Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do stereo (Rel T5i)

Piotr_57832

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję niedużego subwoofera do stereo. Chcę wzmocnić dół pasma. Słyszałem dużo pozytywnych opini o Rel T5i. Jego pułap cenowy też jest dla mnie ok. Moje pytanie o jego charakter dźwięku... mam nadzieję, że bas nie jest rozlazły a punktowy, głęboki i zróżnicowany. Nie słuchałem go na żywo i raczej nie będę miał okazji...

Mój sprzęt to Roksan K3, Focal Aria 906, kable WireWorld Oasis 7, dac diy na PCM1794, transport Raspberry 4 + Hifiberry Digi + Pro

Na poprzednim Roksanie K2 niższe rejestry były lepsze, bardziej odczuwalne według mnie. Czy K3 wymaga długiego wygrzania? Jestem drugim właścicielem, ale sam wzmacniacz był kupiony ze sklepu w sierpniu zeszłego roku..

https://www.audiostereo.pl/topic/148519-subwoofer-do-stereo-rel-t5i/
Godzinę temu, Piotr_57832 napisał:

Potrzebuję niedużego subwoofera do stereo. Chcę wzmocnić dół pasma. Słyszałem dużo pozytywnych opini o Rel T5i. Jego pułap cenowy też jest dla mnie ok. Moje pytanie o jego charakter dźwięku... mam nadzieję, że bas nie jest rozlazły a punktowy, głęboki i zróżnicowany. Nie słuchałem go na żywo i raczej nie będę miał okazji...

Mój sprzęt to Roksan K3, Focal Aria 906, kable WireWorld Oasis 7, dac diy na PCM1794, transport Raspberry 4 + Hifiberry Digi + Pro

Na poprzednim Roksanie K2 niższe rejestry były lepsze, bardziej odczuwalne według mnie. Czy K3 wymaga długiego wygrzania? Jestem drugim właścicielem, ale sam wzmacniacz był kupiony ze sklepu w sierpniu zeszłego roku..

Pytanie jakie metraż pomieszczenia bo możliwe iż potrzebny będzie wyższy model. Trzeba pamiętać iż 5-tka nie jest zbyt mocna. Najczęściej wychodzi model T7i, lub seria HT, która jest przypisana do kina, lecz również dysponuje konstrukcja zamkniętą gdzie generuje zdecydowanie więcej niskich częstotliwości, a nadal cieszy wysoką dynamiką. Z drugiej strony seria "T" zdecydowanie lepiej gra jakościowo.
Pozdrawiam.

Do systemu stereo zawsze proponujemy 2 opcje: svs lub Rel. Jednak dobór subwoofera zależy od rozmiaru pomieszczenia, o którym zapomniałeś wspomnieć 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pomieszczenie jest na razie małe... jakieś niecałe 20m2, także świadomie nie chcę dużego suba. Rel T5i ma obudowę zamkniętą i to mnie zachęciło. Wiem jak fajnie mogą brzmieć na basie kolumny zamknięte, więc tak samo może być chyba z subwooferem.

Kabel do połączenia wysokoprądowego producent dodaje do kompletu, czy osobno? Z tego co widzę to droga rzecz...

W 20m2 REL t5i powinien sobie bardzo dobrze poradzić, dzięki zamkniętej obudowie dół jest szybki, zróżnicowany oraz bardzo dobrze kontrolowany. Kabel do podłączenia wysokoprądowego jest oczywiście w zestawie i jest dosyć długi. Możemy zaproponować ten subwoofer w dobrej cenie.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 13.01.2020 o 19:33, Piotr_57832 napisał:

Pomieszczenie jest na razie małe... jakieś niecałe 20m2, także świadomie nie chcę dużego suba. Rel T5i ma obudowę zamkniętą i to mnie zachęciło. Wiem jak fajnie mogą brzmieć na basie kolumny zamknięte, więc tak samo może być chyba z subwooferem.

Kabel do połączenia wysokoprądowego producent dodaje do kompletu, czy osobno? Z tego co widzę to droga rzecz...

Kabel jest w komplecie.
Na 20m2 REL T5i daje radę, chyba że szukasz konkretnego uderzenia to skup się na 7-emce ? 
Pozdrawiam.

Ja gram już 2 rok T5i na 24m i.... nigdy przenigdy nie złapałem skurczybyka by się nie wyrobił z prędkością... bas jest z tych tłustych. Wcześniej miałem B&W 610 i... tutaj bas był bardziej dynamiczny.... miał mniej masy ale kurde zdażyło mu się nie wyrobić... Slayer i stopa perkusji potrafi przywalić i 5 razy na sekunde.

Nie będę ściemniał że nie miałem też ochoty go opchnąc bo.... w Iron Maiden już nie jest potrzebny w ogóle. Dwa wcale nie jest go łatwo ustawić i zgrać z kolumnami.

Kabel jest dołączony i ma chyba z 7m.... co mnie troche zdziwiło bo ja mam do wzmacniacza ze 40 cm i... trzeba by było go ciachnąć sobie na odpowiednią długość. Gram po rca bo mam wyjście na suba z konfiguracją odcięcia.

Próbowałeś może z różnym umiejscowieniem tego subwoofera? Może problem leżał w podłożu i wystarczyło by odpowiednio go odizolować. Ciężko na odległość to stwierdzić. 

Tak, latałem po rogach pokoju i najlepiej jest pośrodku między kolumnami... z tym że fakt mam go teraz ustawionego na płycie i bas sie tak nie rozmywa. Podłoga to panele niestety.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Generalnie do 20m polecał bym jednak podłogowe np. Diamond 25...  Dół jest identyczny ale nie masz problemu z ustawieniem tego i zgraniem z monitorami.... co wbrew pozorom takie banalne nie jest... U mnie w niektórych miejscach pokoju ewidentnie słychać złe zgranie fazowe... opóźnienia itp..... Chociaż nie wiem czy z podłogowymi było by lepiej... w mx4 missiona tez był teki efekt..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fakt, Pylon Audio Diamond 25 mogłyby się okazać dobrą propozycją. Bas jest mięsisty i mamy w tym przypadku dużą przestrzenność dźwięku. Jedynie należałoby odsunąć je od ściany w zależności od pomieszczenia od 20-60cm. Aria 906 to detaliczniejsze i szybsze brzmienie więc zmiana na D25 będzie oznaczała także zmianę sygnatury brzmienia. Odnoś subwoofera to faktycznie coś jest na rzeczy i winowajcą mogą być panele, mata kwarcowa pod nimi powinna pomóc ale podejrzewam, że i tak mogłoby Cię to do końca zadowolić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.