Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  243 członków

Bluesound Klub
IGNORED

Zasilanie liniowe do Node 2/2i

Rekomendowane odpowiedzi

@freju Kolego...lepiej zostaw ? Ja Ci tego nie powiem nie widząc z czego jest zbudowany wewnętrzny stabilizator napięcia. Generalnie to jest możliwe żeby niektóre urządzenia zasilane AC zasilić prądem z liniowca DC, ale trzeba się upewnić czy wbudowany układ to przyjmie. Można by go nawet pomierzyć oscyloskopem.

Co do pomiaru zasilacza....raczej powinno się to zrobić pod obciążeniem. 

6 godzin temu, k4mil3k napisał:

Na razie studiuje pewne układy i symuluje rozwiązania. Fizycznie temat rozpocznę gdy tylko poskładam płytki dla Node które mam zamówione z produkcji.

Na razie w oczekiwaniu na gołe płytki pcb, korzystam z "home office" i delektuje się nowym wzmakiem  ?

A co to za wzmak? ?

@muzaman Lyngdorf 2175, już nie pierwszej młodości ale wciąż o duszy "nastolatka".

@freju Powiem Ci tak: wpychając tam 6V DC krzywdy mu nie zrobisz, ale może się okazać że do poprawnej pracy będzie wymagać więcej - około 8 - 8,5V DC. Ale to można potwierdzić tylko oględzinami i pomiarami. To zależy od wbudowanego regulatora i tego czy te "6VAC" według twórców oznacza napięcie skuteczne RMS, czy pełną sinusoidę fali, tzw "Pk-pk".

Edytowane przez k4mil3k
49 minut temu, k4mil3k napisał:

@freju Kolego...lepiej zostaw ? Ja Ci tego nie powiem nie widząc z czego jest zbudowany wewnętrzny stabilizator napięcia. Generalnie to jest możliwe żeby niektóre urządzenia zasilane AC zasilić prądem z liniowca DC, ale trzeba się upewnić czy wbudowany układ to przyjmie. Można by go nawet pomierzyć oscyloskopem.

Co do pomiaru zasilacza....raczej powinno się to zrobić pod obciążeniem. 

A że ja jestem kamikaze to nie czekałem na nic tylko przejściówke musiałem dobrać i juz hasa hee wiem Paweł że jestem jeb,,,ty he , ale sprawdzam temparetury na obu i narazie jest ok , ale stary co sie stało z dzwiękiem no jest wow ściągam ogłoszenie ,jeszcze nie wiem do końca czy jest lepszy od singxera mojego po modzie ale myśle że równy poziom a chyba jest nawet  odrobine gładszy ,  Krystyna Prońko ,Jopek dostały blasku oddechu  ,jest barwa i stopa basowa jak trzeba ku-wa co potrafi zrobić zasilacz liniowy to nie pojęte panowie , zupełnie inna liga miodzio , po raz kolejny dzieki Paweł za ten pierwszy krok wiem że i tak nie powinienem tego robić na pałe ale to było silniejsze odemnie :)) ale nie myslałem nie wiedziałem że w ogóle można je mieszać w ten sposób te zasilacze ,no i jak cie tu nie chwalić piątka stary ? 

Edytowane przez freju

@freju hehehhe, normalnie pracują w nim 4 diody prostownicze, parami naprzemiennie wraz ze zmianą fazy. Teraz pracują tylko dwie w jednej parze ale w trybie ciągłym, tylko nigdy nie próbuj odwrotnie, tzn wpinać AC do DC bo będzie od razu dym ?

Edytowane przez k4mil3k
14 minut temu, k4mil3k napisał:

@freju hehehhe, normalnie pracują w nim 4 diody prostownicze naprzemiennie wraz ze zmianą fazy. Teraz pracują tylko dwie ale w trybie ciągłym, tylko nigdy nie próbuj odwrotnie, tzn wpinać AC do DC bo będzie od razu dym ?

Nie rozumiem tylko jak można nie dać od razu takiego zasilacza w zestawie ,ok wiem że to generuje koszty i cene finalną produktu ,ale jakiś taki prosty by wystarczył i myśle że napewno by juz było dużo lepiej niż na takim mini trafku w gniazdku ;( no jest przepaść żadnych wsłuchiwań czy tam percepcji wpinasz i masz dzwięk z detalem bez żadnej mgiełki  nawet małej firanki nie trzeba zdejmować z kolumn ;))

Tak na dzisiaj do snu polecam naszą królową w naszej PL wersji ?

