Skocz do zawartości
IGNORED

made in McGyver

birdie

Rekomendowane odpowiedzi

A ja wolę dobre piwo od kolejnej dyskusji o dupie maryni. Przynajmniej trzech światowej sławy wybitnych konstruktorów twierdzi w wywiadach, że pomiarami można sobie tyłek podetrzeć a nie budować doskonałe kolumny a to dalej jak grochem o ścianę. A przy okazji może ktoś wstawi tu pomiary dobrego piwa bo może oprócz głuchoty cierpię jeszcze na jakieś inne schorzenia i bez pomocy forumowych specjalistów nie potrafię ocenić czy dane piwo jest dobre czy może jednak nie jest. Jeszcze bym poprosił o jakieś pomiary kobiet, które mają mi się podobać i papierosów bo lubię zapalić "po".

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

ArturP ----->

"Rozumiem , ale to tylko twoja sprawa ."

- oczywiście, że tak. To moja osobista tragedia jak wiele innych. Osobista i bardzo subiektywna jak odbiór muzyki. Każdy ma w uchu i głowie jej inny wzorzec. Dlatego nie ma czegoś takiego jak "najlepsze kolumny", "idealny sprzęt". Jeśli się z tym zgodzisz to dojdziemy do sedna sprawy - każdemu podoba się taki przekaz muzyki jaki ON ma w głowie i nie ma go co na siłę uszczęśliwiać...

_igod_

Pomyliło mi się z czymś co się nazywa impuls - na zdięciu

Czy ktos może mi powiedzieć o co chodzi z tym impulsem ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jaro4444, 22 Lut 2006, 17:53

Tu się zgadzam ale w całej tej nerwowej dyskusji chodziło o coś zupełnie innego. No ale nie mam ochoty do tego wracać - nie mój problem.

...there is no spoon...

aro4444, 22 Lut 2006, 17:37

>Jednak ja wolę bezpomiarowe, czarujące i ładnie grające kolumny jak obmierzone do bólu i gówniano,

>beznamiętnie grające...

Jaro obmierzyc do bolu to nie wszystko, nawet nie zdajesz sobie sprawy ile roznego rodzaju zjawisk zachodzi w takim prostym ukladzie drgajacym jakim jest glosnik czy zwrotnica. Ucho to jedno a poprawnosc techniczna to drogie, jedno i drogie musi byc bezwzglednie poprawnie polaczone.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

JFSebastian2 - ależ skąd. Impuls to nic innego jak odpowiedź na skok napięcia. Bardzo dużo mówi o zniekształceniach fazowych w stanach ustalonych. I to również jest sposób na pomiar właśnie "fazy statycznej".

Tak naprawdę w akustyce prawie "wszystkie drogi prowadzą do fazy". Tylko tutaj na forum ograniczyło się do tego, żeby odwrócić kopułkę.

arturp - no musiałem napisać o tej kopułce :-) Ale sam nie wiem, czy bym to usłyszał. Skoro inni mieli problemy to ja pewnie też bym miał. Natomiast podtrzymuję moje zdanie o 1 rzędzie. Pamiętaj, że charakterystyka częstotliwściowa to nie wszystko. Spróbuj z różnymi filtrami i prostokątem. Praktycznie niektóre zwrotnice mogą iść do kosza.

Smiem twierdzic ze igodowi chodzilo o cos podobnego jak na rys:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaro444 - oczywiście, że trzeba słuchać. Ja często słucham po zrobieniu pomiarów :-)

arturp - może inaczej. Ja pisałem o samych filtrach i ich wpływie właśnie na zniekształcenia fazowe. Natomiast często zdarza się, że po zamontowaniu głośników do kolumny coś nie wychodzi. Ja dość często dla woofera daję 1 rząd.

Dlatego napisałem, że moim marzeniem był by 3 drożny układ na filtrach 1 rzędu... bo było by to trudne do zrobienia :-)

borysgo - coś w tym stylu. Ale w przypadku zestawu głośnikowego wygląda to trochę inaczej. Postaram się to narysować na dniach.

Igod ---> ja nie wątpię w Wasze odsłuchy, tylko po co takie szarpanki? Chyba dość jadu jest na tym forum. Chodziło mi tylko o to, że każdy może mieć własną drogę do Gralla i nie ma lepszej ani gorszej drogi. Są tylko mniej lub bardziej wyboiste lub na skróty. Liczy się ostateczny efekt!!!

Ja nie wątpiłem nigdy w sens pomiarów, tak jak i talent McGyvera. Wnerwiała mnie nie krytyka Artura, a sposób w jaki ją wyrażał. Było minęło....

Graba wszystkim na zgodę.

Zyczę każdemu dojścia do jego osobistego Gralla audio.

