Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha as 1100

robbit

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Drizzt napisał:

Potencjometr wzmacniacza przy normalnym słuchaniu powinien być około godziny 12.

Według kogo/czego?

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

4 minuty temu, Drizzt napisał:

Najlepiej jakby wzmacniacze audiofilskie miały regulację gain tak jak wzmacniacze profesjonalne. No ale wtedy producenci by nie zarabiali tyle na żonglerce klockami przez audiofilów

Ale ile byłoby zabawy z porównywaniem brzmienia w różnych ustawieniach z tym samym wzmocnieniem ?

5 minut temu, Drizzt napisał:

200mV to zbyt duża czułość nawet dla 2V źródła. To jest standard z czasów analogu.

Tak. Niestety tak jest. Choć uczciwie trzeba przyznać, że jest to spowodowane poziomem sygnału nagrywanych płyt i zasadniczo standard czułości jest ok, to płyty są za głośne ?

7 minut temu, Drizzt napisał:

Potencjometr wzmacniacza przy normalnym słuchaniu powinien być około godziny 12

Albo i nie. 

nagrywamy.com

5 minut temu, niowluka napisał:

Według kogo/czego?

Potencjometr analogowy ma w okolicach 12 najlepsze parametry, najniższe szumy i największą równomierność między kanałami. Przy okazji wiesz wtedy, że czułość jest OK.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Od 1100/2100? Masz na to jakieś dane?

Według mnie czułość jest OK, o ile nie mówimy o jakichś egzotycznych źródłach. To Oppo to BDP?

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

30 minutes ago, Drizzt said:

Miałem dłuższy czas A-S2100 i czułość była zbyt wysoka dla mojego Oppo 105D (max. 4.5V na wyjściu). Regulacja głośności z pilota nie działała więc płynnie dopóki nie zastosowałem attenuatorów.

Właśnie brakiem możliwości płynnej regulacji głośności, objawem w postaci głośnego grania już na godzinie 9-10 kiedy potencjometr analogowy ma duże nierównomierności i szumy. I szybkim wejściem w clipping, co z kolei objawia się twardym i męczącym dźwiękiem. To prawdziwe szaleństwo, że standard 200mV nadal pokutuje podczas gdy od 30 lat w dobie cyfry powinien zostać dawno zmieniony. 500-700mV czułość miałaby znacznie więcej sensu. Ale czułość to jeszcze nie wszystko. Ważna jest struktura gain wzmacniacza.

Nie ma to wszystko absolutnie nic wspólnego z mocą. Wzmacniacz nie może być za mocny a kolumna, czy to mało czy wysoko skuteczna ciągnie z niego tylko tyle watów ile w danym momencie potrzebuje. To jest abecadło.

Tylko ze w tych wzmacniaczach jest drabinka rezystorowa.

16 minutes ago, Drizzt said:

Najlepiej jakby wzmacniacze audiofilskie miały regulację gain tak jak wzmacniacze profesjonalne. No ale wtedy producenci by nie zarabiali tyle na żonglerce klockami przez audiofilów.

200mV to zbyt duża czułość nawet dla 2V źródła. To jest standard z czasów analogu. a są też wzmacniacze, które mają czułość 75-125mV (np. Naim, Plinius i wiele innych). To dopiero szaleństwo! Proponuję zwracać uwagę na ten parametr przy zakupie kolejnego wzmaka.

Potencjometr wzmacniacza przy normalnym słuchaniu powinien być około godziny 12. Kto z Was tak ma?

W sumie to nie zwracam uwagi na ktorej godzinie jest potencjometr. Jakie to ma znaczenie?

10 minutes ago, Drizzt said:

Potencjometr analogowy ma w okolicach 12 najlepsze parametry, najniższe szumy i największą równomierność między kanałami. Przy okazji wiesz wtedy, że czułość jest OK.

W as1100, 2100 i 3000 jest drabinka.

Godzinę temu, przemak napisał:

Tak. Niestety tak jest. Choć uczciwie trzeba przyznać, że jest to spowodowane poziomem sygnału nagrywanych płyt i zasadniczo standard czułości jest ok, to płyty są za głośne ?

Tak, ale na to niestety wpływu nie mamy. Natomiast na dobór wzmacniacza z odpowiednią czułością i strukturą gain jak najbardziej.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Godzinę temu, Drizzt napisał:

Tak, ale na to niestety wpływu nie mamy. Natomiast na dobór wzmacniacza z odpowiednią czułością i strukturą gain jak najbardziej.

A są jakieś wzmacniacze o poziomie wejściowym nominalnym 2V? 

nagrywamy.com

Najlepsze życzenia na nowy 2020 rok dla całego grona audiostereo , radości ze słuchania Waszej ulubionej muzyki , przyjemności z obcowania z posiadanym sprzętem i wytrwałości w dążeniu do jego doskonałości ale przed wszystkim zdrowia życzę Wam a całą resztę zdołacie wypracować sami ☺️

11 minut temu, przemak napisał:

A są jakieś wzmacniacze o poziomie wejściowym nominalnym 2V? 

