Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ale ja nie twierdzę, że na I2S nie ma śmieci. Ja tylko odnoszę się to braku wiedzy i ewidentnie działaniu po omacku tych internetowych ekspertów.

Trzeba by stwierdzić jak wyglądają te zakłócenia na szynie danych. Taki tłumiczek na 99 procent nie rozwiąże problemu. Ten 1% zostawiam na okoliczność przypadku takiego ustawienia "odcięcia" tym tłumikiem, iż mimo pogorszenia parametrów uda się fuksem wyeliminować jakieś przypadkowe impulsy zakłócające. 

Jak powiadam odbudowa protokołu, bo o tym należy tu mówić, to skomplikowana sprawa. 

A jak na szynie są zakłócenia skuteczne to za przeproszeniem do dupy jest ta cała konstrukcja. Od początku zaistnienia układów logicznych tak ustalono poziomy (początkowo TTL), że nie ma możliwości tego zakłócić. 

Edytowane przez Grzegorz7
6 minutes ago, Grzegorz7 said:

Trzeba by stwierdzić jak wyglądają te zakłócenia na szynie danych.

Dobra, chwilę to zajmie bo teraz to mam na tapecie zmianę kierunku silnika AC przekaźnikami ale kiedyś tam zrobię bardzo krótkie połączenie i2s do tda, na wyjście dam opki i pomierzymy. Przypomnę się z tym tutaj kiedyś tam.

9 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

teraz to mam na tapecie zmianę kierunku silnika AC

Jak to mawiał mój profesor od maszyn na AGH - w takim przypadku wystarczy tylko odwrócić macierz 🙂

A wracając do tematu - w świetle tego, co napisał @Grzegorz7 zastanawiałem się na ile tak niby prozaiczna rzecz, jak rodzaj kabelków I2S podających sygnały na wejście DAC ma wpływ na to zagadnienie. @Daniel_68412 słusznie zauważył, że tak niskie poziomy wymagają naprawdę dopracowanej aplikacji. Podejrzewam, że większość z nas używa klasycznych złączy szpilkowych z "kolorowymi" kabelkami o długości do 10cm. Z drugiej strony są taśmy z przewodem zwrotnym czy złącza u.fl, gdzie dochodzi ekranowanie. Więc coś zapewne jest na rzeczy, zwłaszcza, że sam mam przygody z takim połączeniem w swoim TDA1541. U mnie zwykłe złapanie dłonią za taką wiązkę "kolorowych" kabelków pomiędzy I2SoverUSB i TDA jest słyszalne. Myślę, że tematyka jest mocno złożona, ale ja za głupi na to jestem 😞    

Z założenia układ nie jest filtrem czestotliwosciowym a mamza zadanie obniżyć amplitudę sygnałów poprzez jego blokowanie. Droga sygnału nie biegnie przez wszystkie elementy, a jedynie przez dodatkowy rezystor plus w moim wykonaniu jego 3 cm wyprowadzenia. Początkowo chciałem to zrobić z elementów SMD, żeby wszystko uszczuplić, a ze względu na umiejętności wyszło jak wyszło. Gdyby ktoś był chętny zrobić to jeszcze jeszcze raz na płytce, chętnie dołączę się do zamówienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

• Moderatorzy
3 godziny temu, Kris_54701 napisał:

Z założenia układ nie jest filtrem czestotliwosciowym a

Za rezystorem jest kondensator do masy więc to filtr dolnoprzepustowy już pomijam resztę układu z diodami.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Początkowo zamontowałem 47 pF i jakieś tam zaszumione dźwięki poleciały po dołożeniu bajpasa na którąś linię danych. Przy 100 pF nawet i tego już nie było. Może warto użyć jeszcze mniejszego kondensatora?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Ukryta Zawartość

Zajrzałem sobie do specyfikacji I2S. Czasy narastania sygnału zegarowego a per analogia danych muszą być poniżej 60ns.

Tymczasem obwód wejściowy z powyższego tłumika ma stałą czasową 100ns... bez uwzględnienia stanu po przełączeniu diod sch.

A więc wszystko jest na granicy specyfikacji!

Z całą pewnością oddziałuje to na sygnał. I tak jak wynika z badań Kris`a może to doprowadzić nawet do zerwania dekodowania strumienia.

