Skocz do zawartości
IGNORED

made in McGyver

birdie

Rekomendowane odpowiedzi

>MichalG nie odbierz tego zle, ael Tobie sie raczej zle wydaje, nie jestes fachowcem w tym polu, stad moze ta konuzja. ja natomiast wiem jak sie wydaje, ba, do czego sa przekonani powazni ludzie zyjacy z robienia kolumn. i jest co cos zgola innego. swoja wiedze warto czerpac u dobrych fachowych zrodel.

moze taka analogia: masz kase i chcesz wiedziec jak ja najlepiej zainwestowac. teraz wybor - idziesz do fachowego doradcy ekonomicznego, co do ktorego wiadomo juz, ze dobrze doradza, czy moze do miejscowej wrozki, o ktorej sasiadka Pani Zosia powiedziala, ze jej wielka fortune wywrozyla i faktycznie emerytura wzrosla ;)

Wydaje mi się, że jednak same pomiary nie są wystarczające i mogą jedynie stanowić pewną podstawę do dalszego projektowania kolumn.

Upraszczając temat (dla siebie samego, bo nie znam się na konstruowaniu kolumn głośnikowych), każdy chyba może sobie kupić oprogramowanie do projektowania i potem badać i mierzyć głośniki w komorze bezechowej. A jednak efekt końcowy jest często kiepski. Potem zostaje doświadczenie i intuicja konstruktora. Właśnie chyba to ostatnie odróżnia rzemieśinika od twórcy.Tak to sobie wyobrażam, może błędnie. Sądzę też, że gipsy2 i McGyver są zbyt ortodyksyjni w swoich poglądach, z tym, że siedzą na przeciwnych biegunach. Co do postów gispy2 to są dla mnie trochę mało wiarygodne jeżeli ktoś w sposób tak kategoryczny twierdzi, że produkt konkurencji to totalne gó..no.

Gustaw ... owszem same pomiary niewystarczą,aczkolwiek są konieczne. Gdybyś pewne sentencje dokładnie poczytał i znał chociaż podstawy budowy głosnika/kolumn stwierdziłbyś że klucz do całośći to pomiary i odsłuchy .

Michał G. -> nie pisz bzdur,. Przejrzyj wszystkie posty McGyvera,podał on kiedykolwiek jakąś "techniczną " rzecz? Nie! Wszystko obraca sie wokół : marantz,m18wh,xt i vifa PL to szmelc. Czytałeś wszystkie moje posty? To poczytaj,a jeśli wiedza tam zawarta jest dla Ciebie niezrozumiała to pisz - wytłumacze. Od recenzji sprzętu sklepowego (jeśli Ci o to chodziło) to ja sie w to nie bawie,bo od tego są inni ludzie.

Gustaw -> piszesz że posty moje są mało wiarygodne . Zetrwaj trochę ,aż dorwę jakieś jego kolumny, i zaczekajcie na sparing. Odsłuchy bedą obowiązkowe.

Gustaw, 10 Gru 2005, 13:28

>Sądzę też, że gipsy2 i McGyver są zbyt ortodyksyjni w swoich poglądach, z tym, że siedzą na

>przeciwnych biegunach.

Nie jestem ortodoksyjny. Nigdzie nie pisałem że metoda Gipsy2 jest z gruntu zła. Słuchałem też jego kolumn, i oceniłem je ogólnie dobrze.

Gipsy z kolei twierdzi, ze słuchał moich kolumn Minas Anor, i słyszał same błędy. Wątpię w to. Pisze to po to, by mi zaszkodzić. Nic więcej.

-> gipsy2

Czekamy w napięciu i podnieceni ;-) W lewym narożniku...., ... w prawym narożniku... itd.

Nie sądzę aby coś takiego przyniosło Wam więcej zwolenników lub potencjalnych klientów.

Moim zdaniem to jakaś dziecinada i "nadymanie się".

Gustaw dobrze pisze. Zobaczcie, czy taki Jim Thiel pisze, że produkty SF sa do d...? a czy Frank Serblin pisze, że Thiel to kiepścizna? Nikt z poważnych konstruktorów nie wiesza psów na konkurencji. Każdy stara sie jak może, żeby ich produkt był najlepszy. Wybór pozostawiają klientowi. Cholera, może się wezmę za robienie kolumn:)

Gipsy2, sam zaproponowałeś odsłuch porównawczy moich Minas Anor z Twoimi konstrukcjami na takich samych głośnikach. Przystałem na to, podałem niezbedne szczegóły techniczne, i zapytałem ile czasu potrzebujesz na przygotowanie się. Nie odpowiedziałeś. Nie będę zatem drążył tematu, ale ja się porównań nie boję. Umożliwiam odsłuch moich kolumn każdemu kto chce.