Edytowane przez freju

@freju Producent urządzeń opracowując nowy sprzęt zawsze pozycjonuje go na rynku w określonym segmencie przeznaczenia, jednocześnie ten segment definiuje pewne wymagania i ograniczenia, a co za tym idzie też walory odsłuchowe. Żadnemu z producentów nie zależy na tym by jakimś produktem zburzyć dotychczasową hierarchię swoich produktów więc nie stara się ich na siłę udoskonalać. To wszystko to kasa...

15 minut temu, k4mil3k napisał:

@freju Producent urządzeń opracowując nowy sprzęt zawsze pozycjonuje go na rynku w określonym segmencie przeznaczenia, jednocześnie ten segment definiuje pewne wymagania i ograniczenia, a co za tym idzie też walory odsłuchowe. Żadnemu z producentów nie zależy na tym by jakimś produktem zburzyć dotychczasową hierarchię swoich produktów więc nie stara się ich na siłę udoskonalać. To wszystko to kasa...

Lepiej bym tego nie ujął , bardzo często wspominałem o tym w wątku hegla  ,że Ben Holter bardzo umiejętnie cedzi dac zarówno te wbudowane we wzmacniacze jak i gotowe  , nigdy nie zaszalał żeby dać coś z wyższej serii do trochę tylko tańszego wzmacniacza , i od zawsze te wbudowane były mizerne i zawsze mówiłem że po co zapychać w ogóle te dac w piece i ja mam za to dopłacać w sensie jesteś zmuszony dopłacić do tego bo masz niby bonus w postaci dac ,ale ten dac był zawsze do dupy i musiałeś się i tak posiłkować czymś zewnętrznym ,  ta polityka hegla mnie  zawsze doprowadzała do szału ?

1 godzinę temu, k4mil3k napisał:

@muzaman Lyngdorf 2175, już nie pierwszej młodości ale wciąż o duszy "nastolatka".

@freju Powiem Ci tak: wpychając tam 6V DC krzywdy mu nie zrobisz, ale może się okazać że do poprawnej pracy będzie wymagać więcej - około 8 - 8,5V DC. Ale to można potwierdzić tylko oględzinami i pomiarami. To zależy od wbudowanego regulatora i tego czy te "6VAC" według twórców oznacza napięcie skuteczne RMS, czy pełną sinusoidę fali, tzw "Pk-pk".

Ok to jak jeszcze go będę miał a myślę na tą chwilę że tak ? to będzie wysłany do ciebie i zrobisz mu najbardziej wygodne zasilanie jak to tylko możliwe ze złotymi klamkami i pełną erotyką haaa , na tą chwilę mój termometr czyli moja umyta dłoń ? wskazuje prawidłową temperaturę obu urządzeń a już z natury wiem że jak ma być uwał to to się dzieje praktycznie odrazu ?

4 minuty temu, freju napisał:

@k4mil3k tutaj jest chyba cała historia ? czy sie mylę choć twojego ostatniego postu nie widzę ?

Może został usunięty, ale na szczęście widzę że ostatnie dane też zostały odzyskane przez administrację więc i tak nie aktualny by był ?

1 minutę temu, k4mil3k napisał:

Może został usunięty, ale na szczęście widzę że ostatnie dane też zostały odzyskane przez administrację więc i tak nie aktualny by był ?

?

Otrzymałem dziś informacje że płytki PCB do modułów są gotowe i czekam na przesyłkę. W weekend dokonam montażu i podzielę się ostatecznymi pomiarami, a po weekendzie mogę zacząć wysyłki gotowych modułów.

Ze względu na ostatnie częste problemy z działaniem forum proszę osoby zainteresowane o kontakt i składanie zamówień bezpośrednio droga mailową na adres: [email protected]

Jak by kto chciał to mam na sprzedaz świetny konwerter o który wspominałem wcześniej schiit eitr po kosztach tyle ile dałem 700zł plus wysyłka tam z 20pln kurierem ,oczywiście bez tomanka ale warto jeśli ktoś już ma zasilaczyk lepszy zastosować , org pudełko org zasilacz i jakieś papiery - info na priv ?

Edytowane przez freju

Dla wszystkich zainteresowanych: wszystko dotarło, testy zrobione i zaczynam składać. Od poniedziałku moduły będą dostępne.