Jakby do tego podejść? Konieczny jest oscyloskop. Nie tyle do dekodowania protokołu, choć to również jest przydatne ale głównie do zobaczenia jak bardzo ten układ degraduje jakość przebiegu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7

Trochę zuchwale: słucham wielu płyt i poznaję jak je prezentuje mój NOS na 8xTDA1387. Niektóre prezentuje spektakularnie w zależności jak studio podeszło do sztuki. Ale............ chyba pójdę dalej. Czyli....

--------------------------------------------------------- 

Zamiast 8xTDA1387 dam 16xTDA1387 za pomoca poniższej przejściówki, czyli 2x(8xTDA1387). I teraz pytanie do praktyków i teoretyków. Co się stanie albo co się wydarzy? Teoretycznie. Co mówi fizyka? Czego się spodziewać (jakieś kłopoty/zagrożenia?) Jest sens na tej konkretnej płytce daca i za pomocą tej konkretnej przejściówki? (Widać dwa różne zestawy kondensatorów towarzyszących - ale to nieistotne).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tda1541x2.thumb.jpg.f54bb41e937a3fb5a9c54fd8a1bb62f8.jpgtda1541x2_2.thumb.jpg.fd71856d64237bf516ed34032e83827c.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

• 4 tygodnie później...

Teoretycznie więcej kości powinno dać mniejsze zniekształcenia, ale patrząc z drugiej strony na długości ścieżek, przejściowek, ceregieli, to może wyjść gorzej na powyższej płycie. Ogólnie dziwi mnie trochę podejście większości tuningowcuf TDA stosujących wielkie kondensatory foliowe na bardzo długich ścieżkach. Zastanawiam się na ile przewagi jest zalet takiego przewlekanego foliaka względem SMD lutowanych do wspólnej masy biegnącej pod środkiem układu TDA. 

7 godzin temu, Kris_54701 napisał:

Teoretycznie więcej kości powinno dać mniejsze zniekształcenia, ale patrząc z drugiej strony na długości ścieżek, przejściowek, ceregieli, to może wyjść gorzej na powyższej płycie. Ogólnie dziwi mnie trochę podejście większości tuningowcuf TDA stosujących wielkie kondensatory foliowe na bardzo długich ścieżkach. Zastanawiam się na ile przewagi jest zalet takiego przewlekanego foliaka względem SMD lutowanych do wspólnej masy biegnącej pod środkiem układu TDA. 

Przejściówka jest już w EU, "drugie" TDA1387 także (czyli razem 16). Zobaczymy, usłyszymy w przyszłym tygodniu. Wolę sprawdzić to rozwiązanie niż "żałowac", że tego nie zrobiłem.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

8 godzin temu, Kris_54701 napisał:

Zastanawiam się na ile przewagi jest zalet takiego przewlekanego foliaka względem SMD lutowanych do wspólnej masy biegnącej pod środkiem układu TDA. 

Myślę że wcale bo kondy foliowe smd są bardzo dobre i moim zdaniem lepsze i dużo mniejsze, koncowe brzmienie TDA w dużej mierze zależy od jakości właśnie tych foliakow. Pojemność też jest nie bagatelna (ja mam od 2.4 do 1uf)  Ale to na pewno wiesz.  

11 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Pojemność też jest nie bagatelna (ja mam od 2.4 do 1uf)  Ale to na pewno wiesz.  

2,4uF czy 2,4 nF?

11 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Myślę że wcale bo kondy foliowe smd są bardzo dobre i moim zdaniem lepsze

O jakich dokladnie foliowych smd piszesz i dla czego sa lepsze?

Kolega Mariusz nie wie jak jest zbudowany kondensator elektrolityczny wiec podejrzewam ze po prostu ma taka opinie ze cos tam jest lepsze lub gorsze.

Podam taki przykład na przykładzie 

Jeden centymetr przeciętnej ścieżki na pcb to 50 mOhm

Ukryta Zawartość

Na dodatek, może wyjątkowy mi się trafił za przeciętny, ale często widywany wokół TDA foliowy to prawie 3R oporu ESR mierzone dla 100 kHz

Screenshot_2024-06-28-10-56-22-96_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

A przecież można inaczej. 

SMD od wyprowadzeń TDA do wspólnej masy między wyprowadzeniami, czyli długość ścieżek praktycznie wykluczona plus taki tantal czy inne cokolwiek z niskim ESR na przykładzie 0,15R 

Screenshot_2024-06-28-11-02-51-40_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No chyba 5 mOhm, ale i tak będzie to kilka razy po tyle w przypadku czegokolwiek przewlekanego.

Godzinę temu, sts napisał:

2,4uF czy 2,4 nF?

