Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli ten nadprądowy tłumi podobnie jak zwykła rurka w urządzeniu, to będzie ciekawie.

"Wyłącznik GigaWatt G-16A 1P pozbawiony jest typowych wad bezpieczników topikowych czy termicznych, wraz z wszystkimi negatywnymi cechami, jakie są następstwem ich prostej budowy. Bezpieczniki topikowe – nawet te audiofilskie – poza oczywistymi właściwościami zabezpieczającymi posiadają jeden newralgiczny słaby punkt wykluczający je w ogóle z zastosowań audio – dławienie pełnej mocy dostarczanej do chronionego obwodu. "

Dzień bez muzyki dniem straconym.

QSA też ma w ofercie wylaczniki nadprądowe, jeszcze nie ma ich na stronie dystrybutora w Polsce.

Zdjęcia już mam 🙂

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

W dniu 22.11.2024 o 16:04, carlos med napisał:

Pewnie, że nawet jeden może coś zmienić

Ale który, ten z lewej czy prawej😀

8 minut temu, tomwox napisał:

Ale który, ten z lewej czy prawej😀

Jak dla Ciebie , to...Środkowy. W przeciwieństwie do Ciebie zamiast kpić  sprawdzę na własne uszy.

Bądź cierpliwy...napiszę czy wg. mnie słyszę różnice.

Kt

7 minut temu, carlos med napisał:

Jak dla Ciebie , to...Środkowy

Który to już raz, chamstwo w obliczu intelektualnej niemocy. 🙂

Teraz, tomwox napisał:

Kt

Który to już raz, chamstwo w obliczu intelektualnej niemocy. 🙂

Nie wiem gdzie widzisz tu chamstwo. Złośliwie zapytałeś L czy P, to dostałeś odpowiedź wskazującą, że nie tylko taki podział jest możliwy i czasem jest coś pomiędzy,  po środku.  A bezpiecznik np główny.

7 minut temu, carlos med napisał:

Nie wiem gdzie widzisz tu chamstwo. Złośliwie zapytałeś L czy P, to dostałeś odpowiedź wskazującą, że nie tylko taki podział jest możliwy i czasem jest coś pomiędzy,  po środku.  A bezpiecznik np główny.

Deklarujesz, chęć podzielenia się ze mną wrażeniami po,, odsłuchu'' bezpieczników. To zbyteczne. Jeśli istotnie coś usłyszysz, to opowiedz o tym specjaliście. NRN. 

P. S. Pośrodku piszemy zawsze łącznie. 

2 minuty temu, tomwox napisał:

Deklarujesz, chęć podzielenia się ze mną wrażeniami po,, odsłuchu'' bezpieczników. To zbyteczne. Jeśli istotnie coś usłyszysz, to opowiedz o tym specjaliście. NRN. 

P. S. Pośrodku piszemy zawsze łącznie. 

I kto tu jest złośliwy?

Panowie, sprobowalem ruskich "srebrnych" bezpiecznikow. 

Jest roznica. Bezpiecznik 1,0A wszedł w miejsce 0,5A na zasilaczu switcha. Cholera to robi roznice, nawet tam co mnie niezmiernie dziwi. Zmienilem kierunki i z jednej strony wyszedl dzwiek lekko przytlumiony, szary, a z drugiej odwrotnie tj. przede wszystkim wydawalo sie ze jest glosniej. Napewno jest klarowniej czysciej, jakby dzwiek dostal dawke paru rebulli i wzrosla energia 😉. Srednica jakos nie tknieta szczegolnie, ale za to bas tez jakby dostrzal zastrzyk energii i chyba troche wiecej objetosci. Oby nie bylo go za duzo w przekazie. 

Tak bylo zaraz po wpieciu. Zostawie na kilka dni i wtedy obroce strony a potem wroce do standardowego. 

Chcialem zmienic tez bezpiecznik w zasilaczu Nostromo do routera, ale jak rozkrecilem czesciowo obudowe to sie poddalem. Przy wyjmowaniu bebechow na bank cos bym uszkodzil. Tak wiec oceniam tylko ten jeden bezpiecznik choc plan byl na oba. 

W transporcie Auralica jakos nie pasowalo, tam i na integrze pewnie sprobuje czegos lepszego niz ruskie 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

luxior! Ja mialem brac QSA Yellow lub wyżej, ale po testach sir.jax , zrezygnowalem z Yellowa i zamowilem juz Verictum X2 😄

Edytowane przez Marcouss
37 minut temu, Marcouss napisał:

zamowilem juz Verictum X2

Zrobilem to samo 🤣🤣🤣

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

28 minut temu, Mikelas76 napisał:

Zrobilem to samo 🤣🤣🤣

wiem, sir.jax mi pisał 🤣 🤣🤣  nie ma to jak rodzina Verictum 😄

Tak dla wiadomosci kolegow, moje odczucia po kilku dniach na ruskim silverze na zasilaczu switcha. Ze tam slychac roznice? Dziwi mnie to, ale to slychac. 