Nie kojarzę, ale 500mV - 1V jak najbardziej.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

myślisz że Tannoye będą dobre do różnorodnego gatunku muzyki ? " wizualizuje " je sobie np. z dead can dance i podobnymi klimatami ale z rockiem i hard rockiem już nie koniecznie , ale to tylko takie moje wyobrażenie , nigdy nie miałem przyjemności słuchania u siebie ani tannoya

Ja słucham ciężkiego rocka na Tannoyach

Posłuchaj Tannoy Revolution XT6F i XT8F.
jeszcze trudno mi się odnieść czy lepiej brzmi mój gramofon na wejściu MC  czy przez step up na MM , 
A jaką masz wkładkę, MM czy MC?

myślę gdzie ten bas

1100 ma bardzo dobry bas, nisko schodzi i nie podbija wyższego.
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Potencjometr analogowy ma w okolicach 12 najlepsze parametry, najniższe szumy i największą równomierność między kanałami.

Z tym że tu akurat mamy scaloną drabinkę rezystorową JRC NJU72321.

db757ae6d2ead49b05690d2ff809068d.jpg
26 minutes ago, Sine Metu said:

Dokladnie. Szczegolnie ciezko jest sie przestawic na takie rowne granie po przejsciach z angielskim sprzetem.

12 minutes ago, Sine Metu said:

Z tym że tu akurat mamy scaloną drabinkę rezystorową JRC NJU72321.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No wlasnie. Pisalem juz dwa albo trzy razy w tym temacie.

Ukryta Zawartość

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Zdążyłem odpowiedzieć nim przeczytałem Twoje wpisy

Dokladnie. Szczegolnie ciezko jest sie przestawic na takie rowne granie po przejsciach z angielskim sprzetem.

Tu bym był ostrożny, bo ja mam właśnie Arcama rDAC - tego starego na Wolfsonie WM8741 - i to jest właśnie typowe stare brytyjskie brzmienie.

W nowszych dacach brakuje mi właśnie dobrego zejścia i generalnie ciężaru.

A stoner-rock bez tego nie zagra.

44 minutes ago, Sine Metu said:

Zdążyłem odpowiedzieć nim przeczytałem Twoje wpisy emoji16.png

Tu bym był ostrożny, bo ja mam właśnie Arcama rDAC - tego starego na Wolfsonie WM8741 - i to jest właśnie typowe stare brytyjskie brzmienie.

W nowszych dacach brakuje mi właśnie dobrego zejścia i generalnie ciężaru.

A stoner-rock bez tego nie zagra.

Niektorzy myla dobre zekscie z podbiciem w okolicach 80-100Hz. Dla mnie to jest masakra bo wokale przez to traca na naturalnosci. Nie wiem co ma zejscie wspolnego z podbijaniem wyzszego basu.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Niektorzy myla dobre zekscie z podbiciem w okolicach 80-100Hz. Dla mnie to jest masakra bo wokale przez to traca na naturalnosci. Nie wiem co ma zejscie wspolnego z podbijaniem wyzszego basu.
No przecież napisałem.

Raczej bym się zastanowił, czy jakikolwiek wzmacniacz podbija okolice 80 - 100 Hz.

Podbicie tego zakresu to odpowiedź producentów różnych kolumn na zapotrzebowanie

gawiedzi; widać to na wielu pomiarach przy testach choćby w naszym AUDIO.

Wystarczy wtedy przyzwoity liniowy wzmacniacz i jest masakra.

Jeszcze nie widziałem zmierzonej charakterystyki wzmacniacza, który by ten zakres

częstotliwości jakoś uwydatniał. Jakby ktoś widział - link please ...

Podobne zjawisko, co shitowe kopułki, ale z drugiego krańca pasma i szukanie potem gratów,

co to wyrównają ... i basu nie podbiją ?? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

30 minut temu, audioburak napisał:

Raczej bym się zastanowił, czy jakikolwiek wzmacniacz podbija okolice 80 - 100 Hz.

Dlatego nie słucha się forumowych mądrali tylko patrzysz na takie testy jak w Audio. I wychodzi czy wzmacniacze cokolwiek podbijają czy po prostu niektórzy mają badziewne kolumny

1 hour ago, audioburak said:

Podbicie tego zakresu to odpowiedź producentów różnych kolumn na zapotrzebowanie

gawiedzi; widać to na wielu pomiarach przy testach choćby w naszym AUDIO.

Wystarczy wtedy przyzwoity liniowy wzmacniacz i jest masakra.

Jeszcze nie widziałem zmierzonej charakterystyki wzmacniacza, który by ten zakres

częstotliwości jakoś uwydatniał. Jakby ktoś widział - link please ...