2.4uF oczywiście 

Godzinę temu, sts napisał:

O jakich dokladnie foliowych smd piszesz i dla czego sa lepsze?

Rubycon PMLCAP Film, wcześniej miałem Panasonic film smd. Dlatego lepsze moim zdaniem niższa cena,niższa indukcyjność wyprowadzeń, krótsze ścieżki, mniejsze drgania. 

Poza tym zauważyłem mówimy o tda. Że przewlekane kondesatory foliowe pomimo swojej wielkości, ( większe objętościowo moim zdaniem lepsze w tym samym typie kondesatorow) nie są takie "czyste" i przestszenne. 

Poza tym wpakowanie przewlekanych kondenstorow powyżej 1uf impossible w takiej ilości wokół TDA. Technologia posunęła się mocno do przodu. Kiedys spierałem się nawet z Muzgiem nad wyższości rezystorów smd nad przewlekanymi.  Oczywiście postanowiłem to sprawdzić (zawsze tak robię) i co ? Biją na głowę 95% przewlekanych, bronią się tylko AN tantal i nobium nomagnetic. A cenowo to już w ogóle nie ma o czym mówić. 

Dlaczego twierdzę że przy obecnej technologii smd to przyszłość w audio.

Ubolewam tylko ze ciężko będzie przeskoczyć miedziaki, ale zobaczymy czas pokaże. 

1 godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Kolega Mariusz nie wie jak jest zbudowany kondensator elektrolityczny

To każdy amator wie, proszę nie łączyć absurdalnych twoich pomysłów i wątków z innego miejsca. Tu mówimy o smd foliakach.

7 minut temu, Kris_54701 napisał:

No chyba 5 mOhm, ale i tak będzie to kilka razy po tyle w przypadku czegokolwiek przewlekanego.

mkp10 200nF ktore mam zalozone maja niemierzalny esr na 10k i 100k

1 minutę temu, Mariusz03 napisał:

To każdy amator wie, proszę nie łączyć absurdalnych twoich pomysłów i wątków z innego miejsca. Tu mówimy o smd foliakach.

we watku obok nie wiedziales i potwierdziles teze jakoby kondensator o tej samej pojemnosci mial inna powierzchnie folii dielektryka... a jak wiadomo elektrolit nie ma dielektryka w formie folii smutne wnioski sie nasuwaja same

3 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Oczywiście postanowiłem to sprawdzić (zawsze tak robię) i co ? Biją na głowę 95% przewlekanych, bronią się tylko AN tantal i nobium nomagnetic.

szkoda ze nie piszesz jak to "sprawdzenie" wyglada - mielibysmy lepszy poglad na ta opinie ;]

4 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Dlaczego twierdzę że przy obecnej technologii smd to przyszłość w audio.

ale to nie jest tak ze cokolwiek tu jest do wyboru... przeciez tht juz umarlo - wszyscy glowni producenci elektrolitow zrobili tht deprecated, jednym slowem tak - piekny truizm

7 minut temu, Mariusz03 napisał:

Rubycon PMLCAP Film

Tak, to bardzo dobre kondensatory, jedyna wada to cena.

8 minut temu, Mariusz03 napisał:

Panasonic film smd

Sa ok ale maksymalna pojemnosc 1uF.

9 minut temu, Mariusz03 napisał:

2.4uF oczywiście

Napisałes to w taki sposób, ze nie bylo to oczywiste.

Robisz z jakiegos powodu kanapki kondensatorów? PMLCAP pojedyncze nie wystepuja o takiej pojemnosci.

37 minut temu, Kris_54701 napisał:

A przecież można inaczej. 

SMD od wyprowadzeń TDA do wspólnej masy między wyprowadzeniami, czyli długość ścieżek praktycznie wykluczona plus taki tantal czy inne cokolwiek z niskim ESR na przykładzie 0,15R 

Jasne.

Skupiłeś sie na ESR a tymczasem kluczowy jest Leakage Current który tantale maja na takim poziomie ze nie nadaja sie zupelnie w tym miejscu układu.

1 minutę temu, sts napisał:

Tak, to bardzo dobre kondensatory, jedyna wada to cena.

W porównaniu z dobrymi foliakami przewlekanymi podobnej klasy są taniutkie.

2 minuty temu, sts napisał:

Sa ok ale maksymalna pojemnosc 1uF

Niestety muszę Cię zmartwić max pojemnisci  Panasonic to tylko 100nf.  

