Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No b. ładnie gra. Wokale - wyśmienite, reszta bardzo OK. Wymieniłem WO, fabryczne JRC5534D - słabe. Czekam na AD1864, zakładam, że sposób na NOS zadziała, tak jak w przypadku TDA1541.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ad1864.thumb.webp.9e4cca20a81624017d02a514d894bcdb.webp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

TDA1387(x8) NOS? Czemu nie. Nie napiszę jak gra. Każdy kto ciekawy musi sprawdzić sam. Nie pisałbym tego gdyby nie warto było. Różnica zasadnicza? Wysoki bas. Przy okazji -  jak ktoś chce sprawdzić jakość i satysfakcję ze swojego basu - jego rozciągnięcie (i jak nisko potrafi system) oraz jego definicję - to powinien nabyć poniższy krążek CD, pokaże prawdę o basie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bas.thumb.jpg.beac1b5d0f2c68036b40fccc2e73d279.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Mam nadzieję, że autor wątku nie będzie miał nic przeciwko, jak w jego temacie jeszcze trochę "poprzynudzam" w sowim (swoim - miało być) stylu.

Spostrzeżenia/opinie odnośnie zakupionej płytki dla TDA1541, ale nie tylko, pracującej jako NOS. TDA1541 - bardzo się grzeje, a jakość dźwięku i reprodukcji muzyki - nie powala (wysokie/blachy słabe/mało rozdzielcze, przestrzeń/scena - przeciętna, kontrola basu - bez rewelacji) - jednym słowem odczucia pełnej satysfakcji i obcowania z muzyką - brak.

TDA1387(x8) - to miała być formalność z obowiązku, zwykła ciekawość podszyta chęcią posiadania pewności - po to żeby sprawdzić i najprawdopodobniej z powrotem schować do szuflady. Dlaczego? - Brak generalnie pozytywnych opinii, 1-bitowiec prawie jak delta-sigma, taniutki przeznaczony do zastosowań "mobile", kiepskie moje wcześniejsze doświadczenie z nim na płytce z filtrem cyfrowym (Sony) - nie zagrał.

Więc....

Bardzo się zdziwiłem, jak zagrał w NOS-ie. Aby sie upewnić, że to nie "psychoakustyka" 😉 - sprawdziłem na, moim zdaniem, b. trudnej dla systemu poniższej płycie, gdzie w złożonych utworach jest i chór, i orkiestra, i fortepian, oraz wokal "operowy" żeński i męski, a także standardowe instrumenty "rockowe". Muszę powiedzieć, że jestem zafascynowany tym, jak sobie ten NOS poradził. Ale z czym? Ze strukturą i wglądem w utwory z tej płyty starając się maksymalnie oddać "ducha" i treść nagrań. Bez ostrości, bez zlepień i niedopowiedzeń. Polecam - znowu - jako test - poniższą płytę - do sprawdzenia - czy słuchacz ze swoim systemem czuje się do końca jak widz w operowej sali - a muzyka skupia jego uwagę -  tylko na sobie.

W tej konfiguracji TDA1387(x8) - jest chłodny, nic sie nie grzeje. NOS grał z czterema WO Philipsa NE5534 (w tym jedna parka jeszcze jako Signetics). Nasycenie barwami jest, nie odczuwa się "suchości" i cherlakowatości dźwięków.

Moje przekonania o najwyższości układów R2R - ulegają więc weryfikacji (tylko dlatego, że słucham "nowości", a nie zamknąłem się w sobie z przekonaniem, że już na pewno "znalazłem"). Ciekawe co sie okaże na tej płytce NOS-owej jak dotrze AD1864.

spacer.png

Edytowane przez (nie)przecietniak

Doprecyzuję/wyjaśnię jeszcze o co mi chodziło z "wyższym basem". Otóż do tej pory żyłem w przekonaniu, że "odseparowanie" melodii basu/gitary basowej (jak to ujął w innym wątku @audioburak) - tak aby była odpowiednio czytelna w danym utworze, w którym występuje - jest wyłącznie funkcją/cechą dobrych zestawów głośnikowych/głośników. Byłem w błędzie - od "umiejętności" daca to również zależy, co da się usłyszeć (jak w moim przypadku) na kolumnach budżetowych.

