Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, electro napisał:

Coś więcej o tym radzieckim skurczybyku, który rozwalił konkurencję, a jego jedyną wadą jest niska cena?

Hmm, no ja tego tak nie okreslilem. Napewno jest lepszy niz normalny, ale do verictuma mu brakuje. SR Orange dopiero sprawdzam... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

15 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Hmm, no ja tego tak nie okreslilem. Napewno jest lepszy niz normalny, ale do verictuma mu brakuje. SR Orange dopiero sprawdzam... 

Vasectomia, sir orange, tych nazw nawet nie spamietam, mozna cos wiecej i powiekszenie tego radzieckiego deklasatora?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

3 godziny temu, electro napisał:

radzieckiego deklasatora

To nie jest deklasator, w zadnym przypadku

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

21 godzin temu, electro napisał:

mozna cos wiecej i powiekszenie tego radzieckiego deklasatora?

Nie tworzmy mitow, nogi na ziemi, ok? 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Trochę polecę patosem. W audio jak w życiu - warto być cierpliwym. Przeszło tydzień grania na Gigawacie, codziennie po kilka godzin.Muzyka grała nawet pod moją nieobecność i eureka. Na początku rozjaśniony jazgot z wycofaną średnicą i potężnym basem, w tej chwili już znacznie lepiej, stabilizuje się. Powinno być dobrze. 🙂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

u mnie już półtora tygodnia Verictum i stwierdzam że idealnie zgrywa się z SR Orange... Zamianka SR Purple na Verictum X2 dala ostateczny duet bezpieczników.. X2 ma podobną siłę basu co Purple ale jest bardzo rozdzielczy, niczego nie zlewa, blachy są dźwięczne i otwarte, jest duża przestrzen a mimo to czuć to ciepło..Genialny bezpiecznik. Ja osobiście już w tym zakresie nic nie kombinuję - jest sztos 🙂

17 minut temu, Marcouss napisał:

u mnie już półtora tygodnia Verictum

A gdzie co masz? Verictum na integrze?

Porównałem Verictum X, XC i  Bezpiecznik ahp.  W DAC X najbardziej dociąża,  bas jest potężny,  ociepla całe pasmo, ale niestety za cenę detali i mniejszą kreaowaną przestrzeń. 

XC- tu przestrzeń bardzo dobra, mniejsze dociążenie, wiecej szczegółow. Jest dobrze.

Ahp - tu największa przejrzystość,  najbardziej szczegółowa scena , detale,  smaczki, ale bardziej neutralnie , szczuplej .

Jeśli zostanie któryś z Verictum to tylko XC. X będzie świetny do analitycznego systemu , któremu brakuje "masy" .

Jak ktoś chętny na Verictum X T 0.5A to mogę oddać trochę  taniej zamiast odsyłać. 

Dużo zależy też od tego jakiego IC używamy z konkretnym bezpiecznikiem i to dopiero gra razem.

Tak przy okazji,  trochę off topic ...  @Mikelas76  nie korzystasz czasem z IC Purist Audio Design? Kończy mi się okres testowy na PAD Aqueous DR AES I jest świetny,  ale myślę,  że wisienką na torcie byłby Neptune - miałeś? Porównywałeś? Chodzi po głowie Siltech 680d Legend AES ale obawiam się,  że u mnie będzie zbyt analityczny , a wypożyczyć nie ma gdzie. 

10 minut temu, carlos med napisał:

nie korzystasz czasem z IC Purist Audio Design?

Mam xlry Neptune pomiedzy Dac a integra. Super kabel, jest szczegol, detal, przestrzen ale podana w taki muzykalny, analogowy sposob. Probowalem sam siebie przekonac ze go nie potrzebuje. No nie udalo sie 😁. Kupiony roczny, bo nowy to dla mnie masakra cenowa. 

Kumpel mial Siltechy i jest neutralnie. Jak masz jasny system, czy idacy bardziej w taka strone, to chyba nie jest dobry kierunek ze siltechem. Chyba ze tak lubisz..... 

3 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Mam xlry Neptune pomiedzy Dac a integra. Super kabel, jest szczegol, detal, przestrzen ale podana w taki muzykalny, analogowy sposob. Probowalem sam siebie przekonac ze go nie potrzebuje. No nie udalo sie 😁. Kupiony roczny, bo nowy to dla mnie masakra cenowa. 

Kumpel mial Siltechy i jest neutralnie. Jak masz jasny system, czy idacy bardziej w taka strone, to chyba nie jest dobry kierunek ze siltechem. Chyba ze tak lubisz..... 

Aqueous DR cyfrowy też jest bardzo dobry, cena za nowy na Black friday prawie jak za używkę. Ale Neptune żal nie spróbować.