3 minuty temu, sts napisał:

PMLCAP pojedyncze nie wystepuja o takiej pojemnosci.

Tak masz rację jednka mają one spory rozstrzał 20% tolerancja aż według producenta. Zamówiłem 2.2uf a jak zmierzyłem porządnym miernikiem to miał grubo powyżej 2.4uf. Mi akurat to pasowało.  Szkoda, że podobnej wielkości jakiej potrzebowałem nie było 10uf. Też bym kupił. Bo przy tda warto wydać każde pieniądze, rekompensata gwarantowana w postaci dźwięku. 

1 minutę temu, Mariusz03 napisał:

Bo przy tda warto wydać każde pieniądze, rekompensata gwarantowana w postaci dźwięku. 

no masz prawo do takiego zdania ale nie jest to prawda - wystarczy go zrobic solidnie - kondensatory nie maja tu wiele do gadania, wystarczy dac dobre jakosciowo mkp z dobrego zrodla i gra naprawde zacnie ;]

znacznie wazniejszy od kondensatorow jest to czy pracuje rownolegle np i czy masz zrodlo w postaci 352khz czy ubogie 88 z spdif, czy masz filtr na i2s itd..

21 minut temu, Mariusz03 napisał:

W porównaniu z dobrymi foliakami przewlekanymi podobnej klasy są taniutkie.

Z tymi klasami to nie jestem w stanie dyskutowac, wiem ze przyzwoite przewlekane MKP mozna nabyc 5-10x taniej. Oczywiscie jesli gabaryt ma znaczenie to zostaje tylko PMLCAP

Niestety muszę Cię zmartwić max pojemnisci  Panasonic to tylko 100nf.  

A to juz zalezy która serie miałeś na myśli.

Tak masz rację jednka mają one spory rozstrzał 20% tolerancja aż według producenta.

Sa tez 10% tolerancja.

Dzieki za doprecyzowanie informacji.

Edytowane przez sts
37 minut temu, Daniel_68412 napisał:

no masz prawo do takiego zdania ale nie jest to prawda - wystarczy go zrobic solidnie - kondensatory nie maja tu wiele do gadania, wystarczy dac dobre jakosciowo mkp z dobrego zrodla i gra naprawde zacnie ;]

To jest Twoje zdanie,  nie przywiązujesz uwagi do pasywnych elementów a one są tak samo ważne jak odpowiednie rozwiazania dla danej kości. 

37 minut temu, Daniel_68412 napisał:

znacznie wazniejszy od kondensatorow jest to czy pracuje rownolegle np i czy masz zrodlo w postaci 352khz czy ubogie 88 z spdif, czy masz filtr na i2s itd..

Ja mam już  takie rozwiązania, następnym krokiem, aby je wykorzystać jest odpowiednio dopasowanie każdego, zaznaczam każdego elementu pasywnego. One wnoszą ogromne zmiany oczywiście na plus. Wszystko przed Tobą. Ja już wiele razy się przeprosiłem z różnymi rozwiazniami w audio, które nie wynikały z przyjetej przez .... kogo (autorytety zwanych specjalistami) rozwizaniami. Tylko krowa nie zmienia zdania. Dziś jestem otwarty na każde pomysły. 

18 minut temu, sts napisał:

Z tymi klasami to nie jestem w stanie dyskutowac, wiem ze przyzwoite przewlekane MKP mozna nabyc 5-10x taniej.

Podaj jakiś przykład bo nie znam. Tylko nie mów że wima. Bo jak to mówią (zgadzam się z tym, sprawdzane) "gdy masz Wima to hifi nie ma" .

to juz zalezy która serie miałeś na myśli

Jest chyba tylko jedna seria foliakow smd Panasonic ECHU. Sprawdziłem, pomyliłem się najwieksze sa 220nf. Jednak są wieksze tylko rozmiary.

Też są fajne i tanie choć lepsze są rubycony. Rubukony są bardziej "delikatniejsze" i bardziej przestszennne.

Sa tez 10% tolerancja

Tak ale rzadko dostepne w wysokich powyżej 2uf wielkościach i oczywiście sporo droższe od tych z większą tolerancją 20%. Od siebie dodam , że te rubycon z 10% tolerancją są bardzo dobrze sparowane, ja miałem poniżej 2%. Natomiast te z 20% mają ciut wiekszy rozstrzał od 5% nawet do 10%. Więc tragedii nie ma.