Owszem - zależy, ale szansa na usłyszenie i tak w największym stopniu

jest zależna od tego, jak są zestrojone kolumny. Nie wiem, skąd przekonanie,

że budżetowe mają być kiepsko zestrojone. To zdarza się i w kolumnach

z dużo wyższych półek ... na Audio Show też na takie trafiałem 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

13 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

TDA1387(x8)

Mało jest opini na temat tego zamiennika do tda1541a, znalazłem tylko jedną gdzie gościu napisał o większej precyzji i jeszcze większym dole pasam.  Wow. Trzeba to sprawdzic. Chinskie rączki coraz lepiej kopiują orginaly. Zwłaszcza tda

TDA1541 - bardzo się grzeje, a jakość dźwięku i reprodukcji muzyki - nie powala (wysokie/blachy słabe/mało rozdzielcze, przestrzeń/scena - przeciętna, kontrola basu - bez rewelacji) - jednym słowem odczucia pełnej satysfakcji i obcowania z muzyką - brak

To jak zagra ta kostka zależy dużo od analogu i samej aplikacji,  muszą być zrobione na piątkę,  aby doświadczyć co potrafi tda1541a.

Moje przekonania o najwyższości układów R2R - ulegają więc weryfikacji

Wszystko przed Tobą jeszcze.  R2R ma swoje zalety jak i wady to samo z delta sigma. Mi jest coraz bliżej do R2R jednak trzeba poświęcić dużo wysiłku, aby to zagrało na wysokim poziomie. Bo gra cały set a nie tylko kostka.

Edytowane przez Mariusz03
4 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Chinskie rączki coraz lepiej kopiują orginaly. Zwłaszcza tda

W przypadku TDA1541 trzeba docenić ich "przejściówki" na inne przetworniki, takie jak właśnie - TDA1387, AD1864 i AD1865.

Także ich "przejściówki" na inne odbiorniki warte są zauważenia. I właśnie się zastanawiam, czy warto zamienić obecny CS8412 np. na: DIR9001 lub AK4118 lub WM8804 lub CS8416. Może ktoś doradzić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) AK.thumb.webp.516250211fdada4c75091a9480276a92.webp

8416.webp

WM.webp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

2 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

obecny CS8412 np. na: DIR9001

Spotkałem się z opiniami, że DIR ma o wiele niższy jitter niż CS. Czy jesteś w stanie to usłyszeć, to już inna sprawa 🙂 

9 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Także ich "przejściówki" na inne odbiorniki warte są zauważenia.

Nie sa - tak Ci sie tylko chwilowo wydaje. Poczekajmy do kolejnego "odkrycia" ;] Zrezygnuj z spdif bo nie warto sobie zycia komplikowac.

Brałbym akm. Zwrócić uwagę na zegarek czy jest x48kHz lub x44,1Khz. Zależy co masz na wejściu.

Przy dir widzę nadpróbkowanie, więc może....

Edytowane przez OLES
13 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Nie sa - tak Ci sie tylko chwilowo wydaje. Poczekajmy do kolejnego "odkrycia" ;] Zrezygnuj z spdif bo nie warto sobie zycia komplikowac.

Proponuję abyś zaczął uzasadniać przynajmniej niektóre swoje wpisy albo z nich zrezygnował, bo nie wiem o co Ci chodzi np. w tym powyższym.

4 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Proponuję abyś zaczął uzasadniać przynajmniej niektóre swoje wpisy albo z nich zrezygnować, bo nie wiem o co Ci chodzi np. w tym powyższym.

Jakoś to przeżyje, nie musisz 😉

To po co się w ogóle udzielasz, jak nie masz nic konkretnego i ciekawego do powiedzenia?

1 minute ago, (nie)przecietniak said:

To po co się w ogóle udzielasz, jak nie masz nic konkretnego i ciekawego do powiedzenia?

zanegowałem tylko bzdury które napisałeś - podejrzewam, że ma to duże znaczenie dla osób trzecich - podobnie jak Ty mam do tego prawo, wyrażasz opinie w sposób autorytarny nie pisząc "moim zdaniem" to też reaguję adekwatnie

też nie masz nic ciekawego do powiedzenia ale piszesz dużo - nic mi do tego

Nie będę się z Tobą "boksował". Chcesz (ponoć) uświadamiać innych dla ich dobra - negując moje wpisy -  to rób to merytorycznie i konkretnie, w innym przypadku jesteś po prostu niewiarygodny. Ja jednak podtrzymuję, że warto zauważyć, że takie przejściówki dla odbiorników są dostępne na rynku. Ty - jak próbuję się domyślać - jesteś zagorzałym zwolennikiem USB a spdif Ci się nie podoba. A mi się podoba.

to rób to merytorycznie i konkretnie, w innym przypadku jesteś po prostu niewiarygodny.