2 minuty temu, carlos med napisał:

Aqueous DR cyfrowy też jest bardzo dobry, cena za nowy na Black friday prawie jak za używkę. Ale Neptune żal nie spróbować.

Z tego co pisali koledzy porownujacy PADy, aqueos jest jasniejszy, chlodniejszy niz neptune. Ja juz sie wyleczylem z analitycznosci. Neptune jest drogi, bo przy swoim lekkim cieple jest rodzielczy i jak raz go uslyszysz, nie ma odwrotu 🤪

Teraz, Mikelas76 napisał:

Z tego co pisali koledzy porownujacy PADy, aqueos jest jasniejszy, chlodniejszy niz neptune. Ja juz sie wyleczylem z analitycznosci. Neptune jest drogi, bo przy swoim lekkim cieple jest rodzielczy i jak raz go uslyszysz, nie ma odwrotu 🤪

O swoim systemie powiedzilbym że jest neutralny. Dobre realizacje grają fenomenalnie. Jeśli Neptune jest troszkę cieplejszy , ale przynajmniej zachowuje rozdzielczość Aqueous to powinno być to czego szukam. Myslalem , ze to raczej Aqueous więcej ciepła dodaje .

3 minuty temu, carlos med napisał:

Myslalem , ze to raczej Aqueous więcej ciepła dodaje

Poczytaj klub PADa 😉

1 minutę temu, Mikelas76 napisał:

Poczytaj klub PADa 😉

Czytałem,  najwięcej jest o XLR , o AES /EBU mniej, jednak te pierwsze bardziej powszechne w użyciu  😉

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Dzisiaj odwiedził mnie kolega Jacek @sir.jax i oprócz "jeżyków" do kawy 😉.....

Mniammm... moje ulubiene 🙂.

Ale classic czy kokosowe? 🤪

Edytowane przez Krzysztof_56775
1 godzinę temu, carlos med napisał:

Porównałem Verictum X, XC i  Bezpiecznik ahp.  W DAC X najbardziej dociąża,  bas jest potężny,  ociepla całe pasmo, ale niestety za cenę detali i mniejszą kreaowaną przestrzeń. 

XC- tu przestrzeń bardzo dobra, mniejsze dociążenie, wiecej szczegółow. Jest dobrze.

Ahp - tu największa przejrzystość,  najbardziej szczegółowa scena , detale,  smaczki, ale bardziej neutralnie , szczuplej .

Jeśli zostanie któryś z Verictum to tylko XC. X będzie świetny do analitycznego systemu , któremu brakuje "masy" .

Jak ktoś chętny na Verictum X T 0.5A to mogę oddać trochę  taniej zamiast odsyłać. 

Dużo zależy też od tego jakiego IC używamy z konkretnym bezpiecznikiem i to dopiero gra razem.

Tak przy okazji,  trochę off topic ...  @Mikelas76  nie korzystasz czasem z IC Purist Audio Design? Kończy mi się okres testowy na PAD Aqueous DR AES I jest świetny,  ale myślę,  że wisienką na torcie byłby Neptune - miałeś? Porównywałeś? Chodzi po głowie Siltech 680d Legend AES ale obawiam się,  że u mnie będzie zbyt analityczny , a wypożyczyć nie ma gdzie. 

XC nie doświadczyłem ale ewentualnie próbuj X2 😄 detale mocno wyraziste a jednoczesnie dopełnione

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

A gdzie co masz? Verictum na integrze?

tak jest, w Moon 250i 🙂 SR Orange w źródle 🙂

14 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Fajnie spedzony czas, ciekawe doswiadczenia Jacku

Pewno, że fajnie. Chociaż znacznie dłużej niż zakładaliśmy 😉

Jedno doświadczenie najbardziej mi utkwiło w pamięci, no i potwierdziło to o czym często trąbię. 

Ale może zostawmy to ...😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

W dniu 14.12.2024 o 23:21, Mikelas76 napisał:

Z góry przepraszam , że w tym wątku,  ale nie przechodzi wiadomość na priv.

Właśnie dotarł do mnie PAD Neptune XLR Luminist . Para analogowa. W porównaniu do cyfrowwgo Pad aqueous DR AES te kable są lżejsze,  bardziej elastyczne i zewnętrzna osłona łatwo ugina się pod palcami jakby było pusto pod spodem. Twój Neptune też tak ma ? Jak sprawdzić czy płyn izolacyjny jest OK i czy nie bylo jakiegoś wycieku ?    W Aqueous DR jst raczej twardawo. Wiem że to różne serie i mogą się różnić.

Z Verictum zostaje u mnie XC w DAC , fajnie dociąża lekko i daje bardzo dobrą przestrzeń i bas.

6 minut temu, venom200 napisał:

Gdzie kupujecie Verictumy?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

....W Verictum , dzwoń lub pisz na e-mail.

