Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękujemy.

Sam zagłębiam się w te struktury. Dotąd miałem jakieś błędne schematy wewnętyrznej struktury. Rzeczywiście trzeba siegnąć do źródła. 

Najlepsze jest podsumowanie:

Cytat

IX. CONCLUSION

A low-cost untrimmed dual 16-bit D/A converter has been realized in a standard bipolar process using a

🙂

Szukam kilku kostek TDA1541 do eksperymentów. Propozycje na PW.

Genialnie,  czyli wszyscy się mylą producenci  ( patrz Jasiao) wszystkich wyprodukowanych produktów z tda1541 również bo tak napisał twórca tej kosci z przed prawie 4 dekad.  Super wystarczy do odsprzedania zwykłe ceramiki i z głowy. Cholera a ja tam mam takie dobre kondy foliowe (od 2.2u do 1u ) smd dalem.  Siadam dziś wieczorem i spowrotem pakuję 100nf ale tym razem ceramiczne. Mam ich całe garście. 

Na pewno to będzie super grać . Dzięki chłopaki 😉

Szkoda tylko, że sam autor tej modyfikacji, mówię o 100 Hz DEM nie był w stanie wykazać poprawy brzmienia a nawet lepszych wyników w pomiarach po zastosowaniu elektrolitów. Możnaby się się nawet domyślać, że z oszczędności wprowadził tą zmianę dla zastosowania przeciętnych tanich elektrolitów.

4 minuty temu, Mariusz03 napisał:

pewno to będzie super grać . Dzięki chłopaki

Tak się niestety utarło że folia w audio to taki mast hev, ale głównie w torze analogowym, gdzie ich charakterystyka częstotliwościowa przydaje się do kreowania barwy dźwięku. W cyfrze to jest inaczej.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

25 minut temu, Kris_54701 napisał:

Szkoda tylko, że sam autor tej modyfikacji, mówię o 100 Hz DEM nie był w stanie wykazać poprawy brzmienia a nawet lepszych wyników w pomiarach po zastosowaniu elektrolitów. Możnaby się się nawet domyślać, że z oszczędności wprowadził tą zmianę dla zastosowania przeciętnych tanich elektrolitów.

UKL nie sa tanie i juz niedostepne, dodatkowo tam poszlo morze czasu na testowanie tego no ale uczciwie przyznal ze nie ma efektu wow wiec w czym rzecz? No oszczednosci to w tej realizacji to bym sie specjalnie nie upatrywal.

31 minut temu, Kris_54701 napisał:

Tak się niestety utarło że folia w audio to taki mast hev, ale głównie w torze analogowym, gdzie ich charakterystyka częstotliwościowa przydaje się do kreowania barwy dźwięku. W cyfrze to jest inaczej.

Przecież to był sarkazm z mojej strony. Tysiace osób nie tylko Tysiace amatorów sprawdzało różnice brzmienia pomiędzy ceramiką, a folią i to dokładnie w tym miejscu. 

Producenci flagowych klocków z lat 80-90 jak Philips, sony, marantz, teac, grunding itd. którzy liczyli każda "złotówkę" i zrobili takiego babola. Nawet sam Philips twórca kości we wszystkich mi znanych swoich produktach z tda stosował kondesatory foliowe zamiast ceramicznych. Czyżby nie chciał oszczędzić miejsca i kasy wstawiając zwykle najtansze ceramiki.

Odsyłam do lektury lampizatora może to ocuci towarzystwo, bez obrazy. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedyś z Pedia ( projektantem i producentem najlepszego przetwornika z Tda1541a jaki pojawił sie na świece,  czy to sie komus podoba czy nie) rozmawiałem o tym (przed tym zanim sam to sprawdzilem),  który tą kostkę zna na wylot i  wie wszystko co o niej nie tylko producent opisał, ale cały świat wymyślił,  sprawdził i wdrożył u siebie najlepsze rozwiaznie. Mówił że to duża degradacja dźwięku następuje po zastosowaniu innych kondenstorow niż foliowe. Pomijają pojemnisci na razie. 

Najwidoczniej ten kto zaprojektowal kostkę philipsa nigdy nie sluchal tego. Noramlne u elektroników.  Dopiero Testerzy u philipsa przed produkcją sprawdzaja i wdrażania najlepsze rozwiązanie. I najlepszym wyborem było wybrac droższy kondesator foliowy.

