Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie DACa (XLR) z końcówką (RCA).

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja wygląda w ten sposób. Jakiś czas temu kupiłem przetwornik Wyred4Sound DAC 2  jest on w tej chwili podłączony do końcówki Arcam Alpha 9p normalnie po RCA. Chciałbym jednak mieć podłączone do niego też na stałe (do DAC) słuchawki, właśnie przez RCA (mam przejściówkę na jack 6,3) i jednocześnie końcówkę, żeby nie przepinać co chwila kabli. Poza wyjsciem RCA, DAC ma wyjścia XLR. Pytanie - jak to zrobić optymalnie? Za jakiś czas zamierzam kupić jakiś lepszy piec albo końcówkę z wejściami XLR bo ten DAC jest wg mnie zaj...sty i zasługuje na coś lepszego ale na razie muszę to jakoś tymczasowalo okablować. Zastanawiam się nad:
Kupić, zrobić kabel XLR-RCA.
Kupić jakąś przejściówkę z XLR do RCA i obecnymi kablami RCA łączyć z końcówką. 
Czytałem o jakichś inwerterach ale nie do końca kumam tematy połączeń zbalansowanych itp. 

Wszystko jedno. To urządzenie ma wyjścia w standardzie audiofilskim, czyli z różnicą poziomów 6 a nie 12dB, czyli przy wykorzystaniu jednej gorącej nogi 2 z wyjścia symetrycznego otrzymamy to samo co z wyjścia niesymetrycznego. Czyli wystarczy kabel XLR cinch a w XLR 1 masa 2 gorący i po sprawie. Lub druga opcja, jeżeli masz jakieś kable robić, to wyjść w powyższy sposób z XLR na słuchawki. Słuchawki powinny mieć raczej wyższą impedancję, za mała grozi zwiększeniem zniekształceń i to zależnie od konstrukcji być może na obu wyjsciach. 

nagrywamy.com

9 minut temu, przemak napisał:

Wszystko jedno. To urządzenie ma wyjścia w standardzie audiofilskim, czyli z różnicą poziomów 6 a nie 12dB, czyli przy wykorzystaniu jednej gorącej nogi 2 z wyjścia symetrycznego otrzymamy to samo co z wyjścia niesymetrycznego. Czyli wystarczy kabel XLR cinch a w XLR 1 masa 2 gorący i po sprawie. Lub druga opcja, jeżeli masz jakieś kable robić, to wyjść w powyższy sposób z XLR na słuchawki. Słuchawki powinny mieć raczej wyższą impedancję, za mała grozi zwiększeniem zniekształceń i to zależnie od konstrukcji być może na obu wyjsciach. 

Słuchawki mam Klipsch Image One, 32 omy ale mam już przejściówkę na nie z RCA. Dokładnie ta przejściówka
04.jpg

Bardziej zależy mi na jakości z kolumn. Mam w tej chwili interconnect Cambridge Audio Pacific i w miarę mi odpowiada. Jaką byś przejściówkę polecił z XLR na RCA?

Ja bym przejściówkę zrobił sam, bo normalne kable nie grają (ale to moje zdanie). Tak więc kup jakąś ładną ? Podłączanie słuchawek 32 do wyjścia liniowego to jednak niezbyt dobry pomysł. Jak już to zrobią, wszystko, to koniecznie sprawdź, czy podłączanie słuchawek do cinch nie degraduje brzmienia i poziomu na XLR i czy odwrotnie. To oczywiście nie polepszy brzmienia słuchawek, ale da wiedzę o konstrukcji i o tym, czego ewentualnie nie robić w takiej konfiguracji. 

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Ja bym przejściówkę zrobił sam, bo normalne kable nie grają (ale to moje zdanie). Tak więc kup jakąś ładną ? Podłączanie słuchawek 32 do wyjścia liniowego to jednak niezbyt dobry pomysł. Jak już to zrobią, wszystko, to koniecznie sprawdź, czy podłączanie słuchawek do cinch nie degraduje brzmienia i poziomu na XLR i czy odwrotnie. To oczywiście nie polepszy brzmienia słuchawek, ale da wiedzę o konstrukcji i o tym, czego ewentualnie nie robić w takiej konfiguracji. 