-> Lancaster

>Cholera, może się wezmę za robienie kolumn:)

Nie rób tego, na pewno będą do dupy ;-)

To ja będę robił kolumny. Moje będą "the best" ;-)

Teraz Ty napisz , że moje będą kiepskie i 12 rundowy pojedynek o pas mistrza świata mamy zagwarantowany. :-)))

Luz, McGyver, luz.

To są zasady tylko między Lancasterem a mną. Przed odłuchem złowrogo popatrzymy sobie w oczy a potem skasujemy po kilka milionow dolarów

niezależnie kto wygra ;-)))

.....a prosę mamy, a McGyver i gipsy2 to robią kolumny "do dupy".

Gustaw, ha! Jak to moje kolumny będą do dupy!?:)

Masz na to wyniki pomiarów poparte wielogodzinnymi odsłuchami?:)

Rzeczywiście niespecjalnie warto się wdawać w takie dyskusje, chociaż tak jak pisałem jeżeli dojdzie do porównań, to chętnie podjadę posłuchać.

Kurcze zobaczcie jak to jest, w takiej GB robią sprzęt tonami(może nawet nie tam, tylko w Kantonie:)) Rozsyłają toto po całym świecie i wszyscy są zadowoleni. A u nas ktoś zaczyna coś dłubać i już na wstępie "na wszelki wypadek" jest zjechany. Po co?

Przyklady dobrze sprzedających się i wysoko ocenianych kolumn z charakterystyką loudness: VA Mozart, Zoller Imagination(wg. pomiarów "Audio")

Dobrze oceniane kolumny z podbitą średnicą: AP Tempo(1), AP Spark, zapewne podobnie będą sie zachowywać Eposy w ktorych za cały ustrój zwrotnicy robi kondziu i rezystor dla wysokotonówki. A ceny....mmmm McGyver i Gipsy kwiczeliby ze szczęścia, gdyby coś takiego sprzedawali za taką kasę. Mylę sie?:)

Też się zapisuję na odsłuch porównawczy kolumn McGywera i Gipsy2 :) Powinno być ciekawie.

Jak na razie przewaga na mój gust wyraźna jest po stronie kolumn McGyvera, bo o nich wiele opinii juz słyszałem.

O kolumnach Gipsy2 właściwie dostępne są jak na razie pojedyncze informacje, a wiekszość to informacje samego wytworcy. Trochę jakby mało warygodne. Ale czekam i lcze na więcej.

Bardzo dużo możliwości, zarówno pod względem dostepu do urządzeń pomiarowych, jak i wieloletniego doświadczenia kadry, mają wielcy wytwórcy, jak choćby Tonsil. I wszyscy wiemy co z tego wynika.

Na razie Gipsy2 pisze o wiedzy i pomiarach, czego nie ma sensu negować. Bardzo fajnie, że ktoś ma wiedzę i koszysta z niej. Jednak ani wiedza ani pomiary nie mają znaczenia przy porównaniu gotowych kolumn. Liczą się wyłacznie osiągniete efekty, a o tych w przypadku kolumn McGyvera wiemy sporo. Znacznie więcej niż o tajemniczych podobno lepszych konstrukcjach kogokolwiek innego z tego forum.

Adse, bardzo proszę o niepomijanie faktu, że ja też mam i wiedzę, i doświadczenie. Nie tylko mam, ale też się tym dzielę z forumowiczami.

Co do reszty Twojego wpisu, to się w pełni zgadzam. Na spotkaniu odsłuchowym bedzie się liczył tylko ostateczny efekt. I dobrze żeby byli na takim odsłuchu ludzie tacy jak Ty. Czyli nie uprzedzeni, otwarci, obiektywni.

Witam

kilka sprostowań : McGyver -> ależ ja nie mówiłem że słysze same błędy. Ja je tylko wytknąłem i tyle . Oczywiście plusy też były,ale dyskusja tyczyła się tego co "złe".