Zamówienia proszę na email: [email protected]

Screenshot_20200320_153115.jpg

Screenshot_20200320_152937.jpg

1 godzinę temu, k4mil3k napisał:

Dla wszystkich zainteresowanych: wszystko dotarło, testy zrobione i zaczynam składać. Od poniedziałku moduły będą dostępne.

Zamówienia proszę na email: [email protected]

Screenshot_20200320_153115.jpg

Screenshot_20200320_152937.jpg

Podałem dane na @

19 godzin temu, jus6 napisał:

Podałem dane na @

Tak, widziałem i dziekuje. Odpiszę wszystkim jak tylko to poskładam. Jakieś 12h roboty później jestem w tym miejscu ? Jeszcze pewnie z 5-6h pęknie bo muszę do tego dorobić 200 kabelków i wtyczki.

Screenshot_20200321_125619.jpg

Płytki złożone, każda przetestowana pod względem parametrów i poprawności funkcjonowania zabezpieczeń. Jeszcze dziś wyjdą pierwsze wysyłki.

Pomiary z zasilaniem liniowym są znane i udostępnione już wcześniej. Dopiero dziś otrzymam zasilacz MeanWell'a o którym wspominałem więc dziś postaram się wykonać pomiary z tym zasilaczem i porównać je do standardowego zasilania z Node.

Edytowane przez k4mil3k

Pamiętacie porównanie zasilania liniowego w porównaniu do oryginalnego zasilacza ? No to mam porównanie trzech różnych zasilań w dosyć małej ramce czasowej, kolejność od góry:

1. Niebieski - oryginalny zasilacz od Node:
Szumy AC RMS - 2mV
Wartość napięcia Pk-Pk  - 12mV

2. Biały - zasilacz impulsowy MeanWell:
Szumy AC RMS - około 0,45mV
Wartość napięcia Pk-Pk - 5mV

3. Zółty - zasilacz liniowy:
Szumy AC RMS - około 0,33mV
Wartość napięcia Pk-Pk - 2mV

Jak widać moduł zasilony zasilaczem impulsowym MeanWell na prawdę nieźle sobie radzi po stronie napięcia stałego DC , jednak ma też swoją "ciemną" stronę a mianowicie dosyć zauważalnie sieje w sieci po stronie 230V, więc nie polecam. Szumy wnoszone do sieci przez zasilacz MeanWell'a zanikają w punkcie pomiarowym dopiero gdy podłączyłem go do innego gniazda zasilania w domu (6 metrów dalej).

obraz.thumb.png.df36edce8cfd132f8c41bf5a857558b0.png

Edytowane przez k4mil3k
21 godzin temu, m.stank2 napisał:

Dzięki za wysyłkę ?
Jak tylko przyjdzie to testuję!

Warto też  napisać  z jakim zasilaczem robicie odsłuchy , model marka tak żeby to jakoś tam odzwierciedlało innym ten aspekt ?

16 godzin temu, k4mil3k napisał:

Pamiętacie porównanie zasilania liniowego w porównaniu do oryginalnego zasilacza ? No to mam porównanie trzech różnych zasilań w dosyć małej ramce czasowej, kolejność od góry:

1. Niebieski - oryginalny zasilacz od Node:
Szumy AC RMS - 2mV
Wartość napięcia Pk-Pk  - 12mV

2. Biały - zasilacz impulsowy MeanWell:
Szumy AC RMS - około 0,45mV
Wartość napięcia Pk-Pk - 5mV

3. Zółty - zasilacz liniowy:
Szumy AC RMS - około 0,33mV
Wartość napięcia Pk-Pk - 2mV

Jak widać moduł zasilony zasilaczem impulsowym MeanWell na prawdę nieźle sobie radzi po stronie napięcia stałego DC , jednak ma też swoją "ciemną" stronę a mianowicie dosyć zauważalnie sieje w sieci po stronie 230V, więc nie polecam. Szumy wnoszone do sieci przez zasilacz MeanWell'a zanikają w punkcie pomiarowym dopiero gdy podłączyłem go do innego gniazda zasilania w domu (6 metrów dalej).

obraz.thumb.png.df36edce8cfd132f8c41bf5a857558b0.png

Paweł nie zapomnij o dezynfekcji modułów przed wysyłką ,przy tego typu gratach proponuję  Izopropanol gwarantuje że wybije wszystko ,matuje plexi sam w sobie więc siła jest ogromna ;))

Godzinę temu, freju napisał:

Warto też  napisać  z jakim zasilaczem robicie odsłuchy , model marka tak żeby to jakoś tam odzwierciedlało innym ten aspekt ?

