Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
W dniu 22.11.2024 o 19:52, Fr@ntz napisał:

No i cała ta dyskusja okazała się brzemienna w skutkach, bo co komu po klepaniu w klawiaturę bez efektów w systemie. Krótko mówiąc ... słowo się rzekło kobyłka u płota  - Vitus SCD-025 Mk.II właśnie dostał dwa niebieskie czopki QSA 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

c_QSA_Blue_Fuses-0009.jpg

c_QSA_Blue_Fuses-0011.jpg

Błękitne "pigułki" trochę pograły i zgodnie ze swoimi farmakologicznymi odpowiednikami "robią dobrze". Szczególnie kontroli i rozdzielczości najniższych składowych, które teraz pomimo złapania krócej przy psyku przekazują więcej informacji i schodzą niżej, lecz bez podbicia i męczącego dudnienia. Na Contourach 30 efekt jest mniej zauważalny aniżeli na zdecydowanie potężniejszych i grających większym dźwiękiem AudioSolutions Figaro L2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

2 minuty temu, Fr@ntz napisał:

Błękitne "pigułki" trochę pograły i zgodnie ze swoimi farmakologicznymi odpowiednikami "robią dobrze". Szczególnie kontroli i rozdzielczości najniższych składowych, które teraz pomimo złapania krócej przy psyku przekazują więcej informacji i schodzą niżej, lecz bez podbicia i męczącego dudnienia. Na Contourach 30 efekt jest mniej zauważalny aniżeli na zdecydowanie potężniejszych i grających większym dźwiękiem AudioSolutions Figaro L2.

Cenny opis 🙂

9 minut temu, Fr@ntz napisał:

Błękitne "pigułki" trochę pograły i zgodnie ze swoimi farmakologicznymi odpowiednikami "robią dobrze".

A wcześniej, co tam miałeś?

Bo do zwykłej rurki na pewno robią robotę, obok innych w podobnej lub troszkę wyższej cenie jest inaczej, niekoniecznie lepiej. Po prostu jednemu będzie pasować innemu nie musi.

Ja mam na razie zagwozdkę Blue vs Verictum XC vs SR Orange każdy z nich ma inne cechy, nie jest to przepaść jednak inna "szkoła" na brzmienie.

Jednak uważam, że Blue jest w tej cenie bdb, rozdzielczy.

Nic, trzeba pograć kilka dni niestety, po czym wrócić do porównań.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• Redaktorzy
59 minut temu, sir.jax napisał:

Bo do zwykłej rurki na pewno robią robotę, obok innych w podobnej lub troszkę wyższej cenie jest inaczej, niekoniecznie lepiej. Po prostu jednemu będzie pasować innemu nie musi.

Ja mam na razie zagwozdkę Blue vs Verictum XC vs SR Orange każdy z nich ma inne cechy, nie jest to przepaść jednak inna "szkoła" na brzmienie.

Właśnie zwykłe rurki. Konieczność aplikacji pary bezpieczników w 25-ce nieco utrudnia życie, jednak wcześniejsze testy  black, blue i yellow oraz używanie violeta w amplifikacji sugerowały, że właśnie blue może być dobrym pomysłem na przeczekanie, żeby później przeskoczyć na parkę violetów. Red też jest świetny, ale nie potrzebuję u siebie aż takiego "turbo" na basie jaki daje.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

28 minut temu, Fr@ntz napisał:

Właśnie zwykłe rurki. Konieczność aplikacji pary bezpieczników w 25-ce nieco utrudnia życie, jednak wcześniejsze testy  black, blue i yellow oraz używanie violeta w amplifikacji sugerowały, że właśnie blue może być dobrym pomysłem na przeczekanie, żeby później przeskoczyć na parkę violetów. Red też jest świetny, ale nie potrzebuję u siebie aż takiego "turbo" na basie jaki daje.