Edytowane przez Mariusz03
7 minut temu, Mariusz03 napisał:

Ja mam już  takie rozwiązania, następnym krokiem, aby je wykorzystać jest odpowiednio dopasowanie każdego, zaznaczam każdego elementu pasywnego. One wnoszą ogromne zmiany oczywiście na plus. Wszystko przed Tobą. Ja już wiele razy się przeprosiłem z różnymi rozwiazniami w audio, które nie wynikały z przyjetej przez .... kogo (autorytety zwanych specjalistami) rozwizaniami. Tylko krowa nie zmienia zdania. Dziś jestem otwarty na każde pomysły. 

takie jest Twoje zdanie... w moim odczuciu upowszechniasz snake oil... przy poprawnie zrealizowanym dac roznica pomiedzy dobrej jakosci komponentami jest ponizej progu percepcji - na pewno nie jestes tego w stanie uslyszec, psychoakustyka, autosugestia i stad krecenie w kolko - wiesz juz chociaz czy wolisz znieksztalcenia na 2giej harmonicznej czy czysty dzwiek? mierzyles sobie kiedys swoj najlepszy sprzet?

28 minut temu, Mariusz03 napisał:

Podaj jakiś przykład bo nie znam. Tylko nie mów że wima. Bo jak to mówią (zgadzam się z tym, sprawdzane) "gdy masz Wima to hifi nie ma" .

Tak, tez sie spotkałem z tym powiedzeniem i tak sie zastanawaiam dlaczego np MBL 6010 jest przez niektórych zaliczany do hifi 🙂 Takich przykladów mozna dac wiele, tak jak wspomnialem wczesniej nie ma sensu o tym dyskutowac.

44 minuty temu, Mariusz03 napisał:

sprawdzane jak? jakies racjonalne argumenty poza sluchowe?

eh ostra promocja idzie widze... interesy siadly w dobie redukcji? ;]

Nie chcę się z Tobą sprzeczać bo jesteś uparty jak Baran lub Byk (mówię o znakach zodiaku). Dobre komponenty potrafią poprawić najgorszy projekt. A zle dobrane popsuć najlepszy. Jednka aby uzyskać nirwane.  To musi być zrobiony dobrze , przepraszam bardzo dobrze projekt. I bardzo dobrze dopasowany każdy element pasywny. Nie tylko pod względem parametrów (takie można zaczerpnąć z wiaderka u chinczyka 😉), ale porządne części dopasowane i wielokrotnie przesluchane na każdym etapie danego projektu. 

Powiem Ci na przykladzie mojego rozwiania mam AYA5, genialny i taniutki w stosunku do możliwości projekt Pedji. Wszystko co najlepsze wymyslone w Tda mówię o rozwiazanich samego projektu. Prawie wszystko na smd. Odległość a tym samy ścieżki niewielkie. Co za tym idzie wiadomo.

Na samej płytce PCB masz kilka rozwiązań do sprawdzenia nawet opcjonalnie np . z DEM itp.

9 osobnych podlaczonych zasilan do każdej sekcji. Na każdej z tych sekcji same diody i tranzystor, zero regulatorów (poza jednym do przelacznika). Na każdym etapie mam dopasowany i testowany każdy element (prawie dwa lata mi to zajęło). 

W USB przyzwoite zegary Crystek (w przyszłości planuję podłączyć lepsze od Muzga).

Dziś jakbym miał bazować na jakimś gotowym CD z tda lub pcb z chin oraz robić wszystko odpowiednie modyfikacje, aby dostosować do tego co mvaudiolabs.com włącznie z analogiem to zajęłoby mi kolejny rok.

A i tak na końcu nie miały możliwość zasilenia osobno każdej sekcji jak to jest u Pedji i zastosowania elementów smd.

Wnioskuję z Twoich wypowiedzi że jak u Ciebie nic nie wnoszą zastosowanie różnych lepszych komponentow, wiec na takiej podstawie mogę wnioskować, że po pierwsze masz slaby set (slaby wzmak, kolumny okablowanie, streamer), a może TDA nie moze rozwinąć skrzydeł poprzez stosowanie elementów pasywnych od chinczyka z wiaderka albo jeszcze gorze nic nie słyszysz. Przepraszam nie chciałbym Cie obrazić. To tylko logiczne wnioski.

Możesz się że mną nie zgadzać masz do tego prawo.  Ale uszanuj to że większość osób na tym forum wie jaką rolę odgrywa nie tylko dobry projekt.

• Pokaż nowe odpowiedzi