A wiec wg. mnie one graja klarownie, czysto ale w moim neutralnym systemie zrobilo sie dla mnie za jasno. Nasycenie przekazu zmniejszylo sie slyszalnie, mniej dolu. Porownanie do satndardowego bezpiecznika. Te silvery sa ok ale dla systemow cieplejszych, gdzie wyciagna detal i troche zniweluja ciepelko. Zmiana polozenia bezpiecznika tylko zwieksza lub zmniejsz to samo odczucie. 

To oczywisciejest moja subiektywna opinia. 

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Tak dla wiadomosci kolegow, moje odczucia po kilku dniach na ruskim silverze na zasilaczu switcha. Ze tam slychac roznice? Dziwi mnie to, ale to slychac. 

A wiec wg. mnie one graja klarownie, czysto ale w moim neutralnym systemie zrobilo sie dla mnie za jasno. Nasycenie przekazu zmniejszylo sie slyszalnie, mniej dolu. Porownanie do satndardowego bezpiecznika. Te silvery sa ok ale dla systemow cieplejszych, gdzie wyciagna detal i troche zniweluja ciepelko. Zmiana polozenia bezpiecznika tylko zwieksza lub zmniejsz to samo odczucie. 

To oczywisciejest moja subiektywna opinia. 

A z ciekawosci, ile godzin byl pod pradem do tej pory?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 godzinę temu, rafa napisał:

z ciekawosci, ile godzin byl pod pradem do tej pory?

Wpiete w niedziele w poludnie.

Chodzi jakby nonstop bo to switch 😉

Poza tym one nie sa nowe przeciez 😜. Tak wiec  chyba do tego czasu doszly do optymalnych wartosci... 

Edytowane przez Mikelas76

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Poza tym one nie sa nowe przeciez 😜. Tak wiec  chyba do tego czasu doszly do optymalnych wartosci... 

Nowe tylko stare. Lezaki magazynowe. Sowieckie zapasy 😉

Za pare dni ocenisz.

3 godziny temu, rafa napisał:

Za pare dni ocenisz

Tak, dalem im czas do soboty, choc nie sadze zeby one duzo sie zmienily. To sa posrebrzane elementy. A wiem jaka jest roznica pomiedzy kablem srebrnym a posrebrzanym 😉

6 minut temu, Mikelas76 napisał:

To sa posrebrzane elementy. A wiem jaka jest roznica pomiedzy kablem srebrnym a posrebrzanym 😉

Ja tez wiem.

Posluchaj bezpiecznikow od SR. Ten USSR brzmi o wiele bardziej jak srebrny od nich

6 godzin temu, rafa napisał:

A z ciekawosci, ile godzin byl pod pradem do tej pory?

A ile godzin Twoim zdaniem być powinien i czy np. tryb standby też się liczy?

😁

QSA Blue po 2 tyg. jest bardziej tego...🤭

19 minut temu, rafa napisał:

Posluchaj bezpiecznikow od SR. Ten USSR brzmi o wiele bardziej jak srebrny od nich

Verictum x2 juz jedzie do mnie na integre , potem xc fuse i na koncu qsa blue albo Sr Orange. Ma sie to dopasowac do siebie 😉

7 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Miałem dokładnie takie same odczucia po zastosowaniu ruskich bezpieczników w swoim wzmacniaczu. Przyznaję, że nie dałem im "pograć" zbyt długo - zaledwie kilka godzin. Czy można liczyć na to, że ich charakter ulegnie zmianie po dłuższym użytkowaniu? Czy kol. @rafa ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?

BTW - gdy zmieniłem ułożenie bezpieczników (AMR Gold) w obwodzie ochronnym lamp 845 w moim wzmacniaczu, doznałem małego szoku poznawczego. Dobrze, że nie mam sztucznej szczęki, bo musiałbym jej szukać na podłodze, a tak to tylko mi kapcie spadły z wrażenia:-)

Verictum x2 juz jedzie do mnie na integre , potem xc fuse i na koncu qsa blue albo Sr Orange. Ma sie to dopasowac do siebie
In dalej czytaj wzmacniacz tym mniejszy efekt teoretycznie. W Auralicu wymien będziesz w szoku

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

6 minut temu, Mikelas76 napisał:

Verictum x2 juz jedzie do mnie na integre , potem xc fuse i na koncu qsa blue albo Sr Orange. Ma sie to dopasowac do siebie 😉

Nie, nie X Fuse. Jak już to X Fuse XC ten czerwony.