W takim razie zamówię dwa do pre i końcówki. W pre mam 6.3A, a w końcówce 10A. Zamówić o rząd większe czyli 8 i 12?

Dzień bez muzyki dniem straconym.

48 minut temu, Fr@ntz napisał:

A miałeś Yellow, jak byś opisał jego cechy do Blue?

W tygodniu będzie u mnie, ale nie wiem, czy to dobry kierunek...zobaczymy, bo ja mam w czym wybierać 😉

Edytowane przez sir.jax

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

ooo czyli Jacku Orange nie przewyższa co najmniej jedną klasą Blue ?

6 minut temu, Marcouss napisał:

ooo czyli Jacku Orange nie przewyższa co najmniej jedną klasą Blue ?

Jak masz w integrze SR Purple, to Blue w drugim urządzeniu może być wskazany.

Tak na już,  zaraz po wpięciu wybrałbym u siebie XC lub Orange, ale Blue też jest spoko, jest mniej dociążony od pozostałych.

Teraz, sir.jax napisał:

Tak na już,  zaraz po wpięciu wybrałbym u siebie XC lub Orange, ale Blue też jest spoko, jest mniej dociążony od pozostałych.

ooo ciekawe. To tym bardziej nie moge się doczekać recenzji i porównania z Yellow 😉

16 minut temu, sir.jax napisał:

Myślę,  że porównania bezpieczników w różnych systemach nie dają jednoznacznych wniosków. Jeden potrzebuje więcej dociążenia i np SR Orange będzie super, QSA Blue za neutralny i odwrotnie. W każdym razie dzięki za taki ogólny wniosek z wlasnych prób.

17 minut temu, lamario napisał:

Nikt nie testuje SR Pink?

pytałem w salonie o brzmienie SR Pink.. Bardzo rześki, otwarty, odciążony, dla zbyt dociążonych systemów, bliżej mu do Mastera niż do Orange w brzmieniu, a tym bardziej do Purple... Myslalem o nim ale po tych informacjach zrezygnowałem

13 minut temu, carlos med napisał:

Myślę,  że porównania bezpieczników w różnych systemach nie dają jednoznacznych wniosków. Jeden potrzebuje więcej dociążenia i np SR Orange będzie super, QSA Blue za neutralny i odwrotnie. W każdym razie dzięki za taki ogólny wniosek z wlasnych prób.

to prawda. My z sir.jaxem mamy akurat ten sam wzmacniacz więc łatwiej jest wyciągnąc zbliżone wnioski 🙂

Niech Jacek potrzyma jeszcze kilka dni ten blue w systemie, tak dla pewnosci. 

Poza tym slusznie zauwazyl kolega Karol zdaje sie, ze kazdy bedzie mial inne potrzeby. 

Wazne zeby jedna osoba w swoim systemie przetestowala jak najwieksza ilosc bezpiecznikow. Ocena bedzie wtedy najbardziej trafna i wiarygodna. 

Z tego co widze taka osoba moze byc @sir.jax

Dajmy mu czas na ocene. 

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Nikt nie testuje SR Pink?
Ja mam w Laiv harmony. Średnica nasycona lepiej względem fabrycznego. Fajny analogowy dźwięk

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

13 minut temu, venom200 napisał:

Ja mam w Laiv harmony. Średnica nasycona lepiej względem fabrycznego. Fajny analogowy dźwięk

ooo a to rozbieżność wzgledem tego co ja się dowiedziałem.. Średnica nasycona...czyli dzwięk nie jest odchudzony i bardziej otwarty i lekki ?

37 minut temu, Marcouss napisał:

to prawda. My z sir.jaxem mamy akurat ten sam wzmacniacz więc łatwiej jest wyciągnąc zbliżone wnioski

No nie wiem, nie wiem.