To już zostawiam ocenie czytających - dla mnie niewiarygodny jest ktoś kto średnio co parę tygodni odkrywa nirwanę zamawiając pokolei wszystkie najtańsze płytki z Ali, podpinając to do budżetowej klasy D zestawionej z magnatami za parę stówek. Technicznie się nie znasz ale będziesz twierdził, że warto zmieniać receiver spdif na pcb NOS gdzie sygnał i tak jest z czapki po przejsciu przez przetwornik - co to wg Ciebie ma dać?. Dodatkowo bez podstaw merytorycznych twierdzisz, że trzeba docenić zamienniki 1541 no bo pseudo oryginał Ci się grzał i to nie jest to.

Po prostu staram się stanowić przeciwwagę dla Twoich szalonych "rewelacji" - co byś np dziś powiedział komuś kto uwierzył w bajki na temat tego daca na obrazku którego kiedyś tak broniłeś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłeś i żałujesz? Wątpię. Lepiej polecić coś co jest "wyjątkowe" na rynku (choć niedoskonałe) i tanie (nawet jeśli miałoby to ostatecznie okazać niesatysfakcjonujące, a jedynie jakimś konkretnym osobistym doświadczeniem w poszukiwaniach) niż sugerowanie konieczności wydania kilkukrotnie/kilkunastokrotnie więcej na jakiś "sprawdzony" projekt, który również niekoniecznie musi być "obiektywnie" satysfakcjonujący dla każdego. Masz za mało doświadczenia w "tanich" konstrukcjach aby w tej dziedzinie ze mną próbować stawać w szranki. Teoretyzujesz zbyt często.

3 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Masz za mało doświadczenia w "tanich" konstrukcjach aby w tej dziedzinie ze mną próbować stawać w szranki.

No wlasnie.. - Tobie sie wydaje ze budujesz w ten sposob jakies doswiadczenie a tylko krecisz sie w kolko - dlaczego sie dopinasz do innych watkow zamiast trzymac sie tych ktore pootwierales?

Kriss zbudowal sobie kolumny, dobrze zrobione tda1541 dopial to do dobrej lampy, udokumentowal to w tym watku a Ty wpadasz i robisz szum z ktorego nic nie wynika tylko dlatego ze odkryles aliexpress?

1 minute ago, OLES said:

Z innej beczki, to ciekawe co oni tam pakują za 1541. 

wszystko co sie da - kiedys widzialem zdjecia na diyaudio rozebranego "tda1541" gdzie struktura wygladala na 1543

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

Ty wpadasz i robisz szum z ktorego nic nie wynika tylko dlatego ze odkryles aliexpress?

Przeczytaj tytuł wątku i przestań, proszę, pisać nie na temat.

Just now, (nie)przecietniak said:

Przeczytaj tytuł wątku i przestań, proszę, pisać nie na temat.

watek dotyczy 1541 a nie zamiennikow ani receiverow tym bardziej na pcb z ali

A ja osobiście staram się Ciebie nie oceniać, nie osądzać i nie "komplementować".

A ja osobiście staram się Ciebie nie oceniać, nie osądzać i nie "komplementować".

>>>

15 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Ja nie mam klapek na oczach, na szczęście.

masz krotka pamiec - taka 10min+

czyli to o klapkach bylo do sasiada? ;]

Odebrałeś to do siebie? Daj już spokój. Zarzuciłeś mi, że piszę nie na temat (bo zamienniki, bo przejściówki), więc pisząc o sobie odpowiedziałem, że nie mam klapek na oczach. Ja o sobie, Ty o mnie, a wątek jest o NOS-ie TDA1541 (w moim rozumieniu tematu - również o kwestiach pobocznych, ale związanych).

Projekt pierwotnie był klasycznym NOS a później rozwinął się do 352kHz. Może warto byłoby zgłosić moderacji o zmianę tytułu na ściślej związany z tematem. 