Podobne zjawisko, co shitowe kopułki, ale z drugiego krańca pasma i szukanie potem gratów,

co to wyrównają ... i basu nie podbiją ?? 

To jak wytlumaczysz to ze Roksan K3 ktorego mialem przed as1100 gral wyraznie podbitym wyzszym basem i pogrubiona nizsza srednica? Mialem obydwa wzmacniacze jednoczesnie w domu i porownywalem na tych samych glosnikach.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Dlatego nie słucha się forumowych mądrali tylko patrzysz na takie testy jak w Audio. I wychodzi czy wzmacniacze cokolwiek podbijają czy po prostu niektórzy mają badziewne kolumny
Tak wiem, niestety. Jakie proponujesz?
1 hour ago, Audio.Japan said:

Nie madrali tylko ludzi przekonali sie o tym na wlasne uszy a nie opieraja swoje wpisy na podstawie pomiarow z Audio.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Podbicie tego zakresu to odpowiedź producentów różnych kolumn

No to posłuchaj na tych samych - zakładam że masz dobre - kolumnach różnych wzmacniaczy.
1 hour ago, Audio.Japan said:

Ni patrzy sie na testy w Audio tylko idzie i sie slucha. A na podstawie testow to Ty niestety tylko i wylacznie teoretyzujesz.

4 minuty temu, Uchatek napisał:

To jak wytlumaczysz to ze Roksan K3 ktorego mialem przed as1100 gral wyraznie podbitym wyzszym basem i pogrubiona nizsza srednica? Mialem obydwa wzmacniacze jednoczesnie w domu i porownywalem na tych samych glosnikach.

Spójrz na testy tych wzmacniaczy na audio.com.pl i na charakterystyke 

8 minut temu, Uchatek napisał:

Od dawna dziwię się, że w testach nie ma pasma przenoszenia na rzeczywistym obciążaniu. Można by mieć standardowe niedrogie paczki, trzy metry kabla 2,5 i mierzyć na zaciskach paczek. Pomiary są standaryzowane, jeden więcej powiedział by dużo o wzmacniaczu. 

nagrywamy.com

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minutes ago, Audio.Japan said:

Spójrz na testy tych wzmacniaczy na audio.com.pl i na charakterystyke 

I co myslisz ze jak poogladam wykresy to zmienie zdanie na temat tego co slysze? Pozycz dwa rozne wzmacniacze i posluchaj czy graja tak samo.

2 minutes ago, Audio.Japan said:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiekszosc wzmacniaczy ma podobna charakterystyke przenoszenia, ale poniewaz roznie sobie radza z danymi kolumnami efekt koncowy bedzie za kazdym razem inny. Czyli finalnie otrzymamy inne brzmienie.

6 minutes ago, Audio.Japan said:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy nigdy nie sluchales dwoch czy trzech wzmacniaczy jeden po drugim na tych samych glosnikach ze pleciesz takie farmazony, czy poprostu naczytales sie gdzies bzdur ktore teraz powielasz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

42 minuty temu, przemak napisał:

Od dawna dziwię się, że w testach nie ma pasma przenoszenia na rzeczywistym obciążaniu. Można by mieć standardowe niedrogie paczki, trzy metry kabla 2,5 i mierzyć na zaciskach paczek. Pomiary są standaryzowane, jeden więcej powiedział by dużo o wzmacniaczu. 

Ale to byłby test nie samego wzmacniacza tylko układu wzmacniacza z konkretnymi kolumnami o konkretnym przebiegu impedancji. Nie miałoby to wielkiego przełożenia na zachowanie układu tego samego wzmacniacza z innymi kolumnami o innym przebiegu impedancji, dlatego przydatność takiego testu byłaby niewielka. Dlatego stosuje się standardowe metody z „dummy load”. Dzięki temu wyniki można porównać między sobą.

4 godziny temu, Uchatek napisał:

No dobrze, świetnie, ale co z tego wynika? Faktycznie, drabinka eliminuje problemy z szumami i nierównomiernościami międzykanałowymi standardowych potencjometrów, ale problemy związane z utrudnioną płynną regulacją głośności z pilota ze zbyt dużymi skokami, głośnym graniem już na godzinie 9-10 przy kompletnym braku wykorzystania reszty skali i przede wszystkim szybkim wejściem w clipping przy wykorzystaniu źródła z większym niż standardowe napięciem i / lub płyt z przegrzanym masteringiem - wszystkie te problemy wciąż pozostają również przy drabince rezystorowej.

Jak pisałem, grałem około rok na A-S2100 i skończyło się wpięciem attenuatorów -25dB na XLR. Nie wiem co tu jest niejasne i co ma do tego drabinka, poza faktycznie eliminacją szumów i nierównomierności. Ale one stanowią tu poboczny problem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.