Mamy różne okablowanie zasilające, IC, SP i przede wszystkim kolumny plus akustyka 😛

20 minut temu, venom200 napisał:

Kolejny raz powtórzę, względem zwykłej rurki, każdy bezpiecznik będzie miał lepsze wypełnienie w średnicy, wysokich, czy niskich.

No punktem odniesienia jest zwykła rurka
Z resztą ja mam Set 845 więc średnicy mi nie brakuje

5 minut temu, venom200 napisał:

No punktem odniesienia jest zwykła rurka

Ajjj, ale to u Was, ja zwykłych nie używam nigdy, jak tylko sprzęt przynosiłem to zakilka dni dostawał jakiś audio bezpiecznik. 😉

Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę jaki kabel sieciowy jest podłączony. To też ma ogromne znaczenie

31 minut temu, sir.jax napisał:

Kolejny raz powtórzę, względem zwykłej rurki, każdy bezpiecznik będzie miał lepsze wypełnienie w średnicy, wysokich, czy niskich.

I to mnie najbardziej cieszy 😀

32 minuty temu, sir.jax napisał:

No nie wiem, nie wiem.

Mamy różne okablowanie zasilające, IC, SP i przede wszystkim kolumny plus akustyka 😛

No właśnie...

12 minut temu, carlos med napisał:

I to mnie najbardziej cieszy 😀

No właśnie...

Ale to nie jest tak, że u jednego czy drugiego zagra zupełnie inaczej odwrócone o 180°

Zazwyczaj cechy brzmienia przy danym bezpieczniku są powtarzalne i wynika to z opinii, różnice mogą być w niuansach.

Zasadnym byłoby określenie się czego oczekujesz i co chciałbyś zyskać,  wtedy można z tych wszystkich dostępnych bezpieczników audio coś zaproponować. 

1 minutę temu, sir.jax napisał:

Ale to nie jest tak, że u jednego czy drugiego zagra zupełnie inaczej odwrócone o 180°

Zazwyczaj cechy brzmienia przy danym bezpieczniku są powtarzalne i wynika to z opinii, różnice mogą być w niuansach.

Zasadnym byłoby określenie się czego oczekujesz i co chciałbyś zyskać,  wtedy można z tych wszystkich dostępnych bezpieczników audio coś zaproponować. 

Potrzebuję trochę dociążenia na średnicy i wyższym basie. Transport i DAC mam bardzo transparentny, szczegółowy, precyzyjny z ogromną ilością informacji . Pre lampowy fajnie to ubogaca, ociepla, ale chcę się jeszcze. Trochę też pre zabiera z tej precyzji vs tor bez pre , ale przekaz robi się bardziej naturalny, "analogowy".

Wezmę na próbę QSA Blue - gdzie kupiłeś? Qualityaudio ? Trzeba zamawiać mailowo lub telefonicznie , bo nie widzę innych opcji ? Można zwrócić?

Oraz SR Orange. Tu się tylko obawiam , że nie uda mi się oszczędzić tych folijek na kapslach przy sposobie montażu w moim pre.

13 minut temu, carlos med napisał:

Wezmę na próbę QSA Blue - gdzie kupiłeś? Qualityaudio ? Trzeba zamawiać mailowo lub telefonicznie , bo nie widzę innych opcji ? Można zwrócić?

Oficjalną drogą, ja troszkę inną 😉 Ale tak, trzeba telefonicznie lub mailem.

W Verictum masz Verictuma x fuse x2, ten też czaruje średnicą i górą pasma, dociąży na pewno. Brzmienie bardziej organiczne niż z QSA Blue, jest rozdzielczy bardzo i wyciąga smaczki.

Z Verictuma masz 18 dni na decyzję po czym oddajesz jak nie będzie pasować brzmieniowo, jak by co wiem jak je wkładać żeby od razu było dobrze w kierunku 😉

Edytowane przez sir.jax

3 minuty temu, sir.jax napisał:

W Verictum masz Verictuma x fuse x2, ten też czaruje średnicą i górą pasma, dociąży na pewno

Tylko  X Fuse XC  T jest najmniejszy 1.25A , a ja potrzebuję 0.5A.  X Fuse jest najmniejszy T 1.0A.