Ukryta Zawartość

38 minut temu, Mariusz03 napisał:

a pewno to będzie super grać . Dzięki chłopaki

no pewno bedzie mialo mniej znieksztalcen a o te jak wiadomo niektorym chodzi - nie zadowolisz wszystkich - zlotego graala nie ma przypominam

Teraz, Mariusz03 napisał:

Kiedyś z Pedia ( projektantem i producentem najlepszego przetwornika z Tda1541a jaki pojawił sie na świece,  czy to sie komus podoba czy nie)

twoim zdaniem... a przetwornik byl produkowany przez Philips ;]

1 minutę temu, Mariusz03 napisał:

(przed tym zanim sam to sprawdzilem)

nie sprawdziles bo nie masz narzedzi - wyrobiles sobie opinie na podstawie niedoskonalego aparatu sluchowego - tylko prostuje ;]

8 minut temu, Daniel_68412 napisał:

UKL nie sa tanie i juz niedostepne, dodatkowo tam poszlo morze czasu na testowanie tego no ale uczciwie przyznal ze nie ma efektu wow wiec w czym rzecz? No oszczednosci to w tej realizacji to bym sie specjalnie nie upatrywal.

Ja tam widze, ze jednak poleca zarówno wykresami jak i "audiofilskim bełkotem": 

Ukryta Zawartość

And final “proof by pudding” with standard distortion measurements, comparing 100kHz and 100Hz DEM clock frequencies. With 0dBFS fundamental all harmonic distortion (except 2nd) have decreased using 100Hz clock and electrolytic capacitors. However when evaluating low-level linearity by reproducing -40dB 1kHz tone, harmonic distortion  increase-decrease equals out. I should also add that at these levels TDA1541A temperature has major influence and all measurements can be invalidated just by blowing air over it. To evaluate noise floor, second -40dB measurement was taken without averaging. Decrease of 2-4dB all across the spectrum is clearly visible with 100Hz DEM, even though there are more bleed-through spikes. All above would suggest that:

“There are no degradation in DNL or INL performance for a real-world 100Hz DEM clock implementation.

Needless to say, that all these measurements doesn’t tell us a thing about what impact slower DEM clock has on sound. But it’s there and it’s very audible. Although only when doing blind A/B test between exactly same “test-mules” running different DEM frequencies. It’s very hard to put it to words, just like describing what influence does a really clean master clock has. It’s simply “a little bit more of everything”. Air, tempo, details, you name it…   Just like focusing a photo lens. That’s probably the best analogy I can do. Take it or leave it.

Ukryta Zawartość

Ale to nie jest tak że folia i już. Proszę podeślij specyfikację czy choć dokładny model kondensatorów stosowanych w urządzeniach Philipsa.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Oczywiście że nie to wszystko zależy jaki masz analog jeśli jest tak dokladny jak te stosowane w CD PLAYERach z ubiegłych lat to nie ma znaczenia to tam wstawisz. I tak nie będzie słychać różnicy tyle jest mułu, przykład Revox on dawał ceramiki.

Edytowane przez Mariusz03

Komunikuję wszystkim zainteresowanym, że przedmiotowy adapter na 2xTDA1541 wraz z tymi przetwornikami - działa bezproblemowo, bez niespodzianek !!. Dźwięk wydaje się być "lepszy" niż przy 1xTDA1541 bezpośrednio na płytce głównej. Gdybym nie miał porównania do 1xTDA1387(x8) - pewnie żyłbym w przekonaniu, że jest bardzo OK. 

Jednak klarowność średnio-niskich i niskich oraz wysokich w moim odbiorze jest wyraźnie lepsza w TDA1387(x8).

Mowa jest oczywiście w połączeniu z konkretną płytką główną daca i o moich wrażeniach. Ale przez najbliższe dwa dni będę słuchał 2xTDA1541. Może się jeszcze wygrzeją? 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Jak jest z konwersją podstronie analogowej, czy tej samej używasz do testowania 1541 i 1387?

Tej samej, fabrycznej z płytki głównej, zmieniłem tylko opki na "swoje".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Nie wiem jak to wplywa na opampy, ale konwersja na rezystorze dla 8 sztuk 1387 to okolice pół kilo ohma, tymczasem 1541 potrzebuje mniej więcej 50R

7 minut temu, Kris_54701 napisał:

Nie wiem jak to wplywa na opampy, ale konwersja na rezystorze dla 8 sztuk 1387 to okolice pół kilo ohma, tymczasem 1541 potrzebuje mniej więcej 50R

Tu się nie odniosę ze względu na braki "w wykształceniu" i fachowości w odniesieniu do szczegółów rozwiązań związanych z TDA1541/TDA1387.