Jak bym miał wpaść do Ciebie to wezmę SR Orange jak chcesz, QSA Blue 1A też mogę wziąć. 

Ale zobaczymy jak wyjdzie z tym wyjazdem.

12 minut temu, sir.jax napisał:

Nie, nie X Fuse. Jak już to X Fuse XC ten czerwony.

Czy mógłbyś skrobnąć kilka zdań na temat Verictum X Fuse XC? Poszukuję czegoś na zmianę swojego Hi Fi Tuning Silver, ale nie chciałbym zmieniać bardzo charakteru brzmienia, zależy mi na lepszym wypełnienia i rozdzielczości. Czy taki mariaż jest w ogóle możliwy?

Nie wiem co wnosi Hifi Tuning.

Verictum jest bardzo rozdzielczy, muzykalny, plastyczny i ten czerwony z wszystkich Verictumow najlepszy bas. Zebrany, bardziej zwarty.

Te bezpieczniki czarują i są rozdzielcze, tam gdzie z SR w tle sceny ledwo zaznaczone (smaczki), tam z Verictumem masz jak na tacy. Troszkę dociąża i delikatnie pogrubia wybrzmienia np strun, ale QSA Yellow to przy XC to jakiś żart. Bynajmniej u mnie 😉 

Edytowane przez Seyv

Godzinę temu, venom200 napisał:

In dalej czytaj wzmacniacz tym mniejszy efekt teoretycznie.

Ty wiesz w jakim szoku bylem ze zasilanie switcha potrafi zrobic cokolwiek w torze? Juz niewazne w ktora strone, ale ze wogole potrafi zmienic! To jest w sumie zaraz za routerem czyli pierwsze u mnie w kolei urzadzenie. (zasilacza routera nie rozkrece bo jest tak ciasno ze cos bym uwalil). 

Nastepny jest auralic ktory gdzie nawet zwykly bezp. po odwroceniu zagral inaczej. Pontus2 nie ma bezpiecznikow i zostaje ostatecznie integra.

15 minut temu, sir.jax napisał:

Nie wiem co wnosi Hifi Tuning.

Verictum jest bardzo rozdzielczy, muzykalny, plastyczny i ten czerwony z wszystkich Verictumow najlepszy bas. Zebrany, bardziej zwarty.

Te bezpieczniki czarują i są rozdzielcze, tam gdzie z SR w tle sceny ledwo zaznaczone (smaczki), tam z Verictumem masz jak na tacy. Troszkę dociąża i delikatnie pogrubia wybrzmienia np strun, ale QSA Yellow to przy XC to jakiś żart. Bynajmniej u mnie 😉

Nie chce się rozpisywać publicznie i karmić audiodebili z wątku obok, tak że tego...

Bardzo dziękuję. Ja u siebie wyraźnie słyszę zmiany bezpieczników, kabli, lamp... Co więcej - słyszą je również moi znajomi, którzy wpadają, by posłuchać muzyki. Gdy im powiedziałem o tym, jakie wojny prowadzą niektórzy osobnicy, negujący wpływ tychże na brzmienie systemu audio, byli mocno zaskoczeni. Przez obyczajność i by nikogo nie urazić, nie przytoczę słów, jakich używali dając wyraz swemu zaskoczeniu.

Godzinę temu, sir.jax napisał:

nie X Fuse

pisalem ze xc 😉

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Jak bym miał wpaść do Ciebie to wezmę SR Orange jak chcesz, QSA Blue 1A też mogę wziąć. 

No i zaj..... cie

34 minuty temu, sir.jax napisał:

Nie chce się rozpisywać publicznie i karmić audiodebili z wątku obok, tak że tego...

Ale oni juz chyba zrozumieli ze to nasz plac zabaw... 

Ty wiesz w jakim szoku bylem ze zasilanie switcha potrafi zrobic cokolwiek w torze? Juz niewazne w ktora strone, ale ze wogole potrafi zmienic! To jest w sumie zaraz za routerem czyli pierwsze u mnie w kolei urzadzenie. (zasilacza routera nie rozkrece bo jest tak ciasno ze cos bym uwalil). 
Nastepny jest auralic ktory gdzie nawet zwykly bezp. po odwroceniu zagral inaczej. Pontus2 nie ma bezpiecznikow i zostaje ostatecznie integra.
Ma bezpiecznik na pewno tyłków środku. Ciężko się dostać no cała górna część byś musiał zdemontować, za dużo grzebania

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

• Pokaż nowe odpowiedzi