Arturp

O 1rz to czasami mozna tylko pomarzyc, 2rz juz mozna cos pokombinowac ale czesto ludzie nie zdaja sobie sprawy co za soba pociaga zbyt wielka zmiana niektorych wartosci filtru. Analiza step response:

Ukryta Zawartość

post-8025-100006028 1170286065_thumb.JPG

post-8025-100006029 1170286064_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analiza char ampl-czest:

Ukryta Zawartość

post-8025-100006025 1170286070_thumb.JPG

post-8025-100006026 1170286068_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak na marginesie -gdyby to tylko chodziło o te problemy, to dawno by to załatwiono wielokanałowymi wzmacniaczami mocy z których każdy steruje swój głosnik z osobnego filtra, i nie chodzi tu o koszty ( bo co to za koszty), a jak na razie to też bryndza -z szacunkiem.

Panowie, tranzystor to cud techniki przy lampie, a wielu uważa, że lampa brzmi najlepiej.

Filtry cyfrowe wymyślono już dawno i kto ich używa?

W ogóle najlepiej zamknąć ten temat. Zamknijmy cały dział DIY, bo trzech pseudo-guru powiedziało, że stroić tylko na ucho. W ogóle sprzęt DIY jest zawsze do dupy, bo robiony jest w mieszkanku na biurku. Więc nie ma prawa grać.

> Zamknijmy cały dział DIY, bo trzech pseudo-guru powiedziało, że

>stroić tylko na ucho.

Dla mnie jest tylko jeden guru... Guru Meditation :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>>igod

"prawie" ze wszystkim się z Tobą zgodzę...

po 1. Pomiary są potrzebne, tu nawet nie ma o czym gadać..dlaczego? A kto zaprojektuje mi zwrotnicę tak aby była zgodność fazowa w częstotliwości podziału?

po 2. Potrzebne przy sprawdzaniu parametrów T/S (chociaż da się to zrobić z pominięciem SW i innych tego typu)

po 3. Są bardzo pomocne, powinno się je brać za punkt wyjścia

Nie zgodzę się natomiast z komentarzem "Panowie, tranzystor to cud techniki przy lampie" . Pod którym względem? Tranzystor nigdy nie doścignie dobrej lampy. Bawisz sie oscyloskopem, więc chyba powinieneś wiedzieć dlaczego. Tranzystor to rzeczywiście cud techniki, ale nie stawiałbym go "nad" lampą. Jemu, nawet najlepszemu na prawdę daleko do lampy

pozdr

Upss faze wkleilem na wykresach Bodego (widac wyzej nikt nie zauwazyl). Moge wkleic dodatkowo wykres "pole-zero-map" i Nyquista.

Odnosnie filtrow cyfrowych tez moge jakas tam wiedze udostepnic.

_igod_, 22 Lut 2006, 18:44

o zwrotkach 1 - rzędu:

Polecam serdecznie ten dokument:

Ukryta Zawartość

Zwrotki pierwszego rzedu, o wielu pułapek korekt itp, aby uzyskać zgodne z teoria zachodzenie sie faz i amplitud. Trudne ale możliwe.

na końcu pomiar impulsu trójkątnego mikrofonem - głośniki z 1 rzedem tak sie dodaja że uzyskujemy prawdziwy przebieg, wyższe rzędy zniekształcają trójkąt.

post-500-100005975 1170286141_thumb.jpg

post-500-100005976 1170286139_thumb.jpg

post-500-100005977 1170286137_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za pomoc ! Ale jak mam odczytywać to co jest na obrazku z wpisu 22 Lut 2006, 18:15 ?

To jakiś głośnik 3drożny. To też głośnik 3drozny - który jest lepszy wg takiego wykresu ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli ma to byc odpowiedz glosnika na sygnal prostokata lub piły,

to popatrz na oryginał, pomyśl i odpowiedz sobie sam. Jeśli nie masz czsu to tylko popatrz i czytaj dalej...;-)

Wydaje mi się że odpowiedź była już cytowana przez _igod_ Thiel lepiej odpowiada na taki sygnal. Twój rysunek pokazuje odpowiedz zwrotki np 4 rzędu. Pierwszy rząd całkuje lub różniczkuje i to bardzo "precyzyjnie".

Dlatego Thiel pokazuje taki przykład jak wyraźnie widać wyższość 1 rzędu w impulsie, który często pojawia się w realnym świecie dźwięków.

Czy mają monopol na wiedzę - może nie. Inny producent pokaże inny sygnał dla którego 1 rząd się pogubi? Ale jakoś więcej czytam voodoo niż rzetelnych przekazów bazujących na prawach fizyki (i matematyki). Thiel i tak po analizach robi odsłuch i szefu decyduje czy to gra i kontynuują czy nie i odrzuca.

Nie wiem jaki jest oryginał. To są wykresy ze strony stereophile. Na tym pierwszym obrazku jest KEF iQ9. Oni wyczytali z tego że:

"The iQ9's step response (fig.6) indicates that the tweeter and midrange unit are connected in inverted acoustic polarity, the woofers in positive polarity."

Dlaczego w odwrotnej ? jak odczytać ten rysunek ?

Na tym drugim jest Peak Consult Empress. Oni z tego obrazka wyczytali to:

"In the time domain, the Empress's step response (fig.6) indicates that the tweeter and woofer are connected with positive acoustic polarity and the midrange unit in inverted polarity"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.