W tym DACu coś było zmienione z impedancją wyjściową czy coś takiego. Tu jest to opisane (mam dokładnie ten egzemplarz). 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Coś takiego możne być?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam takie przejściówki, ale mogę sobie tak podłączać bo mam 2V na obu (XLR i RCA) wyjściach z DAC. U ciebie na XLR jest 4V, a jesli to ten sam co z linku to i wiecej 

Ukryta Zawartość

(przemak już Tobie pisał o różnicy) co zrobisz z przesterowanym sygnałem na wejściu RCA w Arcama bo on chce tylko 2V 

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Patrykowski napisał:

W tym DACu coś było zmienione z impedancją wyjściową czy coś takiego. Tu jest to opisane (mam dokładnie ten egzemplarz). 

Ukryta Zawartość

Coś takiego możne być?

Ukryta Zawartość

Tak, zmniejszono do 100R, czyli do powszechnie stosowanej przy wyjściach liniowych - czemu była wyższa? Jak piszą zmniejszono rezystory wyjściowe, a nie stopień wyjściowy. Optymalna impedancja wyjściowa wzmacniacza słuchawkowego ze względu na równą moc na różnych impedancjach obciążenia to właśnie okolice 100R, trochę mniej, ale oprócz tego stopień wyjściowy musi mieć moc, ponieważ pracuje praktycznie w stanie zwarcia.Przy teoretycznie 2,6V to daje jakieś 20mA prądu wyjściowego max, a to dla pojedynczego wzmacniacza operacyjnego nie jest wartość normalna - a na słuchawkach to tylko niecałe 13mW...

1 minutę temu, Bogusław_59825 napisał:

Mam takie przejściówki, ale mogę sobie tak podłączać bo mam 2V na obu (XLR i RCA) wyjściach z DAC. U ciebie na XLR jest 4V, a jesli to ten sam co z linku to i wiecej 

Ukryta Zawartość

(przemak już Tobie pisał o różnicy) co zrobisz z przesterowanym sygnałem na wejściu RCA w Arcama bo on chce tylko 2V 

Takie przejściówki biorą sygnał z plusa (2), a minus (3) zostawiają w powietrzu albo zwierają do masy. Poziom sygnału zatem jest identyczny na wyjściu cinch i połowie wyjścia XLR, czyli wszystko się zgadza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

5 minut temu, przemak napisał:

Tak, zmniejszono do 100R, czyli do powszechnie stosowanej przy wyjściach liniowych - czemu była wyższa? Jak piszą zmniejszono rezystory wyjściowe, a nie stopień wyjściowy. Optymalna impedancja wyjściowa wzmacniacza słuchawkowego ze względu na równą moc na różnych impedancjach obciążenia to właśnie okolice 100R, trochę mniej, ale oprócz tego stopień wyjściowy musi mieć moc, ponieważ pracuje praktycznie w stanie zwarcia.Przy teoretycznie 2,6V to daje jakieś 20mA prądu wyjściowego max, a to dla pojedynczego wzmacniacza operacyjnego nie jest wartość normalna - a na słuchawkach to tylko niecałe 13mW...

Czyli co z tego wynika dla mnie bo tych liczb do końca nie kumam? :) 

3 minuty temu, przemak napisał:

Takie przejściówki biorą sygnał z plusa (2), a minus (3) zostawiają w powietrzu albo zwierają do masy. Poziom sygnału zatem jest identyczny na wyjściu cinch i połowie wyjścia XLR, czyli wszystko się zgadza.

Jeśli tak mówisz, to śmiało zastosować przejściówki i po kłopocie. 

A, swoją drogą   .. mamy tyle DACów na rynku z wyjściem słuchawkowym, że ....