Kojelna sprawa,ja także nie pisałem że kolumny McGyvera to super totalne dno,że gorzej być może ... Jeśli by tak było to byłaby to aplikacja we wiadrze z głośnikami z membraną z gliny . Myślę że określenie dla mnie właściwe to : półprodukt. Podobnie w całej mojej tu historii na forum nigdy nie pisałem że moje produkty są boskie i świetnie i koszą wszystko i że jestem master of pupets i wogule spoko czad. Od oceniania są inny,my z McGyverem jestesmy od produkcji i całej techniki.

Co do odsłuchów to chętnie :D , ja też sie niczego nie boje. Lancaster-> przecież masz mnie odwiedzić to już bedziesz miał jakiś punkt wyjścia :). Co do korelacji minas anor vs coś mojego to kwestia zrobienia obudowy i zakupu głośników ,to tak nie jest raz dwa trzy i gotowe. Mcgyver,przyjdzie czas ,przyjdzie pora.

ps. A skąd wiecie że Ci z SB żyją w miłości z np Thielem ? To może ktoś z nich jest np Waszym wujkiem że wiecie ? :) jak tak to chciałbym miec takiego wujka :P :D

Gipsy2, tak naprawdę to nic nie słyszałeś. Wysłałem zapytanie do WSZYSTKICH posiadaczy moich Minas Anor na Vifach M18WH, i odpowiedzieli, że NIE SŁUCHAŁEŚ ich kolumn. W związku z tym uznaję że Twoje bredzenie o wadach i niedoróbkach Minas Anor to były zwykłe kłamstwa mające na celu zepsucie mi opinii.

To by było na tyle z mojej strony.

Gipsy, daj spokój, nie pogrążaj się bardziej. Mac najlepiej wie kto od niego kupował kolumny. Napisał że pytał wszystkich userów jego minasów, więc pewnie może to udowodnić. Nie zachowuj się jak gówniarz z piaskownicy.

Gipsy2 ------> McGyver zarzucił Ci kłamstwo!!! To poważne oskarzenie. Jeśli Ty uważasz, że jest inaczej to podaj konkrety - gdzie i u kogo słuchałeś Minasy. Ukrócisz w ten sposób zarzuty. Jeśli nie potrafisz tego podać to znaczy, że jednak kłamiesz...

Panowie proponuję Wam albo nie brnąć dalej w oskarżenia i kopać się na forum bo to nie przynosi żadnemu z Was sławy. Wygląda jak niska walka o potencjalnego klienta i wzajemne podważnie swoich umiejętności.

Ale jak na razie wygląda na to, że oprócz pomówień pojawiło się tu kłamstwo...

Jaro, zwróć uwagę na to, że nie zarzucałem nigdy Gipsiemu braku umiejętności czy wiedzy. Tylko on mnie atakował takimi zarzutami, ja jedynie na nie odpowiadałem. Więc nie wsadzaj nas obu do jednego worka.

Dyskusja ta jest bardzo nie przyjemna. Gipsy wprost oczernia tworczosc McGyvera. Wiemy juz ze nie sluchal Minas Anor. Wiec rozmowa jest bezpodstawna.

Jako wlasciciel Minas Anor, potwierdzam, ze McGyver przeprowadzil "dochodzenie" czy gipsy sluchal Minas Anor. McGyer dzwonil do mnie dzis osobiscie, i wlasnie o to pytal. Potwierdza to tylko Jego rzetelnosc wypowiedzi.

Dziwi mnie nagly atak Gipsy na McGyvera. Po niektorych postach na forum myslalem, ze relacje pomiedzy Gipsy i McGyverem to zdrowa konkurencja.

Tak naprawde mamy przeciez wybor, pomiedzy kolumnami by Gipsy / Mcgyver.

Gipsy uwazam, ze to co robisz jest nie fair, to jest prosta dziecinna zagrywka. Czytajac Twoje wypowiedzi uwazam, ze Twoim celem jest tylko i wylacznie zaszkodzenie McG.

To się okaże, jak będzie możliwość porównania, albo więcej opinii użytkowników kolumn Gipsy2.

Wg mnie porównywana nie musi być nawet kolumna podobna w budowie do Minas Anor. Najważniejsza jest jakość i cena (lub raczej realny koszt, bo patrzymy z punktu widzenia DIY).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.