7 godzin temu, carlos med napisał:

Z góry przepraszam , że w tym wątku,  ale nie przechodzi wiadomość na priv.

Właśnie dotarł do mnie PAD Neptune XLR Luminist . Para analogowa. W porównaniu do cyfrowwgo Pad aqueous DR AES te kable są lżejsze,  bardziej elastyczne i zewnętrzna osłona łatwo ugina się pod palcami jakby było pusto pod spodem. Twój Neptune też tak ma ? Jak sprawdzić czy płyn izolacyjny jest OK i czy nie bylo jakiegoś wycieku ?    W Aqueous DR jst raczej twardawo. Wiem że to różne serie i mogą się różnić.

Z Verictum zostaje u mnie XC w DAC , fajnie dociąża lekko i daje bardzo dobrą przestrzeń i bas.

Na kabel trzeba spojrzeć pod światło wówczas widać w nim jasno niebieski płyn, który przelewa się wewnątrz. Jeżeli jest co najmniej 3/4 długości kabla to jeszcze jest OK. 

Prawdopodobnie z biegiem lat płynu ubywa samoistnie. Miałem te kable i był taki moment, że byłem zdziwiony  ilością płynu. 

Edytowane przez lamario
info
8 godzin temu, carlos med napisał:

Ja kupilem rovzny czy poltoraroczny i pod swiatlo widac ze brak mu moze 4-5cm plynu. Ale. to chyba jest normalne. Sa lekkie i elastyczne. 

A powiedz czy Verictum XC nie za bardzo dociaza? X2 dociaza ponoc mniejj a u mnie to juz jest wystarczajace. Sa momenty ze mogloby byc nawet troszke mniej...

U mnie jeszcze bedzie mala zmiana z kablami. Oyaide black mamba zastapia najtanszego Beldena na zasilaniu routera i switcha. Te black mamby to nawet dosc fajne kable.  Takie mniej dociazone tunami. Rowniejsze chyba. Jak te kable wpadna i dostana tez wtyki to sie zmieni, ze tak powiem "uklad sil" w systemie. Chyba poczekam z wyborem bezpiecznikow do ulozenia sie tych kabli. Ciekawe czy one cos wniosa do dzwieku podpiete pod zasilacze liniowe wspomnianego switcha i routera. 

Przy okazji jakby ktos chcial to beda na sprzedaz wtyki wattgate clasic sciagniete z beldenow. Przyzwoite wtyki. Lepsze niz viborgi itp. 

Ja bym poszedł krok dalej I wypróbował Swiss Digital fuse Box + Grafenowy Sluggo - ślimak. Tylko kurde 3 sztuki by trzeba było kupić

Qsa mocno rozszerzyło ofertę bezpieczników. Na stronie dystrybutora można również znaleźć bezpieczniki nadprądowe, których w ofercie nie było (były rożnicówki).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Zamówiłem 4 Goldy a co tam ebać biedę. A tak na poważnie popłynęli z cenami

13 godzin temu, Mikelas76 napisał:

A powiedz czy Verictum XC nie za bardzo dociaza? X2 dociaza ponoc mniejj a u mnie to juz jest wystarczajace. Sa momenty ze mogloby byc nawet troszke mniej...

Ja bym ocenił na 60-70% tego co robi Verictum X,  ale zachowuje dzięki temu lepszą,  bardziej pełną powietrza i szczeołów scenę. U mnie w sam raz.

2 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Qsa mocno rozszerzyło ofertę bezpieczników. Na stronie dystrybutora można również znaleźć bezpieczniki nadprądowe, których w ofercie nie było (były rożnicówki).

Przecież pisałem o tym jakiś czas temu wrzucając zdjęcie wyłączników nadprądowych w bezpiecznikach też uzupełnili "luki".

4 minuty temu, carlos med napisał:

Ja bym ocenił na 60-70% tego co robi Verictum X,  ale zachowuje dzięki temu lepszą,  bardziej pełną powietrza i szczeołów scenę. U mnie w sam raz

Ja na razie odeslalem bezpieczniki. Teraz mam misje zeby wymienic kable zasilajace switch i router. Przy okazji pozmieniam troche w systemie. Zamówione wtyki IEC oyaide armored 004 i IEGO 8095 srebrny rodowany. Zanim to sie ułoży...... 🤔

7 minut temu, carlos med napisał:

Ja bym ocenił na 60-70% tego co robi Verictum X,  ale zachowuje dzięki temu lepszą,  bardziej pełną powietrza i szczeołów scenę. U mnie w sam raz.

XC daje bardziej kontrolowany bas niż X, stąd też wrażenie, że jest równiejszy, bardziej doświetlony, cały czas daje brzmienie relaksujące, bez wyostrzeń. 

• Pokaż nowe odpowiedzi