2 minuty temu, Patrykowski napisał:

Czyli co z tego wynika dla mnie bo tych liczb do końca nie kumam? ?

Mniej więcej to, że podłączanie niskoimpedancyjnych słuchawek do wyjścia liniowego to słaby pomysł, zwłaszcza w kontekście kupowania do tego jakiś ezoterycznych przejściówek za grube pliki tatusiów ? 

4 minuty temu, Bogusław_59825 napisał:

Zgoda, z tym że nie "jeśli tak mówię" ale "jeśli tak jest" ?

nagrywamy.com

13 minut temu, przemak napisał:

Mniej więcej to, że podłączanie niskoimpedancyjnych słuchawek do wyjścia liniowego to słaby pomysł, zwłaszcza w kontekście kupowania do tego jakiś ezoterycznych przejściówek za grube pliki tatusiów ? 

A mógłbyś tak w 2 zdaniach dlaczego to słaby pomysł? Czy może coś się stać ze sprzętem czy raczej chodzi o jakość na słuchawkach? 
O jakie ezoteryczne przejściówki chodzi? :) 

Chodzi o jakość sygnału przy takim mocnym obciążeniu. 

Przejściówki neutrika które pokazałeś są OK, chociaż ja bym zrobiłna kablu. Jeżeli cena całości nie przekroczy 100PLN, to OK ? 

nagrywamy.com

4 minuty temu, przemak napisał:

Chodzi o jakość sygnału przy takim mocnym obciążeniu. 

Przejściówki neutrika które pokazałeś są OK, chociaż ja bym zrobiłna kablu. Jeżeli cena całości nie przekroczy 100PLN, to OK ? 

Odnośnie impedancji to napisali w specyfikacji o seryjnej ale w stanach ją chyba zmniejszyli jak rozumiem z poniższych info właśnie, żeby dostosować do słuchawek.
"Impedancja wyjściowa (w produkcie seryjnym): 100 Ω"

"Jak wspomniałem w czerwcowym wstępniaku, egzemplarz przetwornika, który dostaliśmy do testu został przygotowany specjalnie dla „High Fidelity”. Modyfikacja dotyczyła stopnia wyjściowego pod kątem współpracy DAC-2 bezpośrednio ze słuchawkami. Firmie udało się zmniejszyć impedancję wyjściową stopnia analogowego, a do kompletu dostałem specjalnie przygotowany kabel-przejściówkę z 2 x RCA na duży-jack fi 6,3 mm.

Clint Hartman, przedstawiciel W4S, pisze o tych zmianach tak:
„Modyfikacja polega na tym, że zmieniliśmy rezystory w krytycznych miejscach tak, aby zmniejszyć impedancję wyjściową, co zoptymalizowało współpracę DAC-a ze słuchawkami. Chciałbym podkreślić, że nigdy wcześniej tego nie robiliśmy, dla nikogo, ale z przyjemnością popracowaliśmy nad tym i zrobiliśmy to dla ciebie Wojtku. Prosilibyśmy więc o twój komentarz co do wyników – sami jesteśmy ciekawi, co z tego wyszło. W tej chwili nie zdecydowaliśmy jeszcze, czy to jest coś, co zaoferujemy innym użytkownikom – zobaczymy…"

39 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

A, swoją drogą   .. mamy tyle DACów na rynku z wyjściem słuchawkowym, że ....

Ale ten gra zajebiście, chociaż nie najnowszy :)  

3 godziny temu, Patrykowski napisał:

Ale ten gra zajebiście, chociaż nie najnowszy :)  

Chciałem powiedzieć, ze jest w czym wybierać i na pewno znajdziesz coś o podobnym graniu. 

Rozumiem Ciebie, że przy odsprzedaży by potem szukać kolejny DAC już z dziurką, zawsze są straty, sam to przerabiałem. 

Przejście nie jest małe i lekko waży.

spacer.png