Miło się czyta Wasze słowne przepychanki, ale pragnę zwrócić uwagę, że najmądrzejszy jest ten, który wie ile jeszcze nie wie 😉

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Tak jeszcze w temacie wątku, ktoś tu parę stron wcześniej wstawił link do pomiarów tda z rezystorem konwersji, którego wynika, że najlepiej byłoby zejść poniżej 40R, powyżej których bardzo szybko rosną zniekształcenia, a o którym to fakcie na forum się nie wspomina, a przynajmniej mnie taka informacja nigdy nie wpadła w oczy.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Ja będę kończył prawdopodobnie udział w tym wątku (przynajmniej na tym etapie), króciutko tylko dopowiem - na tej chińskiej mojej płytce - przejściówka na AD1864 nie sprawdziła się: ciche wyjście, dźwięk/muzyka gęsta, nieprzejrzysta - nie polecam! -  przeprowadzam procedurę darmowego zwrotu do sprzedawcy z Ali. Ta płytka pod TDA1541 "wygląda" brzmieniowo, jakby parametrami swoimi była ewidentnie strojona/przygotowana pod TDA1387(x8). Naprawdę polecam takiego NOS-a.

19 minut temu, Kris_54701 napisał:

Może warto byłoby zgłosić moderacji o zmianę tytułu na ściślej związany z tematem. 

Moim zdaniem warto przemyśleć taki krok pod kątem czy nie wyleje się dziecka z kąpielą. Jak wiadomo NOS może być w różnym wydaniu (lampa, WO)/(44.1Khz, 48Khz alboaż 352Khz) - każdy zainteresowany tafiając do/poszukując wątku o takim tytule jaki jest - ma w jednym miejscu/natknie się na różne rozwiązania, przy których może się, jak zechce, zatrzymać, dopytać, dopowiedzieć coś itp.

25 minut temu, Kris_54701 napisał:

najmądrzejszy jest ten, który wie ile jeszcze nie wie 😉

Jeśli moją drogę poszukiwań i rozumienia co to jest "dobre granie"  -  przyrównać do odkrywania kolejnych "liczb pierwszych", to zakładam, że jestem przy 257. Najwyższą odkrytą jest 282589933 - 1, z tym że w moim odczuciu/przekonaniu tylko niewiele liczb pierwszych powyżej 257, leży jeszcze w paśmie "akustycznym". Nie warto gonić i odkrywać "króliczka" w nieskończoność, ale warto dążyć do wiedzy, w którym punkcie powiedzieć "stop".

13 hours ago, (nie)przecietniak said:

Ta płytka pod TDA1541 "wygląda" brzmieniowo, jakby parametrami swoimi była ewidentnie strojona/przygotowana pod TDA1387(x8). Naprawdę polecam takiego NOS-a.

Ostatnio polecales tda1543 (mocna pradowo), teraz 8 rownoleglych czyli mocnych pradowo tda1387. To by sie zgadzalo z tym, ze masz koncowke w klasie D i na 99% bardzo niska impedancje wejsciowa a wiec potrzeba pradu zeby ja wysterowac. Zauwaz ze nie kazdy ma taki setup i u innych DAC z poprawnie zrobionym stopniem wyjsciowym zagra lepiej. Od zawsze Ci powtarzam, ze wyciagasz generalne wnioski na podstawie swojego specyficznego systemu.

Jak wiadomo NOS może być w różnym wydaniu (lampa, WO)/(44.1Khz, 48Khz alboaż 352Khz)

No i znowu trzeba prostowac - nie, nie wiadomo. Jesli masz sygnal na plycie 44.1 a na DAC puscisz chocby 48 to juz masz OS a nie NOS, obojetnie co bys nie wymyslal. Mamy OS [1] czyli OverSampling oraz NOS NonOverSampling.

Jeśli moją drogę poszukiwań i rozumienia co to jest "dobre granie"  -  przyrównać do odkrywania kolejnych "liczb pierwszych", to zakładam, że jestem przy 257.

Moim zdaniem totalnie chybiona analogia. Zmienisz kiedys koncowke lub glosniki na cos sensownego i znowu bedziesz zaczynal od "2" skaczac losowo po kolejnych liczbach.

[1] 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi