (nie tani). I nie, żebym odradzał kupno używki ale trzeba trochę wiedzy i znajomości tematu aby nie dać się naciąć (szczególnie na znanym portalu aukcyjnym). Wiem co piszę bo sam to przerobiłem na sobie. 

Ostatecznie sam kupiłem nowego Duala 505-4. I pomimo, że wielu pisało, że przepłaciłem (pewnie tak, bo ceny zakupu nie odzyska się nigdy za zakup nowego sprzętu) to nie żałuję. Chodzi idealnie, do tego nówka bez potrzeby serwisu na przynajmniej parę lat, części jakby co są dostępne od ręki, półautomat więc nie muszę odrywać tyłka z fotela po skończeniu płyty bo sam się wyłącza. Oryginalnie z OM10, którą i tak zamieniłem na Shure (bardziej z ciekawości, a OM10 leży w zapasie).

Tak więc, naprawdę, samą wkładką nie ma się co podniecać. Ta która bedzie super, hiper i za większe pieniądze nie musi Ci zagrać w systemie tak dobrze jak jakiś inny tańszy model. Gra tam wszystko, począwszy od gramofonu a skończywszy na głośnikach. I obojętnie co byś robił to tego nie zmienisz ... niestety.

Pozdrowionka,

https://www.audiostereo.pl/topic/147616-at-lp5-opinie/#findComment-4698444
5 godzin temu, treborzg napisał:

A dlaczego ... bo większość to plastik, który z czasem się rysuje, brzęczy, przenosi wibracje, trzeszczy itp

czasami ten plastik jest trwalszy niż ładnie polakierowany papier (czyli mdf , hdf itp wymyślunki) , także nie ma co demonizować . Można też odkryć przemyślaną metalową mechanikę zupełnie odizolowaną od plastikowej skorupy i nie powinno się też uogólniać.

Dobre tt niestety trzymają cenę , bo są chętni by je kupić. Zresztą nawet 10lat temu jak gramofony za złotówkę można było kupić to się ceniły

https://www.audiostereo.pl/topic/147616-at-lp5-opinie/#findComment-4698736
34 minuty temu, bolo_senor napisał:

Można też odkryć przemyślaną metalową mechanikę zupełnie odizolowaną od plastikowej skorupy i nie powinno się też uogólniać.

Potwierdzam- miałem Duala 515, gdzie w mało atrakcyjnej z pozoru, plastikowej obudowie, kryła się odizolowana na amortyzatorach, dodatkowa rama. Łączyła ona wszystkie istotne podzespoły- talerz, ramię, mechanizm powrotu, więc całość "pływała" i nie była zbytnio wrażliwa na wibracje. Ciekawie zbudowano talerz- niby standardowy odlew z Al, ale na wnętrzu obrzeża miał wkładkę z gumy/miękkiego tworzywa, która tłumiła rezonanse i drgania. Który ze współczesnych gramofonów może się pochwalić tyloma interesującymi rozwiązaniami?

Teraz mam 40-letniego Duala 492 i nie szukam dalej. ??

https://www.audiostereo.pl/topic/147616-at-lp5-opinie/#findComment-4698742

Tak, tak, zgadzam się z Wami w pełni odnośnie plastików. Ale to nie w tych pieniądzach a tym bardziej nowych gramofonach.

Ja miałem tu na myśli plastik w którym błądzi nasz wątkowicz. Obraca się z okolicą 1 tys. pln w kieszeni i do tego jeszcze chce kupić nowy gramofon.

Zaczytajcie całość i jeszcze inne takie same wątki które pozakładał to będziecie wiedzieć o czym piszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/147616-at-lp5-opinie/#findComment-4699940

Chce nowego plastika? Jest AT LP120 za 1200 zl bez promocji. Teraz może udałoby się go ustrzelić taniej. Poniżej to albo ProJect, uproszczony ponad granice przyzwoitości, albo kicha. Może da się jeszcze znaleźć jakieś mało popularne modele, ale to trudne.

Poprawka- pojawiły się AT LP120 za mniej, jak 900zl. To chyba najrozsądniejsza propozycja do tysiaka. (Ale tylko ze sklepu, za tysiac zl, można wyrwać używkę taką, że czapki z głów!)

https://www.audiostereo.pl/topic/147616-at-lp5-opinie/#findComment-4700015

Nie ... on nie chce plastika. On chce "zamiast Lanosa kupić starego Golfa" ... sorry nie mogłem się powstrzymać.

Niech kupuje co chce. Ja chciałem tylko nawiązać do mojego 3 posta od góry, i kolejnego, że takie radzenie się nie przyniesie skutku.

Ale nic to ... za chwilę będzie wątek czy warto AT LP120 ...

https://www.audiostereo.pl/topic/147616-at-lp5-opinie/#findComment-4700089

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.