Paweł nie zapomnij o dezynfekcji modułów przed wysyłką ,przy tego typu gratach proponuję  Izopropanol gwarantuje że wybije wszystko ,matuje plexi sam w sobie więc siła jest ogromna ;))

Jesteśmy póki co zdrowi. Od tygodnia siedzimy w domu i izolujemy się od społeczeństwa, a dom wybudowałem za miastem na skraju pola - lasu. Żart typu "Kwarantanna dzień 11: idę oddać dzieci do okna życia...stoje już 3 godzinę w kolejce..." nabiera teraz nowego znaczenia ? Mam larwy 12, 5 i 3 lata ?

Płytki zostały przemyte izopropanolem jeszcze przed montażem elementów, a po konfekcji zapakowane w folie, pudełka i zaklejone. Leżą spakowane i odbywają teraz "naturalną" kwarantannę ?

Ja każdą paczkę która do mnie przychodzi odbieram w nitrylowych rękawiczkach i jeśli towar nie jest spakowany fabrycznie dezynfekuje jego powierzchnie dodatkowo alkoholem izopropylowym, a jeśli paczka nie jest mi potrzebna "na już" to odkładam na bok na tydzień żeby "dojrzała".

W obecnej sytuacji lepiej zapobiegać niż leczyć. ?

Edytowane przez k4mil3k

Układ zasilania dotarł jest już wymieniony.Czas na odsłuchy.

Dźwięk jest pełen wybrzmień, powietrza, bas w punkt. Głębia sceny jest przejrzysta , jest przestrzeń.W porównaniu do oryginalnego zasilacz różnica jest kolosalna.

Witam, 
Node2 nie ma trybu stand by. Czy w związku z tym, po modyfikacji zasilania należy:  zasilacz liniowy zewnętrzny wyłączać czy trzymać go cały czas w pracy (tak jak to jest oryginalnie)? 

pozdrawiam

1 godzinę temu, zolwdarek napisał:

Witam, 
Node2 nie ma trybu stand by. Czy w związku z tym, po modyfikacji zasilania należy:  zasilacz liniowy zewnętrzny wyłączać czy trzymać go cały czas w pracy (tak jak to jest oryginalnie)? 

pozdrawiam

Node ma tryb Stand-By. Trzeba przez 5 sekund przytrzymać przycisk Play na górze obudowy. Moduł jest zgodny z tą funkcją i zadziała tak jak powinien: przejdzie w stan uśpienia.

Edytowane przez k4mil3k

A czy wyłączając tylko przez zasilacz liniowy np. nostromo, tomanek lub zasilacz twojego pomysłu ? bez wcześniejszego zamknięcia node 2  będzie to miało jakiś negatywny wpływ na sieciowiec? 

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

Ok. Cały czas człowiek się uczya w aplikacji jak przejść do standard by, ja włączam pauzę i Ew zamykam aplikacje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W każdym razie proszę zarezerwować moduł dla mnie , odezwę się na priv wieczorem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Godzinę temu, rd79 napisał:

A czy wyłączając tylko przez zasilacz liniowy np. nostromo, tomanek lub zasilacz twojego pomysłu ? bez wcześniejszego zamknięcia node 2  będzie to miało jakiś negatywny wpływ na sieciowiec? 

Żadnego, przynajmniej ja tak robię cały czas i nie zauważyłem żadnego negatywnego wpływu. Moduł jest zbudowany tak aby działał zgodnie ze "schematem" oryginalnego zasilacza, a więc: Node dostaje napięcie kontrolne i dopiero sam włącza sobie napięcie właściwe przez moduł. Na tej samej zasadzie działa w Node tryb Stand-By - po jego "uaktywnieniu" Node wyłącza sobie napięcie właściwe na module.

Jestem po montażu płytki i po pierwszych odsłuchach.
Zasilacz: Tomanek

Różnica zdecydowanie na plus.
Jest więcej powietrza i wybrzmień, średnica została delikatnie wypchnięta w stronę słuchacza, ale to co najbardziej zwróciło moją uwagę to zdecydowanie bardziej różnorodny bas.

Biorąc pod uwagę koszt modyfikacji polecam spróbować każdemu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.