Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana OPA2134PA for dummies

rafmart

Rekomendowane odpowiedzi

Ten scalak spoczynkowo pobiera pół wata, więc może się grzać. Trochę... 
No i jak widziałem wisi na przejściówce. Gdyby był na laminacie bezpośrednio zamontowany więcej ciepła oddawałby poprzez płytkę
4 godziny temu, terminus napisał:

Tak, chciałem dać do myślenia.

Mnie to dało do myślenia. Mimo, że OPA627 jest bardzo szybki, to jednak sam z siebie nie powinien się wzbudzać.

3 godziny temu, przemak napisał:

Ten scalak spoczynkowo pobiera pół wata, więc może się grzać. Trochę... 

Mnie wychodzi że ok. 200-250mW. Ale dwa scalaki to sumarycznie może być rzeczywiście nawet pół wata. I jak patrzę na ten "stoliczek, to autor w ogóle nie pomyślał o warunkach termicznych. To nie ma prawa działać prawidłowo, niby którędy to ciepło ma uciec???

Jestem Europejczykiem.

23 minuty temu, przemak napisał:

7mA na sztukę, dwie w obudowie, 14x30...

Chyba, że to pojedynczy. 

A są podwójne???

Z tego co widzę nie ma.

A te 7mA to jest z jednej strony zasilania, czyli 7mA przy 15V od plusa, i drugie tyle od minusa. Chyba że źle interpretuję dataszita :-).

Jestem Europejczykiem.

Co do poboru mocy to teraz wpadłem w zadumę.

Te 7mA to jest z jednej strony zasilania, czyli 7mA przy 15V od plusa, i drugie tyle od minusa do masy? Nie bardzo, topologia układu na to nie wskazuje. Co wlata górą wylata dołem. Ale wtedy mamy różnicę napięć obydwu źródeł zasilania, czyli jeżeli chodzi o pobór mocy na jedno wychodzi. 7mA*30v (przy +- 15V) daje 210mW.

Jestem Europejczykiem.

6 godzin temu, przemak napisał:

7mA na sztukę, dwie w obudowie, 14x30...

Chyba, że to pojedynczy. 

Nawet nie sprawdzałem, czy to jest pojedynczy czy podwójny, zasugerowałem się tym, że działał jako zamiennik 2134 ?

W dniu 12.01.2020 o 13:11, rafmart napisał:

Chciałem zamienić wspomniane 2134 na coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grało to przez chwilę

Ale teraz kliknąłem i tam są dwa scalaki na stoliczku, czyli tak jak piszesz. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

9 godzin temu, rafmart napisał:

Panowie,

Scalak nie był ciepły - był gorący. Dotknąłem go może sekundę i miałem delikatnie sparzony palec. Jakim cudem on to wytrzymał to nie wiem.

Ja kiedyś podłączyłem odwrotnie zasilanie i przeżył. Swoja droga to strach kupić 627 bo wszędzie podróbki. Zablokuj zasilania tantalami 10uF i 100nF do masy jak najbliżej obudowy, można też dołożyć pomiędzy plusem a minusem kondensator. Jesli prąd odbiega od tych 7mA to albo się wzbudził albo chińska malowanka.

W trakcie usuwania konta.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.