Chętnie jednak poczytam ew. reakcje/komentarze do Twojego wpisu osób które znają się, jak Ty, na rzeczy.

Jednak przy okazji dopytam: jeśli jest tak, jak piszesz, to czymś złym to skutkuje w praktyce (teoretycznie)?

1 godzinę temu, (nie)przecietniak napisał:

2xTDA1541

Te dwie korony masz z wylutu czy od mayfrienda ?

28 minut temu, Kris_54701 napisał:

tymczasem 1541 potrzebuje mniej więcej 50R

Najlepiej w okolicy 40R

Poziom zniekształceń się zmniejsza jeśli wartość rezystora również jest mniejsza. Tak jak wyżej wspomniano w tda od 40R zniekształcenia idą w górę. Dla 1387 taką wartością optymalną jest 470R. Max wyjściu masz opampy więc może niech ktoś mądrzejszy w temacie to zweryfikuje. Jeśli przejściówka z dwóch TDA na rezystor to ten musiałby mieć 20R. Tymczasem dla jednego 1387 wartość nadal pozostaje 470, to ponad 20x tyle. W swoim eksperymentowaniu zauważyłem, że taki nadwymiarowy rezystor iv daje bardziej otwarty dźwięk, subiektywnie żywszy, jaśniejszy, co przekłada się na szczuplejszy dół wchodzący w kartonowy. Ale to tak jest z rezystorem iv. Na temat opampow niech się ktoś wypowie.

13 minut temu, Robsonik napisał:

Te dwie korony masz z wylutu czy od mayfrienda ?

Od mayfrienda 🙂 

------------------------------------

Wiem już, jak bym nazwał/porównał dźwięk tych przetworników w przypadku płytki, którą posiadam i adaptera:

2xTDA1541 - b. dobrego autorstwa - granie "poetyckie"

1xTDA1387(x8) - bardzo dobrego autorstwa - "literatura faktu"

Można lubić, zachwycać i zaczytywać/zasłuchiwać się w obu gatunkach.

Pomiar zniekształcen zależny od wartości rezystora iv od autora strony mvaudiolabs

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To trochę jak z gwoździami którymi ukrzyżowano Chrystusa. Jest ich na świecie ponad dwa i pół tysiąca sztuk.

A wszystkie z nich funkcjonalnie tożsame z oryginałami 😉 

Edytowane przez (nie)przecietniak

Nie podpuszczam, ale zmartwychwstanie na nich może się nie udać.

Ale mogą przysłużyć się do podtrzymywania "legendy" o TDA1541.

W dniu 5.07.2024 o 13:51, Mariusz03 napisał:

Genialnie,  czyli wszyscy się mylą producenci  ( patrz Jasiao) wszystkich wyprodukowanych produktów z tda1541 również bo tak napisał twórca tej kosci z przed prawie 4 dekad.  Super wystarczy do odsprzedania zwykłe ceramiki i z głowy. Cholera a ja tam mam takie dobre kondy foliowe (od 2.2u do 1u ) smd dalem.  Siadam dziś wieczorem i spowrotem pakuję 100nf ale tym razem ceramiczne. Mam ich całe garście. 

Na pewno to będzie super grać . Dzięki chłopaki 😉

W Philipsach, które serwisowałem (CD360, CD460, CD380 i innych, już nie pamiętam) są ceramiczne smd (zależnie od modelu, przy 1541A było to 100 nF, bez A 220 nF).

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Nie kojarzmy ceramików z tymi jakie znamy z czasów PRL`u.

Natomiast dlaczego we flagowym CD960 są foliowe? Po pierwsze nie są to takie zwijane jak w tym chińskim adapterze. Po drugie kto komu zabroni. Odtwarzacz skierowany do konkretnego grona odbiorców i tak to zrobiono. Znani producenci płyt głównych do komputerów również aplikowali lampy na wyjściu przetwornika dac (sic). Możecie poszukać w sieci jak nie wierzycie...

Teraz wychodzę ale mogą potem pstryknąć fotkę znakomitech foliowców stosowanych do wielunastu MHz. Szczególnie znakomite do aplikacji impulsowych. Takie zresztą są powszechnie stosowane w modyfikacjach DAC`ów. Ale może jednak nie wkleje bo to Vishay... a przecież środowisko znafców je odrzuca... 

Ja też nie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• Pokaż nowe odpowiedzi