Teraz, carlos med napisał:

Tylko  X Fuse XC  T jest najmniejszy 1.25A , a ja potrzebuję 0.5A.  X Fuse jest najmniejszy T 1.0A.

Napisz do mnie na PW, pogadamy. Nie chce publicznie zbyt wiele sierozpisywac i tak mają w wątku obok polew z tego co piszemy.

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, sir.jax napisał:

Napisz do mnie na PW, pogadamy. Nie chce publicznie zbyt wiele sierozpisywac i tak mają w wątku obok polew z tego co piszemy.

A przejmujesz sie tym ? 

31 minut temu, sir.jax napisał:

Eee, kolega slusznie zauwazyl, ze nie co sie przejmowac, pisz dla potomnych 😉

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

8 minut temu, Kuki12325 napisał:

A przejmujesz sie tym ? 

Niespecjalnie,  chociaż nadal podtrzymuję, że ankieta jest z doopy, dwie pierwsze odpowiedzi nie powinny być TAK, NIE, powinny być bardziej rozwinięte.

Sprawdzałem-NIE, Sprawdzałem-TAK.

A wyszło jak zawsze, połowa tych, a może i wszyscy, którzy zaznaczyli NIE, nie miała w łapach bezpiecznika audio, a co dopiero w sprzęcie. Zwłaszcza Twój kolega Adam 😁

Czyli odpowiedź w jego przypadku jest bezzasadna i tendecyjna, nawet bezsensowna i złośliwa.

3 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Eee, kolega slusznie zauwazyl, ze nie co sie przejmowac, pisz dla potomnych 😉

Michał, Ty niemal na bieżąco wiedziałeś co się dzieje, gdy wsadziłem QSA 😉

Za chwilę będę miał 4 różne bezpieczniki do DACa, żeby ocpbczaic i 3 do integry.

Nie wyrobię tego ogarnąć w 2 tygodnie.

😛

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, sir.jax napisał:

A wyszło jak zawsze, połowa tych, a może i wszyscy, którzy zaznaczyli NIE, nie miała w łapach bezpiecznika audio, a co dopiero w sprzęcie. Zwłaszcza Twój kolega Adam 😁

Czyli odpowiedź w jego przypadku jest bezzasadna i tendecyjna, nawet bezsensowna i złośliwa.

Staram się być w miarę  obiektywny i jeśli ktoś czegoś nie słyszy lub słyszy inaczej to ok. Ma do tego prawo. Czasem się dziwię, ale sam wiesz że są różne warunki odsłuchowe i różnice w jakiś sposób mogą się zacierać. Ważne,  aby mnie na siłę nie przekonywał.  Największa różnice i tak  robi akustyka- okazuje się, że większość sprzętów gra na bardzo dobrym poziomie. 

Trzeba słuchać i wyciągać wnioski samodzielnie. Pamiętasz motyw z kamieniem na kondycjonerze ? To by nawet głuchy usłyszał. Czasami niektórym opowiadam to i jestem wyśmiany, ale jeb.. to- swoje wiem bo słyszałem. 

pamiętam też wymianę bezpiecznika w Heglu u mnie- wtedy wolałem żebyś zostawił mi na zwykłej rurce. Pasowało mi to lepiej. W innym systemie, akustyce mogło już być zupełnie inaczej. 

Ale popatrz na dotychczasowe wyniki tej ankiety- jednak więcej osób słyszało wpływ bezpiecznika i to może założycielowi coś da do myślenia.  

Problem polega na tym, że każdy każdemu chce udowodnić swoją rację i swój punkt widzenia, w tym przypadku słyszenia. 

Edytowane przez Kuki12325
  • Pokaż nowe odpowiedzi