Skocz do zawartości
IGNORED

Heco Aurora 700.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tak samo miałem możliwość podłączenia te kolumny do dużo lepszych wzmacniaczy i naprawdę grają znacznie lepiej. Z tym że no klient jest na nie taki który ma przeważnie proporcjonalny budżet na wzmacniacz. Nic dziwnego.

Ja dzisiaj miałem okazję posłuchać hiend - Elac Vela 407 i...... masakra. Nigdy przedtem nie słyszałem tak skrzywdzonego dźwięku. Przepraszam jak kogoś uraziłem, ale moim zdaniem to Aurory 700 są 2x lepszymi paczkami. W 407 kontrola basu nie istnieje, jest do granic bólu wyeksponowany i przeciągnięty - jedna wielka bucząca była. 

Może wzmacniacz może akustyka, ale kolejne B&W 603 S3 zagrały w miarę poprawnie, tylko ta niepasująca do reszty wysokotonówka.

BTW. proszę doradźcie jakieś paczki w stylu tych Bowersów 603 S3 ale bez takiej metalicznej góry, ona nawet nie jest zła, tylko jest oderwana od charakteru reszty pasma, średnica jest trochę ocieplona.

48 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Ja dzisiaj miałem okazję posłuchać hiend - Elac Vela 407

Jaki wzmacniacz i źródło dźwięku? Pozdro.

Edytowane przez desperado
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ja tak samo miałem możliwość podłączenia te kolumny do dużo lepszych wzmacniaczy i naprawdę grają znacznie lepiej. Z tym że no klient jest na nie taki który ma przeważnie proporcjonalny budżet na wzmacniacz. Nic dziwnego.

Więc może zamiast z góry skazywać heco 700 na porażkę warto zacząć od wzmaka. Po co zmieniać kolumny, na inne które nie wiadomo czy bedą nam odpowiadały przy posiadanym wzmaku czy ampli? Nie trzeba wydawać majątku i nie trzeba bać się używanego sprzętu. Za cenę używanego Helga że spoko dac’iem miałbym klasowo gorszy nowy sprzęt. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy 700, dajcie im szansę.

15 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Hegel 190V źródło cyfrowe Tidal.

Też mi daje to trochę do myślenia czy ten wzmacniacz jest w miarę dobrze dobrany do tych 407.  Ale po 407 podłączone były BW 603 i tutaj bas wrócił do normalności. Potem AudioPhisic classic 8.. bas też był ok.  Tylko Classic są mocno mało rozdzielcze.

41 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Hegel 190V źródło cyfrowe Tidal.

Też mi daje to trochę do myślenia czy ten wzmacniacz jest w miarę dobrze dobrany do tych 407.  Ale po 407 podłączone były BW 603 i tutaj bas wrócił do normalności. Potem AudioPhisic classic 8.. bas też był ok.  Tylko Classic są mocno mało rozdzielcze.

A tak na marginesie są już NOWE Aurory XT 700.

Może potrzebujesz innej wysokotonówki - coś jak np. Mission QX 4,

albo coś z serii Quadrala - linia Signum. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, audioburak napisał:

Może potrzebujesz innej wysokotonówki - coś jak np. Mission QX 4,

albo coś z serii Quadrala - linia Signum. 

Raczej nie Ryszard. Potrzebuję kolumny z dynamicznym i punktowym basem. Wysokie w zasadzie każde mi podchodzą - za wyjątkiem tych z Bowersów..

To z kolei wymusza przynajmniej częściową rezygnację z zasięgu basu 😉 

Albo zwrot w kierunku monitorów ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Monitory nigdy nie będą miały takiego basu jak podłogówki. Nawet jak będzie to tylko 1x18 cm to w większej obudowie taki głośnik zagra lepiej.

Muszę szukać kolumn które nie mają tego cholernego garba na 100HZ. Te Wharfedale co mam Evo 20 z pierwszej serii to potwierdzają. Wharfedale i Missiony maja taki charakter.

12 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Ja dzisiaj miałem okazję posłuchać hiend - Elac Vela 407 i...... masakra. Nigdy przedtem nie słyszałem tak skrzywdzonego dźwięku. Przepraszam jak kogoś uraziłem, ale moim zdaniem to Aurory 700 są 2x lepszymi paczkami. W 407 kontrola basu nie istnieje, jest do granic bólu wyeksponowany i przeciągnięty - jedna wielka bucząca była. 

Może wzmacniacz może akustyka, ale kolejne B&W 603 S3 zagrały w miarę poprawnie, tylko ta niepasująca do reszty wysokotonówka.

BTW. proszę doradźcie jakieś paczki w stylu tych Bowersów 603 S3 ale bez takiej metalicznej góry, ona nawet nie jest zła, tylko jest oderwana od charakteru reszty pasma, średnica jest trochę ocieplona.

407 grają najmocniej basem z całej linii. Przekraczasz nawet w locie na 409 i jak ręką odjął.

11 godzin temu, perzol22 napisał:

Więc może zamiast z góry skazywać heco 700 na porażkę warto zacząć od wzmaka. Po co zmieniać kolumny, na inne które nie wiadomo czy bedą nam odpowiadały przy posiadanym wzmaku czy ampli? Nie trzeba wydawać majątku i nie trzeba bać się używanego sprzętu. Za cenę używanego Helga że spoko dac’iem miałbym klasowo gorszy nowy sprzęt. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy 700, dajcie im szansę.

Baoslitnie nie skazuje heco 700 na porażkę. 

Ja jako jedyny na tym forum zachęcam podłączać do nich elektronikę znacznie droższa 🙂

10 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

tak na marginesie są już NOWE Aurory XT 700

Ja jescze nie słuchałem ale podobno grają jak poprzednie. Co było trochę dziwne bo pamiętam poprzednie inne modele XT i ich pierwowzory.

36 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Baoslitnie nie skazuje heco 700 na porażkę. 

Ja jako jedyny na tym forum zachęcam podłączać do nich elektronikę znacznie droższa 🙂

Tyczyło się ogółu żeby nie skazywać. Tak, również polecam spróbować z droższą elektroniką;)

3 godziny temu, perzol22 napisał:

Tyczyło się ogółu żeby nie skazywać. Tak, również polecam spróbować z droższą elektroniką;)

Niestety mało osób ma oo prostu na to budżet. Ale co rusz się zdarza że ktoś próbuje i dochodzi do takiego wniosku .

• Pokaż nowe odpowiedzi